Ne plac jocurile video, asta-i clar, dar ne place și mai mult să susținem dezvoltatorii locali. Când vine vorba de jocuri românești, chiar avem cu ce să ne mândrim. De la o gamă extrem de variată de tipuri de joc, până la un storyline genial, jocuri interactive, individuale, până la jocuri de echipă și de tip survival, creatorii de jocuri românești ne oferă o paletă largă din care putem alege.

De aceea, pentru a-ți fi mult mai ușor să găsești cele mai tari jocuri românești, am pregătit pentru tine o listă cu 20 titluri din care poți alege. Lista nu este una ierarhică, ci aleatorie, pentru a alterna tipurile de joc între ele. Cu toate acestea, așteaptă-te să ai parte de genuri dintre cele mai variate, motiv pentru care, indiferent de tipul de joc pe care îl preferi, cu siguranță vei găsi ceva care să-ți placă.

Iată 20 cele mai tari jocuri românești.

Escape: Underground

Acesta este un joc de tip puzzle platformei 2D, cu derulare laterală în care protagonistul, un roboțel, se trezește aruncat în profunzimile pământului de către o forță extraterestră. Scopul principal este să cauți o cale prin care să ieși de acolo, însă, evident, acest lucru va fi ușor, deoarece va trebui să dai piept cu numeroase provocări în drumul către salvare. Acest roboțel poate să înainteze stânga-dreapta, să sară peste obstacole pentru a le evita și avansa în joc, să împingă obiecte pentru a rezolva anumite tipuri de puzzle-uri. Călătoria se va dovedi a fi neașteptat de tensionată și antrenantă.

Un roboțel se trezește aruncat în profunzimile pământului de către o forță extraterestră

Seed of Life

Un alt joc tip puzzle de acțiune-aventură care te introduce într-o lume magică, plină de fantezie, însă unde aproape totul este în pragul extincției. În joc, te afli în pielea lui Cora, ultima supraviețuitoare din universul Lumia, pe cale de dispariție. Însă singura speranță de a salva planeta este să găsești așa-numita ”Seed of Life”, pentru a reaprinde din nou soarele. Vei reuși să găsești lumina care să distrugă întunericul etern? Sămânța vieții este capabilă să genereze esența vieții – iar acesta este singurul mod de a salva planeta de la anihilare.

Genul jocului action-adventure puzzle
Cora, ultima supraviețuitoare din universul Lumia

Northern Lights

Un joc de tip survival în care personajul principal se trezește în inima Siberiei friguroase, neiertătoare, fără hrană sau echipament. Tot ce trebuie să faci este să găsești o cale de a pleca de pe această insulă înghețată, iar pentru asta trebuie să pornești într-o călătorie în necunoscut, plină de pericole, care îți va testa capacitățile de supraviețuire. Există statistici precum „Foame”, „Hidratarea”, „Temperatura” și „Energia” pe care trebuie să le păstrezi în echilibru, posibilitatea de a vâna, pescui, găsi echipament, aprinde focuri, meșteri obiecte. Cu alte cuvinte, este un joc de tip survival de-a dreptul fascinant.

Genul jocului: FPS
Personajul principal se trezește în inima Siberiei friguroase

Last Days of Lazarus

Este un alt titlu demn de lista noastră cu cele mai tari jocuri românești. Are un storyline incredibil de bun, urmărind povestea tulburătoare a unei familii destrămate și fragmentate. După sinuciderea mamei lor, Lazarus se întoarce acasă la sora sa, Lyudmila. Dar, în scurt timp, evenimente inexplicabile îl fac să pună la îndoială realitatea lumii în care se regăsește. Moartea iminentă, sentimente bizare și trăiri supranaturale îl fac să piardă contactul cu realitatea și să nu mai aibă încredere în nimeni. Dar Lazarus trebuie să meargă înainte pentru a descoperi adevărul legat de moartea mamei sale. Plasat în Europa de Est post-sovietică, acest joc românesc are o narațiune puternică, un aer gotic și o poveste de-a dreptul tulburătoare și zbuciumată.

Joc cu narațiune puternică și un aer gotic
Povestea tulburătoare a unei familii destrămate și fragmentate

Chromosome Evil

Acesta este un joc românesc horror de strategie în timp real, inspirat din operele lui Howard Phillips Lovecraft, în care un rău ancestral s-a întors în lume aducând cu el creaturi terifiante, menite să instaureze teroare. Ce trebuie să faci este să-ți construiești o echipă cu soldați puternici, ingineri care să stabilească perimetrul de apărare prin construirea d baricade, să te folosești de caracteristicile mediului pentru a construi capcane și chiar să apelezi la medici pentru a-ți menține soldații cât mai mult timp în viață. Este un joc efervescent în care poți face multe lucruri.

Joc românesc horror de strategie în timp real
Joc inspirat din operele lui Howard Phillips Lovecraft

Blinding Dark

Acesta este un joc horror de tip FPS. Totul începe când te trezești în holul unei clădiri ce pare a fi un conac bântuit, șubred și întunecat. Nu-ți amintești cine ești, cum ai ajuns acolo, dar ești încercat de un sentiment puternic conform căruia „trebuie neapărat să ieși de-aici”. Așa că te aventurezi în întuneric și, odată cu înaintarea în joc, îți descoperi trecutul și-ți deslușești viitorul. Te lupți cu creaturi ciudate în timp ce încerci să-ți gestionezi resursele, ai la dispoziție arme, dușmani puternici, totul într-un joc plin de tensiune, haos, cu un storyline plin de întrebări.

Joc horror de tip first person
Un joc plin de tensiune, haos, cu un storyline plin de întrebări

Gray Dawn

Îmi aduc aminte că acest joc românesc, ”Gray Dawn”, mi-a atras atenția la maximum încă de când am văzut trailer-ul pe YouTube. Urmărește aventura terifiantă a unui preot care trebuie să-și dovedească nevinovăția, însă, până acolo, ai parte de evenimente ciudate, posedări demonice și apariții, o transă alimentată de frică, teroare. Acest joc este un thriller psihologic intens, combinat cu elemente ce țin de religie – în cele din urmă, este un joc cu un storyline foarte bun, ce cu ușurință ar putea trece drept scenariul unui film de succes.

Joc de tip indie/survival
Aventura terifiantă a unui preot care trebuie să-și dovedească nevinovăția

Interrogation

În acest joc ai rolul unui detectiv de poliție a cărui misiune este să oprească acțiunile unui grup terorist ce amenință lumea. Dat fiind acest lucru, trebuie să activezi pe mai multe fronturi, printre care interogarea suspecților și gestionarea echipei care se află în subordonarea ta. Însă timpul se scurge, iar tu trebuie să faci toate acestea în timp ce te lupți cu proprii monștri interiori. Manipulare, tortură, amenințări, pericole și tensiune, totul într-un joc care abordează foarte bine probleme de actualitate – terorismul, corupția, discrepanțele sociale și abuzul de putere al organelor de poliție.

Genul jocului indie/RPG/Aventură
Un joc care abordează foarte bine problemele de actualitate socială

Door Kickers

Acest joc românesc este de tip strategie în timp real, iar tu ai în subordonare o echipă SWAT, ceea ce îți permite să comanzi și să pui la punct intervenții tactice. Analizezi situații, planifici dinamica de intervenție, echipamentele, punctele de pătrundere, pentru a ajunge la ostatici înainte ca răufăcătorii să-i ucidă. Poate suna ușor, însă există multe variabile pe care trebuie să le iei în calcul – mai ales atunci când „băieții răi” se dovedesc a fi niște adevărate genii criminale, de-o violență nemaivăzută și lipsiți de scrupule. Într-o astfel de lume, este important să-ți calculezi, cu atenție, fiecare pas. Deoarece o alegere nepotrivită se poate dovedi mortală. Este un alt titlu care face parte din lista noastră cu cele mai tari jocuri românești pe care vi le recomandăm.

Tipul jocului este strategie în timp real
O echipa SWAT ce pune la punct intervenții tactice

Move or Die

Acest joc românesc este chiar amuzant, interactiv, deoarece nu-ți oferă nici măcar o secundă pentru a te odihni. După cum îi spune și numele, trebuie să te miști în permanență pentru a rămâne în viață. Se poate juca cu până la 4 alți jucători – local și online –, iar mecanismele de joc se schimbă o dată la 20 de secunde. Iar asta înseamnă că trebuie să te adaptezi rapid noilor reguli și nivelurilor unice. Cu alte cuvinte, o nebunie… Una rapidă! Creează-ți propriile caractere, exersează offline și învinge-ți prietenii, într-un joc de care te vei îndrăgosti din primele minute.

Genul jocului este multiplayer action-puzzle
Un joc foarte amuzant, interactiv si plin de mișcare

Black The Fall

Un alt joc extrem de palpitant, care urmărește aventura și povestea unui mecanic bătrân care, după ce a muncit zeci de ani într-o fabrică de pe vremea comunismului, decide să evadeze. Dar nu-i va fi ușor, deoarece fabrica întunecată este imensă și la fiecare colț se află gărzile lipsite de scrupule. Cu toate acestea, pe drum, el se împrietenește cu un roboțel abandonat – unindu-și puterile, cei doi trebuie să facă față împrejurimilor derutante, lumii sumbre și periculoase, dar la capătul căreia se află libertatea… Cu o intrigă impresionantă, acest joc cu siguranță este inspirat din perioada politică a României care și-a licențiat libertatea datorită unui dublu asasinat.

Este un joc de tip puzzle-platform video
Uoc extrem de palpitant, care urmărește aventura și povestea unui mecanic

Raiders Of The Lost Island

Acest joc românesc urmărește povestea a patru aventurieri nestatornici și amuzanți care explorează o insulă ce stă să se scufunde, sub amenințarea permanentă a apelor aflate în creștere. Ei trebuie să colaboreze și să strângă cât mai rapid resurse pentru a construi o plută, înainte ca valurile să-i ia cu asalt. Cu toate acestea, insula pe care se află este plină de comori nemaivăzute: aur, pietre prețioase, diamante – cu alte cuvinte, o tentație căreia greu îi poți rezista. Oare puteți rezista copleșitoarelor comori înainte de a ajunge cu toții pe fundul oceanului?

Joc de aventură și acțiune
Povestea a patru aventurieri nestatornici și amuzanți care explorează o insulă ce stă să se scufunde

Nightside

Un joc de strategie în timp real care se desfășoară pe partea întunecată a unei planete neidentificate, unde poate fi găsită o resursă numită „gheață verde”. În joc ești Adam, un explorator, care se aventurează în această lume întunecată plină de secrete, prin intermediul unei misiuni single-player, cu un storyline aparte. Martor la războiul dintre două specii extraterestre, Adam se află în mijlocul pericolului – tot ce poate face este să aștepte și să supraviețuiască până când va primi ajutor din partea semenilor săi. Dar se va dovedi că așteptarea este mult mai grea decât ar fi crezut.

Este un joc de tip RTS, cu o grafica foarte frumoasă
Acțiunea se desfășoară pe partea întunecată a unei planete neidentificate

Gibbous – A Cthulhu Adventure

Acest joc românesc este neașteptat de bun, cu o grafică extraordinară, estetică, de tip point-and-click, într-o aventură expansivă, animată și pictată manual. În joc poți lua rolul a trei protagoniști, cu scopul de a explora o lume luxuriantă, efervescentă, inspirată de Lovecraft, plină de conspirații, într-o comedie cosmică de aventură horror realizată în Transilvania. Detectivul Don R. Ketype are drept misiune recuperarea misteriosului tom malefic, dar bibliotecarul Buzz Kerwan dă peste el și, din greșeală, își transformă pisica, Kitteh, într-un animal vorbitor. Cei trei pornesc într-o călătorie prin lumea largă, misterioasă, în încercarea de a o readuce pe Kitteh la starea de pisică normală, dar descoperă conspirații mai mari și forțe mai întunecate decât ar fi crezut vreodată. Totul pentru a descoperi secretul magic din spatele puterii de nemăsurat a Necronomiconului, cartea blestemată!

Este un joc de tip point-and-click adventure
Trei protagoniști, cu scopul de a explora o lume luxuriantă plină de conspirații

Ironbound

Un joc românesc de strategie multiplayer, cu control pe rând, în care trebuie să-ți folosești inteligența și să pui la cale strategii, pentru a învinge în dueluri rapide. Cu mai multe clase de eroi din care poți alege, sute de arme, scuturi, poțiuni magice, vrăji și tactici pe care să le pui la cale, tot ce trebuie să faci este, ei bine, să fii mai bun decât ceilalți. Folosește-ți aurul pe care-l primești atunci când câștigi pentru a-ți upgrada personajul și pentru a-l echipa cu toate caracteristicile de care ai nevoie pentru a ieși învingător de fiecare dată.

Joc de tipul strategie și turn-based multiplayer
Un joc românesc de strategie multiplayer, cu control pe rând sau numit turn-based

Driving School 2017

Acest joc românesc de tip simulator „te va învăța” să conduci cât mai multe tipuri de mașini, pe trasee uimitoare, grele, cum ar fi orașe, drumuri de țară, deșert, munți și autostrăzi, pentru o experiență de condus dintre cele mai neașteptate. Poți vedea cum este să conduci o mașină cu transmisie manuală și schimbător de viteze, sau poți opta pentru clasica mașină cu cutie automată. Poți folosi un volan virtual sau alte opțiuni de control care se potrivesc ție, în moduri de curse multi-player sau free ride. Demonstrează-ți abilitățile de șofer – dar, în fine, nu uita faptul că realitatea și jocul sunt, totuși, destul de diferite.

Simulatoru auto, unde vei învăța să conduci
Demonstrează-ți abilitățile de șofer în moduri de curse multi-player sau free ride

Forgive Me, Father

Un joc românesc chiar interesant, deși ceva mai static. În rolul unui preot care slujește în Biserica de Pică, într-o parohie îndepărtată, trebuie să-ți ajuți poporul să se dezvolte sub îndrumarea Marii Biserici de Pică. Este un joc în care trebuie să iei decizii pentru a readuce oamenii „pe drumul cel bun”, în timp ce unii fură, alții dăruiesc, unii se laudă și sunt orgolioși, iar alții își văd de treaba lor. Tu ești cel care trebuie să facă dreptate – așa cum tu crezi de cuviință. Cu toate acestea, cum o mare putere presupune o responsabilitate și mai mare, trebuie să ai în vedere faptul că tu ești cel care va suporta consecințele judecății pe care o împarți.

Joc românesc de tip shooter retro
Rolul unui preot care slujește în Biserica de Pică, într-o parohie îndepărtată

Avrach Resurrection

Un joc de perspectivă la persoana treia, într-o lume fantastică, în care dușmanii sunt înfrânți folosind mecanica ”hack and slash”, folosindu-te de sabie. La început, toate piesele armurii personajului sunt împrăștiate pe întreaga hartă, iar pentru a învinge trebuie să te lupți cu inamicii și să le găsești pe toate. Există, de asemenea, și inamici care nu pot fi uciși – pentru a scăpa de ei, trebuie să fugi și să te strecori. Cu fiecare piesă de armură pe care o aduni, vei deveni din ce în ce mai puternic și vei putea învinge inamicii care păzesc următoarea zonă a hărții. Cuprinde 10 hărți, iar timpul de joc este de 2-4 ore.

Genuri ca RPG, acțiune și indie
Un joc de perspectivă la persoana treia folosind mecanica ”hack and slash”

Castle Siege: War of Legends

Acest joc românesc este de tip duel strategic, asemănător cu Castle Crush/Clash Royale, în care concurezi împotriva jucătorilor din întreaga lume, în timp real. Cred că este destul de evident cum funcționează – scopul este să distrugi turnul central al adversarului tău sau, în fine, să-i distrugi cât mai multe turnuri înainte să se termine cele trei minute de joc. Pentru a face asta, trebuie să te folosești de anumite trupe (cu abilități specifice), reprezentate prin cărți. Are o grafică frumoasă și, de asemenea, diferiți eroi pe care îi poți folosi.

Genul este strategie de tip Clash Royale
Scopul este să distrugi turnul central al adversarului tău sau să-i distrugi cât mai multe turnuri înainte să se termine timpul

Rollin’ Eggz

Un joc românesc mai mult pentru copii, în care trebuie să colectezi ouăle de la găini înainte ca acestea să cadă. Evident, există și ouă stricate pe care trebuie să le eviți, precum și ouă de aur a căror prindere îți oferă o viață în plus. Un joc simpluț, dar cu siguranță potrivit pentru cei mici și pentru persoanele care pur și simplu vor să joace ceva care să nu-i solicite.

Genul jocului este Arcade
Trebuie să colectezi ouăle de la găini înainte ca acestea să cadă

Acestea au fost 20 cele mai tari jocuri românești pe care vi le recomandăm. După cum am spus, fac parte din mai multe categorii – fie că îți plac jocurile single-player, multi-player, survival, cu storyline atractiv, de strategie în timp real, ai de unde alege. De fapt, există multe jocuri românești care, din păcate, nu sunt atât de populare pe cât ar merita. Sperăm că această listă vă va inspira în ceea ce privește viitoarele alegeri. Dacă ai și alte recomandări de jocuri românești, te așteptăm în secțiunea de comentarii.

Share.
Avatar of Lucian Constantin

Absolvent al Facultatii de Stiinte ale Naturii, specializat in fizica si informatica. Pasionat de mic de tehnologie, cosmologie si tot ceea ce cuprinde necunoscutul si evolutia umanitatii.

Lasa un raspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.