Free cookie consent management tool by TermsFeed

Update August 2021: După cum probabil ai aflat deja, ultimul update al monedei Ethereum, London hard fork, marchează începutul sfârșitului pentru minatul acestei cryptomonede, făcând astfel trecerea de la POW(Proof of Work) la POS(Proof of Stake). Am detaliat această tranziție mai jos în articolul inițial, poți afla mai multe detalii acolo. Dacă totuși doriți să vă implicați în această activitate de minat, este recomandat să vă orientați către alte monede: Ethereum Classic, ZCash, Beam, Ravencoin, etc.

Dacă ești nou în acest sector și crezi că minatul criptomonedelor și în special a Ethereumului este o activate în care dorești să investești, înseamnă ca ai ajuns unde trebuie. În ghidul ce urmează o să te ajut să înțelegi la ce trebuie să te aștepti în perioada următoare și totodată iți voi arăta care sunt cele mai bune plăci video pentru minat în momentul actual.

Bazele mineritului după Ethereum

Ethereum Proof of Stake update

Dezvoltatorii monedei Ethereum plănuiesc să lanseze o actualizare prin care se va face trecerea la Proof of Stake(PoS) din Proof of Work(PoW). Această actualizare poartă denumirea de Casper și urmează să fie lansată undeva în anul 2022. Dovada mizei, cum vine tradus în limba noastră, este un tip de mecanism de consens prin care rețelele de tip blockchain reușesc să obțină un consens distribuit pe rețea.

Acestă actualizare va face indisponibilă posibilitatea de minare după Ethereum. Partea bună este că doar minatul de Ethereum va fi oprit, celelalte monede nefiind influențate de acest update.

Cerințele VRAM

Alt lucru de luat în considerare atunci când vorbim de minarea criptomonedelor folosind algoritmul Ethash este mărimea fișierului DAG(Directed Acyclic Graph). Acest fișier se regenerează la fiecare 30000 blocuri de Ethereum create.

În acest moment, se poate mina Ethereum cu plăci ce au o memorie de minim 4GB VRAM, cele de au doar 4GB nu pot fi folosite. Atașez mai jos o poza în care se poate vedea foarte clar până când anumite plăci cu anumite memorii pot fi folosite.

memorie placi video minat ethereum

Specula cu plăci video

Ultimul dar nu cel din urmă, prețul plăcilor la ora actuală. Cum probabil deja ai aflat, cerința prea mare de pe piață și neputința producătorilor de a furniza atât de multe plăci precum piața o cere, a dus la o creștere semnificativă a prețului acestora. Acest boom a început in decembrie 2020, ajungând astăzi la chiar o triplare a prețurilor. Cu cât prețul este mai mare, cu atât perioada în care vă recuperați investiția este mai mare.

Topul celor mai bune plăci video pentru minat

Se pare ca am ajuns și în punctul cel mai interesant al acestui articol. Am întocmit acest top al celor mai bune plăci video pentru minat, în funcție de anumite criterii de performanță precum viteza, consumul in W/oră dar și prețul de achiziție al unei plăci. După cum am precizat mai sus, unde discutam despre specula cu plăci video, prețul plăcilor pe care o să-l găsiți mai jos este luat la momentul actual, început de aprilie 2021, folosind unul din comparatoarele românești de prețuri.

Cea mai bună per total: NVIDIA GeForce RTX 3060 TI

rtx 3060 ti minat ethereum romania

Placa video NVIDIA GeForce RTX 3060 TI reprezintă cea mai bună alegere privind raportul calitate-preț la ora actuală. Este una din cele mai căutate plăci de pe piată, fiind bună atât pentru gaming cât și pentru minat, datorită noii arhitecturi a celor de la Nvidia, denumită Ampere. Această placă minează Ethereum la o viteză de 60 MH/s, la un consum de 120W/oră. Prețul la lansare al acestei plăci a fost de 1700 lei, acum ajungând să fie vândută la noi în țară, de către magazinele de specialitate, undeva în jurul sumei de 5500 lei. La prețul și dificultatea actuală a monedei, banii investiți în cumpărarea acestei plăci pot fi recuperați în 235 zile. Disponibilitatea acestor plăci este una foarte redusă, iar foarte multe plăci de genul sunt cumpărate și vândute ulterior pe OLX. Astfel, RTX 3060 TI este una dintre cele mai bune plăci video pentru minat de pe piată, la ora actuală.

Cea mai performantă placă de pe piață: NVIDIA GeForce RTX 3090

rtx 3090 putere minat

Reprezintă vârful de gamă al tutoror plăcilor video de pe piață. Această placă este capabilă de performanțe excepționale în minat, dar și în jocuri la o rezoluție de cel puțin 4K. Inglobează cele mai puternice tehnologii la ora actuală, reușind să mineze Ethereum la o viteză de 125 MH/s, având un consum de energie de 300 W/oră. Placa a fost lansată pe 24 septembrie 2020, având un preț record la acea vreme, fiind cea mai scumpă placă video dedicată impătimiților jocurilor video, de 6300 lei. Prețul actual este unul foarte ridicat, cel mai ieftin model de pe un site românesc este de 16000 lei. Recuperarea investiției la prețul actual al plăcilor ar fi posibilă în 338 zile.

O alegere bună: NVIDIA GeForce RTX 3070

rtx 3070 ethereum hashrate

Această placă video folosită pe același algoritm de minare a Ethereumului produce aceași cantitate ca și fratele mai mic, RTX 3060 TI, având chiar și același consum. Singurul argument pentru a alege acest tip de placă, in defavoarea plăcii RTX 3060 TI, este disponibilitatea acesteia. RTX 3070 este disponibilă în mult mai multe magazine online, la un preț mediu de 7300 lei. Produce 60 MH/s, la un consum de 120 W/oră, astfel că, banii dați pe cumpărarea acestei plăci video se pot recupera în 317 zile.

Alegerea de buget: NVIDIA GeForce GTX 1660 SUPER

gtx 1660 super placa video minat

Pentru cei ce sumele vehiculate mai sus li se par destul de piperate, există și o variantă low cost ce poate fi luată în calcul. Aceasta este GTX 1660 SUPER, o placă video de performanțe mediocre, care poate genera profituri zilnice destul de ok. Aceasta este capabilă de a atinge viteze de 26 MH/s, la un consum de 120 W/oră. Dat fiind valoarea mică de cumpărare, raportată la prețul plăcilor video high-end, timpul de recuperare al investiției este de 300 zile. Prețul mediu al unei plăci se învârte în jurul sumei de 2500 lei.

Concluzie

După cum am precizat de multe ori în timpul articolului, piața actuală de minat Ethereum este una incertă. Dacă totuși ești dispus să-ți asumi anumite riscuri(viitoare update-uri, fluctuația prețului monedei, specula din piață), topul pe care tocmai l-ai parcurs te-a putut ajuta să-ți faci o anumite idee legată de ce plăci ar fi potrivite pentru tine. Totuși, recomandarea mea este să încerci pe cât posibil să faci rost și să pândești cele mai bune oferte atât la plăcile video, cât și la celelalte componente de care ai nevoie(surse, rami, procesoare, stocare, etc.). Atâta timp cât plăcile de pe diferitele platforme de vânzare-cumpărare precum OLX, prezintă facturi de achiziție și garanție valabilă, pot fi cumpărate și de acolo, dar trebuie testate și probate personal înainte de achiziție.

Share.
Avatar of Catalin Calugaru

Fondator al site-ului TechX.ro, ce a fuzionat ulterior cu TechCafe.ro și pasionat încă de mic copil de tot ce ține de tehnologie. Master în Information Systems for e-Business și absolvent al secției de calculatoare cu predare în limba engleză la Facultatea de Automatică, Calculatoare și Electronică din Craiova.

Un comentariu

  1. Avatar of Gd

    Cea mai buna placa de minat orice este cea profesionala .In rest puneți mâna și va documentati la nvidia și amd.Daca faceți comanda afara le luați mai ieftin.

Lasa un raspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.