Free cookie consent management tool by TermsFeed

Telescopul spațial James Webb este o minune a ingineriei moderne. Instrumentele sale de ultimă generație și amplasarea în spațiu îi vor permite să efectueze observații de înaltă calitate, depășind chiar și Telescopul Spațial Hubble. Un exemplu în acest sens este capacitatea JWST de a studia geologia exoplanetelor. Prin studierea luminii pe care aceste planete o reflectă, JWST va putea să cartografieze caracteristicile suprafeței lor în detalii fără precedent. Acest lucru va oferi informații valoroase despre formarea și evoluția lor. În plus, capacitățile în infraroșu ale JWST îi vor permite să detecteze existența apei și ale altor molecule din atmosferele exoplanetare. Acest lucru ne va oferi o mai bună înțelegere a habitabilității acestor lumi.

Super-Pământuri

Când vine vorba de studierea planetelor, astronomii au avut cel mai mare succes în observarea giganților gazoși. Aceste lumi gigantice sunt relativ ușor de observat, deoarece sunt mari și adesea departe de stelele lor. Însă planetele precum Pământul sunt mult mai greu de observat. Ele tind să fie mici și apropiate de stelele lor, ceea ce le face mai greu de observat pe fundalul luminos al luminii stelei. Cu toate acestea, telescopul spațial James Webb nu va avea probleme în a vedea aceste lumi. Instrumentele puternice ale telescopului îi vor permite acestuia să detecteze planetele stâncoase care orbitează în jurul stelelor din apropiere. Iar prin studierea acestor lumi îndepărtate, putem afla mai multe despre formarea și evoluția propriei noastre planete.

Telescopul spațial James Webb (James Webb Space Telescope – JWST) va studia două super-Pământuri, 55 Cancri e și LHS 3844 b.

Primul este acoperit de lavă, iar temperatura sa medie este de 1.700ºC. 55 Cancri e se află la 0,015 unități astronomice (UA, unitate de măsură bazată pe distanța dintre Pământ și Soare), 4% din distanța dintre Mercur și Soare, iar cercetătorii cred că pe ea plouă cu lavă.

Cel de-al doilea, LHS 3844 b este o exoplanetă care se remarcă prin apropierea față de steaua sa. La doar 0,005 UA, este una dintre cele mai apropiate exoplanete cunoscute de steaua sa. Cu toate acestea, în ciuda apropierii sale, nu este atât de fierbinte pe cât s-ar aștepta unii. Temperatura sa medie este de numai 525 °C, datorită faptului că steaua sa este mai rece decât multe alte stele. LHS 3844 b are o orbită foarte scurtă, cu o durată de doar 11 ore. De asemenea, se crede că nu are atmosferă. Având în vedere aceste caracteristici, ar putea părea un candidat improbabil pentru habitabilitate. Cu toate acestea, o echipă de astronomi de la Institutul Max Planck pentru astronomie speră să folosească telescopul spațial James Webb (JWST) pentru a studia în detaliu suprafața lui LHS 3844 b. Ei speră să afle mai multe despre compoziția sa și dacă ar putea fi sau nu locuibilă pentru viața așa cum o cunoaștem noi. Indiferent dacă LHS 3844 b se dovedește a fi sau nu locuibilă, este cu siguranță o lume intrigantă care merită să fie studiată.

55 Cancri e și LHS 3844 b
Telescopul James Webb va studia două super-Pământuri, 55 Cancri e și LHS 3844 b

Despre Telescopul James Webb

Proiectul telescopului James Webb a fost dezvoltat de National Aeronautics and Space Administration (NASA) împreună cu agențiile spațiale europene și canadiene. Inițial, lansarea acestuia era programată pentru anul 2007. Însă unele probleme au întârziat lansarea modelului, una dintre ele fiind costul ridicat de producție al telescopului James Webb, care creștea din ce în ce mai mult și, încă din 2015, nu a ajuns la o valoare finală. Lansarea a fost reprogramată pentru martie 2021, dar a suferit din nou întârzieri din cauza pandemiei de coronavirus. Unele dintre îmbunătățirile aduse proiectului inițial includ o oglindă primară mai mare, un scut solar îmbunătățit și o electronică îmbunătățită navei spațiale. În ciuda piedicilor, telescopul James Webb promite să fie un instrument incredibil pentru astronomi, oferind informații fără precedent despre univers.

Share.
Avatar of Marian M.

Pasionat de lumea digitală. În timpul liber îmi îmbogățesc cunoștințele ce țin de marketing digital, în special SEO.

Lasa un raspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.