Dacă îți plac documentarele, atunci am pregătit pentru tine un top documentare HBO GO în care cu siguranță vei găsi ceva ce-ți place. De la serii despre natură, crime, persoane dispărute, personalități celebre, biografii sau sport, documentare istorice și despre societate, găsești pe această platformă cam orice ți-ai dori.
În ultimii ani, au apărut o mulțime de documentare de-a dreptul interesante, iar popularitatea acestora a crescut enorm datorită faptului că, pe perioada în care am fost obligați să rămânem în case, producătorii au speculat foarte bine dorința oamenilor de a afla lucruri noi. Nu putem să nu apreciem cât de suprasolicitat a fost internetul în acea perioadă și cât de mare a fost suma încasată de cei care dețin platformele de streaming video.
Așadar, iată top 15 documentare HBO GO pe care trebuie neapărat, să le vizionezi.
Cuprins
5 arme, 5 copii: America sub acoperire
Acest documentar urmărește cinci povești adevărate despre accidente cauzate de copii, în care sunt implicate arme de foc și care au avut repercursiuni asupra întregii familii. Este destul de interesant, dar bizar în ceea ce privește faptul că acești copii, de fapt, n-au avut parte de educația necesară din partea părinților în ceea ce privește utilizarea armelor.
40 de ani de Rocky
În anul 1976, a fost lansat un film al cărui buget a fost destul de redus, scris de un actor necunoscut, dar care a inspirat întreaga lume. „Rocky” (1976) a devenit un fel de exemplu de urmat al celor care nu se lasă ușor învinși. Patruzeci de ani mai târziu, în această serie de documentare, Sylvester Stallone povestește despre cum a scris scenariul acestui film și decursul realizării sale, prin intermediul unor filmări rare furnizate de regizorul John G. Avildsen și de producătorul Lloyd Kaufman.
Dependență
Realizat de unii dintre cei mai buni regizori de documentare (Sheila Nevins, John Hoffman și Susan Froemke), această se concentrează în jurul studiilor de caz și tratamentelor de ultimă generație care pun la îndoială convingerile tradiționale privitoare la ideea de „dependență”, prezentând opiniile unor experți în domeniu privitoare la tendințele și tratamentele din lupta continuă împotriva abuzului de substanțe ilicite și alcool.
Totul despre guvernatorul Ann Richards
Documentarul urmărește povestea de viață a lui Ann Richards, guvernatoarea Texasului, care a militat pentru drepturile oamenilor dar care, în cele din urmă, a pierdut alegerile din cauza fraudei electorale. Celebrități, membri ai familiei și prieteni apropiați relatează luptele de culise din spatele campaniilor electorale, conturând drumul parcurs de „o gospodină” până când a reușit să ocupe cea mai puternică poziție politică, într-un stat plin de „băieți buni”.
Bansky și arta proscrisă
Oricât de faimos ar fi Bansky pentru arta sa, pentru dezbinarea socială produsă și influența asupra culturii pop, probabil el va rămâne faimos pentru că, pur și simplu, nu-l cunoaște nimeni, propriu-zis. În această eră a supravegherii și conexiunii constante, identitatea adevărată a lui Bansky a rămas anonimă. În afară de faptul că este din Bristol, Anglia, și că are un stil distinct de artă stradală, pur și simplu nu se știu prea multe lucruri despre el. Iar acest documentar urmărește povestea sa de viață dar respectă, în același timp, dorințele protagonistului de a rămâne anonim și de a nu livra prea multe informații personale.
Comuniune
Când adulții sunt ineficienți, copiii sunt nevoiți să se maturizeze rapid. Ola, în vârstă de 14 ani, are grijă de tatăl ei disfuncțional, de fratele ei autist și de o mamă care trăiește separat. Mai presus de toate, ea dorește să-și reunească familia, trăind cu speranța că mama ei se va reîntoarce. Un documentar dramatic care scoate în evidență speranța celor respinși, puterea celor în aparență slabi și lupta pentru reîntregire.
Nebun, nu dement
Acesta este un film documentar regizat și produs de Alex Gibney care aduce în discuție cercetările psihiatrului Dorothy Otnow Lewis, care a studiat psihologia crimelor, în investigații privitoare la motivele pentru care anumiți criminali și-ar fi ucis victimele. De la ideea personalităților multiple, la voci care le-au dictat acțiunile și tulburări de personalitate, concluziile sunt dintre cele mai bizare și neașteptate.
Ebola
Documentarul lui Ben Steele urmărește povestea lui Abu, un băiat de 12 ani dintr-un sat din Sierra Leone care își pierde 8 membri ai familiei și este nevoit să-și refacă viața în altă parte. Filmat pe o perioadă de 4 luni, începând imediat după apogeul epidemiei din decembrie 2014 și până la redeschiderea școlilor în aprilie 2015, povestea lui Abu ilustrează curajul incredibil al miilor de copii care au rămas orfani din cauza virusului, în timp ce încearcă să facă pace cu trecutul și să-și croiască o nouă viață.
Educația lui Mohammad Hussein
Acest documentar prezintă o viziune intimă asupra modului în care cea mai mare comunitate musulmană din Statele Unite răspunde și face față provocărilor unui predicator anti-islamic. Prin ochii copiilor, documentarul evidențiază cum este să ajungi la vârsta maturității, drept musulman, într-o țară în care atacurile teroriste din 2001 au lăsat răni sociale nevindecate pe deplin.
Faimă virtuală
Acest film documentar regizat de Nick Bilton este, de fapt, un fel de experiment social care urmărește 3 persoane obișnuite ce încearcă să devină influenceri în social media stimulând ideea conform căreia ar trăi o viață de lux. Aceștia folosesc tactici precum cumpărarea de urmăritori, folosirea filtrelor, iar documentarul urmărește progresul lor și, în același timp, evidențiază numeroasele probleme legate de social media și de încrederea exacerbată pe care utilizatorii o oferă persoanelor pe care le urmăresc. Este un documentar destul de sarcastic și, după părerea mea, recreează perfect lucruri care se-ntâmplă cu adevărat în ziua de azi.
Generația celor singuri
Acest documentar urmărește poveștile de viață a unor celibatari, bărbați și femei cu vârste cuprinse între 25 și 40 de ani, care trăiesc fără a avea o relație de lungă durată. Sunt independenți din punct de vedere financiar și singuri. Regizorul urmărește 6 astfel de persoane, în încercările lor de a-și găsi parteneri permanenți și de a lăsa obiceiurile solitare deoparte. Documentarul despre oamenii fără parteneri este o sondare a realității umane din Republica Cehă de astăzi, o contemplare a diverselor forme de speranță și deziluzie, abordând teme precum sexualitatea, cauzele infidelității, motivele divorțurilor și transformările modelelor tradiționale de parteneriat domestic și familie.
Misionarul
Acesta este un documentar HBO GO Fascinant care prezintă fenomenul în creștere al mișcării lui Justin Fatica, un preot catolic în vârstă de 29 de ani, care în primă instanță pare a fi doar un nebun fără acte. Mișcarea sa intitulată ”Hard as Nails” are drept credințe faptul că durerea nu există și, mai mult decât atât, pentru a demonstra asta, acceptă să fie lovit cu un scaun metalic pliabil în timp ce predică unui grup de tineri. Totul pentru a-și susține cauza. Documentarul urmărește modul în care aceste idei au ajuns să-i fie călăuzitoare în viața de zi cu zi.
În căutarea adevărului
Acest documentar a fost creat să ne arate si sa reprezinte condițiile politice, epidemiologice și sociale în care, din păcate, ne-am regăsit și încă ne regăsim. Urmărește repercursiunile pe care fenomenul „știrilor false” (”fake news”) îl are în Statele Unite, cu accent pe consecințele reale pe care dezinformarea, teoriile conspirației și știrile false le au asupra cetățenilor de rând.
Pașaport de Germania
Un documentar realizat de către Răzvan Georgescu, ce reprezintă o relatare directă a unuia dintre cele mai mari cazuri de trafic de persoane ce a avut loc în timpul Războiului Rece. O poveste dramatică despre lăcomie, speranță, curaj și remușcări care te zguduie și îți dă de gândit de la bun început, făcându-te să pui la îndoială ceea ce știai (sau nu) despre istoria mondială.
Colectiv
În 2015, un incendiu de la clubul Colectiv din București s-a soldat cu 27 de morți și 180 de răniți. În curând, tot mai multe victime ale arsurilor încep să moară în spitale din cauza unor răni care, în aparență, nu le-ar fi pus viața în pericol. Apoi, un medic dă de gol o echipă de jurnaliști de investigație, iar o dezvăluire dulce la alta, în timp ce jurnaliștii încearcă să descopere fraude vaste în domeniul sănătății. Când este numit un nou ministru al sănătății, acesta face un efort fără precedent în a reforma sistemul corupt, dar dă de obstacole împământate de zeci de ani. Urmărind jurnaliști, victime ale incendiului, oficiali guvernamentali și alte persoane, documentarul „Colectiv” scoate în evidență impactul esențial al jurnalismului de investigație – în cea mai bună formă a sa.
Acestea sunt 15 documentare HBO GO pe care vi le recomandăm cu încredere. Evident, pe paltformă găsiți mult mai multe, dar acestea sunt câteva din cele pe care le-am urmărit și ne-au plăcut. Dacă aveți și alte recomandări de documentare HBO GO, vă așteptăm în secțiunea de comentarii. Până atunci, vizionare plăcută!