Free cookie consent management tool by TermsFeed

Cine a inventat Monopoly, poate unul dintre cele mai populare jocuri de societate de astăzi, ar putea părea o întrebare banală. În schimb, lucrurile nu stau chiar așa, iar răspunsurile nu numai că sunt greu de găsit, dar rămân incerte – în spatele originii jocului Monopoly stă un incredibil scandal, care a presupus înaintări în instanță, acuzații de furt, corupție, totul plecând, în esență, de la faptul că mai multe persoane și-au însușit ideea acestui joc, într-o formă sau alta. În data de 31 decembrie, 1935, jocul de masă Monopoly, devenit deja omniprezent, a fost brevetat, cu numărul de brevet 2.026.082 – din acea zi, a început să fie tradus și adaptat în alte 37 de limbi, evoluând, de asemenea, în peste 200 de ediții licențiate, în peste 103 țări din toată lumea. Încet, jocul care inițial a fost creat pentru a educa societatea în ceea ce privește evoluția capitalismului a devenit o piesă importantă a culturii populare mondiale.

Cui îi aparține brevetul pentru jocul Monopoly?

Oficial, brevetul pentru jocul Monopoly îi aparține lui Charles Darrow, considerat a fi cel care a inventat acest joc în timpul Marii Depresiuni. În anul 1934, el a prezentat jocul celor doi frați de la Park Brothers, dar a fost respins. Un an mai târziu, după ce a vândut peste 5000 de copii ale acestuia (toate produse în casă), cei de la Parker Brothers au cumpărat jocul și drepturile de producere ale acestuia. Cu toate acestea, în scurt timp, controversele au început să apară, totul învârtindu-se în jurul originii jocului – nu se știa sigur dacă Charles Darrow fusese cel care l-a inventat (1934) sau dacă, de fapt, ideea aparține lui Elizabeth Phillips (Elizabeth Magie), care primise un brevet pentru joc în ianuarie 1904 (brevet cu numărul 748.626). Phillips și-a propus să creeze jocul pentru a reuși să-i educe pe cetățeni cu privire la mișcarea lui Henry George în ceea ce privește impozitul unic – jocul inventat de Elizabeth Magie purta totuși alt nume, fiind cunoscut drept Landlord’s Game, însă ideea și chiar tabla de joc erau aproximativ aceleași.

Frații Parker au plătit 500 de dolari pentru a cumpăra drepturile asupra jocului Landlord’s Game, cu acordul de a fabrica jocul pentru distribuție și, de asemenea, de a avea și libertatea de a-l dezvolta în continuare, și așa a apărut jocul cunoscut sub numele de (Charles Darrow’s) Monopoly. Până în anul 2010, s-au vândut peste 250 de milioane de seturi ale jocului  Monopoly®, fiind jucat de peste o jumătate de miliard de persoane. Din aceste considerente și datorită numărului mare de vânzări, Monopoly este, probabil, cel mai popular joc de societate din întreaga lume. Cu toate acestea, jocul are o istorie mult mai lungă, pe cât de interesantă, pe atât de controversată. Nu este necunoscut faptul că de-a lungul timpului, în istorie, brevetele a numeroase invenții și descoperiri „au fost însușite” de către alte persoane, altele decât cele care, de altfel, ar fi meritat. Și aceasta este și situația jocului de societate Monopoly.

Cine a inventat, de fapt, Monopoly, și care au fost motivele?

Jocul Monopoly (sau o versiune extrem de fidelă a acestuia) a fost inventat întâi și întâi de către Elizabeth Magie, care și-a propus să evidențieze modul în care unii ajungă să câștige bani foarte mulți pe seama altora. Ea a inventat și definit majoritatea conceptelor de joc pe care le știm cu toții astăzi – deplasarea pe tablă de mai multe ori, cumpărarea de proprietăți, taxele, închirierea acestora și, în general, dinamica jocului. În primul rând, Elizabeth Magie era o persoană ce, pe atunci, era cunoscută drept „anti-monopolistă” și spera ca jocul să le arate oamenilor cum stau lucrurile atunci când vine vorba de acapararea, extinderea terenurilor, care ar aduce în principal beneficii doar proprietarilor, în timp ce chiriașii ajung să fie folosiți în acest sens.

Jocul inventat de Elizabeth Magie este cea mai veche versiune cunoscută a formei actuale care definește jocul. Pe atunci, acesta avea două seturi de reguli – exista un set anti-monopolist în care toată lumea era recompensată atunci când se creau bogății comune, și un set monopolist, în care scopul era de a pune monopol pe piață și de a anihila adversarul. Pe atunci, ea spera ca setul anti-monopolist să prindă mai bine la public, întrucât îl considera a fi superior când venea vorba de moralitate și spiritul comunității. Din păcate, versiunea monopolistă a prins mult mai rapid la public și, de altfel, este singura care se joacă în ziua de astăzi. Controversele, scandalul se datorează în principal faptului că unui om pe nume Charles Darrow a apreciat jocul lui Magie atât de mult încât s-a decis „să-i fure puțin ideea” și să creeze unul doar al lui. Astfel a apărut, de fapt, actuala versiune a jocului Monopoly.

„Who Really Invented Monopoly?” – Sursa: Smithsonian Channel, YouTube

Charles Darrow, Parker Brothers și o altă versiune a jocului lui Elizabeth Magie

În cea mai mare parte a istoriei, Charles Darrow este menționat ca fiind inventatorul Monopoly, în timp ce Elizabeth Magie nu prea este menționată undeva. Într-adevăr, Charles Darrow a fost cel care a dus jocul Monopoly la Parker Brothers, și versiunea sa a fost cea care a ajuns să fie vândută în milioane de exemplare. Pe atunci, drept strategie destul de bună de marketing, multe table de joc erau vândute la pachet cu o poveste emoționantă despre cum Charles Darrow, plin de inspirație, a inventat jocul în timp ce nu avea niciun ban, ajutat de către fiul și soția sa. O fi Charles Darrow o figură importantă în istoria jocului, dar este nedrept ca rolul primordial al lui Elizabeth Magie să fie marginalizat, șters din istorie. Charles Darrow a fost primul care a creat și vândut jocul sub numele de „Monopoly”. Primele seturi au fost realizate manual, pictate artizanal, ajutat de către soția și fiul său, care au prezentat doar câteva exemplare fraților Parker.

În 1935, Charles a vândut jocul celor de la Parker Brothers și chiar a avut un succes instantaneu: în primul an al lansării, s-au vândut peste 280.000 de exemplare, iar în anul următor vânzările au crescut enorm la peste 1,75 milioane de exemplare; pe atunci, jocul se comercializa doar în Statele Unite ale Americii. Totuși, puțini știu faptul că Charles Darrow a luat în calcul ideea de a-și crea propriul joc doar după ce a văzut un joc similar acasă la un prieten – The Landlord’s Game, jocul a cărui idee aparține lui Elizabeth Magie. El le-a cerut prietenilor săi câteva copii ale regulilor și a tablei de joc, pe care le-a folosit drept bază și sursă de inspirație a jocului său nou. Primele versiuni ale jocului Monopoly au fost pictat pe pânză, în ulei, înainte de a solicita serviciile unei tipografii care i-a transpus desenele pe o tablă pătrată. Dovezile care susțin ideea conform căreia Darrow ar fi copiat jocul de la Elizabeth Magie sunt evidente: în graba sa de a îl creea cât mai rapid, el a copiat și unele greșeli de ortografie (cum ar fi ”Marvin Gardens”, în loc de ”Marven Gardens”), din versiunea jocului The Landlord’s Game, a lui Elizabeth Magie.

Elizabeth Magie a inventat, de fapt, ideea jocului cunoscut acum drept Monopoly

Elizabeth Magie ar trebui să fie creditată ca fiind inventatorul principal, original, al acestui joc de societate, întrucât ea a fost prima care l-a creat și i-a dezvoltat ideile. Chiar dacă purta o altă denumire –  The Landlord’s Game –, multe dintre ideile și conceptele principale ale jocului de astăzi se regăseau inițial și în jocul ei. Oarecum, The Landlord’s Game este cea mai veche dintre versiunile existente ale jocului Monopoly, chiar dacă, bineînțeles, existau câteva diferențe când venea vorba de regulile pe care le cunoaștem acum. În anul 1904, Elizabeth Magie a patentat The Landlord’s Game: jocul includea o tablă pătrată, nouă spații triunghiulare pe fiecare parte, și fiecare proprietate putea fi cumpărată, ceilalți jucători fiind nevoiți să plătească chirie atunci când ajungeau să se oprească pe respectivul spațiu. Pe tabla de joc se aflau și spații speciale pe care le regăsim și în jocul actual, cum ar fi ”Mergi la închisoare!” și un parc, unde puteai să staționezi fără să plătești. De-a lungul timpului, au fost realizate numeroase versiuni artizanale.

Deși, în mare măsură, am putea afirma faptul că Darrow a copiat un joc care deja exista, a cărui idee a fost vândută celor de la Parker Brothers, el a creat unele dintre elementele clasice în ceea ce privește designul tablei de joc, ceea ce a contribuit în mod semnificativ la popularizarea sa la nivel global. Spre exemplu, a introdus elemente iconice ale jocului, cum ar fi trenurile negre din gări, săgeata roșie de pe spațiul ”Go”, mașina de la ”Free Parking”, precum și robinetul și becul de la ”Water Works” și ”Electric Company”. În special în comunicatele oficiale ale celor de la Parker Brothers, Elizabeth Magie a fost rareori creditată drept inventator sau co-inventator al jocului. În 1909, Elizabeth Magie l-a oferit celor de la Parker Brothers o ofertă privitoare la cumpărarea The Landlord’s Game – aceștia nu au fost interesați, deși au cumpărat unul dintre celelalte jocuri ale ei. În 1924, ea a contactat, din nou, pe cei de la Parker Brothers, acum cu o versiune actualizată, dar aceasta a fost refuzată „pentru că era prea politică”.

The Landlord's Game, Elisabeth Magie
The Landlord’s Game, inventat de Elisabeth Magie. Sursa: The New York Times

Cât de mult au câștigat creatorii jocului Monopoly?

Charles Darrow a devenit multimilionar în urma vânzării jocului Monopoly celor de la Parker Brothers – o alegere care i-a oferit o parte din drepturile de autor ale unuia dintre cele mai bine vândute jocuri din toate timpurile. Elizabeth Magie, care a avut ideea originală a jocului, nu a câștigat aproape nimic. După ce Parker Brothers a cumpărat Monopoly de la Charles Darrow, aceștia au cumpărat și brevetul pentru The Landlord’s Game – asta pentru a evita orice posibile probleme juridice, din moment ce The Landlord’s Game semăna, în mod evident, cu jocul creat de Charles Darrow. Pentru The Landlord’s Game, Elizabeth Magie a primit doar 500 de dolari. Ea a sperat ca ambele jocuri să fie lansate pe scară largă și că jocul ei va prinde mult mai bine, însă foarte puține copii ale jocului The Landlord’s Game au fost fabricate de către ei, doar atât cât să se asigure că brevetul și proprietatea erau în siguranță. Feministă de stânga, Lizzie Magie, a patentat jocul de societate în 1903, chiar dacă sub alt nume, iar meritele nu i-au fost atribuite.

În momentul de față, drepturile pentru Monopoly sunt deținute de către Hasbro, care, în 1991, a achiziționat compania Parker Brothers. De atunci, Hasbro a acordat licențe pentru crearea a sute de ediții diferite ale jocului Monpoly. Încercând să se adapteze vremurilor și să introducă elemente care să atragă consumatorii moderni, au existat numeroase legături cu francize foarte populare, cum ar fi The Walking Dead și Star Wars. Sperăm că acest articol a reușit să îți ofere un răspuns (cât de cât viabil) la întrebarea cine a inventat Monopoly. Este destul de nedrept că Charles Darrow este recunoscut, în momentul de față, ca fiind inventatorul, în timp ce Elizabeth Magie nu este menționată aproape niciodată drept co-creatoare. Ar fi fost etic ca el sau Parker Brothers să recunoască toată contribuția pe care Magie a avut-o la crearea jocului. În orice caz, acest articol nu tratează deloc exhaustiv subiectul, și dacă vă interesează și mai mult adevărata istorie a acestui joc de societate, vă recomandăm cu încredere cartea Monopoliștii, tradusă și la noi, la Editura Act și Politon, scrisă de către Mary Pilon.

Întrebări frecvente despre istoria jocului de societate Monopoly

A fost jocul Monopoly inventat de către o femeie?

Elizabeth Magie a venit, de fapt, cu conceptul original din spatele jocului pe care îl cunoaștem astăzi, care poartă numele de Monopoly. Jocul pe care l-a inventat ea era destul de asemănător cu cel actual și se numea The Landlord’s Game – permitea jucătorilor să se deplaseze pe o tablă de joc pentru a cumpăra proprietăți pe care să le închirieze (de fiecare dată când unul dintre alți jucători ar fi aterizat pe o proprietate închiriată, trebuia să plătească ot axă). Un bărbat pe nume Charles Darrow a jucat acest joc la niște prieteni și s-a gândit să-și creeze o proprie versiune și ulterior a lansat-o sub numele de Monopoly, adăugându-i câteva modificări (mai mult de design și grafică), însă păstrând, în esență, același set de reguli și dinamică a jocului.

În ce țară a fost inventat jocul Monopoly?

Monopoly a fost inventat în Statele Unite ale Americii, unde s-a comercializat și pentru prima dată, înainte de a fi vândut la nivel global. Conceptul original al jocului a fost descris și inventat de către Elizabeth (Lizzie) Magie, în 1903, și purta numele de The Landlord’s Game. Ulterior, inspirându-se din acest joc, Charles Darrow l-a reproiectat și redenumit drept Monopoly, care a fost lansat în 1935 de către compania Parker Brothers, în Statele Unite. Un grup de quarkeri (membri ai unei secte protestante pacifiste și austere, întemeiată în secolul XVII și răspândită în Anglia și în Statele Unite) au ajutat ca jocul să progreseze de la ideea originală a lui Elizabeth Maggie la ceva mai apropiat de versiunea modernă a Monopoly-ului de astăzi, întrucât și ei și-au creat o versiune proprie, în casă, la care au adăugat numele străzilor din Atlantic City, prețuri fixe pe tabla de joc și au simplificat anumite reguli.

Cine a inventat Anti-Monopoly?

Contribuția lui Lizzie Magie la peisajul antreprenorial a fost pierdută și probabil că ar fi rămas pierdută dacă nu ar fi existat munca de detectiv a lui Ralph Anspach. În 1973, el a publicat un joc care purta numele de Anti-Monopoly, care a ajung și la urechile celor de la Parker Brothers. Ulterior, ei au întreprins acțiuni legale pentru a retrage jocul de pe piață, iar cazul lui Anspach a fost anulat în instanțe timp de aproape un deceniu, însă în cele din urmă, a ajuns la o înțelegere cu Parker Brothers, jocul rămânând disponibil chiar și până în prezent. În timp ce făcea muncă de documentație pentru apărarea sa legală, Anspach a descoperit că Elizabeth Magie nu numai că a inventat precursorul original al jocului Monopoly. „Succesul are mai mulți părinți”, afirmă și Mary Pilon în carte, iar în cazul Monopoly, Lizzie Magie nu doar că a creat „un joc”, ci a și dezvoltat o serie de antreprenori, socialiști, economiști, motiv pentru care chiar susținem că ar merita mult mai mult credit și recunoaștere.

Share.

Lasa un raspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.