Free cookie consent management tool by TermsFeed

Când vine vorba de filme istorice, ai la dispoziție o gamă extrem de variată și efervescentă din care poți alege. De fapt, poate tocmai aceasta reprezintă problema principală, faptul că te poți hotărî cu greu asupra celui pe care vrei să-l vizionezi. Pentru a-ți veni în ajutor, am întocmit o listă cu filme istorice război, filme istorice dragoste, dar și câteva titluri de filme istorice Netflix, bazându-ne nu doar pe rating-ul lor de pe IMDb, ci și pe experiențele personale.

De fapt, avem certitudinea faptului că vei găsi, în aceste liste de filme istorice, ceva care să-ți placă. Filmele din această categorie întotdeauna au avut acel ceva care prinde la public, în special datorită faptului că sunt multilaterale, îmbinând, într-un mod echilibrat, chiar mai multe genuri – dramă, acțiune, intrigă politică, dragoste și multă tensiune. Iar când subiectul tratat este unul inspirat din realitate, atunci cu siguranță are tot ce-i trebuie.

Am încercat să nu ne limităm doar la filme istorice clasice, cu și despre război (în general, știm cu toții că majoritatea filmelor de acest gen sunt inspirate din mari războaie ale lumii, în speță cele două Războaie Mondiale), ci am adăugat și titluri a căror intrigă și desfășurare a acțiunii are loc pe fundalul istoric al unor perioade și epoci apuse, cum ar fi cea definită de scriitorii clasici (Jane Austen, Flaubert, Charlotte Brontë și alții) sau cea a civilizațiilor antice, cu inspirații din culturile respective.  

Așadar, iată câteva titluri de filme istorice război, filme istorice dragoste și filme istorice Netflix pe care ți le recomandăm. Nu neapărat într-o ordine ierarhică, pe cât am ordonat filmele în funcție de anul apariției. Filmele istorice vechi sunt foarte bune, întrucât redau mult mai convingător anumite aspecte ale perioadelor respective – evident, asta este o părere proprie.

Filme istorice război

Pentru ca lista să fie una mai efervescentă, am introdus titluri inspirate atât din războaie mult mai actuale, cât și îndepărtate. Iată 10 filme istorice război pe care nu ar trebui să le ratezi și care îți vor da de gândit.

Vino să vezi (1985)

Un film în regia lui Elem Klimov și, probabil, unul dintre cele mai bune filme istorice – dacă nu cel mai bun pe care le-am văzut vreodată. Sincer, este de-o violență ieșită din comun, un film brutal care pune sub lupă tablouri ireale ale războiului – ne demonstrează că în război nu există alinare, nu există „frumusețe”, ci doar victime, moarte, haos și speranță. Într-adevăr, eu îl consider o capodoperă cinematografică, dar tind să cred că nu este un film istoric pentru oricine. Este greu de digerat, de o verosimilitate extraordinară.

Filmul Come and See în regia lui Elem Klimov
Vino să vezi (1985), unul dintre cele mai bune filme istorice

Ultimul mohican (1992)

Acțiunea acestui film istoric se petrece în 1757, în perioada Războiului Franco-Indian, și este inspirat din romanul omonim scris de James Fenimore Cooper. În rolurile principale se află Daniel Day-Lewis, Madeleine Stowe, Russell Means, Wes Studi, Eric Schweig, Steven Waddington și Jodhi May, iar filmul urmărește încercarea a trei vânători de capcane de a le proteja pe fiicele unui colonel britanic, în mijlocul unui război violent între francezi și indieni.

The Last of the Mohicans 1992
Ultimul mohican (1992) inspirat din romanul omonim scris de James Fenimore Cooper

Lista lui Schindler (1993)

Oskar Schindler este, la început, un om de afaceri german vanitos, lacom, dar a cărui spirit umanitar iese la iveală în cele mai violente condiții – în timpul barbariei naziste. Atunci, el se simte obligat să își transforme fabrica într-un refugiu pentru evreii amenințați cu moartea. Acest film istoric este, probabil, unul dintre cele mai bune din toate timpurile, și se bazează pe povestea adevărată a lui Oskar Schindler, care a reușit să salveze aproximativ 1100 de evrei de la gazare. O mărturie a puterii de a face bine într-o lume dominată de întuneric și moarte.

Liam Neeson, Ben Kingsley, Ralph Fiennes, Caroline Goodall, Jonathan Sagall
Lista lui Schindler (1993) – unul dintre cele mai bune filme din toate timpurile

Stalingrad (1993)

Un alt film istoric absolut cutremurător, dramatic și plin de tensiune, care conturează dinamica istorică a bătăliei pentru Stalingrad. Filmul urmărește povestea unui grup de soldați germani, din Italia, în vara anului 1942, în drumul lor prin stepele înghețate, austere ale Rusiei sovietice și se încheie cu faimoasa bătălie pentru Stalingrad. Un film în regia lui Joseph Vilsmaier, cu Dominique Horwitz, Thomas Kretschmann, Jochen Nickel și Sebastian Rudolph în rolurile principale.

Un film în regia lui Joseph Vilsmaier, cu Dominique Horwitz, Thomas Kretschmann, Jochen Nickel și Sebastian Rudolph în rolurile principale
Stalingrad (1993) – film istoric absolut cutremurător

Gladiatorul (2000)

Un film regizat de Ridley Scott, cu Russell Crowe, Connie Nielsen, Joaquin Phoenix și Oliver Reed în distribuție, care urmărește povestea unui fost general roman care, pentru a-și găsi liniștea, vrea să se răzbune pe împăratul corupt care i-a ucis familia, trimițându-l în sclavie. Un film plin de tensiune, acțiune și scene de luptă uluitoare. Unul dintre acele filme istorice pe care îl vezi de nenumărate ori, dar de fiecare dată îți place la fel de mult.

Russell Crowe, Connie Nielsen, Joaquin Phoenix și Oliver Reed
Gladiatorul (2000) – povestea unui fost general roman

Am fost cândva soldaţi… şi tineri (2002)

Un film regizat de Randall Wallace, cu Madeleine Stowe, Greg Kinnear, Sam Elliott și Mel Gibson, care urmărește povestea bătăliei purtate de un batalion împotriva inamicilor, în valea Ia Drang din Vietnam, 1965. Văzută prin ochii comandantului batalionului, locotenent-colonelul Hal Moore, angajamentul major între forțele americane și cele ale N.V.A. în Vietnamul de Sud conturează o istorie violentă, ieșită din comun prin scenele prezentate.

Film regizat de Randall Wallace
Am fost cândva soldaţi… şi tineri (2002) – povestea bătăliei purtate de un batalion împotriva inamicilor, în valea Ia Drang din Vietnam

Troia (2004)

Filmul este o adaptare a epopeei lui Homer și urmărește încercarea trupelor și forțelor grecești de a lua cu asalt Troia și de a pune stăpânire pe aceasta. Relatează soarta persoanelor implicate și, în același timp, scoate în evidență interesele politice și strategiile la care apelau războinicii pentru a ieși învingători. Într-adevăr, este unul dintre acele filme istorice ce pot fi numite „capodopere”, inspirat dintr-o istorie care reprezintă sursă nesfârșită de inspirație pentru foarte multe izvoare istorice și culturale.

Brad Pitt in rolul principal
Troia (2004) – adaptare a epopeei lui Homer

Regatul Cerului (2005)

Un film regizat de Ridley Scott, cu Orlando Bloom, Liam Neeson, Martin Hancock și Eva Green în distribuție, care urmărește povestea lui Balian of Ibelin, un apărător al orașelor și ai oamenilor, ce ajunge la Ierusalim în timpul cruciadelor sângeroase din secolul al XII-lea – într-o lume în care religia, în loc să apropie și să unească oamenii, îi dezbină și instigă la violență. Foarte bun, mai ales dacă vrei să descoperi o anumită perioadă a istoriei despre care, sincer, nu prea se vorbește la orele de istorie din timpul școlii.

Orlando Bloom și Eva Green
Regatul Cerului (2005), film regizat de Ridley Scott

Robin Hood (2010)

Unul dintre multele filme istorice regizate de Ridley Scott, cu Russell Crowe, Max von Sydow, Matthew Macfayden și Cate Blanchett în distribuție, care urmărește fascinanta poveste a lui Robin Longstride („Robin Hood”) și a grupului său de tâlhari, în încercarea de a se confrunta cu corupția dintr-un mic sătuc. Ei pornesc o revoltă împotriva coroanei regale – „o reformă” care va schimba pentru totdeauna echilibrul puterii mondiale.

Russell Crowe in rolul lui Robin Hood
Robin Hood (2010) – fascinanta poveste a lui Robin Longstride

Sacrificiul suprem (2001)

Un film istoric cutremurător inspirat din povestea adevărată a patru prizonieri de război care au fost nevoiți să îndure un tratament violent din partea japonezilor în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, în timp ce erau forțați să construiască o linie de cale ferată în jungla birmaneză. În cele din urmă, își găsesc adevărata libertate prin iertarea dușmanilor. Filmul se bazează pe povestea adevărată a lui Ernest Gordon.

To End All Wars, povestea adevărată a lui Ernest Gordon.
Sacrificiul suprem (2001) – povestea adevărată a patru prizonieri de război

Filme istorice dragoste

Dacă îți plac filmele istorice Netflix cu o tentă romance, cu povești de dragoste care se desfășoară pe fundalul războaielor, care să te miște, să te inspire și să-ți stârnească emoții, am pregătit pentru tine o listă cu 10 titluri filme istorice dragoste, pentru a găsi mai ușor ce te interesează. Veți observa faptul că majoritatea filmelor sunt inspirate din cărți clasice scrise de romancieri precum Margaret Mitchell, Jane Austen, Charlotte Brontë sau Gustave Flaubert.

Pe aripile vântului (1939)

Un film istoric de dragoste inspirat din, probabil, cel mai faimos roman clasic din toate timpurile, scris de Margaret Mitchell. Urmărește povestea lui Scarlett, o femeie puternică, arogantă, pe fundalul unei națiuni aflate în război, în Atlanta, care amenință să-i împânzească pământurile cu plantațiile de bumbac, Tara. Îndrăgostită de Ashley – bărbatul pe care îl dorește de atât de mult timp –, aceasta pornește un fel de război împotriva verișoarei sale, Melanie, când Ashley decide să o ia pe aceasta de soție. Dar în scenă apare Rhett Butler, un alt pretendent. Sincer, cred că este un film care-ți oferă pur și simplu de toate – război, dramă, dragoste, acțiune și personaje complexe.

Film istoric de dragoste  scris de Margaret Mitchell
Pe aripile vântului (1939) – cel mai faimos roman clasic din toate timpurile

Rațiune și simțire (1995)

Un film în regia lui Ang Lee, cu Kate Winslet, Tom Wilkinson, Emma Thompson și James Fleet, inspirat din romanul omonim scris de Jane Austen. După ce domnul Dashwood moare, acesta lasă mare parte a moștenirii fiului său din prima căsătorie, ceea ce le lasă pe cea de-a doua soție și cele trei fiice ale ei într-o situație dificile. Ele se văd nevoite să meargă la un văr amabil, însă situația financiară le îngreunează posibilitatea de a se căsători. Acest film istoric reiterează foarte bine condițiile sociale ale societății contemporane personajelor.

Sense and Sensibility,Emma Thompson, Alan Rickman
Rațiune și simțire (1995), un film în regia lui Ang Lee

Jane Eyre (1996)

Un film în regia lui Franco Zeffirelli, cu William Hurt, Charlotte Gainsbourg, Anna Paquin și Nic Knight, inspirat din romanul omonim al romancierei Charlotte Brontë, care urmărește povestea lui Jane Eyre, o tânără orfană alungată de mătușa ei, doamna Reed, și trimisă spre a crește la o școală de caritate pentru fete. Acolo, Jane Eyre învață pentru a deveni profesoară și, în cele din urmă, își găsește un loc de muncă. După ce dă un anunț în ziar, la acesta va răspunde menajera de la Thornfield Hall, doamna Fairfax, iar acolo va descoperi ce înseamnă iubirea.

Un film în regia lui Franco Zeffirelli, cu William Hurt, Charlotte Gainsbourg, Anna Paquin și Nic Knight
Jane Eyre (1996), povestea lui Jane Eyre, o tânără orfană alungată de mătușa ei

Titanic (1997)

Probabil, un film istoric care nu mai are nevoie de nicio descrie, cu o poveste frumoasă de dragoste, ce ia naștere la bordul legendarului vas de croazieră, R.M.S. Titanic. În regia lui James Cameron, cu Leonardo DiCaprio, Kate Winslet, Kathy Bates și Billy Zane, filmul urmărește povestea unui artist sărac care se îndrăgostește de o fată aristocrată, însă povestea lor de iubire nu va dura mult timp.

Leonardo DiCaprio, Kate Winslet în Titanic
Titanic (1997) – o poveste frumoasă de dragoste, ce ia naștere la bordul legendarului vas de croazieră, R.M.S. Titanic

Madame Bovary (2000)

Inspirat din unul dintre cele mai cunoscute și apreciate romane clasice, scris de Gustave Flaubert, filmul urmărește povestea unei tinere adolescente, cititoare pasionată de romane, plină de romantism și pasiune. Însă ea se căsătorește, în schimb, cu un medic văduv. Cu toate că el o iubește enorm, ea se plictisește repede și e nemulțumită. Așa că-și face un amant și, de asemenea, se îndrăgostește de un student de la drept. Dar noul stil de viață îi va ruina toate speranțele.

Frances O'Connor în filmul Madame Bovary
Madame Bovary (2000), film inspirat din romanul scris de Gustave Flaubert

Anna Karenina (2000)

Inspirat din faimosul roman scris de Lev Tolstoi, acest film istoric este, probabil, unul dintre cele mai relevante în ceea ce privește categoria filme istorice de dragoste. Anna Karenina este tânăra și eleganta soție a lui Alexei Karenin, un nobil rus cu 20 de ani mai în vârstă. Ea este nefericită, totuși, și-i vrea doar binele fiului său. Cu toate acestea, are o aventură cu chipeșul conte Vronski. Urmându-și dorințele, Anna își va complica viața până va ajunge într-un punct critic.

Helen McCrory și Douglas Henshall
Anna Karenina (2000), inspirat din faimosul roman scris de Lev Tolstoi

Mândrie și prejudecată (2005)

Un film în regia lui Joe Wright, cu Keira Knightley, Matthew Macfadyen, Brenda Blethyn și Donald Sutherland, inspirat din romanul omonim scris tot de către Jane Austen. Urmărește povestea lui Elizabeth Bennet care se îndrăgostește de domnul Darcy, un celibatar bogat și mândru. Cu toate acestea, Darcy nu-și poate călca peste orgoliu – cum să se îndrăgostească de o femeie care nu se ridică la înălțimea sa? Și, în același timp, se poate împotrivi inimii?

Keira Knightley și Matthew Macfadyen
Mândrie și prejudecată (2005), un film în regia lui Joe Wright

Persuasiune (2005)

Un film istoric de dragoste în regia lui Adrian Shergold, cu Sally Hawkins, Alice Krige, Julia Davis și Anthony Head, inspirat din romanul omonim scris tot de către Jane Austen. Filmul urmărește povestea de dragoste dintre Anne și Frederick – un bărbat respins, cu ani în urmă, de către părinții ei. Drumurile lor se despart însă, printr-o conjunctură neașteptată, cei doi se reîntâlnesc. Însă, după atâtea încercări și vremuri grele, își va reaminti Frederick de Anne?

Povestea de dragoste dintre Anne și Frederick
Persuasiune (2005), un film istoric de dragoste în regia lui Adrian Shergold

Cititorul (2008)

Un film istoric cutremurător, în regia lui Stephen Daldry, cu Kate Winslet (laureată la Premiul Oscar pentru cea mai bună actriță datorită rolului interpretat – Hanna Schmitz), Ralph Fiennes, Jeanette Hain și Bruno Ganz, care urmărește povestea de dragoste dintre o femeie și un băiat cu cincisprezece ani mai tânăr, într-o Germanie care abia se recuperează după pagubele produse de cel de-al Doilea Război Mondial. La aproape un deceniu după ce aventura sa cu femeia s-a încheiat în mod misterios, Michael Berg, acum student la drept, își reîntâlnește fosta iubită în timp ce aceasta este nevoită să se apere într-un proces pentru crime de război. Inspirat din romanul omonim scris de Bernhard Schlink.

Kate Winslet și  David Kross
Cititorul (2008), un film istoric cutremurător în regia lui Stephen Daldry

Tess d’Urberville (2008)

Un film istoric cu Gemma Arterton, Eddie Redmayne, Ruth Jones și Hans Matheson, care urmărește povestea lui Tess Durbeyfield care este trimisă la un văr bogat, Alec D’Urberville, atunci când părinții ei află că sunt rude îndepărtate. Acesta încearcă să o seducă, însă Tess nu-l poate suporta. Filmul urmărește dinamica evolutivă a relației celor doi, însă lucrurile capătă o conjunctură dramatică în momentul în care situații din trecut ies la iveală. Inspirat din romanul scris de Thomas Hardy.

Gemma Arterton și Eddie Redmayne
Tess d’Urberville (2008), inspirat din romanul scris de Thomas Hardy

Filme istorice Netflix

După cum am spus, am pregătit și o listă cu zece titluri de filme istorice Netflix, dacă dorești să cauți pe platforma de streaming filme din această categorie. De altfel, pe Netflix găsești foarte multe, întrucât există o categorie dedicată doar acestora, însă lista de mai jos se bazează strict pe recomandări personale – filme istorice Netlix pe care le-am văzut și ne-au plăcut.

Salvați soldatul Ryan (1998)

Un film dramatic, absolut genial, care urmărește încercarea a opt soldați de a salva viața unui alt soldat despre care nu se știe dacă este mort sau nu. Pentru a face acest lucru, vor fi nevoiți să treacă prin încercări, să se infiltreze în spatele liniilor inamice, doar pentru a-și respecta cuvântul dat: solidaritatea și umanitatea. Un film fenomenal cu legendarul Tom Hanks, Edward Burns și Tom Sizemore.

Saving Private Ryan cu Tom Hanks, Edward Burns și Tom Sizemore.
Salvați soldatul Ryan (1998), în spatele liniilor inamice

12 ani de sclavie (2013)

Un alt film despre care sunt sigur că nu trebuie spuse prea multe lucruri. Bazat pe autobiografia lui Solomon Northup, această dramă istorică spune povestea unei persoane de culoare libere care este răpită pe străzile din New York, apoi vândut ca sclav. Este nevoit să facă față condițiilor grele de muncă și, în același timp, să nu-și piardă speranța că, odată și odată, va fi din nou liber.

Chiwetel Ejiofor și Benedict Cumberbatch
12 ani de sclavie (2013), bazat pe autobiografia lui Solomon Northup

Furia: eroi anonimi (2014)

Următorul film demn de lista noastră cu filme istorice Netflix este cu Brad Pitt, Shia LaBeouf, Logan Lerman, a cărui acțiune se desfășoară în contextul celui de-al Doilea Război Mondial. Urmărește povestea unui nou recrut la bordul unui tanc american, nevoit să treacă prin ororile războiului alături de camarazii săi. Văzut prin ochii unei persoane care n-a mai avut contact cu războiul, filmul reiterează duritatea și violențele ce au loc pe câmpul de luptă.

Brad Pitt, Shia LaBeouf, Logan Lerman
Furia: eroi anonimi (2014), unde acțiunea se desfășoară în contextul celui de-al Doilea Război Mondial

Fără armă în linia întâi (2016)

Un alt film istoric extrem de bun, despre un soldat curajos care a refuzat să ia parte la război folosindu-se de arme. În condițiile de violență ieșită din comun, unde moartea poate însemna ceva de o simplă secundă, el a demonstrat faptul că nu ai nevoie de arme și nici nu trebuie să ucizi cât mai mulți inamici pentru a fi un erou adevărat.

Andrew Garfield in filmul Hacksaw Ridge
Fără armă în linia întâi (2016), un film istoric extrem de bun

Mudbound (2017)

Am văzut acest film destul de recent și trebuie să recunosc că încă mă gândesc la el. Spune o poveste emoționantă despre segregare, rasism, într-o lume în care a deține un pământ reprezintă semn de statornicie și siguranță. Iar povestea a doi bărbați care se întorc acasă după cel de-al Doilea Război Mondial, pentru a lucra la o fermă în zona rurală a Mississippi-ului potențează extraordinar dramatismul filmului. Chiar îl recomand cu mare încredere!

 Carey Mulligan, Garrett Hedlund, Jason Clarke, Jason Mitchell, Jonathan Banks, Rob Morgan
Mudbound (2017), povestea a doi bărbați care se întorc acasă după cel de-al Doilea Război Mondial

Operation Finale – Vânătoarea de naziști (2018)

Un film istoric dramatic, inspirat din fapte reale, care urmărește încercarea spionilor israelieni de a captura un criminal de război nazist pe nume Adolf Eichmann, pentru a-l aduce în fața justiției și a-l face să plătească pentru toate ororile comise. Cu o muncă de documentare acerbă, căutând dovezi, încearcă să se apropie cât mai mult de cel pe urmele căruia, de atât de mult timp, se află.

Oscar Isaac, Mélanie Laurent, Nick Kroll, Ben Kingsley, Michael Aronov
Operation Finale – Vânătoarea de naziști (2018)

1917. Speranță și moarte (2019)

Un film cu Mark Strong, George MacKay, Dean-Charles Chapman a cărui acțiune se desfășoară în contextul Primului Război Mondial. Intriga urmărește povestea a doi frați de origine britanică ale căror misiune este să transmită un mesaj, dincolo de liniile inamice, care ar putea salva viețile a sute de persoane. Pentru unul dintre cei doi soldați, misiunea este mult mai personală: de îndeplinirea misiunii depinde viața fratelui său.

Andrew Scott, Benedict Cumberbatch, Richard Madden, Mark Strong
1917. Speranță și moarte (2019)

Midway (2019)

Un film istoric cu Ed Skrein, Patrick Wilson, Woody Harrelson în distribuție, a cărui acțiune se desfășoară în contextului celui de-al Doilea Război Mondial. Intriga filmului este conturată de bătălia care se dă între echipele Marinei americane și cele ale Marinei Imperiale Japoneze, în lupta pentru controlul Pacificului. Plin de acțiune, situații tensionate și cu un scenariu extrem de bine pus la punct.

Ed Skrein, Patrick Wilson, Woody Harrelson
Midway (2019), în lupta pentru controlul Pacificului

Lupta uitată (2021)

Un film de război pe care l-am văzut chiar recent, ce urmărește o poveste desfășurată pe fundalul bătăliei de la Schelde, din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, în care un soldat nazist, o membră a Rezistenței și un pilot de planor împletesc, printr-o conjunctură neașteptată, dar tragică, destinele. Iar povestea care ia naștere este una memorabilă, emoționantă și de-a dreptul dramatică.

Gijs Blom, Jamie Flatters, Susan Radder
Lupta uitată (2021), o poveste desfășurată pe fundalul bătăliei de la Schelde

Bombardamentul (2022)

Un film inspirat din fapte reale – ceea ce, de altfel, îl face să fie și mai dramatic –, ce urmărește povestea unor locuitori din Copenhaga ale căror destine se împletesc în urma unei întâmplări dramatice: bombardamentul accidental al unei școli pline de copii. Pe fundalul social al celui de-al Doilea Război Mondial, acest film reiterează drama prin care au fost nevoiți să treacă civilii pentru a nu-și pierde speranța și a scăpa cu viață de furia nazistă.

Bombardamentul accidental al unei școli pline de copii
Bombardamentul (2022), un film inspirat din fapte reale

Acestea sunt câteva filme istorice Netflix pe care vi le recomandăm cu mare încredere. Am încercat să le selectăm dintr-o gamă cât mai variată, astfel încât să poți găsi, pe cât posibil, unul care să îți fie pe plac. De altfel, mai avem numeroase recomandări de filme istorice Netflix pe care trebuie să le vezi și a fost destul de greu să ne limităm la doar treizeci de titluri. În schimb, dacă ai și tu recomandări de filme istorice, te așteptăm în secțiunea de comentarii. Până atunci, vizionare plăcută!

Share.

Lasa un raspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.