Free cookie consent management tool by TermsFeed

Află cum se joacă acest joc, feluri în care poate fi abordat, ce reguli UNO există, dar și alte tipuri de informații utile în acest articol. UNO este un joc de cărți, foarte popular în întreaga lume. Obiectivul acestuia este destul de simplu – să rămâi fără cărți în mână. Pentru a face acest lucru trebuie să-ți potrivești cărțile cu cele de jos, după o dinamică dictată, în principal, de ceea ce fac ceilalți jucători. De la jocul original, între timp au mai fost adaptate și alte versiuni, precum DUO, sau așa cum s-a întâmplat și cu Monopoly, de altfel.

Aceste reguli UNO sunt simple odată ce te obișnuiești cu ele – totuși, există și „reguli inventate”, pentru a condimenta jocul și mai mult. În esență, ritmul jocului ar trebui să fie unul rapid, asta pentru a spori distracția, și este recomandat persoanelor cu vârste de peste 7 ani, însă și cei mici se pot bucura de el în timp ce-și consolidează cunoștințele despre numere și culori.

Primul jucător care reușește să scape de toate cărțile, câștigă runda. De asemenea, în conformitate cu aceste reguli UNO, fiecare jucător își numără scorurile. Jocul continuă, în general, până când cineva obține 500 de puncte. Iată tot ce trebuie să știi despre reguli și instrucțiuni ale jocului UNO, dar și care este obiectivul, modalitățile posibile de joc și altele.

Obiectivul și organizarea jocului UNO

Obiectivul jocului este acela de a fi prima persoană care rămâne fără cărți în mână. În principal, jocul se desfășoară după un set de reguli UNO bine stabilit. Când o persoană rămâne fără cărți în mână, se numără punctajele fiecăreia. Prima persoană care ajunge la 500 de puncte va câștiga runda. UNO poate fi jucat de 2-10 persoane cu vârste, în general, de peste 7 ani.

Fiecare jucător va începe runda primind 7 cărți, în unele cazuri pot fi și 5, care sunt împărțite cu fața în jos. Restul cărților sunt așezate într-un teanc, tot cu fața în jos, iar în mijloc se va pune o carte cu fața în sus. În esență jocul UNO este aproape la fel ca și clasicul macao doar că reinterpretat.

jocul se desfășoară după un set de reguli UNO bine stabilit
Sursa: Pexels

Reguli UNO și cum se joacă

Primul jucător este cel care se află în stânga persoanei care a împărțit cărțile și, de obicei, jocul se desfășoară în sensul acelor de ceasornic. Aceste reguli UNO spun că fiecare jucător trebuie să potrivească cărțile pe care le-a primit cu ce-a care se află pusă jos, în centru – fie după număr, fie după culoare, fie după simbolul de pe ea. Spre exemplu, dacă jos se află un 8 de culoare roșie, va trebui să așezi peste ea fie o carte roșie, fie o carte cu un 8.

De asemenea, dacă nu ai nicio carte care să se potrivească, poți juca oricând o carte ”Wild”, pentru a schimba culoarea în orice culoare dorită de tine. Dacă jucătorul nu are nicio carte care să se potrivească cu cea de jos, este obligat să tragă o nouă carte. Dacă prima carte de jos este o carte de acțiune, acțiunea respectivă trebuie efectuată de către primul jucător (de obicei, cel din stânga persoanei care a împărțit cărțile).

Dacă prima carte este o carte ”Wild”, jucătorul poate alege orice culoare pentru a începe jocul. Dacă prima carte este ”Wild Draw Four”, aceasta trebuie reintrodusă în pachet, amestecate cărțile, iar apoi pusă o nouă carte de start. În orice moment în timpul jocului, dacă teancul din care se iau cărți se epuizează, și nimeni nu a câștigat încă runda, cărțile folosite se amestecă și astfel se formează un nou pachet din care pot fi luate cărți.

Un jucător poate pune o singură carte jos, nu mai multe. De exemplu, nu poate fi pusă o carte cu semnul ”Draw Two” peste o altă carte ”Draw Two” sau ”Wild Draw Four” și nici două cărți împreună, chiar dacă sunt la fel. Jocul continuă până când un jucător mai are o singură carte, moment în care trebuie să strige „UNO”. Dacă alt jucător spune „UNO” înainte ca jucătorul cu o singură carte să facă acest lucru, drept penalizare trebuie să tragă două cărți noi. „UNO” trebuie spus de către fiecare persoană care rămâne cu o singură carte. Persoana fără cărți câștigă jocul, iar rundele se continuă până când cineva ajunge la 500 de puncte (în mod clasic).

Scurt video explicativ al jocului UNO

Cărțile speciale din jocul UNO

Pe lângă cărțile cu numere, există alte câteva cărți care fac dinamica jocului mult mai distractivă. Acestea se numesc „cărți de acțiune” sau „cărți cu simboluri”, iar ele sunt:

  • Reverse – cacă jocul merge în sensul acelor de ceasornic, se trece în sens invers și tot așa. Se poate juca doar peste o carte care se potrivește la culoare sau dacă este pusă peste o altă carte Reverse. Dacă atunci când se începe jocul, prima carte de jos este aceasta, jucătorul care urmează este cel din dreapta celui care a împărțit cărțile.
  • Skip – atunci când un jucător folosește această carte, următorul jucător trebuie „să stea o tură”, adică n-are voie să pună o carte jos. Poate fi jucată doar peste o altă carte care se potrivește după culoare sau peste o altă carte Skip. Dacă la începutul jocului, prima carte este aceasta, acest reguli UNO ne spun că primul jucător (de la stânga celui care a împărțit cărțile), își pierde tura, iar cel care începe jocul este persoana din dreapta sa.
  • Draw Two – când o persoană pune această carte jos, următorul jucător va trebuie nu doar să ia două cărți suplimentare din pachet, ci își va pierde și rândul. Totuși, dacă persoana de alături are o altă carte de acest gen (”Wild Draw Four”, ”Draw Two”), o poate pune pentru ca persoana următoare să ia cărți, nu ea. Dacă la începutul jocului, nimerim această carte, primul jucător este obligat să ia două cărți din pachet și nu are voie să pună cărți jos.
  • Wild – această carte reprezintă toate cele patru culori din joc și poate fi plasată peste orice, însă jucătorul trebuie să precizeze ce culoare va trebuie să pună jos următorul jucător. Poate fi folosită după bunul plac al deținătorului, iar dacă este prima carte de la începutul rundei, primul jucător va alege ce culoare vrea pentru a continua jocul.
  • Wild Draw Four – această carte este la fel precum cea descrisă mai sus, ”Wild”, dar totuși următorul jucător trebuie să tragă patru cărți și să renunțe la rândul său. În schimb, această carte se joacă în condiții speciale: pentru a putea fi pusă jos, trebuie să nu ai în mână cărți care să se potrivească cu culoarea cărții care se află jos. Dacă se folosește această carte în mod necorespunzător, poți fi provocat de alt jucător să-i arăți cărțile. Dacă se dovedește că ai folosit cartea fără să respecți aceste reguli UNO, va trebui să tragi 4 cărți. În caz contrar, persoana care te-a provocat va trage 6 cărți. 
există alte câteva cărți de acțiune care fac dinamica jocului mult mai distractivă
Cărți de acțiune UNO, Sursa: East Coast Radio

Punctaj și cum se câștigă jocul UNO

Atunci când un jucător nu mai are nicio carte, jocul se încheie. Toate cărțile adversarului trebuie date câștigătorului, iar apoi numărate punctele. Acest lucru se aplică și în cazul în care ultima carte pusă jos de către el este una de acțiune, cum ar fi ”Draw Two” sau ”Wild Draw Four”. Primul jucător care ajunge la 500 de puncte, pe parcursul a mai multor runde, este declarat câștigător, iar punctele se distribuie astfel:

  • Cărțile numerotate (0-9) – sunt contorizate după valoarea nominală înscrisă;
  • Cărțile ”Reverse”, ”Skip”, ”Draw 2” – valorează câte 20 de puncte;
  • Cărțile ”Wild” și ”Wild Draw Four” – valorează, fiecare, câte 50 de puncte.

Rundele se desfășoară până când un jucător ajunge la 500 de puncte, însă aceasta nu este neapărat o regulă strictă, ci poate fi adaptată după plăcerea jucătorilor. Așadar, acestea sunt principalele reguli UNO de joc. Puteți adapta jocul după bunul plac, mai ales în ceea ce privește numărul de cărți trase la început și punctajul final. Mai mult de atât, există o regulă nescrisă care spune că dacă ai o carte care poate fi pusă jos, o poți pune înaintea persoanei care este la rând, fără să soliciți acest lucru.

Share.
Avatar of Lucian Constantin

Absolvent al Facultatii de Stiinte ale Naturii, specializat in fizica si informatica. Pasionat de mic de tehnologie, cosmologie si tot ceea ce cuprinde necunoscutul si evolutia umanitatii.

Lasa un raspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.