Free cookie consent management tool by TermsFeed

Reguli UNO, cum se joacă, feluri în care acest joc de societate poate fi abordat, dar și alte tipuri de informații vei descoperi în acest articol. UNO este un joc de cărți, foarte popular în întreaga lume. În esență, obiectivul acestui joc este destul de simplu – să rămâi fără cărți în mână, însă pentru a face acest lucru trebuie să-ți potrivești cărțile cu cele de jos, după o dinamică dictată, în principal, de ceea ce fac ceilalți jucători. De la jocul original, între timp au mai fost adaptate și alte versiuni, așa cum s-a întâmplat și cu Monopoly, de altfel. Aceste reguli UNO sunt simple odată ce te obișnuiești cu ele – totuși, există și „reguli inventate”, asta pentru a condimenta jocul și mai mult. În esență, ritmul jocului ar trebui să fie unul rapid, asta pentru a spori distracția, și este recomandat persoanelor cu vârste de peste 7 ani, însă și cei mici se pot bucura de el în timp ce-și consolidează cunoștințele despre numere și culori. Primul jucător care reușește să scape de toate cărțile, câștigă runda. De asemenea, în conformitate cu un regulament, fiecare jucător își numără scorurile. Jocul continuă, în general, până când cineva obține 500 de puncte. Iată tot ce trebuie să știi despre reguli și instrucțiuni ale jocului UNO, dar și care este obiectivul, modalitățile posibile de joc și altele.

Obiectivul jocului UNO și configurarea jocului

Obiectivul jocului este acela de a fi prima persoană care rămâne fără cărți în mână. În principal, jocul se desfășoară după un set bine stabilit de reguli specifice. După ce o persoană rămâne fără cărți în mână, se numără punctajele fiecăreia. Prima persoană care ajunge la 500 de puncte va câștiga runda de joc. UNO poate fi jucat de 2-10 persoane, cu vârste, în general, de peste 7 ani. Fiecare jucător va începe runda primind 7 cărți (se mai joacă și cu 5 cărți), care sunt împărțite cu fața în jos. Restul cărților sunt așezate într-un teanc, tot cu fața în jos, însă nu înainte de a lua o carte care trebuie așezată cu fața în sus (cartea de început, peste care va așeza ceva primul jucător). Acolo vor fi puse și cărțile celorlalți jucător, pe măsură ce jocul se desfășoară.

Foto prieteni jucănd UNO
Grup de prieteni jucând UNO, sursa: Pexels

Reguli UNO și cum se joacă

Primul jucător este cel care se află în stânga persoanei care a împărțit cărțile și, de obicei, jocul se desfășoară în sensul acelor de ceasornic. Fiecare jucător își vede cărțile și încearcă să vadă dacă are cumva una care se potrivește cu cea de jos – fie după număr, fie după culoare, fie după simbolul de pe ea. Spre exemplu, dacă jos se află un 8 de culoare roșie, va trebui să așezi peste ea fie o carte roșie, fie o carte cu un 8. De asemenea, poate fi jucată și o carte ”Wild”, oricând, pentru a schimba culoarea în orice culoare dorită de către tine. Dacă jucătorul nu are nicio carte care să se potrivească cu cea de jos (sau nu își dă seama de acest lucru), este obligat să tragă o nouă carte. Dacă prima carte de jos este o carte de acțiune, acțiunea respectivă trebuie efectuată de către primul jucător (de obicei, cel din stânga persoanei care a împărțit cărțile).

Dacă prima carte este o carte ”Wild”, primul jucător poate alege orice culoare pentru a începe jocul. Dacă prima carte este ”Wild Draw Four”, aceasta trebuie introdusă în pachet, acesta se amestecă, iar apoi se întoarce o nouă carte de start. În orice moment în timpul jocului, dacă teancul din care se iau cărți se epuizează, și nimeni nu a câștigat încă runda, cărțile folosite se amestecă și astfel se formează un nou pachet din care pot fi luate cărți. Un jucător poate pune o singură carte jos, într-o rundă, nu mai multe. De exemplu, nu poate fi pusă o carte cu semnul ”Draw Two” peste o altă carte ”Draw Two” sau ”Wild Draw Four”, și nici două cărți împreună, chiar dacă sunt la fel. Jocul continuă până când un jucător mai are o singură carte, moment în care trebuie să strige „UNO”. Dacă alt jucător spune „UNO” înainte ca jucătorul cu o singură carte să facă acest lucru, drept penalizare jucătorul trebuie să tragă două cărți noi. „UNO” trebuie spus de către fiecare persoană care rămâne cu o singură carte. Persoana fără cărți câștigă jocul, iar rundele se continuă până când cineva ajunge la 500 de puncte (în mod clasic).

Scurt video explicativ al jocului UNO

Cărțile speciale din jocul UNO

Pe lângă cărțile cu numere, există alte câteva cărți care fac dinamica jocului mult mai distractivă. Acestea se numesc „cărți de acțiune” sau „cărți cu simboluri”, iar acestea sunt:

  • Reverse – dacă jocul merge în sensul acelor de ceasornic, se trece în sens invers acelor de ceasornic și tot așa. Se poate juca doar peste o carte care se potrivește la culoare sau dacă este pusă peste o altă carte Reverse. Dacă este întoarsă la începutul jocului, când se pune la nimereală o carte jos, atunci cel care a împărțit cărțile va începe jocul, urmat de cel care se află în dreapta sa.
  • Skip – atunci când un jucător folosește această carte, următorul jucător trebuie „să stea o tură”, cum s-ar spune, adică n-are voie să pună o carte jos. Poate fi jucată doar peste o altă carte care se potrivește după culoare sau pe o altă carte Skip. Dacă este întoarsă la începutul jocului, primul jucător (de la stânga celui care a împărțit cărțile), își pierde tura, iar cel care începe jocul este persoana din dreapta sa.
  • Draw Two – Când o persoană pune această carte jos, următorul jucător va trebuie nu doar să ia două cărți suplimentare din pachet, ci își va pierde și rândul. Totuși, dacă persoana de alături are o altă carte de acest gen (”Wild Draw Four”, ”Draw Two”), o poate pune pentru ca persoana următoare să ia cărți, nu ea. Dacă este întoarsă la începutul jocului, cel care va fi primul trebuie să ia două cărți și nu are voie să pună cărți jos.
  • Wild – această carte reprezintă toate cele patru culori din joc și poate fi plasată peste orice, însă jucătorul trebuie să precizeze ce culoare va trebuie să pună jos următorul jucător. Poate fi folosită după bunul plac al deținătorului, iar dacă este întoarsă la începutul jocului, primul jucător alege ce culoare vrea pentru a continua jocul.
  • Wild Draw Four – această carte este la fel precum cea descrisă mai sus, ”Wild”, dar totuși următorul jucător trebuie să tragă patru cărți și să renunțe la rândul său. În schimb, această carte trebuie jucată în condiții speciale: pentru a putea fi pusă jos, trebuie să nu ai alternative de jucat care să se potrivească cu culoarea cărții jucate anterior. Dacă se folosește această carte în mod necorespunzător, poți fi provocat de celălalt jucător să-i arăți cărțile. Dacă se dovedește că ai folosit cartea fără să respecți regulile, trebuie să tragi 4 cărți. În caz contrar, persoana care te-a provocat va trage 6 cărți. 
Cărțile speciale din jocul UNO
Foto: Exemplu de cărți de acțiune din jocul UNO. Sursa: LADbible

Punctaj și cum se câștigă jocul UNO

Atunci când un jucător nu mai are nicio carte, jocul se încheie, iar punctele se distribuie acestuia în felul următor: toate cărțile adversarului sunt date câștigătorului, iar apoi sunt numărate. Acest lucru se aplică și în cazul în care ultima carte pusă jos de către el este una de acțiune, cum ar fi ”Draw Two” sau ”Wild Draw Four” – următorul jucător trebuie să extragă cărțile, care, în cele ce urmează, vor fi contorizate. Primul jucător care ajunge la 500 de puncte este câștigătorul:

  • Cărțile numerotate (0-9) – sunt contorizate după valoarea nominală înscrisă;
  • Cărțile ”Reverse”, ”Skip”, ”Draw 2” – valorează, fiecare, câte 20 de puncte;
  • Cărțile ”Wild” și ”Wild Draw Four” – valorează, fiecare, câte 50 de puncte.

Rundele se desfășoară până când un jucător ajunge la 500 de puncte, însă aceasta nu este o regulă strictă, ci poate fi adaptată după disponibilitatea jucătorilor. Acestea sunt, așadar, principalele reguli de joc UNO. Jocul poate fi adaptat după bunul plac, mai ales în ceea ce privește numărul de cărți trase la început și punctajul final. UNO ar trebui să fie jucat rapid pentru un plus de distracție. Există o regulă nescrisă care spune că dacă ai o carte care poate fi pusă jos, o poți pune înaintea persoanei care este la rând, fără să soliciți acest lucru.

Share.
Avatar of Lucian Constantin

Absolvent al Facultatii de Stiinte ale Naturii, specializat in fizica si informatica. Pasionat de mic de tehnologie, cosmologie si tot ceea ce cuprinde necunoscutul si evolutia umanitatii.

Lasa un raspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.