Deși poate părea că am trecut de curând de la 4G la 5G, furnizorii de rețele și cercetătorii din Japonia testează 6G. În timp ce 5G oferă viteze de până la 10 Gbps, se așteaptă ca 6G să ofere viteze de până la 100.000 de ori mai mari. Chiar dacă mai este un deceniu până să ajungă implementat pentru a fi accesibil utilizatorilor publici, acesta e deja în teste preliminare, iar departamentul de cercetare a rețelelor din Japonia, din cadrul Institutului Național de Tehnologie a Informației și Comunicațiilor (NICT), a anunțat „prima transmisie reușită de 1 petabit pe secundă într-o fibră multicore cu placare standard” .
Cu toate acestea, 5G se află încă în fază incipientă de dezvoltare și mai sunt multe de făcut înainte de a putea fi implementat pe deplin. Cu toate acestea, industria tehnologică nu are de gând să se oprească, iar 6G se află deja la orizont. Operatorul japonez de telecomunicații NTT DOCOMO, compania mamă NTT, și producătorii japonezi de echipamente de telecomunicații NEC, Fujitsu și producătorul finlandez de echipamente de telecomunicații Nokia, se află în sarcina primelor teste experimentale cu următoarea generație de rețele mobile.
Dacă previziunile se vor îndeplini, performanțele 6G vor fi cu adevărat impresionante, transmisia de date urmând să fie de 100.000 de ori mai mare decât maximul teoretic al 5G. Iar după cum explică institutul, cu o parte din infrastructura existentă suntem deja cu un pas înainte „spre realizarea unor legături optice ultraperformante cu fibre cu diametrul de înveliș standard, compatibile cu tehnologiile de cablare existente, pentru o adoptare pe termen scurt”. În acest fel, ar fi posibilă conectarea calculatoarelor și a altor dispozitive într-un mod simplu și cu un consum redus de energie. Piața potențială pentru aceste produse este foarte mare și încă neexplorată. Ca exemplu, industria auto: în prezent, rețelele de la bordul vehiculelor reprezintă doar o mică parte din traficul total de date, dar se așteaptă ca acestea să crească rapid, pe măsură ce tot mai multe vehicule electrice sunt utilizate și devin interconectate.”
Un petabit este egal cu un cvadrilion de biți de date sau un milion de gigabiți. Pentru a pune datele în context, un petabit pe secundă ar fi echivalent cu 10 milioane de canale care transmit la 8K pe secundă. O viteză de neimaginat, care presupunem că va fi mai redusă când va fi pusă în aplicare în lumea reală, dar care este încă science fiction. Există provocări multiple pentru a realiza toate acestea și va fi nevoie de o serie de tehnologii care să lucreze împreună pentru a le face posibile. Este nevoie nu numai de rețele mai rapide, ci și de noi modalități de stocare și procesare a datelor. Dar, chiar și cu aceste provocări, beneficiile potențiale ale unei rețele 6G sunt prea mari pentru a fi ignorate. O rețea 6G ar permite noi utilizări ale datelor pe care nici măcar nu ni le putem imagina în prezent. Ar deschide noi posibilități pentru întreprinderi, administrații publice și pentru întreaga societate.
Companiile de tehnologie implicate au împărțit sarcinile între ele, astfel încât Nokia va furniza interfața aeriană 6G AI-native (modul de acces sau legătura dintre două stații în comunicațiile fără fir). NEC și Fujitsu vor furniza echipamente MIMO pentru a crește capacitatea unei rețele de comunicații prin transmiterea simultană a semnalelor și separarea semnalelor recepționate de mai multe antene.
Se preconizează că învățarea automată (ML) și inteligența artificială (AI) vor juca un rol decisiv în dezvoltarea tuturor fazelor rețelelor 6G, de la proiectare, la implementare și operare. Pe măsură ce rețeaua evoluează pentru a susține implementări flexibile, programabile și nativ cloud, automatizarea rețelelor va fi crucială în simplificarea gestionării și optimizării rețelelor care vor deveni „cognitive”, în sensul că vor fi capabile să învețe, să raționeze și să acționeze în mod autonom.
Sună a science-fiction, dar 6G este deja în desfășurare. Operatorii de rețele de telefonie mobilă DOCOMO și NTT intenționează să înceapă testele în 2023. Noua generație de rețele mobile ar trebui să fie implementată începând cu 2030. 6G va aduce o serie de beneficii față de predecesorul său, inclusiv viteze mai mari, latență mai mică și capacitate sporită. De asemenea, va permite noi aplicații, cum ar fi chirurgia la distanță și traducerea în timp real. Cu 6G, internetul mobil își va îndeplini în sfârșit promisiunea de conectivitate omniprezentă. Și acesta este doar începutul – 6G va pune bazele unei societăți cu adevărat conectate, în care toată lumea și totul este conectat tot timpul. Așadar, deși poate suna a science-fiction, dar viitorul este 6G.