Free cookie consent management tool by TermsFeed

Am pregătit pentru tine top 20 de filme inspirate din realitate, deoarece, poate mai mult decât orice, viața mereu a reprezentat (și va reprezenta în continuare) o sursă de inspirație pentru mulți regizori. Mai mult decât atât, există unele povești care, transpuse pe marile ecrane, ajung să inspire oamenii și să-i facă să-și pună întrebări privitoare chiar la societatea în care trăiesc, natura umană și felul în care, deseori, oamenii ajung, pe neașteptate, în cele mai violente și oribile conjuncturi. Fie că vorbim despre cum au ajuns unii să descopere anumite lucruri care au revoluționat lumea în care trăim, fie că vorbim despre poveștile persoanelor care au luptat în războaiele mondiale, atrocități politice, răpiri, povești ale criminalilor în serie, povești de dragoste pline de speranță, în această listă cu filme bazate pe fapte reale vei găsi, cu siguranță, măcar un titlu care să-ți fie pe plac.

Filme inspiraționale, de dramă, thriller, de acțiune, politice și cu război – multe dintre ele au fost create în urma diferitelor povești, mărturii și jurnale ale victimelor, persoanelor care au trăit respectivele situații sau care au fost martori direcți ai anumitor întâmplări. În orice caz, cu toții știm impactul pe care îl are un film asupra noastră atunci când, în partea de final (sau de început) ni se spune că a fost inspirat din fapte reale. Uneori, parcă nici nu îți vine să crezi că așa ceva a fost posibil, iar aici vorbim în special despre acele filme thriller, poate chiar horror, care au la bază fapte reale. De asemenea, filmele de acest gen au și un rol educativ, în special cele care documentează situații de război, conflicte politice și viețile persoanelor ale căror acțiuni, invenții și teorii au schimbat felul în care înțelegem lumea în care trăim. Este important de știu că multe astfel de filme au ca sursă de inspirație, de fapt, biografii, memorii și jurnale.

Iată top 20 de filme bazate pe fapte reale pe care ți le recomandăm să le vizionezi!

Rețeaua de socializare (2010)

Primul nostru titlu din top filme bazate pe fapte reale este Rețeaua de socializare. Într-o seară din toamna anului 2003, Mark Zuckerberg (Jesse Eisenberg), student la Harvard și geniu în programare, se așază la calculator și începe să lucreze la o nouă idee – prototipul a ceea ce are să devină rețeaua de socializare Facebook. Într-o cursă a blogurilor, programării, ceea ce începe în camera sa de cămin devine, în curând, o rețea socială globală, revoluționând ideea de comunicare. După doar șase ani și 500 de milioane de prieteni, Mark Zuckerberg devine cel mai tânăr miliardar din istoria – dar, pentru acest antreprenor, succesul aduce cu sine complicații personale și chiar legale.

Imagine film Rețeaua de socializare (2010)
Rețeaua de socializare (2010) – The Social Network

Zodiac (2007)

Filmul urmărește povestea adevărată a unui criminal în serie din San Francisco Bay Area care provoacă poliția cu scrisorile și mesajele sale criptice, spunându-și „Zodiac”. Îi urmărim pe investigatorii și reporterii care relatează cazurile reale din 1970, în timp ce aceștia, devenind aproape obsedați de caz, încearcă să-l găsească pe ucigaș. Bazat pe cartea lui Robert Graysmith, filmul se concentrează, în special, pe viețile și carierele detectivilor și ziariștilor care au lucrat la caz și impactul pe care crimele l-au avut asupra orașului. Chiar este un film interesat și, deși ficționalizează puțin adevărul, are o tentă mult mai pronunțată de thriller.

Poster film Zodiac (2007)
Zodiac (2007), Mark Ruffalo,, Robert Downey Jr., Jake Gyllenhaal

127 de ore (2010)

Filmul urmărește remarcabila poveste adevărată a alipinistului Aron Ralston care, după ce se accidentează, un bolovan căzându-i peste braț și imobilizându-l într-un canion izolat din Utah, este nevoit să petreacă 127 de ore, cinci zile, supraviețuind doar cu ce se află în jurul lui – în cele din urmă, escaladează pereții canionului și parcurge, singur, cu ultimele forțe, un drum lung pentru a fi salvat. De-a lungul călătoriei sale, Ralston își amintește de prietenii, persoanele pe care iubit, familie și de cei doi drumeți pe care i-a întâlnit înainte de accident – vor fi aceștia doi ultimii oameni pe care a avut șansa să-i mai vadă? Un film foarte bun, despre cum, deseori, voința umană triumfă!

Poster film 127 de ore (2010)
127 de ore (2010) – 127 Hours

O minte sclipitoare (2001)

Un alt film foarte bun care urmărește povestea lui John Forbes Nash Jr. Care, de-a lungul vieții, de la culmile notorietății până la profunzimile depravării și pierderii sinelui, le-a trăit pe toate. Geniu al matematicii, el a făcut descoperiri uimitoare încă de la începutul carierii, și a fost la un pas de a deveni celebru pe plan internațional. Însă, curând, s-a trezit într-o călătorie dureroasă, chinuitoare, la capătul căreia se afla un alt Forbes Nash. După mulți ani de luptă, a reușit să câștige bătălia și să evite o tragedie mai mare. Mulți ani mai târziu, ajunge să câștige Premiul Nobel. Un film inspirațional și cu o distribuție excelentă.

Russel Crowe, O minte sclipitoare (2001)
O minte sclipitoare (2001) – A Beautiful Mind

Lista lui Schindler (1993)

Filmul urmărește povestea lui Oskar Schindler (Liam Neeson), un om de afaceri german, vanitos și vorace, care, în circumstanțe improbabile, devine un susținător al umanității – în timpul barbariei naziste a germanilor, când se simte obligat să-și transforme fabrica într-un refugiu pentru evrei. Astfel, el reușește să salveze aproximativ 1100 din a fi trimiși în lagăre și uciși. Filmul Lista lui Schindler rămâne drept dovadă a unei perioade întunecate din istoria mondială, însă stă drept mărturie a binelui care există în fiecare dintre noi. Cu siguranță v-ați așteptat să găsiți acest titlu în top filme inspirate din realitate.

Liam Neeson, Lista lui Schindler
Lista lui Schindler (1993) – Schindler’s List

Pianistul (2002)

Filmul reprezintă adaptarea autobiografiei Pianistul. Amintiri din Varșovia. 1939-1945, scrisă de pianistul evreu polonez Wladyslaw Szpilman, apărută la noi la Editura Humanitas. Lucrând la un post de radio, vede cum, treptat, Varșovia se schimbă odată cu începutul celui de-al Doilea Război Mondial. Mai târziu, este forțat să intre în ghetoul din Varșovia, dar mai târziu, în timpul Operațiunii Reinhard, este separat de familia sa. Din acest moment și până la eliberarea prizonierilor din lagărul de concentrare, Szpilman se ascunde, cum poate, prin ruinele Varșoviei prăpădite de război. Un film istoric inspirat din fapte reale care merită văzută de către oricine!

Imagine film Pianistul (2002)
Pianistul (2002) – The Pianist

Discursul regelui (2010)

Prințul Albert al Marii Britanii (Colin Firth) trebuie să urce pe tron în calitate de rege – King George VI. Însă, acesta are un defect de vorbire. Conștientă de faptul că țara are nevoie ca soțul ei să poată comunica eficient, Elizabeth (Helena Bonham CarteR) îl angajează pe Lionel Logue (Geoffrey Rush), un actor australian, care se ocupă de logopedie, pentru a-l ajuta să-și depășească defectul în vorbire. Între acești doi bărbați se dezvoltă o prietenie extraordinară, în timp ce Logue folosește metode neconvenționale pentru a-l învăța pe viitorul monarh cum să vorbească cu încredere și fără probleme.

Poster 2 bărbați, Discursul regelui (2010)
Discursul regelui (2010) – The King’s Speech

După dealuri (2012)

În regia lui Cristian Mungiu, n-am putut să nu menționăm acest titlu în topul nostru cu filme bazate pe fapte reale. Urmărește povestea Alinei și Voichiței, prietene încă de pe vremea în care erau la orfelinat. Ajunse la maturitate, acestea se transformă în iubite însă, în ciuda jurământului de fidelitate, Alina emigrează în Germania, unde va lucra drept barmaniță. Când se întoarce în România pentru a o lua cu ea pe Voichița, își dă seama că aceasta a trădat-o, s-a înstrăinat de ea și, în schimb, s-a îndrăgostit de Dumnezeu! Acum, Voichița vrea să depună jurământul de călugăriță, însă Alina este capabilă să facă orice pentru a-și duce la bun sfârșit promisiunea și a fi alături de Voichița. Un film românesc de-a dreptul genial!

Poster film După dealuri (2012)
După dealuri (2012) – Beyond the Hills

3096 de zile (2013)

Inspirat din jurnalul autoarei, Natascha Kampusch, apărut și la noi la Editura Humanitas, filmul urmărește povestea unei fetițe austriece (Natascha Kampusch), în vârstă de 10 ani, care pe data de 3 martie 1998 este răpită în drum spre școală. Următorii 8 ani și jumătate (3096 de zile) îi petrece în captivitate strictă, alături de răpitorul ei, însă reușește să supraviețuiască uneia dintre cele mai crude experiențe prin care un om ar putea trece vreodată. Un titlu incredibil, care te face să te întrebi cum de este posibil să existe astfel de oameni. Și cartea este deosebit de bună, chiar mult mai cutremurătoare decât filmul, deoarece oferă mai mult detalii privitor la cum au decurs cele 3096 de zile în captivitate.

Antonia Campbell, 3096 de zile (2013)
3096 de zile (2013) – 3096 Days

22 iulie (2018)

Un film cutremurător, dureros, care documentează actul de terorism al lui Anders Behring Breivik care, pe data de 22 iulie 2011, a ucis 77 de tineri care participau la o tabără pentru tineret pusă la cale de Partidul Laburist, pe insula Utøya, în apropiere de Oslo. Povestea este împărțită în 3 acte – despre supraviețuitorii atacului, conducerea politică a Norvegiei și avocații implicați în proces. Filmul analizează dezastrul în sine, viețile supraviețuitorilor, sistemul politic norvegian – corupt, fragmentat – și alte breșe care, din păcate, au dus la o asemenea istorie cutremurătoare.

2 bărbați escaladează un deal stâncos
22 iulie (2018) – 22 July

Frida (2002)

După cum îi spune și numele, Frida reprezintă un film biografic despre artista Frida Kahlo, care, fără menajamente, într-un mod deschis, și-a împărtășit viața cu Diego Rivera, în timp ce tânărul cuplu era luat cu asalt în lumea artiștilor. De la relația complexă și de durată cu mentorul și soțul ei, la relația interzisă și controversată cu Leon Trotsky, până la încurcăturile provocatoare, romantice și neașteptate cu femeile, Frida Kahlo a trăit o viață îndrăzneață, lipsită de compromisuri – revoluționară politică, artistă și femeie liberă.

Poster film Frida (2002)
Frida (2002), un film biografic despre artista Frida Kahlo

Harriet (2019)

Filmul, în regia lui Kasi Lemmons, este bazat pe viața emoționantă și inspirațională a unei emblematice luptătoare pentru libertate, Harriet Tubman (Cynthia Erivo). Filmul spune povestea extraordinară a evadării din sclavie a acesteia și a transformării sale într-una dintre cele mai mari eroine care a luptat împotriva segregării, în istoria Americii. Curajul, ingeniozitatea, tenacitatea și devotamentul ei au ajutat la eliberarea a sute de sclavi, schimbând, astfel, cursul istoriei. Un titlu care își merită fără niciun dubiu locul în top filme inspirate din realitate!

Poster film cu protagonista, Harriet (2019)
Harriet (2019), Cynthia Erivo

Radioactive (2019)

Filmul urmărește, după cum probabil v-ați dat seama, incredibila poveste, reală, a lui Marie Sklodowska-Curie și a modului în care, prin lucrările, descoperirile, teoriile și chiar invențiile sale, a reușit să schimbe dinamica lumii în care trăim. Marie Curie este, de fapt, singura femeie care, de-a lungul vieții, a câștigat două Premii Nobel: unul pentru chimie (1911, pentru descoperirea radioactivității) și unul pentru fizică (1903, pentru descoperirea radiației spontane). Marie Curie a fost unul dintre acei oameni de știință uciși de propriile descoperiri

Rosamund Pike, Radioactive (2019)
Radioactive (2019), povestea reală a lui Marie Sklodowska-Curie

Extrem de pervers, șocant de violent și diabolic (2019)

Un titlu pe care n-am fi putut să nu-l menționăm în top filme inspirate din realitate, Extrem de pervers, șocant de violent și diabolic reprezintă un fel de cronică a crimelor pe care Ted Bundy, criminalul în serie, le-a făcut, însă din perspectiva lui Liz – care, timp de ani buni, a refuzat să creadă adevărul (evident!) despre el. Procesul lui Ted Bundy a fost primul televizat din istoria Americii, iar asta a stârnit numeroase controverse din partea publicului. De altfel, chiar și când a fost absolut evident faptul că el este făptașul, încă a avut numeroși susținători.

Zac Efron, Extrem de pervers, șocant de violent și diabolic (2019)
Extrem de pervers, șocant de violent și diabolic (2019) – Extremely Wicked, Shockingly Evil and Vile

Tinerețe furată (1999)

Cu o distribuție absolut excelentă, filmul urmărește povestea Susannei Kaysen (Winona Ryder) care, după ce a luat pastilele cu alcool, a ajuns la azilul de nebuni Claymoore, unde a fost diagnosticată cu tulburare de personalitate borderline. Aici, Susanna se întâlnește cu mai multe persoane care suferă de afecțiuni din spectrul psihologic, care le fac viața grea nu doar asistentelor și personalului, ci și acesteia. Filmul urmărește modul în care Susanna ajunge, în cele din urmă, să fie eliberată de la Claymoore, după ce este internată timp de un an și jumătate, modul în care își recapătă controlul asupra impulsurilor, dar abordează și subiecte foarte sensibile: sănătatea mintală, automutilarea, abuzul și sinuciderea.

Tinerețe furată (1999) Poster film
Tinerețe furată (1999) – Girl, Interrupted

În sălbăticie (2007)

După ce a absolvit Universitatea Emory, Christopher McCandless (Emile Hirsch), student și atlet de top, își donează toate bunurile, întregul cont de economii de 24.000 de dolari unei asociații caritabile, iar apoi începe să facă autostopul până în ținuturile Alaskăi, pentru a trăi în sălbăticie. De-a lungul aventurii sale, întâlnește o mulțime de oameni, culturi, situații imprevizibile – toate ajutându-l, în cele din urmă, să-și regăsească adevărata chemare interioară. Un titlu care își merită locul în top filme inspirate din realitate.

Imagine film În sălbăticie (2007)
În sălbăticie (2007) – Into the Wild

12 ani de sclavie (2013)

În regia lui Steve McQueen, filmul este bazat pe biografia lui Solomon Northup, un bărbat de culoare din nordul statului New York care este răpit și vândut drept sclav. Confruntându-se cu cruzimea „proprietarului de sclavi”, dar având parte și de bunăvoințe neașteptate, Solomon se luptă nu doar să rămână în viață, ci și să-și păstreze demnitatea. O adevărată poveste incredibilă despre lupta unui om pentru supraviețuire și libertate.

Chiwetel Ejiofor, 12 ani de sclavie (2013)
12 ani de sclavie (2013) – 12 Years A Slave

Monstru (2003)

Filmul pentru care Charlize Theron (în rolul lui Aileen Wuornos) a câștigat Premiul Oscar pentru cea mai bună actriță urmărește povestea ucigașei în serie Aileen Wuornos, condamnată pentru că ar fi ucis mai mulți bărbați (după care le fura banii și mașina), ademenindu-i, în timp ce lucra drept prostituată. În cele din urmă, aceasta a fost executată în anul 2002, dar nu înainte de a susține faptul că bărbații respectivi meritau acest lucru. Este un film genial, absolut incredibil, iar Charlize Theron face un rol impecabil!

Poster film Monstru (2003)
Monstru (2003), Charlize Theron, Christina Ricci

De neînvins (2014)

Filmul urmărește povestea lui Louis Zamperini (Jack O’Connell), atletul olimpic care s-a înrolat în forțele armate, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. În scurt timp, în urma prăbușirii avionului în care se află, acesta este capturat de către marina japoneză, iar scenele care urmează sunt de o violență de nedescris. În tot acest timp, Louis trebuie să-și continue lupta (cel mai adesea, psihologică) de supraviețuire, așteptând să fie salvat de către aliați. Un titlu care merită să fie în top filme inspirate din realitate!

Poster De neînvins (2014)
De neînvins (2014) – Unbroken

Fără armă în linia întâi (2016)

Încheiem top filme inspirate din realitate recomandându-vă acest titlu. În regia legendarului Mel Gibson, acest film este cutremurător și, dacă nu l-ați văzut până acum, vă recomandăm s-o faceți cât mai curând. Merită orice minut, deoarece vă va rămâne în minte și, sincer, probabil va deveni un etalon pentru filmele de război. Filmul urmărește povestea lui Desmond T. Doss, care a fost decorat cu Medalia de Onoare pentru curajul său incredibil și respectul față de soldații camarazi. O poveste despre solidaritate, speranță și prietenie, în care viziunea religioasă și poziția adoptată de Desmond T. Doss împotriva uciderii l-au făcut să fie, cu adevărat, unic.

Bărbați se feresc de explozii, Fără armă în linia întâi (2016)
Fără armă în linia întâi (2016) – Hacksaw Ridge

Acesta este top 20 de filme inspirate din realitate pe care vi le recomandăm. Știm că mai există și altele, poate mult mai bune, dar am încercat să vă recomandăm câteva care ne-au plăcut nouă și care, de altfel, se pliază pe mai multe genuri. Dacă ai și alte recomandări de filme bazate pe fapte reale, le așteptăm în secțiunea de comentarii. Vizionare plăcută!

Share.
Avatar of Lucian Constantin

Absolvent al Facultatii de Stiinte ale Naturii, specializat in fizica si informatica. Pasionat de mic de tehnologie, cosmologie si tot ceea ce cuprinde necunoscutul si evolutia umanitatii.

Un comentariu

  1. Avatar of George

    Super lista!!! Chiar am vazut o multime de filme din ea si pot spune ca merita cu adevarat. Mersi. Aseara am avut 3096 de zile si am ramas socat de faptul ca asta chiar s-a intamplat…

Lasa un raspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.