Free cookie consent management tool by TermsFeed

Pe data de 24 februarie, după luni de zile de consolidare militară la granițele țării, Rusia a demarat planul de invadare a teritoriilor ucrainiene. Între timp, câteva orașe au fost atacate, însă armata rusească nu a reușit să le doboare și să le asedieze. Atacul, înainte de a fi unul teritorial, a început prin strategii cibernetice care au vizat departamentele guvernamentale ucrainiene și principalele website-uri de știri și informare. Posturile de știri naționale din Ucraina au raportat, de asemenea, întreruperi cauzate de același tip de atacuri, pe care guvernul ucrainean le asociază cu acțiunile Moscovei.

Invazia fost întâmpinată cu răspunsuri dure din partea Statelor Unite ale Americii, Uniunii europene și a aliaților NATO, fiind promise sancțiuni financiare și diplomatice împotriva liderului Kremlinului. Aceste sancțiuni vor afecta mediul de afaceri, comerțul și gestionarea finanțelor de pe întreg teritoriul rusesc.

Companiile mari de tehnologie din Ucraina și tensiunile cauzate de război

Impactul acțiunilor militare rusești se resimte, fără îndoială, și în ecosistemul tehnologic al Ucrainei, care include nu doar startup-uri sau companii de tehnologie mari, ci și birouri de cercetare și dezvoltare pentru câteva dintre cele mai mari branduri din lume. Situația actuală va avea repercusiuni economice majore asupra companiilor de tehnologie din Ucraina.

Conform Techcrunch, cei mai mulți directori ai acestor companii încearcă să pună la cale modalități prin care să își evacueze tot personalul. Mai mult decât atât, aceștia au în vedere ideea de a părăsi țara, până când situația actuală va fi remediată, iar avansarea armatei rusești oprită. Evident, lucrurile sunt îngreunate de faptul că zborul aerian este acum paralizat, iar transportul public este, în mare parte, nefuncțional. Cei mai mulți au în plan de a găsi o modalitate prin care personalul să treacă granița fie în Ungaria, fie în Polonia.

Readdle, compania care creează aplicații menite să maximizeze productivitate utilizatorilor și să le ușureze munca (PDF, e-mail, calendare și scannere), este unul dintre cele mai populare startup-uri de pe teritoriul ucrainean. Având sediul în orașul Odessa, situat în sudul Ucrainei, compania și-a pus deja la cale planuri prin care, în caz că este absolut necesar, să părăsească țara. Totuși, purtătorul de cuvânt și directorul general al companiei, Denys Zhadanov, susține că „momentan toate serviciile de la Readdle sunt încă funcționale și lucrăm la dezvoltarea lor”. Readdle a devenit o companie internațională, cu angajați în aproximativ 11 țări. Cu toate acestea, o mare parte din echipă activează în Ucraina.

Readdle
Serviciile oferite de Readdle, una dintre cele mai populare startup-uri din Ucraina

Tot el afirmă că „Ucraina este teritoriul celor mai buni ingineri, designeri și alți profesioniști din domeniul tehnologiei (…). Știm că mulți directori executivi ai companiilor de acest gen au luat decizia conștientă de a rămâne în țară, iar mulți dintre ei fac deja donații pentru a ajuta persoanele aflate la nevoie”.

Micile startup-uri din Ucraina și tensiunile cauzate de război

În Ucraina există, de asemenea, mai multe startup-uri care resimt violent consecințele războiului. Printre acestea se numără Ajax, o companie care are în vedere dezvoltarea dispozitivelor wireless de securitate pentru locuințe, Grammarly, care este un instrument de corectare a textelor bazat pe inteligența artificială, aplicația de divertisment Reface pe care cu siguranță ai folosit-o măcar o dată, People AI, un startup din domeniul vânzărilor și marketingului.

Aceste mici companii au obținut finanțări de la unele dintre cele mai mari companii din lume, iar întrebarea pe care și-o pun acum este cum va fi influențată dinamica relațiilor dintre finanțatori și aceste mici companii.

Creatorul de software MacPaw, implicat în dezvoltarea Mac, declară într-o postare pe blogul oficial că, deși sediul său central se află în capitala Ucrainei, la Kiev, infrastructura sa este găzduită pe Amazon Web Services și este localizată în afara teritoriului ucrainian. Procesorul de plăți, Paddle, are sediul în Marea Britanie și anticipează că „nu se va schimba nimic pentru utilizatorii săi”.

Uber, care operează în Ucraina din 2016 și este prezent în 9 orașe, și-a oprit activitatea. Mai mult decât atât, a oferit angajaților săi din Kiev posibilitatea de a se muta temporar, voluntar, în alte orașe ale Ucrainei sau în alte țări.

Multe companii din lume pun mână de la mână pentru Ucraina

În timp ce Statele Unite refuză să se angajeze direct în lupta împotriva Rusiei, companiile de tehnologie iau atitudine. Guvernul ucrainean a înființat un site special pentru a colecta donații în vederea finanțării operațiunilor sale de apărare.

Cu toate acestea, organizația non-profit Come Back Alive, cu sediul la Kiev, a anunțat că va colecta monede cripto. Până ieri după-amiază, aceasta primise deja bitcoin în valoare de peste 500.000 de dolari. Iată câteva atitudini luate de dezvoltatorii de tehnologie din lume: dezvoltatorul S.T.A.L.L.K.E.R., CSC Game World, a cerut gamerilor săi să sprijine, oricât de puțin ar putea, Ucraina cu ajutorul donațiilor, directorul executiv al exchange-ului de criptomonede FTX, Sam Bankman-Fried, a scris pe Twitter că tocmai a donat „25 de dolari fiecărui ucrainean pe FTX” și mai multe companii, inclusiv Uber, a oferit angajaților săi fonduri și resursele necesare pentru a părăsi cât mai repede țara.

Industria mare de externalizare a tehnologiei(outsourcing) din Ucraina este, bineînțeles, la fel de perturbată, ceea ce cauzează probleme pentru companiile din întreaga lume. În mod evident, industria tehnologică este în căutare de soluții digitale. Puterea, rapiditatea și raza de acțiune a tehnologiei pot ajuta vital la combaterea dezinformării, la conectarea persoanelor între ele și la evitarea abuzurilor și a atacurilor.

Directorul general al Cloudflare, Matthew Prince, a declarat că firma de distribuții a serviciilor de conținut a eliminat toate materialele criptografice ale clienților Cloudflare de pe serverele din Ucraina, la scurt timp după începerea invaziei, ca parte a efortului de a proteja datele și informațiile clienților, în cazul în care centrul de date ar fi compromis. Cloudflare oferă servicii de livrare de conținut și de securitate a rețelelor pentru diferite organizații și guverne.

Compania Lyft a luat, de asemenea, măsuri pentru angajații săi de pe teritoriul Ucrainei, susținând că prioritatea ei este siguranța și bunăstarea acestora. Ei au oferit sprijin financiar și posibilitatea de a-i ajuta pentru a părăsi țara sau de a se muta în alte orașe. De asemenea, își monitorizează îndeaproape angajații (care sunt în jur de 60).

Intervenția rețelelor de socializare

Un purtător de cuvânt al TikTok a declarat faptul că se iau măsuri drastice în ceea ce privește conținutul acestei platforme. De asemenea, își propun să elimine rapid orice tentativă de dezinformare, monitorizând constant ceea ce se postează pe platformă.

platforma de socializare tiktok
TikTok, una dintre cele mai populare rețele de socializare la momentul actual

Șeful departamentului de securitate a Facebook, Nathaniel Gleicher, a scris pe Twitter un mesaj cu privire la acțiunile pe care platforma le va lua drept răspuns la invazia Rusiei în Ucraina. El a declarat că Facebook a înființat un centru de operațiuni speciale cu vorbitori nativi ucrainieni pentru a monitoriza îndeaproape situația și a acționa cât mai repid posibil. De asemenea, platforma a implementat în Ucraina o funcție care permite utilizatorilor să își blocheze instant contul (aceeași strategie a fost folosită de Facebook pentru a încerca să protejeze utilizatorii din Afganistan).

Twitter avertizează utilizatorii din Ucraina să își protejeze conturile online, prin utilizarea autentificării cu mai mulți factori și prin dezactivarea localizării în tweet-uri.

Share.
Avatar of Catalin

Fondator al site-ului TechX.ro, ce a fuzionat ulterior cu TechCafe.ro și pasionat încă de mic copil de tot ce ține de tehnologie. Master în Information Systems for e-Business și absolvent al secției de calculatoare cu predare în limba engleză la Facultatea de Automatică, Calculatoare și Electronică din Craiova.

Lasa un raspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.