Free cookie consent management tool by TermsFeed

Jack Kilby de la Texas Instruments a prezentat primul circuit integrat din lume acum o jumatate de secol. Pe 12 Septembrie 1958, inginerul Jack Kilby din SUA a demonstrat pentru prima data primul circuit integrat functional schimband fara sa realizeze ce va insemna in istoria tehnologiei moderne.

primul circuit integrat kilby texas instruments

Circuitul sau integra pe o placuta de germaniu un singur tranzistor, un condensator si cateva rezistente; privit cu ochii de astazi arata destul de primitiv dar acesta a fost inceputul unei noi ere in tehnologia moderna. Insusi creatorul sau, ce a decedat in 2005, a declarat ca daca acesta ar fi fost prezentat de atatea ori de-a lungul timpului l-ar fi facut mult mai aspectuos.

Ideea unui circuit integrat nu era tocmai noua la acea vreme, conceptul de circuit integrat a fost descris din anul 1952 de Geoffrey Dummer, un om de stiinta britanic, da acesta a esuat in producerea unui dispozitiv functional. La jumatate de an dupa Kilby, un alt inginer pe nume Robert Noyce si-a finalizat primul sau concept de circuit integrat, realizat din siliciu rezolvand astfel mai multe probleme pe care Kilby nu le rezolvase inca.

Primul test al circuitului functional a fost facut prin producerea unei sinusoide pe un ecran al unui osciloscop.

Recunoasterea primului circuit integrat i-a revenit insa lui Kilby care a si castigat premiul Nobel in anul 2000. Noyce a ramas ca fiind co-inventator la circuitului integrat iar in 1968 are sa fie unul din fondatorii companiei Intel alaturi de Goordon Moore, printele Legii lui Moore.

Potentialul circuitului integrat nu a fost perceput pentru o buna perioada de timp. Kilby afirma ca la ani dupa acesta „nu avea sa fie cine stie ce pe termen lung” dar dupa 50 de ani, circuitul integrat este prezent pretutindeni in jurul nostru, folosit in dispozitivele de zi cu zi ca telefoanele mobiele, calculatoare, televizoare sau la echipamente ce fac posibila existenta internetului.

Share.

Fondator TechCafe.ro, fost administrator si redactor, Savu Marian a scris pe site unele dintre cele mai interesante articole.

Lasa un raspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.