Free cookie consent management tool by TermsFeed

Generalul și ministrul Apărării care a pregătit ofensiva în Ucraina are o mamă ucraineană. Marele lui „merit”: aplică fiecare directivă fără să crâcnească. Cu Vladimir Putin, Serghei Șoigu are în comun pasiunea de a merge la pescuit și de a călări la pieptul gol, fără să poarte cămașă.

Serghei Șoigu și Vladimir Putin
Serghei Șoigu și Vladimir Putin

După invazia din Crimea, cu obiectiv atins în 2014 fără să tragă vreun foc, ministrul Apărării, Serghei Șoigu, a proclamat triumfător: „Suveranitatea Rusiei este garantată de armata și flota sa”. A repetat în fața lui Putin că armele sunt singurii aliați adevărați pe care țara poate conta în lume.

A organizat „exerciții pașnice” înaintea invadării

Ministrul general va rămâne în istorie drept cel mai credincios om în haină militară al lui Vladimir Putin. Colaborator fidel, cel pe care „țarul” se poate baza în orice moment.

Serghei, în vârstă de 66 de ani, nu vine din Sankt Petersburg, ca majoritatea prietenilor lui Vladimir Vladimirovic. Nu a fost niciodată în rândurile democraților și reformiștilor, nu reprezintă un clan al puterii. El ar putea fi înlocuit oricând și poate conta doar pe bunăvoința liderului. Ale cărui ordine le execută fără să crâcnească.

Serghei Șoigu împreună cu Vladimir Putin
Serghei Șoigu împreună cu Vladimir Putin

În calitate de expert și de slujitor al statului, și-a dezvoltat capacitatea de a intui, de a simți dorințele șefului și, prin urmare, de a le anticipa. Astfel, de exemplu, în ciuda faptului că are o mamă născută în Ucraina, nu s-a gândit de două ori să organizeze „exerciții pașnice, neagresive pe teritoriul rusesc”, pentru a le permite trupelor să invadeze Ucraina la cel mai mic semn. Tot el a recrutat tineri, atrăgându-i cu promisiunea că vor efectua simple exerciții militare. Ulterior, tinerii s-au trezit în război, fără să-și fi dat acordul.

A acuzat Ucraina că vrea să devină o forță nucleară

La ședința Consiliului de Securitate de acum o săptămână, toți au spus că sunt de acord cu Putin, aprobând recunoașterea independenței celor două republici din regiunea Donbas. La fel ca șefii serviciilor secrete, șeful afacerilor externe și toți ceilalți.

Șoigu, ministrul Apărării, a mers mai departe, lansând cea mai stranie acuzație împotriva Kievului: că se pregătește să devină o forță „nucleară”: ​​„În Ucraina sunt mai multe tehnologii, specialiști și capacități de producție decât în ​​Iran și în Coreea de Nord”.

Șoigu este cel care deține al doilea dintre codurile nucleare necesare lansării rachetelor atomice rusești, cele cu care a amenințat recent Putin, băgând în sperieți o lume întreagă. Una dintre chei este în mâinile președintelui, alta este într-a lui, iar a cea de-a treia se află la șeful de stat major comun. Dacă unul dintre coduri este anulat, procedura este blocată.

Promovat de Boris Elțîn

Născut și crescut în URSS, Șoigu a fost întotdeauna obișnuit să satisfacă voința celor care conduc. El provine din republica autonomă Tuva, dintr-o familie mixtă, tatăl său provenind din tribul indigen turcic și mamă ucraineană. După o carieră în Partidul Comunist, cu președintele Boris Elțin a devenit ministru al Protecției Civile.

Serghei Șoigu
Serghei Șoigu la bordul unui avion

Datorită pasiunii sale comune pentru pescuit, Putin l-a avut mai mereu alături. Cei doi s-au asociat călărind cu pieptul gol în Siberia și înotând în râuri. A fost promovat la Apărare în 2012, când Putin a revenit la președinție, după perioada Medvedev. Și nu s-a mai mișcat de atunci.

Share.
Avatar of Catalin Calugaru

Fondator al site-ului TechX.ro, ce a fuzionat ulterior cu TechCafe.ro și pasionat încă de mic copil de tot ce ține de tehnologie. Master în Information Systems for e-Business și absolvent al secției de calculatoare cu predare în limba engleză la Facultatea de Automatică, Calculatoare și Electronică din Craiova.

Lasa un raspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.