Dacă ești în căutare de top filme polițiste, am pregătit pentru tine o listă cu 20 de recomandări pe care nu ar trebui să le ratezi. În procesul de selecție am luat în considerare mai multe criterii care ar defini „succesul” unui film polițist, cum ar fi intriga, deoarece cu toții ne dorim ca astfel de filme să aibă un punct de plecare interesant, pe baza căruia în continuare să fie construită o dinamică nu doar convingătoare, ci și complexă, personaje solide, alcătuite din lumini și umbre (bineînțeles, aici ne-am bazat în special pe nume mari din industria cinematografică), dar și pe recomandările provenite din gusturi proprii. Uneori, un film care este popular nu este neapărat bun, ci poate doar să fie avut un marketing extrem de bine pus la punct. De altfel, multe filme polițiste prezente pe Netflix, după părerea noastră, nu sunt neapărat cele mai bune, însă popularitatea lor în mare parte se datorează faptului că platforma de streaming, în sine, are foarte mulți utilizatori. Așadar, în lista noastră de recomandări de filme polițiste vei găsi atât titluri de pe platforma de streaming video Netflix, cât și titluri care, din păcate, nu se regăsesc și acolo.
Iată 20 de filme polițiste care și-au lăsat amprenta în lumea cinematografiei și pe care vi le recomandăm cu încredere.
Cuprins
The Departed (2006)
Un film în regia lui Martin Scorsese, care îi reunește în distribuție pe Leonardo DiCaprio, Matt Damon, Jack Nicholson și care urmărește războiul periculos dat între poliția de stat din South Boston și crima organizată irlandezo-americană. Billy Costigan (Leonardo DiCaprio), un tânăr polițist sub acoperire, este desemnat să se infiltreze în sindicatul mafiot la a cărui conducere se află Frank Costello (Jack Nicholson), a cărui încredere o câștigă rapid. Totuși, există un infiltrat și în grupul poliției, informator al sindicatului – Colin Sullivan (Matt Damon), care ajunge, de fapt, într-o poziție specială în cadrul Unității Speciale de Investigații. Fiecare dintre bărbați va deveni, în scurt timp, consumat de viața dublă pe care o duc, în timp ce adună informații despre planurile celor două grupări aflate în opoziție. Este vreunul dintre ei dispus să se întoarcă chiar împotriva prietenilor și camarazilor pe care și i-au făcut în timpul lungilor perioade de timp pe care le-au petrecut sub acoperire? Unul dintre acele filme polițiste mister de-a dreptul geniale.
Three Billboards Outside Ebbing, Missouri (2017)
Un film absolut genial este acesta, în regia lui Martin McDonagh, care îi reunește în distribuție pe Frances McDormand (de altfel, a câștigat Oscarul pentru cea mai bună actriță datorită rolului jucat în acest film), Woody Harrelson, Sam Rockwell, în care totul se concentrează, de fapt, pe personajul principal – Mildred Hayes. În această dramă cu umor negru (nu putem spune că ar face parte din categoria filme polițiste comedie, dar chiar are scene amuzante), după ce pentru luni întregi nu s-au făcut pași esențiali în a descoperi cine este vinovat în cazul uciderii fiicei sale, Mildred face o mișcare îndrăzneață, pictând trei panouri care poartă un mesaj controversat la adresa lui William Willoughby, veneratul șef al poliției din oraș. Dixon, un ofițer al poliției, se implică alături de Mildred mișcare, iar ceea ce urmează este extrem de emoționant, profund.
Fargo (1996)
În regia lui Joel și Ethan Coen, Fargo este un alt film polițist în care a jucat venerabila actriță Frances McDormand și care, de altfel, a câștigat Oscarul în respectivul an. Jerry (rol interpretat de către William H. Macy) are probleme financiare, așa că încearcă diverse „scheme” pentru a face rost de bani. Când planurile sale eșuează, pune la cale răpirea propriei soții, pentru ca mai apoi să ceară o răscumpărare din partea tatălui bogat al acesteia. Dar lucrurile ajung să meargă destul de neașteptat, iar ceea ce trebuia să fie „o mișcare strălucită” se transformă într-o afacere de-a dreptul sângeroasă – iar în anchetă se va implica și Marge Gunderson, care, cu tenacitate, va încerca să rezolve toate crimele din jurisdicția sa.
Memories of Murder (2003)
Acțiunea acestui film polițist se desfășoară în anul 1986, când în provincia Gyunggi din Coreea de Sud este găsită moartă o femeie tânără, foarte frumoasă, care a fost abuzată fizic, legată cu propria-i lenjerie intimă. Detectivii locali Park Doo-Man și Cho Yong-koo, ale căror tehnici de lucru nu sunt tocmai cele mai potrivite, investighează crimele folosindu-se de brutalitate și își torturează suspecții, ceea ce nu duce la niciun rezultat concret, practic. Însă curând în scenă va apărea detectivul Sao Tae-Yoon, din Seul, care vine în țară special pentru a ajuta la investigații. El este convins că făptașul este un criminal în serie ale cărui motive de a ucide femeile sunt în principal personale. Când o a treia femeie este găsită moartă, detectivii vor reuși să definească, în sfârșit, modus operandi al criminalului. Mai mult decât atât, de data aceasta găsesc și indicii, ceea ce le oferă o pistă în a-l găsi pe cel care aduce teroare în Gyunggi.
L.A. Confidential (1997)
Un film în regia lui Curtis Hanson, care face parte din categoria de filme inspirate din cărți, și se bazează pe o nuvelă scrisă de James Ellroy. Acțiunea se desfășoară în Los Angeles-ul anilor ’50, un fundal sumbru al unei povești complicate, noir, despre corupție, în general: corupția de la Hollywood și corupția polițiștilor. Trei polițiști foarte diferiți caută să afle adevărul, și fiecare are propriul său stil: Ed Exley (Guy Pearce), care este dispus să facă aproape orice astfel încât să avanseze în carieră, Bud White (Russell Crowe), care ar face orice pentru a găsi dreptate și care nu are nicio problemă să încalce regulile dacă asta înseamnă a scoate la iveală corupția, și totuși dominat de o violență dezlănțuită, și Jack Vincennes (Kevin Spacey), aflat într-o continuă fugă după celebritate și bani. El e alătură lui Exley și White pe acest „drum cu sens unic” pentru a afla adevărul din spatele lumii întunecate și periculoase a criminalității din „Orașul Îngerilor”.
Zodiac (2007)
Dacă ești în căutare de filme polițiste misterioase, atunci acest titlu este exact ceea vei vrea să găsești. Zodiac este un etalon, am putea spune, un film incredibil al genului pe care l-am văzut de cel puțin trei ori. Urmărește încercarea poliției de a găsi un criminal în serie extrem de bizar, care face victime în San Francisco Bay Area și care provoacă poliția trimițând scrisori, mesaje, însă criptate, care ascund un cod secret, pe care nimeni nu îl poate descifra (cel puțin nu la început). De fapt, este un film bazat pe fapte reale, însă ușor ficționalizat pentru a se potrivi mai pe marile ecrane. Urmărește viețile investigatorilor și reporterilor care au luat parte la cazul real din anii 1970, căutarea criminalului. Încetul cu încetul, ei devin obsedați de caz, astfel încât totul capătă proporții colosale. Și criminalul este departe de a fi prins, însă trebuie să se ocupe de prinderea sa cât mai rapid, înainte ca acesta să facă și mai multe victime.
Infernal Affairs (2002)
Un film în regia lui Andrew Lau și Alan Mak, care îi regăsește în distribuție pe actorii Andy Lau, Tony Chiu-Wai Leung, Anthony Chau-Sang Wong și care urmărește povestea unu tânăr ofițer de poliție, Chan Wing Yan, care a fost trimis în rolul de „cârtiță”, agent sub acoperire, în grupul mafiot local. Lau King Ming, tânăr membru al mafiei, se infiltrează, urmărind un scop asemănător, în forțele de poliție (The Departed ar fi echivalentul american al acestui film, dar, de fapt, Internal Affairs este echivalentul asiatic al filmului american). Ani mai târziu, omologii lor mai în vârstă – Chen Wing Yan și inspectorul Lau Min King – se întrec într-o cursă contra cronometru pentru a demasca „cine este cârtița din mijlocul lor”. Acest film polițist a mers și mai departe, apărând încă două părți: Infernal Affairs II și Infernal Affairs III – toate părțile au apărut în anul 2002, la câteva luni unul după celălalt. În esență, filmele sunt chiar captivante și destul de bine făcute, dar multe persoane ar putea avea o problemă cu faptul că personajele nu vorbesc limba engleză (nu ar trebui să fie un criteriu, dar fiecare are zona sa de confort).
Cop Land (1997)
Cauți un film polițist clasic? Cop Land, în regia lui James Mangold, după un scenariu scris tot de către el, este cea o recomandare perfectă. Cu Sylvester Stallone, Harvey Keitel, Ray Liotta, deci o distribuție excelentă, și cu acțiunea plasată în anii ’70, ofițerii de poliție din NY vor doar să aibă un refugiu sigur, departe de pericolele de pe străzile orașului, motiv pentru care au decis să înființeze ”Cop Land” în micul oraș Garrison, din New Jersey. Freddy Heflin, admirat mereu de polițiștii din NY, a vrut să devină unul dintre ei, dar din cauza faptului că era surd nu a putut vreodată să-și atingă scopul – însă a devenit șeriful din Garrison. În scurtă vreme, încep să aibă loc niște întâmplări bizare, iar Freddy se decide să investigheze cazul. Pe parcurs, el ajunge să-și dea seama că un polițist din New York ar putea fi unul dintre numeroșii alți polițiști corupți de mafie și de alți infractori. Iar când ambele clanuri – atât cel de poliție, cât și cel mafiot, sunt nevoite să pună cât mai rapid mâna pe ”Superboy” – lucrurile n-au cum să fie prea liniștite.
Die Hard (1988)
Rămânând în registrul clasic, filmul din regia lui John McTiernan, care îi numără în distribuție pe Bruce Willis, Alan Rickman, Bonnie Bedelia, Die Hard, este un alt titlu care merită întreaga atenție a celor pasionați de filme polițiste. Polițistul John McClane (Bruce Willis) pleacă într-o vacanță de Crăciun, în Los Angeles, pentru a-și vizita soția, unde aceasta lucrează pentru o corporație gigant – Nakatomi Corporation. În timp ce se află la sediul Nakatomi, în cadrul unei petreceri de Crăciun, un grup de hoți condus de Hans Gruber (Alan Rickman) preia controlul asupra clădirii și îi ține ostatici (dar John scapă), în timp ce plănuiesc să jefuiască bunurile. În imposibilitatea de a scăpa și de a anunța autoritățile, dar și în lipsa unui răspuns imediat venit din partea acestora, John este nevoit să ia problema în propriile mâini și, cât mai rapid, să pună la cale un plan de bătaie împotriva hoților periculoși, lipsiți de scrupule.
Police Academy (1984)
Avem recomandări și de filme polițiste comedie, bineînțeles, iar acest titlu ar fi cel mai potrivit exemplu. Totul începe când, din nevoia disperată de un nou lot de ofițeri ai poliției (oricum, nu prea pricepuți), noua primăriță a unei metropole în care criminalitatea este ridicată este nevoită să coboare ștacheta în procesul de recrutare și selecție. Drept urmare, toate tipurile de persoane încep să se adune la (cândva) prestigioasa Academie de Poliție a comandantului Eric Lassard, iar cel care iese cel mai bine în evidență e Carey Mahoney (Steve Guttenberg), un tânăr rebel dezinvolt. Cum nu mai există cale de întoarcere, locotenentul Harris va face orice astfel încât să-i aducă pe „proaspeții boboci” în pragul disperării și al renunțării. Însă, când izbucnește ceva total neașteptat, cadeții neexperimentați (dar totuși neînfricați) vor trebui să-și pună în valoare toată pregătirea – au ei ceea ce le trebuie pentru a deveni ofițeri de poliție? Acest film a prins foarte bine la public și, de fapt, este o întreagă serie de filme (sunt cel puțin cinci părți).
Se7en (1995)
Nimic de spus despre acest titlu, decât faptul că este absolut superb și va rămâne, fără îndoială, un etalon al genului de filme polițiste thriller, mister. Distribuția este excelentă, iar intriga una dintre cele mai originale – doi detectivi de la omucideri (Morgan Freeman și Brad Pitt) vânează un ucigaș în serie care își justifică toate crimele ca fiind esențiale: un proces de izbăvire pentru ignoranța lumii față de cele „șapte păcate de moarte”. Filmul ne poartă prin flashback-uri foarte greu de vizionat ale torturii victimelor, în timp ce sociopatul John Doe (kevin Spacey) ține câte o predică despre cele șapte păcate. Filmul noir este genial, are o atmosferă incredibilă, este un film al detaliilor, cu tonuri întunecate, discrete. În încercarea de a înțelege modul de operare al criminalului, Somerset, experimentat și cultivat, va ajunge să pătrundă într-o lume foarte bizară și extrem de periculoasă: cât de întunecată, de neînțeles și bizară poate fi mintea umană.
Hot Fuzz (2007)
Un film polițist în regia lui Edgar Wright, după un scenariu scris de el și Simon Pegg, cu Simon Pegg în distribuție, Nick Frost și Martin Freeman. Hot Fuzz, de fapt, e un film cu de toate: are și comedie, mister, dramă, scene thriller și multă acțiune. Urmărește povestea unui ofițer destul de priceput, londonez, Nicholas Angel – de fapt, pentru că este prea bun, încât face să pară că restul echipei sale este inutil, el este repartizat în liniștitul oraș Sandford, iar apoi asociat cu un polițist pe nume Danny Butterman, pentru ca Nicholas este un idol. Totul pare liniștit în acest mic oraș, până când se găsesc corpurile decapitate a două persoane. În primă instanță, se spune că ar fi fost un accident, dar Angel nu crede acest lucru, în special când încep să apară tot mai multe victime. Ciocnindu-se cu toată lumea, Danny și Angel vor încerca să descopere care este adevărul din spatele misterului „aparentelor accidente”.
The Silence of the Lambs (1991)
Un alt titlu genial, de care probabil am auzit cu toții, este Tăcerea mieilor. În regia lui Jonathan Demme, după un roman scris de Thomas Harris și un scenariu scris de Ted Tally, cu Lawrence A. Bonney, maestrul Anthony Hopkins și Jodie Foster, câștigător a 5 Premii Oscar, probabil e unul dintre cele mai bune filme din toate timpurile. Și nu vorbim doar de filme polițiste! Intriga se concentrează în jurul stagiarei Clarice Starling care muncește din greu pentru a excela, ieși în evidență în carieră. În același timp, este nevoită să-și ascundă originile, într-o lume plină de discriminare. După absolvire, ea speră să lucreze în Unitatea de Științe Comportamentale FBI, sub conducerea lui Jack Crawford (Scott Glenn). În timp ce este stagiară, Crawford îi cere lui Clarice să îl interogheze pe dr. Hannibal Lecter (Sir Anthony Hopkins), un psihiatru închis într-un spațiu de maximă securitate – criminal în serie care își mânca victimele. Clarice își dă seama, în scurt timp, că are nevoie de Lecter pentru a-i ajuta să rezolve un alt caz de crime în serie, cel al unei persoane denumite de mass-media ”Buffalo Bill” (Ted Levine), care a ucis, până în acel moment, cinci persoane. Încetul cu încetul, pătrunde într-o lume întunecată, iar frica resimțită îi va străbate inima până în cele mai nebănuite locuri.
The Baztán Trilogy (2017)
Pentru recomandări de filme polițiste Netflix, pe lângă câteva titluri de mai sus, îți recomandăm și această trilogie (serie de trei filme) polițistă. The Baztán Trylogi, după cum am spus, are trei filme: The Invisible Guardian (2017), The Legacy of the Bones (2019) și ultima parte din serie, Offering to the Storm (2020). În regia lui Fernando González Molina, totul se concentrează de fapt în jurul unei inspectoare, Amaia Salazar (Marta Etura), care se confruntă cu un criminal în serie în timp ce fantome din propriul ei trecut ies ia iveală și o fac să-și reconsidere chiar propria natură, propriile credințe. În general, seria chiar este destul de tensionată, are numeroase scene care te șochează, crimele sunt din registrul celor „ritualice”, iar intriga, în sine, este foarte bine conturată, dinamica este satisfăcătoare și există multe întorsături de situație. Dat fiind faptul că sunt trei filme, asta ar putea însemna că totul este mult prea lungit – însă, de fapt, cele trei părți au legătură între ele nu în ceea ce privește acțiunea.
Jar City (2006)
Știai că nordicii sunt, în general, cei mai buni când vine vorba de cărți polițiste? De ce nu ar fi la fel de buni și la filme polițiste, de altfel? În regia lui Baltasar Kormákur, după un roman scris de Arnaldur Indriðason, Jar City urmărește povestea lui Erlendur (Ingvar Sigurdsson) care vrea să-l găsească pe ucigașul lui Holberg. Pentru asta, va fi nevoit să afle ce s-a întâmplat în urmă cu 30 de ani și să facă legătură cu propriul caz. Această crimă deschide o pistă sumbră, secrete îngropate de mult timp și corupție pentru un detectiv de poliție extrem de obosit. Deși aceasta este o recomandare mai atipică, poate merită să-i dați o șansă. Chiar este un film foarte bun.
American Gangster (2007)
În urma morții angajatorului și mentorului său, Bumpy Johnson, Frank Lucas (rol jucat de către Denzel Washington) devine importatorul numărul unui de substanțe ilicite din preajma Harlem, un district din Manhattan. El face acest lucru cumpărând substanțele direct la sursă – din Asia de Sud-Est, și găsește o metodă unică pentru a le importa în Statele Unite. Ca urmare, produsul său este superior celui disponibil, în prezent, pe stradă. Plus că, are și prețuri mai mici. Alianța sa cu Mafia din New York îi asigură poziția. De asemenea, filmul este și povestea unui polițist dedicat și onest, Richie Roberts (Russell Crowe) care conduce o echipă operativă de combatere a consumului și importului de astfel de substanțe. American Gangster chiar se bazează, de fapt, pe o poveste reală și este un film excepțional de bine făcut.
Bad Boys (1995)
În regia lui Michael Bay, Bad Boys este un alt film polițist clasic (ulterior, au apărut mai multe). După un scenariu de Michael Barrie și Jim Mulholland, poveste de George Gallo, cu Will Smith în distribuție, Martin lawrence și Lisa Boyle, filmul urmărește povestea a doi polițiști – Marcus Burnett, un familist, și Mike Lowry, un afemeiat fără fantezii. Amândoi au la dispoziție 72 de ore pentru a recupera un lot de substanțe ilicite furate de sub nasul secției lor. Pe lângă asta, ei sunt nevoiți să protejeze un martor la o crimă în timp ce investighează furtul, pentru a putea să obțină ajutor de la acesta. Un film polițist de acțiune, dramă și comedie, care chiar merită fără niciun dubiu menționat în top filme polițiste.
Heat (1995)
Un alt clasic al genului de filme cu polițiști, în regia lui Michael Mann și după un scenariu scris tot de către el, cu Al Pacino, Robert De Niro, Val Kilmer (o distribuție excelentă). Intriga se va concentra în jurul lui Neil și a echipei sale de infractori „de lux”, profesioniști, care dau spargeri dintre cele mai mari. Vânați de locotenentul Vincent Hanna și echipa sa de poliție, ei vor face o greșeală neașteptată care le va oferi polițiștilor un indiciu esențial pentru a-i prinde. Asta fix când pun la cale „ultima mare lovitură înainte de pensionare”. Chiar este un titlu pe care nu am fi putut să nu ți-l recomandăm. Distribuția este excelentă și, de altfel, intriga bine pusă la punct, acțiunea este tensionată, dinamică și convingătoare – adică exact așa cum trebuie.
The French Connection (1971)
Deși un film mai vechi, cu siguranță un titlu esențial. The French Connection, drama polițistă curajoasă a regizorului William Friedkin, urmărește povestea a doi polițiști duri din New York care încearcă să intercepteze un transport uriaș de substanțe ilicite care este expediat de foarte departe, din Franța. Contrastul fascinant și interesant dintre ”Popeye” Doyle (Gene Hackman), un fanatic alcoolic și irascibil, dar totuși polițist harnic și devotat, și Alain Charnier, gentleman suav și urban, dar totuși infractor și unul dintre cei mai mari furnizori de substanțe ilicite întâlnit în America de Nord, transformă acest film într-un adevărat deliciu. În timpul supravegherii și, în cele din urmă, a arestării, William Friedkin a reușit să ofere una dintre cele mai memorabile și captivante scene de urmăriri auto filmate vreodată.
The Snowman (2017)
Când va veni vorba de filme polițiste, mereu vă vom recomanda The Snowman. Asta nu pentru a nu mai putea privi vreodată, la fel, un om de zăpadă, ci pentru că este absolut genial. Inspirat din romanul omonim scris de maestrul norvegian Jo Nesbø, acțiunea se concentrează în jurul încercării lui Harry Hole de a investiga dispariția unei femei a cărei eșarfă este găsită înfășurată în jurul unui om de zăpadă cu aspect sinistru. În regia lui Tomas Alfredson, scenariu de Peter Straughan și Hossein Amini, Harry trebuie să facă legătura între cazuri vechi de zeci de ani.
Acestea sunt 20 de filme polițiste pe care ți le recomandăm cu toată încrederea. De fapt, această listă de recomandări ar putea continua la nesfârșit, întrucât suntem mari fani ai acestui gen. Iar dacă ai și alte recomandări de filme polițiste, nu ezita să ni le spui în secțiunea de comentarii, suntem chiar curioși care sunt titlurile tale preferate. Până atunci, vizionare plăcută, sperăm că recomandările noastre au fost (sau vor fi) pe placul tău!