Free cookie consent management tool by TermsFeed

In teorie, cel putin, ideea de a folosi sticla pentru fabricarea ecranelor diferitelor dispozitive nu pare a fi una foarte buna. Sticla este grea, iar folosirea regulata face imposibila vizualizarea oricare imagini din cauza zgarieturilor. Apoi, inevitabil, se sparge, necesitand o inlocuire care va fi costisitoare.

Cele de mai sus nu reprezinta o reteta de succes, asa ca nu-i este greu nimanui sa inteleaga de ce producatorii de gadget-uri au optat pentru erane usoare si fexibile din plastic.

Cu toate acestea, exista cateva alternative interesante, iar cea mai de succes pare sa fie Gorilla Glass. Produsa de Corning Incorporated, Gorilla Glass este o sticla intarita chimic care poate avea grosimea de 0,4 mm, adica de patru ori mai mica decat un fir de par uman, fiind in acelasi timp rezistenta la zgarieturi si la impact.

Gorilla Glass este rezultatul procesului de fuziune specific firmei producatoare Corning, un proces care asigura atat puritatea produsului, cat si dimensiunea redusa.

Sticla in sine este una de foarte buna calitate, un amestec traditional de aluminiu, silicon si oxigen, care este inclazit pana se topeste. In trecut, sticla trecea printr-un proces de flotare, in care era turnata pe un pat de metal topit, adesea staniu, unde se aplatiza sub propria greutate, apoi se racea pana devenea subtire asemenea unei foi.

In cazul procesului utilizat de producatorul american, materialul este turnat intr-un canal in forma literei V, numit izo-tub de refractare. Materialul sublichid se revarsa, curgand pe ambele parti ale canalului, reunindu-se la celalalt capat intr-o singura foaie de sticla. Acest proces foarte simplu ajuta la mentinerea puritatii produsului (sticla obtinuta prin flotare are un strat de oxid de staniu pe una din parti).

De asemenea, nu este nevoie de netezire, proces care ar lasa urme pe sticla. Rezultatul final este un produs extrem de pur.

Lipsa defectelor si a particulelor face sticla sa fie la fel de rezistenta precum sticla normala.

Odata acest prim proces terminat, materialul astfel produs este taiat si asezat intr-o baie de sare la temperatura de 400 de grade C. Acest proces numit schimb de ioni, o tehnica standard de purificare folosita in multe industrii. In acest caz, temperatura foarte ridicata este folosita pentru a inlocuii atomii de sodiu de la suprafata sticlei cu alti atomi mult mai mari de potasiu. Rezultatul final este un strat de suprafata mult mai comprimat la nivel atomic, facandu-l mult mai rezistent la zgarieturi.

Mai mult de atat, in timp ce sticla obisnuita are o problema majora cu propagarea fisurilor, Gorilla Glass, datorita starii de compresie permanenta in care se afla, nu va permite aparitia fisurilor, ceea ce nu inseamna insa ca produsul este invulnerabil.

Cu toate acestea, Gorilla Glass va avea rezultate mult mai bune decat sticla obisnuita, de aceea cei de la Corning nu se vor opri aici, avand planuri mari pentru viitor.

Directorul de marketing si operatii comerciale David Velasquez a declarat: „Consumatorii isi doresc din ce in ce mai mult solutii la alte probleme legate de ecranul de protectie, cum ar fi citirul in aer liber, petele si microbii. Lucram sa rezolvam toate aceste probleme si suntem incantati de progresele pe care le facem.”

Se pare ca progresele sunt realmente notabile de vreme ce vice-presedintele Jeffrey Evenson a sustinut, la evenimentul MIT Mobile Technology Summit care a avut loc recent, ca un viitor tratament antimicrobian poate creste rezistenta la bacterii, in timp ce o noua tehnologie anti-reflexie face Gorilla Glass sa fie de zeci de ori mai transparenta decat apa purificata.

Everson a mai declarat ca Corning nu se va opri la dispozitivele mobile si cele cu ecran senzitiv, ci au in vedere si parbrize.

O sticla mai subtire, mai puternica si rezistenta la zgarieturi nu aduce doar beneficii legate de siguranta. Aceasta reduce, de asemenea, greutatea vehiculului, contribuind astfel la reducerea consumului de carburant. Se pare ca primele masini care vor folosi Gorilla Glass vor fi disponibile in cursul anului urmator.

In ciuda tuturor succeselor de pana acum, Gorilla Glass se pare ca are deja competitori. Companii precum Samsung si LG lucreaza la crearea unor ecrane flexibile din plastic, mai usoare decat cele produse de Corning.

Share.

Pasionata de lumea virtuala, am decis sa ma alatur acestui proiect indraznet, care sper ca va va oferi toate informatiile de care aveti nevoie.

Lasa un raspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.