Free cookie consent management tool by TermsFeed

Unitățile Solid State Drive, abreviate SSD, reprezintă noua generație de dispozitive de stocare, care îți transferă datele într-o clipită. Acestea au înlocuit tradiționalele unități mecanice, care sunt considerate mai lente decât SSD-urile.

Poate deveni frustrant și poți avea impresia că sistemul tău de calcul are o problemă, atunci când se blochează sau când accesul la date este foarte lent. Este posibil însă să fie vorba de hard disk. Cauza principală pentru acest tip de probleme poate fi tradiționalul hard disk. De aceea este recomandat să îi faci un upgrade.

Pe piață poți găsi mai multe tipuri de unități de stocare precum PATA, SATA, SCSI și SSD. Poți face un upgrade unității de stocare existente pe sistemul tău cu un SSD, ceea ce îți va oferi un boost de performanță.

Care sunt beneficiile unui upgrade la SSD?

SSD-urile au un mare avantaj față de tradiționalele hard disk-uri PATA, SATA și SCSI. Hai să aprofundăm și să înțelegem beneficiile unui SSD față de tradiționalul hard disk:

  • Mai puțin zgomot: un SSD nu are părți în mișcare, prin urmare acesta este complet silențios;
  • Mai puțin consum de energie: în comparație cu un HDD tradițional, SSD-urile consumă mai puțină energie în funcționare;
  • Viteza: Datele tale sunt transferate într-o clipită. Viteza de transfer a datelor este, comparativ, mai mare dacă folosești un SSD. De asemenea, este îmbunătățită și performanța unității de calcul, prin reducerea timpului de încărcare a sistemului de operare, iar fișierele tale sunt deschise mult mai rapid dacă folosești un SSD.
  • Ciclu de viață: Deoarece SSD-urile nu conțin piese în mișcare, acestea sunt mai rezistente la șocuri, în consecință durata de viață este mai mare comparativ cu o unitate hard disk tradițională.
  • Unități compacte: SSD-urile sunt mai mici și ocupă mult mai puțin spațiu din carcasă față de un hard disk mecanic, care este mult mai mare. Acestea se potrivesc cu ușurință într-un sistem desktop sau într-un laptop.
  • Mai puțină căldură emanată: SSD-urile nu emană așa multă căldură în comparație cu un hard disk, prin urmare contribuie la creșterea duratei de viață.

Care sunt diferențele dintre un SSD și un hard disk mecanic?

Hard disk-urile tradiționale sau mecanice folosesc un disc magnetic rotativ cunoscut sub numele de platan, iar datele stocate pe acest disc sunt accesate cu ajutorul unui braț actuator. Brațul ajută la citirea și scrierea informațiilor prin poziționarea acestuia peste un sector de stocare desemnat.

SSD-urile folosesc unități de memorie NAND pentru a stoca datele. Acestea nu folosesc niciun fel de componentă mecanică în mișcare pentru a citi sau scrie datele. În schimb, informațiile sunt stocate pe unitățile de memorie NAND Flash – un tip de memorie non-volatilă. Memoria non-volatilă se referă la faptul că unitatea de stocare nu „uită” ce a stocat după întreruperea alimentării. Bineînțeles, este o caracteristică tipică oricărui tip de memorie permanentă.

SSD-urile sunt mai performante decât tradiționalele unități de stocare HDD, dar asta nu înseamnă că nu au și defecte. În orice caz, dacă se întâmplă să ai ghinionul și să pierzi datele stocate pe SSD-uri, recomand folosirea unui software profesional pentru recuperarea fișierelor șterse de pe SSD în mod eficient și sigur.

Programul de recuperare a datelor Remo SSD este o unealtă de recuperare puternică, dezvoltată de Remo Software – o companie de recuperare a datelor premiată, cu mai mult de un milion de utilizatori fericiți de pe întreg globul.

SSD-urile nu sunt perfecte. Unele dintre dezavantajele acestora pot fi:

  • Sunt mai scumpe: SSD-urile sunt mai scumpe în comparație cu hard disk-urile;
  • Speranța de viață: SSD-urile folosesc unități de memorie NAND, care pot fi scrise de un număr limitat de ori. Poți opta pentru un SSD care folosește tehnologia DRAM pentru a elimina acest dezavantaj, dar și prețul este pe măsură.
  • Consum ridicat de energie: SSD-urile care folosesc tehnologia DRAM consumă mai multă energie în comparație cu un HDD convențional.

În încheiere…

Pe piață sunt disponibile mai multe tipuri de unități de stocare, însă SSD-urile îți pot oferi tot ce ai nevoie: viteză și siguranță. Acestea au multiple beneficii, după cum am precizat în acest articol. Dacă vrei un plus de performanță pentru sistemul tău, este recomandat mai degrabă să faci trecerea de la unitățile de stocare tradiționale HDD la un SSD decât să îți schimbi unitatea de calcul.

Share.
Avatar of Savu Marian

Fondator TechCafe.ro, fost administrator si redactor, Savu Marian a scris pe site unele dintre cele mai interesante articole.

Lasa un raspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.