Free cookie consent management tool by TermsFeed

Dacă îți plac filmele de dragoste, romantice, și ești în căutarea unuia despre care să ai certitudinea că o să-ți placă, ți-am pregătit o listă cu 20 dintre cele mai bune filme de dragoste din toate timpurile. Chiar dacă unele sunt destul de vechi, încă de când cinematografia nu evoluase îndeajuns de mult pentru a surprinde cadre color, asta nu înseamnă că nu sunt de calitate. De fapt, majoritatea filmelor de dragoste considerate a fi cele mai bune, sunt destul de vechi.

Pe atunci, mulți dintre regizori și scenariști erau mult mai interesați de a surprinde adevărata poveste de dragoste, concentrați pe dialog și personaje, decât pe acțiunea în sine. Astăzi, majoritatea dintre aceste filme de dragoste, chiar dacă frumoase, sunt redundante în ceea ce privește ideea, acțiunea și povestea. Însă lista va fi versatilă, cuprinzând atât titluri clasice, cât și filme contemporane.

Iată 20 dintre cele mai bune filme de dragoste din toate timpurile, pe care le-am împărțit în două categorii: filme de dragoste clasice (apărute înainte de anul 2000) și filme de dragoste moderne (apărute după anul 2000). Pentru ca tu să găsești mult mai ușor filmul de dragoste care îți place.

10 cele mai bune filme de dragoste clasice din toate timpurile

It Happened One Night (1934)

It Happened One Night 1934 film de dragoste
Cei 2 protagoniști ai filmului de dragoste It Happened One Night 1934

În aclamatul film de dragoste care se înscrie și în categoria comediilor romantice a lui Frank Capra, moștenitoarea răsfățată Ellie Andrews (Claudette Colbert) se căsătorește cu intrigantul rege Westley, ceea ce îl determină pe magnatul ei tată (Walter Connolly) să o ia cu el pe iahtul său. După ce părăsește vasul, Ellie se întâlnește cu cinicul reporter de ziar Peter Warne (Clark Gable), care se oferă să o ajute să se reunească cu noul ei soț în schimbul unui articol oferit în exclusivitate. Dar, în timpul călătoriei lor, reporterul se îndrăgostește de tânăra și energica moștenitoare.

The Adventures Of Robin Hood (1938)

filmul The Adventures Of Robin Hood an 1938
Secvențe din filmul The Adventures Of Robin Hood, an 1938

În The Adventures of Robin Hood, personajul omonim complotează împotriva prințului John, care plănuiește să preia tronul în absența regelui Richard Inimă de Leu. După ce Richard se întoarce în Anglia, cei doi se aliază cu oamenii lui Robin pentru a-l doborî pe răufăcător. The Adventures of Robin a avut succes datorită faptului că este un film de dragoste cu imagini color și o intrigă complexă și plină de aventuri. A câștigat premiul pentru cea mai bună regie artistică, cel mai bun montaj de film și cea mai bună coloană sonoră la Premiile Oscar din acel an.

The Philadephia Story (1940)

The Philadephia Story 1940
Personajele principale din filmul The Philadephia Story 1940

Această comedie romantică clasică se concentrează asupra lui Tracy Lord (Katharine Hepburn), o persoană mondenă din Philadelphia care s-a despărțit de soțul ei, C.K. Dexter Haven (Cary Grant), atât din cauza dependenței lui de alcool, cât și din cauza caracterului ei exigent. În timp ce Tracy se pregătește să se căsătorească cu bogătașul George Kittredge (John Howard), ea se intersectează atât cu Dexter, cât și cu reporterul indiscret Macaulay Connor (James Stewart). Având dubii în privința sentimentelor pe care le are față de toți cei trei bărbați, Tracy trebuie să decidă pe cine iubește cu adevărat.

The Lady Eve (1941)

Trailerul oficial al filmului The Lady Eve 1941

Nu este întâmplător în momentul în care bogatul Charles (Henry Fonda) se îndrăgostește de Jean (Barbara Stanwyck). Jean este o escroacă ce a pus ochii pe averea lui Charles. Lucrurile se complică atunci când Jean începe să se îndrăgostească cu adevărat de cel pe care l-a manipulat atât de mult timp. Când Charles bănuiește că Jean este „pe interes”, o părăsește. Jean, obsedată de răzbunare și încă tânjind după milionar, pune la cale un plan pentru a se întoarce în viața lui Charles. Cu dragostea și răzbunarea în minte, ea se prezintă din nou lui Charles, de data aceasta ca o aristocrată pe nume Lady Eve Sidwich. Acesta este un film de dragoste extrem de bine cotat, care însumează o intrigă genială, dar personaje memorabile.

Casablanca (1942)

Casablanca 1942
Casablanca 1942, un film de dragoste sub regia lui Michael Curtiz

Casablanca, probabil cel mai bun film de dragoste american, regizat de Michael Curtiz, cu Humphrey Bogart, Ingrid Bergman și Paul Henreid drept protagoniști, iar în alte roluri pe Claude Rains, Conrad Veidt, Sydney Greenstreet, Peter Lorre și Dooley Wilson, are acțiunea plasată în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Intriga filmului se concentrează asupra vieții unui om care este pus să aleagă între dragoste și virtute, între iubirea pentru o femeie și a soțului acesteia, lider al Rezistenței cehe, și de a scăpa din orașul Casablanca, pentru a-și continua propaganda împotriva invaziei naziste. Casablanda rămâne unul dintre cele mai bune filme de dragoste din toate timpurile.

Trailer oficial pentru a 70-a aniversare a filmului de dragoste Casablanca 1942

Singin’ In The Rain (1952)

Singin In The Rain 1952 musical de dragoste
Singin’ in the Rain 1952, un musical de dragoste deosebit de admirat

Cântând în ploaie (en. Singin’ in the Rain) este un film de dragoste cu un ușor aer de comedie, lansat în anul 1952, avându-i în distribuție pe Gene Kelly, Debbie Reynold și Donald O’Connor. Acest musical, regizat de către Gene Kelly (care s-a ocupat și de coregrafie) și Stanley Donen surprinde o descriere a dinamicii hollywoodiene din perioada de tranziție de la filmele mute, la cele vorbite. Numerele muzicale grandioase, scenele vibrante, umor și povestea de dragoste au ridicat cotele pentru acest film de dragoste deosebit de admirat. Multe filme care au apărut după lansarea Singin’in The Rain s-au folosit de acesta drept sursă de inspirație.

Groundhog Day (1993)

Trailer Groundhog Day 1993

Groundhog Day este un film de dragoste în genul unei comedii-romantice, care va stârni interesul oricărui cinefil. Inițial, acest film a avut doar un succes moderat, dar ulterior a fost aclamat de critici. Povestea urmărește un meteorolog deznădăjduit, pe nume Phil Connors, care rămâne blocat într-o buclă temporală, care îl ține captiv în aceeași zi, aceasta fiind, bineînțeles, și motivul titlului acestui film – Groundhog Day. Relația sa cu Rita înflorește pe măsură ce Phil învață să-și schimbe perspectiva asupra vieții și să se bucure de lucrurile care contează cu adevărat.

Three Colors: Red (1994)

Three Colors Red film de dragoste 1994
Fotomodelul Valentine, personajul principal feminin al filmului Three Colors: Red

Fotomodelul part-time Valentine (Irène Jacob) întâlnește un judecător pensionar (Jean-Louis Trintignant) care locuiește în cartierul ei, după ce aceasta îi calcă, cu mașina, câinele. La început, pentru a se revanșa, acestuia îi face cadou un alt cățel, dar prietenul ei posesiv nu-i permite să-l păstreze. Când se întoarce cu acesta acasă la judecător, îl descoperă ascultând conversațiile telefonice ale vecinilor săi. La început Valentine este indignată, dar dezbaterile pe care le poartă cu judecătorul în legătură cu comportamentul acestuia îi determină în curând să formeze o legătură ciudată.

Titanic (1997)

Trailerul lansat la aniversarea de 20 ani a filmului Titanic

Titanic, filmul regizat de James Cameron, este deja un film de dragoste epic, dar totuși plin de acțiune și dramă, care are drept punct de plecare nefericita călătorie inaugurală a vasului R.M.S. Titanic, mândria și bucuria companiei White Star Line și, la vremea respectivă, cel mai mare proiect mobil construit vreodată. A fost cel mai luxos vas de linie al epocii sale – „nava viselor” – care a dus în cele din urmă peste 1.500 de oameni la moarte în apele reci ca gheața ale Atlanticului de Nord, în primele ore ale zilei de 15 aprilie 1912. Cu Kate Winslet și Leonardo DiCaprio, între care chimia se menține chiar și în zilele de astăzi, Titanic reprezintă o adevărată legendă cinematografică.

Shakespeare in Love (1998)

Shakespeare in Love 1998 film online subtitrat
Secvență din filmul Shakespeare in Love, apărut în anul 1998

Shakespeare in Love este o comedie romantică a anilor ’90, a cărei acțiune se petrece în perioada din 1590. Aceasta desfășoară cu imaginație povestea spirituală, epică și atemporală din spatele creării celei mai mari povești de dragoste spuse vreodată. După o poveste reală, tânărul Shakespeare (Joseph Fiennes) o duce rău cu banii și nici nu prea mai are inspirație, până când își întâlnește femeia ideală, iar aceasta îl inspiră să scrie una dintre cele mai faimoase piese ale sale.

10 cele mai bune filme de dragoste moderne din toate timpurile

Amélie (2001)

Amélie 2001 trailer

Acțiunea are loc la Paris și este vorba despre Amélie, o fată naivă care vrea doar să ajute lumea din jurul ei. După moartea tragică a mamei sale și înstrăinarea de tatăl ei, Amélie crește singură. Într-o zi, ea descoperă o cutie veche de metal care conține amintiri ale unui băiat din copilărie care a locuit anterior în apartamentul ei. Amélie pornește într-o misiune pentru a-l găsi pe acest băiat și, de asemenea, pentru a-și găsi propriul loc în lume. Un film de dragoste formidabil, despre fragilitatea ființei umane și despre cum, în cele din urmă, iubirea ne-ar putea salva pe toți.

Lost in Translation (2003)

Lost in Translation 2003 film de dragoste online
Scarlett Johansson în rolul lui Charlotte din Lost in Translation 2003

Un star de cinema singuratic și bătrân pe nume Bob Harris (Bill Murray) și o tânără căsătorită, Charlotte (Scarlett Johansson), se întâlnesc în Tokyo. Bob se află acolo pentru a filma o reclamă la un whisky japonez; Charlotte își însoțește soțul, care este fotograf de celebrități. Străini într-o țară străină, cei doi găsesc evadare, distragere a atenției și înțelegere în mijlocul luminilor strălucitoare din Tokyo, după o întâlnire întâmplătoare în liniștea și confortul barului de la hotel. Cei doi formează o legătură pe cât de improbabilă, pe atât de sinceră și semnificativă, într-un film de dragoste neașteptat de dramatic.

Eternal Sunshine of the Spotless Mind (2004)

film romance Eternal Sunshine of the Spotless Mind 2004
Scenă din filmul romance film romance Eternal Sunshine of the Spotless Mind 2004

Eternal Sunshine of the Spotless Mind îi are în distribuție pe Jim Carrey și Kate Winslet. Ciudatul și improbabilul duo romantic a ajuns într-o perioadă dificilă, iar Joel Parish descoperă că prietena lui de mult timp, Clementine, a decis să se supună unei proceduri medicale pentru a-l șterge pe Joel din amintirile ei. După ce acesta decide să facă același lucru, ea îl obligă să retrăiască experiențele lor împreună, făcându-l în cele din urmă să se răzgândească în mijlocul procedurii. Este un film de dragoste ispititor și profund romantic, care incită publicul să reflecteze asupra propriilor vieți și să se întrebe, deseori, „ce-ar fi fost dacă”. L-am văzut acum mulți ani, dar îmi amintesc ce impact extraordinar a avut asupra mea.

Slumdog Millionaire (2008)

Secvențe din filmul Slumdog Millionaire 2008

În timp ce Jamal Malik (Dev Patel), în vârstă de 18 ani, răspunde la întrebările din versiunea indiană a emisiunii „Vrei să fii milionar?”, flashback-urile arată cum a ajuns acolo și îl ajută să aleagă răspunsurile corecte. Făcând parte dintr-un grup de tineri hoți după moartea mamei lor, Jamal și fratele său, Salim, supraviețuiesc pe străzile din Mumbai. Povestea explorează o copilărie dură, dar începe și se termină cu relația dintre Jamall și Latika, o tânără pe care aceștia au salvat-o, ceea ce îi aduce din nou împreună după ce au fost despărțiți timp de mai mulți ani. Încă de când a apărut, în 2008, acest film a primit numeroase critici pozitive și a cutremurat întreaga lume – combinând drama, povestea de dragoste, cu realitatea Indiei rurale, a fost un și încă este extrem de apreciat de cinefili.

The Town (2010)

The Town 2010 film dragoste
Povestea de dragoste din filmul The Town (2010)

Doug MacRay (Ben Affleck) conduce o bandă de jefuitori de bănci și nu are niciun atașament real față de o anumită persoană, cu excepția lui James (Jeremy Renner), care, în ciuda temperamentului său periculos, îi este ca un frate. Totul se schimbă pentru Doug atunci când James ia pentru scurt timp un ostatic, angajata băncii Claire Keesey. Aflând că aceasta locuiește în cartierul bandei, Doug o caută pentru a descoperi ce știe și se îndrăgostește. Pe măsură ce povestea de dragoste se adâncește, el vrea să iasă din viața sa de jefuitor, dar asta ar putea să pună în pericol însăși viața celei pentru care începe să aibă sentimente. Un film de dragoste care îmbină multe elemente, însă echilibrat, pentru a oferi o poveste memorabilă.

Midnight in Paris (2011)

Midnight in Paris 2011 protagoniști
Actorii principali ai filmului Midnight in Paris 2011

Gil Pender (Owen Wilson) este un scenarist și un romancier în devenire. Aflat în vacanță la Paris împreună cu logodnica sa (Rachel McAdams), el a început să cutreiere singur orașul. Într-o astfel de excursie nocturnă, Gil întâlnește un grup de petrecăreți ciudați, dar familiari, care îl duc, aparent înapoi în timp, pentru o noapte una dintre legendarele figuri feminine ale artei și literaturii din epoca jazz. Cu cât Gil petrece mai mult timp cu acești eroi culturali ai trecutului, cu atât devine mai nemulțumit de prezent.

Silver Linings Playbook (2012)

Trailer oficial Silver Linings Playbook apărut în 2012

Silver Linings Playbook a apărut în 2012 este unul dintre cele mai bune filme de dragoste din toate timpurile, un fenomen cinematografic. Cu Bradley Cooper și Jennifer Lawrence în rolurile principale, te-ai fi așteptat, totuși, la mai puțin? Pat este un bărbat bipolar care tocmai a fost externat dintr-un spital de psihiatrie, după ce soția sa i-a divorțul. În timp ce este încă hotărât să îi recâștige afecțiunea, o întâlnește pe Tiffany Maxwell, care, în mod ciudat, este la fel de dezechilibrată ca și el. Cei doi formează un cuplu îngrozitor, dar asemănările lor excentrice sunt cele care îi leagă într-o poveste de dragoste relativ normală. Acest film a câștigat numeroase premii, inclusiv opt nominalizări la premiile Academiei și nominalizări la cinci premii Oscar.

Carol (2015)

Carol 2015 film de văzut
Carol 2015, un film de dragoste ce merită pe deplin văzut

Therese Belivet (Rooney Mara) o zărește pe frumoasa și eleganta Carol (Cate Blanchett), care se uită cu atenție la vitrinele de păpuși dintr-un magazin din Manhattan-ul anilor 1950. Cele două femei dezvoltă o legătură rapidă, care devine, în curând, o poveste de dragoste cu consecințe dintre cele mai complicate și neașteptate. Un film curajos, cu o distribuție perfectă și cu o intrigă extrem de bine fructificată. Cate Blanchett și Rooney Mara fac niște roluri absolut memorabile, într-un film de dragoste neașteptat de bun.

The Shape of Water (2017)

Scena finală a filmului de dragoste The Shape of Water apărut în 2017

Elisa este o femeie mută și izolată care lucrează ca femeie de serviciu într-un laborator guvernamental ascuns, de înaltă securitate, din Baltimore, în 1962. Viața ei se schimbă pentru totdeauna atunci când descoperă secretul laboratorului – o creatură misterioasă, cu solzi, care trăiește într-un rezervor de apă. Pe măsură ce Elisa dezvoltă o legătură unică cu noul ei prieten, ea află curând că soarta și supraviețuirea acestuia se află în mâinile unui agent guvernamental ostil și ale unui biolog marin. Un film de dragoste SF care a primit doar critici pozitive, fiind apreciat de întreaga lume.

Call Me By Your Name (2018)

Call Me By Your Name 2018
Povestea de dragoste a filmului Call Me By Your Name 2018

Este vara anului 1983, iar tânărul Elio Perlman, în vârstă de 17 ani, își petrece zilele alături de familia sa în vila lor din secolul al XVII-lea din Lombardia, Italia. În curând, îl întâlnește pe Oliver, un chipeș doctorand care lucrează ca stagiar pentru tatăl lui Elio. În splendoarea însorită a împrejurimilor, Elio și Oliver descoperă frumusețea amețitoare a unei dorinței trezite, dar interzise, pe parcursul unei veri care le va schimba viețile pentru totdeauna. Call Me By Your Name este un film de dragoste memorabil, despre iubirea care nu-și poate găsi împlinirea din cauza circumstanțelor sociale specifice timpurilor respective.

Acestea sunt 20 cele mai bune filme de dragoste din toate timpurile pe care vi le recomandăm cu cel mai mare drag. Dacă aveți și alte recomandări – și cu siguranță aveți –, vă așteptăm în secțiunea de comentarii. Până atunci, vizionare plăcută.

Share.
Avatar of Catalin Calugaru

Fondator al site-ului TechX.ro, ce a fuzionat ulterior cu TechCafe.ro și pasionat încă de mic copil de tot ce ține de tehnologie. Master în Information Systems for e-Business și absolvent al secției de calculatoare cu predare în limba engleză la Facultatea de Automatică, Calculatoare și Electronică din Craiova.

Lasa un raspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.