Free cookie consent management tool by TermsFeed

Hard disk drive-ul a devenit din ce în ce mai utilizat datorită capacității sale mari de stocare la un preț scăzut, dar există unele dezavantaje în utilizarea acestui tip de dispozitiv de stocare. Una dintre probleme este că hard disk-urile sunt vulnerabile la deteriorări fizice, ceea ce poate duce la pierderea datelor. În plus, hard disk-urile pot fi susceptibile la corupție din cauza virușilor sau a supratensiunilor. Un alt dezavantaj al unităților de hard disk este că acestea tind să fie mai lente decât alte tipuri de dispozitive de stocare, cum ar fi unitățile de stocare solid-state. Cu toate acestea, în ciuda acestor neajunsuri, HDD-urile rămân o alegere populară pentru mulți utilizatori datorită costului lor scăzut și a capacităților mari de stocare.

Dar ce facem când pierdem datele de pe un hard disk? Pierderea datelor este o problemă comună, dar există multe soluții care pot ajuta la recuperarea datelor de pe HDD. Procesul de recuperare date HDD poate fi efectuată de o companie profesionistă de recuperare a datelor sau prin utilizarea unui software de recuperare a datelor. Companiile de recuperare a datelor percep de obicei taxe mari pentru serviciile lor, așa că, dacă reușiți să recuperați singur datele, veți economisi mulți bani. Software-ul de recuperare a datelor este o opțiune mult mai ieftină și există multe companii de renume care oferă acest tip de software. Atunci când alegeți un software de recuperare a datelor, asigurați-vă că selectați un program care are un grad ridicat de compatibilitate și care are o reputație bună. Iar dat fiind faptul că recuperarea datelor de pe HDD poate fi un proces dificil și consumator de timp, am realizat pentru dvs. o listă cu cele mai bune soluții și programe de recuperare date HDD.

Diagnosticarea tipurilor comune de defecțiuni ale hard disk-ului

Defecțiunile hard disk-urilor pot fi clasificate în două mari categorii: defecțiuni software și defecțiuni hardware. Defecțiunile software sunt cea mai frecventă cauză a pierderii de date de pe HDD. Acestea pot fi cauzate de software incompatibil sau învechit, de viruși și de erori umane. Defecțiunile hardware sunt mult mai puțin frecvente, dar pot apărea din cauza deteriorării fizice a HDD-ului, a supratensiunilor sau a defectelor de fabricație. În cazul în care pierderea de date de pe HDD se datorează unei defecțiuni software, este adesea posibilă recuperarea datelor pierdute cu ajutorul unui software de recuperare a datelor. Cu toate acestea, dacă pierderea de date se datorează unei defecțiuni hardware, adesea nu este posibilă recuperarea datelor pierdute.

Recuperare date HDD – Iată ce trebuie să faci

Există câteva modalități diferite de a recupera fișierele de pe un hard disk defect. Dacă unitatea este încă intactă din punct de vedere fizic, ar putea fi posibilă copierea fișierelor cu ajutorul unui program de recuperare a datelor. Cu toate acestea, dacă unitatea a suferit daune fizice, acest lucru nu va fi posibil. În acest caz, singura opțiune este să trimiteți unitatea la un serviciu profesionist de recuperare a datelor. Aceste servicii folosesc echipamente speciale pentru a extrage datele din unitățile deteriorate și, de obicei, au o rată de succes ridicată. Desigur, aceste servicii pot fi destul de costisitoare, așa că este important să încercați următoarele sugestii.

Comanda CHKDSK

Comanda CHKDSK, folosită in consola CMD, command Prompt
CHKDSK ajută la verificarea integrității sistemului de fișiere

Computerele Windows sunt dotate cu un utilitar numit CHKDSK, care este conceput pentru a verifica integritatea sistemului de fișiere al unui volum și pentru a încerca să repare erorile sistemului de fișiere logice. Chiar dacă CHKDSK nu are o interfață grafică de utilizator, utilizarea lui este surprinzător de simplă. Pentru a rula CHKDSK, tastați „cmd” în caseta de căutare din bara de activități și selectați Run as administrator. Apoi, introduceți următoarea comandă și apăsați Enter: chkdsk X: /f (asigurați-vă că înlocuiți X cu litera atribuită HDD-ului pe care doriți să îl reparați). În cele din urmă, așteptați ca CHKDSK să își facă treaba. Acest proces poate dura câteva minute, dar vă va ajuta să vă asigurați că hard disk-ul dumneavoastră funcționează corect.

First Aid în Disk Utility

First Aid în Disk Utility, funcție exclusivă Macintosh
First Aid remediază remedia orice problemă a hard disk-ului dumneavoastră

Utilizatorii de Mac nu pot folosi CHKDSK pentru a repara un HDD corupt, dar pot folosi ceva și mai bun: funcția First Aid din Disk Utility. După cum sugerează și numele său, scopul funcției First Aid este de a diagnostica și repara dispozitivele de stocare care nu funcționează corect. Deoarece are o interfață de utilizator plăcută, este destul de explicită, dar iată ce trebuie să faceți pe scurt: începeți prin a deschide Finder > Application > Utilities și apoi apăsați pe Disk Utility. Odată ce această secțiune este deschisă, veți vedea o listă cu toate unitățile de stocare atașate la Mac-ul dumneavoastră. Selectați unitatea hard disk pe care doriți să o verificați și faceți click pe butonul „First Aid” (Primul ajutor). First Aid va scana unitatea pentru erori și va încerca să repare orice problemă pe care o găsește. În cele mai multe cazuri, acest lucru va fi suficient pentru a remedia orice problemă a hard disk-ului dumneavoastră. Cu toate acestea, dacă First Aid nu reușește, încercați să luați în considerare instalarea unuia dintre recomandările noastre software de mai jos care să vă ajute cu procesul de recuperare date HDD.

Cele mai bune programe de recuperare date HDD

Recuva

Recuva, utilitar de recuperare date HDD, atât free cât și cu plată
Recuva este ușor de utilizat pentru recuperarea datelor de pe HDD

Recuva este o alegere excelentă pentru oricine are nevoie să recupereze date pierdute. Oferă o gamă impresionantă de caracteristici și are o interfață foarte ușor de utilizat. Cu Recuva, puteți recupera fișiere de pe hard disk-uri, unități externe, discuri BD/DVD, CD și carduri de memorie. Pur și simplu selectați unitatea sau dispozitivul pe care doriți să îl scanați și faceți click pe butonul „Start”. În câteva minute, Recuva va recupera orice fișier șters.

Acesta este disponibil într-o versiune portabilă, ceea ce face ușoară utilizarea sa, și poate fi rulat de pe o unitate USB pentru un plus de confort. O scanare standard rapidă și o scanare profundă opțională acoperă toate necesitățile în căutarea fișierelor recuperabile, iar Recuva acceptă scanarea în interiorul fișierelor, astfel încât să puteți găsi documentele care conțin un anumit șir de text. Indiferent dacă ștergeți accidental un fișier sau pierdeți date din cauza unei defecțiuni, Recuva vă va ajuta să vă recuperați datele de pe un HDD.

EaseUS Data Recovery Wizard

EaseUS Data Recovery Wizard, aplicație multiplatformă
EaseUS Data Recovery Wizard este disponibil atât pentru Windows, cât și pentru Mac

EaseUS Data Recovery Wizard este o alegere excelentă pentru oricine caută un program de recuperare a datelor HDD ușor de utilizat. Interfața este structurată foarte asemănător cu Windows Explorer, ceea ce o face foarte ușor de navigat. Pur și simplu selectați unitatea pe care doriți să o scanați, iar programul se va ocupa de toată treaba. În câteva minute, veți avea o listă cu toate fișierele recuperabile de pe hard disk. Iar dacă nu sunteți sigur de ce fișier aveți nevoie, puteți să le previzualizați înainte de a le recupera. Cel mai bun lucru este că EaseUS Data Recovery Wizard este disponibil atât pentru Windows, cât și pentru Mac. Deci, indiferent de tipul de computer pe care îl utilizați, vă puteți recupera fișierele pierdute.

Puteți, de altfel, să sortați rezultatele după numele fișierului, dată sau tip de fișier. Dacă nu vedeți fișierul pe care îl căutați, puteți, de asemenea, să efectuați o scanare profundă, care durează mai mult, dar poate verifica unitatea de stocare mai amănunțit. După ce scanarea este finalizată, puteți utiliza instrumentul de căutare pentru a găsi un fișier după numele sau extensia acestuia. În plus, utilizatorii de Windows pot recupera fișiere nu numai din formate de fișiere Windows, ci și din alte formate comune, cum ar fi JPEG, PNG și TIFF. Cu EaseUS Data Recovery Wizard, puteți fi încrezător știind că există o șansă bună să puteți recupera orice date pierdute pe un HDD.

Disk Drill

Disk Drill, software dezvoltat de CleverFiles
Disk Drill oferă o gamă largă de instrumente puternice pentru gestionarea și protejarea datelor, inclusiv pentru recuperarea acestora

Fie că sunteți un utilizator ocazional sau un utilizator experimentat, Disk Drill este conceput pentru a vă oferi cele mai bune șanse de a vă recupera datele pierdute. Versiunea gratuită oferă capacități de bază de recuperare a datelor, în timp ce versiunea premium adaugă funcții avansate, cum ar fi scanarea în profunzime. Disk Drill oferă, de asemenea, o gamă de instrumente puternice pentru gestionarea și protejarea datelor dumneavoastră, cum ar fi curățarea discului și găsirea de fișiere duplicate. Având la dispoziție versiuni gratuite și premium, Disk Drill este soluția perfectă pentru toți cei care doresc să își recupereze datele pierdute de pe un HDD.

Colecția completă de caracteristici a Disk Drill pentru fiecare platformă și scenariu imaginabil este destul de impresionantă. Capacitatea sa de a monta și citi fără efort o unitate de stocare care anterior nu putea fi montată și de a recupera datele de pe aceasta într-un interval de timp relativ mic dovedește că Disk Drill este un instrument de recuperare pe care ar trebui să îl luați în considerare. Din păcate, prețul pentru versiunea PRO nu este ideal pentru utilizatorii ocazionali, deoarece limitează semnificativ cantitatea de date pe care o puteți recupera. Cu toate acestea, dacă aveți o afacere sau trebuie să protejați date importante, atunci Disk Drill merită cu siguranță investiția. Instrucțiunile îl fac foarte ușor de configurat și de utilizat, chiar dacă nu aveți înclinații tehnice, iar echipa de asistență răspunde rapid la orice întrebări pe care le aveți. Astfel, în general, Disk Drill este un instrument de recuperare date HDD excelent, care oferă un raport calitate-preț bun.

Stellar Data Recovery

Stellar Data Recovery, software disponibil pe sistemul de operare Windows
Stellar Data Recovery este o soluție de recuperare a datelor de înaltă calitate

Stellar Data Recovery este unul dintre cele mai populare servicii de recuperare a datelor. Platforma vine cu mai multe opțiuni de scanare, ceea ce înseamnă că puteți adapta scanarea la tipul de pierdere de date care a avut loc. Acest lucru economisește timp dacă ați șters un fișier important și ați realizat imediat acest lucru, ceea ce înseamnă că nu este nevoie de o scanare completă a sistemului. În plus, Stellar Data Recovery oferă o gamă largă de funcții care vă ajută să vă recuperați datele pierdute, fiind astfel o alegere foarte populară pentru cei care doresc să recupereze datele pierdute.

Platforma este, de asemenea, adaptabilă, ceea ce înseamnă că poate fi utilizată atât pe computere Windows, cât și pe computere Mac. În plus, Stellar oferă o gamă largă de funcții avansate, cum ar fi posibilitatea de a previzualiza fișierele înainte de recuperare. Cu toate acestea, aceste caracteristici avansate au un cost. Deși Stellar nu este cel mai scump software de recuperare a datelor de pe piață, este totuși oarecum costisitor. Cu toate acestea, pentru cei care sunt în căutarea unei soluții de recuperare a datelor de înaltă calitate, Stellar Data Recovery ar putea merita să fie luat în considerare.

OnTrack EasyRecovery

OnTrack EasyRecovery, software oferit de CleverFiles
OnTrack EasyRecovery, disponibil în mai multe versiuni

OnTrack EasyRecovery este un pachet software de recuperare a datelor disponibil în mai multe ediții diferite. Versiunea gratuită permite recuperarea a până la 1 GB de date, în timp ce ediția Home suportă recuperarea fișierelor și folderelor care au fost șterse accidental sau pierdute din cauza formatatului sau a partițiilor corupte. Ediția Professional adaugă suport pentru configurații RAID, ceea ce o face o alegere ideală pentru companiile care se bazează pe date critice. Iar ediția Premium este concepută pentru a fi utilizată de furnizorii de servicii, cu suport pentru operațiuni de recuperare a datelor la scară largă. Așadar, indiferent de nevoile dumneavoastră în materie de pierdere de date, OnTrack EasyRecovery vă poate ajuta.

Share.
Avatar of Marian M.

Pasionat de lumea digitală. În timpul liber îmi îmbogățesc cunoștințele ce țin de marketing digital, în special SEO.

Lasa un raspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.