Free cookie consent management tool by TermsFeed

Invazia Rusiei în Ucraina a declanșat numeroase sancțiuni economice împotriva Moscovei. Liderul Partidului Laburst, Keir Starmer, a propus opțiunea ca Moscova să fie expulzată din sistemul SWIFT, principala rețea de plăți internaționale, cu scopul de a afecta comerțul rusesc și de a îngreuna activitatea companiilor sale.

Expulzarea Rusiei din rețeaua SWIFT (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication) ar putea paraliza posibilitatea Rusiei de a face comerț cu cea mai mare parte a lumii, ceea ce ar reprezenta o lovitură vitală pentru dinamica economiei sale.

Ce este SWIFT?

SWIFT este acronimul de la Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication (Societatea pentru Telecomunicații Financiare Interbancare Mondiale). Este un sistem global de complexe bancare ce conectează mii de instituții financiare din întreaga lume.

SWIFT a fost înființată în 1973, iar sediul central se află în Belgia. Este supravegheat de Banca Națională a Beligiei, Rezerva Federală a Statelor Unite și, pe lângă altele, de Banca Centrală Europeană. Rețeaua SWIFT se prezintă ca fiind o instituție neutră, deoarece nu își propune să acționeze în vederea impunerii de interdicții anumitor țări.

SWIFT interconectează peste 11.000 de instituții financiare din peste 200 de țări și teritorii din întreaga lume. În fiecare zi, tranzacții în valoare de trilioane de dolari sunt efectuate prin intermediul SWIFT. În 2021, sistemul a transmis în medie aproximativ 42 de milioane de mesaje pe zi pentru a permite efectuarea de plăți – aproximativ jumătate din toate plățile de mare valoare care traversează frontierele naționale sunt contorizate prin platforma acestei rețele.

Cine deține SWIFT?

Rețeaua SWIFT, înființată în 1973, își are sediul în comuna francofonă La Hulpe, din regiunea Valonia (Belgia). În calitate de societate tip cooperativă, formată din peste 11.000 de instituții membre care au acces la acest serviciu, SWIFT se află sub tutela instituțiilor financiare membre. Astfel, aceasta este nevoită să adopte un comportament neutru în situația eventualelor tensiuni comerciale și dispute politice.

Cu sediul în Belgia, cooperativa este deținută de băncile membre și administrată de un consiliu format din 25 de persoane, din care face parte, în prezent, un cetățean rus. Organizație este supravegheată de băncile din Suedia, Elveția, Marea Britanie, Statele Unite, Olanda, Japonia, Belgia, Canada, Franța și Germania, precum și de Banca Centrală Europeană.

Care ar fi impactul interzicerii accesului Rusiei la SWIFT?

Pentru Satele Unite și aliații săi europeni, excluderea Rusiei din sistemul financiar SWIFT ar fi una dintre cele mai dure și cu impact măsuri financiare pe care le-ar putea lua. Expulzarea Rusiei din rețeaua SWIFT ar afecta economia Rusiei nu doar în mod imediat, ci și pe termen lung.

Măsura ar putea paraliza accesul Rusiei la majoritatea tranzacțiilor financiare, inclusiv la accesul profiturilor obținute din producția de petrol și gaze, care reprezintă aproximativ 40% din veniturile acestei țări. Potrivit Asociației Naționale Ruse SWIFT, Rusia este a doua țară ca număr de instituții parte a acestui sistem, după Statele Unite, cu aproximativ 300 de instituții financiare membre. De fapt, mai mult de jumătate din instituțiile financiare din Rusia sunt membre ale SWIFT.

Privitor la interzicerea accesului Rusiei la SWIFT, alianțele afirmă că au avut în vedere acest lucru și în 2014, când Rusia a anexat Crimeea și a sprijinit forțele separatiste din estul Ucrainei. În acele momente, Rusia a declarat că expulzarea sa din SWIFT ar fi echivalentă cu o declarație de război, iar aliații au renunțat la idee. De atunci, Rusia a încercat să își dezvolte propriul sistem de transfer financiar, însă a avut un succes limitat.

Pe de altă parte, Statele Unite au mai reușit înainte să convingă sistemul SWIFT să elimine o țară membră din program. Iranului, în 2012, i s-a limitat accesul la anumite bănci, din cauza programului său nuclear. Cu toate acestea, scoaterea Rusiei din SWIFT ar afecta și alte economii mondiale, printre care, pe lângă multe altele, pe cea a Statelor Unite și a Germaniei.

Totuși, Rusia este o economie mult mai puternică și solidă decât a Iranului. Pe lângă asta, este profund integrată în comunitatea financiară globală a comerțului, ceea ce înseamnă că impactul excluderii acesteia din SWIFT ar fi mult mai mare decât în cazul Iranului. Interzicerea Rusiei la sistem ar putea cauza contracararea economiei rusești, ceea ce ar face ca rubla – cel puțin pe termen scurt – să se prăbușească enorm. Cu toate acestea, deoarece principalele exporturi ale Rusiei sunt esențiale pentru restul Europei, cu siguranță ambele părți vor încerca să găsească o soluție rapidă.

Ar afecta și alte țări interdicția Rusiei la SWIFT?

Guvernele internaționale sunt îngrijorate de faptul că o interdicție ar putea dăuna la fel de mult aliaților săi în aceeași măsură pe cât ar dăuna și Rusiei. Rusia este un importator important de produse fabricate în străinătate, în special în Olanda și Germania.

De asemenea, Rusia este principalul furnizor al Uniunii Europene de țiței, gaze naturale și combustibili fosili solizi. Astfel, excluderea Rusiei din SWIFT ar îngreuna posibilitatea țărilor europene de a găsi alți furnizori ale acestor materii prime.

Ce spun liderii politici despre eliminarea Rusiei din SWIFT?

Președintele ucrainean Volodymyr Zelenskyy a îndemnat Statele Unite și alte țări să elimine Rusia din acest sistem esențial dinamicii economice. Dmytro Kuleba, ministrul ucrainean al afacerilor externe, a postat joi pe Twitter un mesaj în care spune că „(…) toți cei care se îndoiesc acum că Rusia ar trebui să fie exclusă din SWIFT trebuie să înțeleagă că sângele bărbaților, femeilor și copiilor ucraineni nevinovați va fi și pe mâinile lor”.

Biden a declarat joi reporterilor că această măsură va fi „întotdeauna o opțiune”, însă a mai adăugat și faptul că „în acest moment, acesta nu este un comportament pe care restul Europei dorește să îl adopte”. Olaf Scholz, cancelar german, a declarat reporterului că întreruperea accesului Rusiei la sistemul SWIFT nu ar trebui să facă parte din sancțiunile UE împotriva Rusiei.

Liderii europeni preferă să aibă răbdare, întrucât această interdicție ar îngreuna comerțul internațional, ceea ce ar afecta deosebit de mult economia. Un expert în comerț internațional, Hosuk Lee-Makiyama, director al Centrului European pentru Economie Politică Internațională, a declarat pentru BBC că liderii mondiali sunt reticenți în a exclude Rusia din sistemul SWIFT de tranzacții financiare, deoarece aceasta este „opțiunea nucleară” a sancțiunilor.

Germania, Italia, Ungaria și Cipru s-au numărat printre țările care s-au opus vehement interzicerii accesului Rusiei la SWIFT. În principal, este vorba de faptul că aceste țări folosesc SWIFT pentru a plăti importul rusesc de petrol, cărbuni, gaze naturale, nichel, titan, aur și alte mărfuri.

Ce alte opțiuni ar avea Rusia dacă ar fi expulzată din SWIFT?

De fapt, Moscova încearcă de ceva timp să reducă la maximum utilizarea dolarului american în comerț, în portofoliile sale de investiții și în rezervele sale valutare. Ea a inițiat propriul său sistem de transmitere a mesajelor financiare, SPFS –  Financial messaging system of the Bank of Russia –  în 2019.

Presiunea exercitată de țările occidentale ar putea apropia, astfel, China și Rusia, declară analiștii. Astfel, conexiunea dintre sistemele lor de plăți ar putea fi accelerată. China a construit sistemul său de plăți interbancare transfrontaliere (CIPS) – Cross-Border Inter-Bank Payments System – în 2015, în principal pentru a ajuta la internaționalizarea yuanului, inclusiv a monedei digitale e-CNY.

Yuanul chinezesc reprezenta 12,8% din rezervele valutare ale Rusiei în 2020 și 30,4% din deținerile fondului său suveran de investiții, în iulie 2021. Între timp, aproximativ 17,5% din comerțul dintre China și Rusia a fost  decontat în  yuani în 2020, ceea ce este o creștere față de 2014, când doar 3,1% din comerț a fost decontat astfel. Comerțul bilateral de mărfuri a ajuns anul trecut la 147 de miliarde de dolari, ceea ce reprezintă aproximativ 18,5% din comerțul total al Rusiei.

Care este diferenta dintre SWIFT si IBAN ?

Atat codul SWIFT, cat si codul IBAN sunt doua metode recunoscute international si sunt folosite pentru a identifica anumite conturi bancare si pentru a efectua tranzactii financiare sigure si rapide in toata lumea.

Principala diferenta dintre SWIFT si IBAN este aceea ca SWIFT identifica banca sau sucursala unde se afla un cont, pe cand IBAN-ul identifica exact un anume cont dintr-o anumita banca.

Cele doua coduri au formate diferite, iar in imaginea de mai jos se poate observa cum se compune codul SWIFT:

Swift ce este
Ce este SWIFT ?

Dupa cum spuneam mai sus, codul SWIFT ofera informatii doar despre banca sau sucursala. Primele 4 litere reprezezinta codul bancii, urmatoarele 2 reprezinta codul tarii. Urmatoarele grupe de litere si cifre reprezinta codul pentru locatia fizica dar si codul sucursalei.

IBAN ce este
Ce este IBAN? foto: ibanfirst.com

Formatul IBAN, introdus in 1977, este un numar de identificare exacta a conturilor bancare. Este compus din pana la 34 de litere si cifre dupa cum urmeaza: primele 2 litere sunt pentru codul de tara (la noi se folosesc RO, in Italia IT, etc), urmatoarele 2 cifre sunt codul de control, urmatoarele 4 sunt codul asociat bancii. Codul sucursalei unde este deschis contul are de regula 6 caratere si ultimele caractere din cod reprezinta exact numaruld e cont.

Share.

Lasa un raspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.