Free cookie consent management tool by TermsFeed

După trei ani de întreținere, cel mai puternic accelerator de particule din lume, Large Hadron Collider (LHC), a fost reactivat. Dispozitivul gigantic, care se află în Elveția, în apropiere de granița cu Franța, face parte din Centrul European pentru Cercetări Nucleare (CERN) și a fost responsabil pentru descoperirea particulei Higgs, unul dintre cele mai importante repere ale fizicii cuantice. Cu energia și puterea sa îmbunătățită, LHC este pregătit să facă și mai multe descoperiri revoluționare în lunile și anii care vor urma. Pentru oamenii de știință și pentru pasionații de fizică din întreaga lume, reactivarea LHC este un moment incitant care promite noi informații despre natura fundamentală a universului nostru.

Marți, cercetătorii de la Large Hadron Collider (LHC) au colectat date de la fasciculele acceleratorului pentru prima dată de la începerea lucrărilor de întreținere. LHC, care se află la Geneva, în Elveția, este cel mai mare și mai puternic accelerator de particule din lume. Acesta este folosit de oamenii de știință pentru a studia structura fundamentală a universului. La LHC sunt asociați aproximativ 12.000 de oameni de știință, care efectuează cercetări asupra universului în căutarea de noi particule subatomice. Potrivit unui reportaj BBC, LHC a fost modernizat pentru a-și extinde capacitatea de colectare a datelor, cu intenția de a descoperi mai multe particule subatomice noi.

Entuziasmul a devenit realitate marți, când echipa a colectat prima serie de date de la noul accelerator. După luni de planificare și testare atentă, momentul a sosit în sfârșit. În timp ce fasciculele de protoni circulau la niveluri ridicate de energie, echipa a monitorizat îndeaproape procesul, asigurându-se că totul decurge fără probleme. După câteva ore, echipa a putut confirma că noul accelerator funcționa exact așa cum a fost prevăzut. Șeful CERN, Rhodri Jones, spune că, datorită lucrărilor efectuate la LHC, va fi posibilă colectarea în următorii trei ani a aceleiași cantități de date colectate într-un deceniu. „Există, de asemenea, posibilitatea ca, după ce vom crește energia LHC și vom observa mai multe coliziuni de acest tip, să descoperim ceva cu totul nou.”

Cum funcționează LHC

Large Hadron Collider (LHC) este cel mai mare și mai puternic accelerator de particule din lume. Este o mașinărie complexă construită de o colaborare internațională de oameni de știință și ingineri și a fost numit unul dintre cele mai ambițioase proiecte științifice întreprinse vreodată. LHC utilizează magneți supraconductori pentru a accelera fascicule de protoni și alte particule până la viteze apropiate de cea a luminii în tuburi circulare lungi de 27 de kilometri. După ce particulele se ciocnesc, se colectează date în urma impactului. Electronica, magneții, injectoarele, detectoarele și instrumentele de colectare a datelor au fost modernizate în timpul lucrărilor. LHC a făcut deja câteva descoperiri incredibile, cum ar fi bosonul Higgs, și se speră că va continua să facă lumină asupra unora dintre cele mai profunde mistere ale Universului nostru.

Odată cu aceste modernizări, oamenii de știință au în vedere noi descoperiri dincolo de studiul materiei întunecate. Sam Harper, fizician la CERN, crede că am putea fi aproape de o nouă descoperire, chiar mai mare decât bosonul Higgs, potrivit căruia există o șansă ca LHC să confirme existența unei a cincea forțe a naturii, care se alătură gravitației, electromagnetismului și forțelor nucleare puternice și slabe.

Share.

Pasionat de lumea digitală. În timpul liber îmi îmbogățesc cunoștințele ce țin de marketing digital, în special SEO.

Un comentariu

  1. Bun articol, dar as adauga faptul ca acceleratorul de la CERN nu a descoperit bosonul Higgs (cel putin nu teoretic), ci Peter Higgs a propus posibilitatea existentei lui. Intre timp s-au facut studii in acest sens pt a demonstra ca exista cu adevarat.

Lasa un raspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.