Programul Rabla 2022 va începe în luna februarie și își propune să elimine o parte din mașinile vechi de pe drumurile României pentru a le face loc unora noi. Dacă îți dorești și tu un voucher Programul Rabla 2022, în rândurile următoare vei afla tot ce trebuie să știi pentru a-ți cumpăra o mașină cu ajutor de la stat.
Cuprins
Când începe Programul Rabla 2022?
Programul Rabla 2022 va începe cel târziu pe data de 8 februarie. Inițial, data stabilită era 4 februarie, dar autoritățile au decis o amânare de câteva zile. Asta deoarece ghidurile pentru Programele Rabla Clasic și Rabla Plus 2022 au fost trimise spre Monitorul Oficial pe 2 februarie și e nevoie de câteva zile pentru a fi publicate. În orice caz, până pe 8 februarie se va da startul în Programul Rabla 2022.
În acest an, programul începe mai devreme comparativ cu anii precedenți. Spre exemplu, în 2021 data de start a fost 26 aprilie. De această dată, dealerii au început să ia deja comenzile pentru Programul Rabla 2022, iar primii clienți își vor primi mașinile în scurt timp.
Reduceri voucher Programul Rabla 2022
În funcție de programul la care aplici, vei putea primi mai multe reduceri în vederea achiziționării unei mașini noi, după cum urmează:
1. Dacă aplici pentru programul Rabla Clasic, prima de casare este de 6.000 de lei. Poți primi suplimentar încă 1.500 de lei în cazul în care casezi o mașină mai veche de 15 ani, care are normă de poluare Euro 3 sau inferioară.
Ca o noutate, în acest an vei putea da la casat două mașini vechi. Conform datelor obținute de Techcafe.ro de la dealeri, valoarea totală a ecobonusului va crește la 9.000 lei dacă vechimea mașinilor casate este de până în 15 ani. În cazul în care mașinile sunt mai vechi de 15 ani și au normă de poluare Euro 3 sau inferioară, vei mai primi câte 1500 de lei pentru fiecare mașină. În acest caz, valoarea totală a ecobonusului ajunge la 12.000 RON. De asemenea, dacă mașina pe care o vei achiziționa are emisii scăzute (spre exemplu benzină + GPL) se mai adaugă un bonus de 1500 lei, potrivit datelor oferite de dealerii Dacia către Techcafe.ro. Așadar, reducerea pentru voucher Programul Rabla Clasic poate ajunge la 13.500 RON.
2. Dacă aplici pentru programul Rabla Plus (mașini electrice sau hybrid), reducerile sunt și mai mari. Pentru un automobil pur-electric nou, prima de casare este de 45.000 de lei, în timp ce pentru un hybrid plug-in ecobonusul ajunge la 21.500 lei. În premieră, și pentru programul Rabla Plus va trebui să casezi o mașină pentru a fi eligibil pentru un voucher Programul Rabla 2022. Iar dacă vei casa o mașină mai veche de 15 ani cu normă de poluare Euro 3 sau inferioară vei mai primi încă 1.500 de lei pe ecobonus.
Și în acest caz, dacă se casează două mașini valoarea ecobonusului va crește conform datelor oferite Techcafe.ro de dealerii Toyota. Pentru un hybrid plug-in valoarea totală a ecobonusului va ajunge la 27.500 lei dacă mașinile casate sunt mai vechi de 15 ani și au normă de poluare Euro 3 sau mai puțin (dacă nu au se scad 3.000 lei din sumă) sau 51.000 de lei pentru full electric (dacă mașinile casate sunt mai noi de 15 ani și nu au normă de poluare Euro 3 sau mai puțin se scad din nou 3.000 de lei din sumă).
Rabla Clasic va beneficia de un buget de 560 milioane de lei, iar Rabla Plus va avea un buget de 680 milioane de lei.
Voucher Programul Rabla 2022: Care sunt pașii ce trebuie urmați
1. Mai întâi trebuie să iei legătura cu dealerul de la care dorești să achiziționezi mașina nouă. El te va înscrie în aplicația PSIPAN. Va trebui să îi oferi următoarele informații: datele tale personale, datele proprietarului de rablă (în cazul în care sunt persoane diferite) și datele referitoare la mașina sau mașinile ce urmează a fi casate.
2. Pentru înscrierea în Programul Rabla 2022 vei avea nevoie de următoarele documente: actul de identitate în original și copie atât pentru beneficiar cât și pentru proprietarul rablei (dacă este altul decât cel care cumpără mașina), certificatul de înmatriculare al mașinii vechi (sau al celor două mașini), cartea de identitate a mașinii (sau mașinilor), certificate de atestare fiscală atât al cumpărătorului mașinii noi, dar și al propietarului rablei (dacă este altul decât cumpărătorul), prin care să se ateste că nu există datorii. Pe certificatul proprietarului rablei trebuie specificat că deține rablă/rable care urmează a fi casate.
3. După ce dealerul va confirma validarea în aplicația PSIPAN, proprietarul rablei va merge la un centru autorizat Remat pentru casare. Aici va obține certificatul de distrugere.
4. Proprietarul va trebui să radieze vehiculul sau vehiculele vechi din circulație.
5. Proprietarul va preda dealerului certificatele de casare și radiere, până la data emiterii facturii pentru mașina nouă ce va fi achiziționată prin Programul Rabla 2022.
Condiții casare mașină Rabla 2022
În primul rând, pentru a fi eligibilă la casat pentru voucher Programul Rabla 2022, mașina trebuie să aibă o vechime de minim 6 ani.
De asemenea, ea trebuie să fie înmatriculată în România de cel puțin 6 ani. Data limită admisă este de 31.12.2016. Această modificare a fost făcută în 2022, deoarece autoritățile și-au dat seama că existau oameni care achiziționau mașini din străinătate la prețuri modice doar pentru a le casa prin Rabla, iar astfel eficiența programului scădea.
Casarea mașinii trebuie făcută doar după începerea Programului Rabla 2022, exclusiv în rețeaua de centre Remat autorizate. În țara noastră sunt 772 de astfel de centre, astfel că nu va trebui să te temi că nu vei găsi unul în apropierea ta. Lista centrelor autorizate Remat poate fi accesată pe site-ul AFM.
Trebuie să ții însă cont că, pentru a beneficia de un voucher programul Rabla 2022, trebuie ca mașina pe care să o casezi să aibă componentele esențiale funcționării: motor, caroserie, roți, etc.
Acte necesare pentru radierea unei mașini pentru voucher programul Rabla 2022
Pentru a obține un voucher programul Rabla 2022 e nevoie că mai întâi să radiezi mașină. Atunci când vei face acest lucru, vei avea nevoie de următoarele documente:
- certificatul de distrugere auto
- cartea mașinii în original și copie
- declarația pentru scoaterea din evidențe a mașinii
- actul de identitate în original și copie
- cerere pentru eliberarea certificatului de atestare fiscală