Free cookie consent management tool by TermsFeed

Au mai rămas 4 săptămâni până la Romanian Testing Conference 2023. Cea de-a 13 ediție vine cu o temă mai mult decât provocatoare, cu speakeri unul și unul, sesiuni noi și o mulțime de activități din care poți învăța și te poți inspira. Ne bucurăm să fim parteneri ai acestui super eveniment și am profitat de ocazie ca să aflăm și mai multe despre ediția care e pe punctul să înceapă.

I-am luat un interviu Lenei Nyström Wiberg, coordonatoarea ediției din acest an a RTC. Lena e building software, autoarea și creatoarea cărții „Would Heu-risk it?”, blogger pasionat, speaker și facilitator de workshopuri. În plus, este mentor în cadrul programului MASH, unde în prezent e mentorul a doi oratori aspiranți extraordinari.

“Toată viața mea de adult am lucrat cu building software, este tot ce știu! Entuziasmul pe care l-am simțit când am scris primul meu program funcțional în anii ’90 nu a încetat niciodată, doar că a trecut de la cod la testare, la procese și la oameni. De la dezvoltator la profesionist în testare și apoi la manager”, ne-a dezvăluit ea. 

Lena locuiește în apropiere de Stockholm, Suedia, împreună cu copiii ei adolescenți, iar în timpul liber se joacă, citește SF/Fantasy și bea mult prea multă cafea (cel puțin așa ne-a spus ea). Într-o mică pauză (de cafea) i-am luat interviul de mai jos:

Ne apropiem cu pași repezi de o nouă ediție RTC. Romanian Testing Conference va avea loc în 6-8 iunie la Cluj. Cum te simți acum, când știi că mai e așa de puțin timp până când începe această ediție? 

Lena Nyström Wiberg: Sunt foarte entuziasmată că mă întorc la RTC! Mi-a plăcut la nebunie ultima mea vizită și am fost foarte tristă anul trecut, când nu am putut ajunge din cauza Covidului. Faptul că pot să mă întorc nu doar înapoi, ci și în rolul de chairperson este uimitor! Aștept cu nerăbdare să mă întâlnesc cu prieteni vechi și noi, să vizitez din nou România și să văd cum prinde viață programul evenimentului.

Programul RTC cuprinde tutoriale și prezentări care trebuie neapărat urmărite, iar subiectele sunt captivante. Chiar e greu de ales la care să mergi sau pe care să le ratezi. 

Lena Nyström Wiberg Fotografit

Care este povestea din spatele acestui program?

Lena Nyström Wiberg: Am mai făcut parte din mai multe echipe de conferințe și evenimente, deși nu în acest rol specific. Este un puzzle uriaș cu piese care se mișcă peste tot. Nu cred că oamenii își dau seama cât de multă muncă se depune.

Vrei să ai un echilibru corect în atât de multe unghiuri în același timp. Și apoi, bineînțeles, să te asiguri că există o legătură cu tema, ceea ce înseamnă că unele propuneri grozave ar putea să nu ajungă în program. Trebuie să spun că echipa proiectului este incredibil de eficientă și profesionistă și a fost o bucurie să lucrez cu ei în acest sens. Chiar și potențialele obstacole mari au fost rezolvate foarte repede și nu pot să le mulțumesc îndeajuns – atât pentru munca lor grea, cât și pentru că m-au lăsat să fac parte din ea! 12/10 aș recomanda! 

Spune-ne mai multe despre tema RTC 2023: Facilitarea schimbării. De ce ați ales acest subiect și de ce este relevant pentru sectorul IT în general și pentru testeri în special?

Lena Nyström Wiberg: Iubesc schimbarea! Întotdeauna am iubit-o și acesta cred că este motivul pentru care am supraviețuit și am prosperat în acest sector atât de mult timp. Crearea de software a însemnat întotdeauna schimbare, dar viteza schimbării atinge cote pe care nu le credeam posibile când am început ca dezvoltator în 1999. 

Cred că testerii, în general, sunt afectați de această schimbare mai mult decât majoritatea profesiilor din industria IT, dar deținem, de asemenea, un spațiu care ne face să fim mari agenți ai schimbării, într-un mod în care multe alte roluri nu o au. 

Dacă începem cu prima parte: Testerii au trebuit să se schimbe și să se adapteze pentru a fi relevanți și a rămâne valoroși, viziunea asupra testării s-a schimbat aproape de la an la an și încă văd aceleași subiecte care apar la fiecare 2-3 ani în conferințe: Testarea a murit, trăiască testarea! 

În ceea ce privește al doilea aspect – faptul că facem mult glue work (n. red. Glue work sau munca de lipire face diferența dintre un proiect care reușește și unul care eșuează. Acesta este motivul pentru care managerii de programe tehnice și managerii de proiect au un asemenea impact: ei îndeplinesc rolul suprem de lipici. Ei văd lacunele și le completează). În plus, facem multă muncă de informare, între echipe și între discipline. Toate acestea ne fac să fim foarte buni pentru a introduce, conduce și permite schimbarea. 

Viitorul este înspăimântător, incert și singurul lucru pe care îl știm este că nu va arăta așa cum credem noi că va arăta, dar, în același timp, multe lucruri vor rămâne la fel. 

Foto Lena Nyström Wiberg

RTC 2023 este despre schimbare, iar voi chiar ați făcut schimbări substanțiale pentru această ediție. Și voi menționa doar experts track, mai multe zile de eveniment (3, anul acesta) și sesiunile de test out loud. Cum sunt organizate aceste noutăți din program? 

Lena Nyström Wiberg: Dau credit echipei extraordinare de organizare în această privință. Eu am ajutat la structurarea unor idei și la legarea lucrurilor, dar majoritatea ideilor inovatoare din acest an vin de la organizatorii din spatele RTC.

Experts track este una dintre preferatele mele, abia aștept să o văd live! Participanții vor fi expuși la atât de multe subiecte care le vor aduce valoare în diferite moduri pe măsură ce avansează ca seniori în domeniu. Unul dintre aspectele care merită menționate vine din procesul de depunere a rezumatelor pentru conferință, în stilul „Spune-ne ideea ta”. A fost o provocare mai mare pentru noi, ca și echipă, dar am primit niște teme minunate! Cred că, de fapt, a făcut programul mult mai puternic.

Vorbim din ce în ce mai mult despre inteligența virtuală, ChatGPT, OpenAI și roboți. Cum vezi impactul asupra joburilor din testare?

Lena Nyström Wiberg: În calitate de fan SF, trebuie să recunosc că sunt în egală măsură entuziasmată și speriată de acest lucru. Există atât de mult potențial în a face bine, dar și în a face rău în acest domeniu! 

Bănuiesc că vom găsi mari câștiguri și modalități de a ne evolua în testing, dar există și riscul ca meseria însăși să fie afectată, atât din punct de vedere al statutului, cât și al abilităților.

Există noi profesii care evoluează, în care succesul depinde de capacitatea de a forma, ajusta, utiliza și interpreta modele, mai degrabă decât de a scrie coduri grozave sau de a pune întrebările potrivite. Acest lucru ar putea să ne deblocheze sau ar putea să ne arunce într-o „eră glaciară a testelor”. Cine știe!?

Lena Nyström Wiberg, ținând trei cărți

Aceasta este cea de-a treia prezență a ta la RTC. De ce crezi că RTC este valoros pentru participanți? Pentru ce tip de testeri crezi că aduce mai multă valoare? (nivel începător, mediu sau senior)

În afară de faptul că se află într-una dintre locurile mele preferate pentru conferințe și pe lângă modul în care organizatorii își tratează speakerii, cred că RTC face o treabă foarte bună în găsirea și alegerea subiectelor bune.

RTC continuă să fie relevantă pentru comunitatea internațională, dar are întotdeauna în vedere comunitatea locală, iar organizatorii sunt pur și simplu extraordinari. 

Cred că, de obicei, conferințele sunt, prin natura lor, cele mai valoroase pentru profesioniștii de nivel mediu, suficient de pricepuți pentru a alege subiectele potrivite și pentru a profita de oportunitățile de relaționare. La RTC cred că avem ceva valoros pentru oricine, indiferent de vechimea sau de modul în care participanții doresc să se dezvolte.

Dacă dorești să adaugi orice alt lucru, o poți face aici.

Aștept cu nerăbdare să vă întâlnesc pe toți la fața locului în iunie! Vă rog să mă salutați dacă mă vedeți.

Romanian Testing Conference are loc în 6-8 iunie la Grand Hotel Italia, la Cluj-Napoca. Detalii despre speakeri, program și pachete de participare găsiți pe www.romaniatesting.ro

Share.

Absolvent al Facultatii de Stiinte ale Naturii, specializat in fizica si informatica. Pasionat de mic de tehnologie, cosmologie si tot ceea ce cuprinde necunoscutul si evolutia umanitatii.

Lasa un raspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.