Free cookie consent management tool by TermsFeed

În acest articol vei găsi top 20 filme cu zombie, deoarece, fără niciun dubiu, am văzut un astfel de film, fiecare dintre noi, cel puțin măcar o dată. Ce-i drept, când vine vorba de filme zombie, scenariile sunt, oarecum, redundante, iar dinamica filmului este cam aceeași: fie că este vorba despre o lume postapocaliptică invadată de către acești „mâncători de creier” (în condițiile în care, de fapt, zombie consumă orice parte din corpul unui om), fie că vorbim despre un virus care a scăpat din mâinile oamenilor de știință și care, deodată, transformă oamenii în canibali, cam în toate filmele este vorba despre un grup de supraviețuitori care încearcă să găsească acel loc sigur, lipsit de pericole, pentru a începe o nouă viață. Și să nu uităm, evident, că majoritatea dintre ei (de obicei) nu pot fi uciși decât dacă sunt împușcați în cap sau li se străpunge creierul cu un obiect ascuțit. Dincolo de toate aceste „clișee” care definesc filmele cu zombie, nu putem să nu apreciem că, în general, ne antrenează în poveste, iar lupta pentru supraviețuire ne face să fim captivați de poveste. Totuși, există și filme zombie care reușesc, într-o oarecare măsură, să se detașeze prin originalitate și o intrigă ceva mai complexă decât „doar zombie”.

Iată top 20 filme cu zombie pe care ți le recomandăm să le vizionezi!

World War Z (2013)

Unul dintre acele filme inspirate din cărți, după romanul lui Max Brooks, care deși are loc într-o lume cu zombie, chiar este foarte emoționant, dincolo de a fi plin de acțiune și a avea o intrigă foarte originală. Când se trezește într-o lume în care populații întregi de oameni se transformă în creaturi dezlănțuite, lipsite de minte, viața fostului anchetat Gerry Lane (Brad Pitt) este dată peste cap, plecând într-o călătorie periculoasă în jurul lumii pentru a investiga origina acestei „boli”. Pericole îngrozitoare, șanse de reușită aproape inexistente, însă nimeni nu este în stare să găsească mai rapid răspunsuri decât Gerry, înainte ca întreaga omenire să dispară cu totul.

Film cu Zombie World War Z (2013)
World War Z (2013), Brad Pitt în rolul principal

Dead Snow (2009)

Un grup de prieteni plănuiesc o excursie pe munte, în căutarea liniștei, departe de lumea agitată, pentru a se bucura de puțină odihnă împreună. Însă, momentele lor de liniște sunt rapid distruse de către un bătrân misterios care îi informează că, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, invadatorii naziști din zonă au folosit metode brutale și violente de control până când, conform unei legende, revolta unui sătean i-a împins pe aceștia în munții reci și întunecați, unde, unul câte unul, au pierit. Însă se zvonește că „zombie naziști malefici” au fost văzuți plimbându-se pe crestele înghețate ale muntelui.

Film cu Zombie Dead Snow (2009)
Dead Snow (2009), film horror cu zombie, presărat cu puțină comedie, distribuție norvegiană

28 Days Later (2002)

Activiștii pentru drepturile animalelor invadează un laborator cu intenția de a salva cimpanzeii care sunt supuși experimentelor, însă nu știu că aceștia sunt infectați de un virus. Iar acest virus, dincolo de toate, provoacă furie exacerbată, violentă. Douăzeci și opt de zile mai târziu, Jim, protagonistul filmului, se trezește într-un spital abandonat. În încercarea de a căuta pe cineva, descoperă că Londra este pustie, fără niciun suflet viu. În scenă apar Selena și Mark, de la care va afla toate informațiile necesare pentru a înțelege măcelul în masă și grozăviile care au loc în întregul oraș. Filmul are mai multe părți și dincolo de a fi despre supraviețuire, este despre eroism, prietenie, cu un substrat profund despre natura sălbatică a omenirii.

Film cu zombie 28 Days Later (2002)
28 Days Later (2002), o echipă de supraviețuitori încearcă să găsească siguranță, în fața dezastrului

Zombieland (2009)

Dacă nu ai văzut încă Zombieland, atunci cu siguranță ar trebui să-i dai o șansă. Ce-i drept, nu este un film cu zombie tipic, deoarece are și foarte multă comedie, un set de reguli pe care ar trebui să le iei în considerare în cazul unei apocalipse zombie, dar și o distribuție excelentă. De asemenea, există și o a doua parte, Zombieland: Double Tap (2019), la fel de bună. Nouă ne-a plăcut foarte mult și chiar considerăm că merită un loc în top filme zombie, în special pentru că reușește să combine mai multe genuri (comedie, dramă, acțiune și supraviețuire) într-un singur film. Povestea este interesantă, urmărind transformarea unui „tocilar de primă clasă” într-un adevărat supraviețuitor care încearcă să câștige inima „tipei rele”.

Film cu zombie Zombieland (2009)
Zombieland (2009), Columbus, un student, își unește forțele cu trei străini excentrici pentru a supraviețui unei apocalipse zombie.

Doghouse (2009)

Vince (Stephen Graham) nu prea reușește să treacă peste divorțul recent – deprimat, distrus și fără chef de viață, el este luat de către prietenii săi care, la rândul lor au probleme cu femeile, și târât la țară pentru un weekend de beție între prieteni. Ajungând în satul Moodley, unde se pare că femeile sunt mai numeroase decât bărbații (într-o proporție de 3 la 1), ei cred că, acum, chiar au dat lovitura. Cu toate acestea, visul le este curând spulberat: descoperă foarte rapid că toate femeile au fost infectate cu un virus care le transformă în canibali ce nu suportă bărbații. Nu este un film cu zombie tipic, ci este și deosebit de amuzant și are o premisă originală și rar întâlnită în astfel de filme: doar femei zombie, nu și bărbați.

Film cu zombie Doghouse (2009)
Doghouse (2009), un film apocaliptic horror-comedie, unde doar femeile devin zombie

Night of the Living Dead (1968)

Unul dintre acele filme zombie clasice și, am putea spune, chiar dacă destul de vechi, chiar este un film extraordinar de bun. Barbara și Johnny vizitează mormântul tatălui lor dintr-un cimitir izolat, însă brusc sunt atacați de zombie: Barbara scapă și se refugiază într-o casă părăsită, iar curând i se alătură Ben, care era în trecere. Asaltați de morții umblători, Ben face tot posibilul pentru a bloca ușile și ferestrele. Neștiind ce se întâmplă, cei doi încearcă să afle informații și își dau seama că, la subsol, se ascund alte cinci persoane. Fiecare își dorește să supraviețuiască, însă nu le va fi ușor, în primul rând din cauza tensiunilor create în interiorul grupului.

Film cu Zombie Night of the Living Dead (1968)
Night of the Living Dead (1968), radiația de la un satelit prăbușit face ca cei decedați să revină la viață

Day of the Dead (1985)

Un alt clasic, în care hoardele de zombie stăpânesc lumea, cu excepția unui mic grup de oameni de știință și militari care locuiesc într-un buncăr subteran din Florida. Aici, oamenii de știință îi folosesc pe umblători pentru experimente îngrozitoare, spre nemulțumirea militarilor. În cele din urmă, aceștia descoperă că oamenii lor au fost folosiți în experimentele întreprinse, și îi izgonesc pe aceștia în peșterile care adăpostesc „morții vii”. Din nefericire, în scurt timp, cei aflați la suprafață găsesc o breșă în clădire, iar hoardele flămânde de zombie încep să pătrundă în interior. Totul se transformă în haos, pericol și moarte iminentă.

Film cu Zombie Day of the Dead (1985)
Day of the Dead (1985). un zombie horror clasic, produs și regizat de George A. Romero

Dawn of the Dead (2004)

Ana (Sarah Polley) duce o viață liniștită într-o suburbie discretă, însă totul se schimbă într-o zi când soțul ei este atacat cu brutalitate de către un vecin care arată bizar. În haosul din cartierul cândva pitoresc, Ana fuge și dă peste un ofițer de poliție pe nume Kenneth (Ving Rhames), iar împreună cu mai mulți supraviețuitori decide că cele mai mari șanse de supraviețuire le-ar putea avea în centrul comercial Crossroads Shopping Mall, acum părăsit. Când ajung acolo, cu toții se simt în siguranță, în spatele zidurilor puternice și rezistente. Însă, curând, proviziile lor încep să se sfârșească, ceea ce ridică tensiuni în cadrul grupului de supraviețuitori. Fără doar și poate, cu toții ajung la concluzia că nu pot rămâne, la nesfârșit, în interiorul mall-ului, așa că pun la cale un plan de evadare.

Film cu Zombie Dawn of the Dead (2004)
Dawn of the Dead (2004), supraviețuitorii epidemiei reușesc să se adăpostească într-un mall, ducând lupte cu hoardele de zombie, dar și cu ei înșiși

The Evil Dead (1981)

Un alt clasic, în regia lui Sam Raimi, după un scenariu scris tot de către el, cu o distribuție care îi reunește pe Bruce Campbell, Richard DeManincor, Ellen Sandweiss. Deși are un punct de plecare destul de clișeic – cinci studenți care vor să petreacă o vacanță liniștită într-o cabană izolată dintr-o pădure –, aceștia găsesc o carte și o casetă audio, amândouă bizare, iar răul care sălășluiește în ele se dovedește a fi mult mai puternic, atunci când adolescenții se hotărăsc să citească, cu voce tare, incantațiile. Neputincioși, nu-și dau seama că „au deschis o poartă” spre o lume din care provine un rău absolut care, încetul cu încetul, încearcă să-i ia. Lupta disperată pentru supraviețuire are să dureze mai mult decât ar fi putut crede vreodată.

Film cu Zombie The Evil Dead (1981)
The Evil Dead (1981), 5 tineri într-o casă părăsită din pădure deschid „cutia Pandorei”, aceasta fiind o casetă cu incantații demonice

Army of Darkness (1992)

Ash (Bruce Campbell) este transportat în anul 1.300 d.Hr., unde este capturat de Lordul Arthur și transformat în sclav, împreună cu Ducele Henry cel Roșu și câțiva dintre oamenii săi. Când Ash este aruncat într-o groapă, învinge doi monștri și câștigă respectul armatei și vasalilor lui Arthur. Înțeleptul îl indică pe Ash ca fiind „Alesul” care va recupera Necronomiconul, însă Ash este interesat doar să se întoarcă acasă. Când află că singura modalitate de a se întoarce în timpul său este folosirea Necromiconului, acesta decide să călătorească pe tărâmul profan al Morților. Înțeleptul îl sfătuiește că trebuie să rostească fraza ”Klaatu Barada Nikto” pentru a obține, în siguranță, artefactul respectiv, însă acesta uită ultimul cuvânt și o armată de morți învie pentru a recupera Necronomiconul – aceasta atacă fortăreața lui Arthur, iar bătălia dintre cei vii și cei morți este pe cale să înceapă.

Film cu Zombie Army of Darkness (1992)
Army of Darkness (1992), eroul nostru Ash este trimis în trecut unde duce o luptă epică împotriva armatei de scheleți

The Battery (2012)

Doi foști jucători de baseball, Ben (Jemery Gardner) și Mickey (Adam Cronheim) hoinăresc, fără țintă, prin New England. Singura chestie este că trebuie să rămână pe drumuri lăturalnice, ascunse, și s-o ia prin păduri pentru a se feri de cadavrele mergătoare care patrulează prin orașe și localități, cândva pline de viață. Pentru a supraviețui, ei trebuie să depășească, în primul rând, diferențele semnificative de personalitate pe care le au. Ben îmbrățișează un stil de viață din ce în ce mai sălbatic, nomad și nelegiuit, în timp ce Mickey este, practic, incapabil să accepte cât de dură este noua lume în care trăiește, tânjind după prezența oamenilor. Un pat, o fată și un singur loc în care pot trăi împreună. Când, la un moment dat, aceștia interceptează o neașteptată transmisiune radio de la o comunitate aparent prosperă și protejată, unde în sfârșit ar putea trăi în siguranță, Mickey nu se va opri de la nimic pentru a o găsi, chiar dacă, foarte clar, i se spune că nu este binevenit acolo.

Film cu Zombie The Battery (2012)
The Battery (2012), doi foști jucători de baseball încearcă să supraviețuiască într-o lume zombie apocaliptică

Diary of Dead (2007)

Un alt film oarecum clișeic, dar destul de interesant din prisma faptului că îmbină mai multe genuri (comedie, acțiune, thriller și chiar romance). În timp ce filmează o peliculă de groază cu mumii într-o pădure, studenții și profesorul lor de la Universitatea din Pittsburgh află că, pe neașteptate, „morții se trezesc și încep să umble”. Ridley și Francine decid să părăsească rapid grupul, în timp ce Jason se îndreaptă către căminul prietenei sale, Debra Monahan. Nu reușește să își contacteze familia și călătoresc cu duba lui Mary spre casa părinților Debrei, din Scranton, Pennsylvania. În timp ce conduce furgoneta, Mary vede un accident de mașină și dă peste un polițist rutier și trei zombie. În scurt timp, Mary, care este religioasă, devine deprimată și se hotărăște să își ia viața. Prietenii ei o duc la un spital, unde își dau seama că, într-adevăr, morții se trezesc și încep să umble. Aici începe lupta pentru supraviețuire, care va dura până când (și dacă) vor reuși să ajungă la casa părinților Debrei.

Film cu Zombie Diary of Dead (2007)
Diary of Dead (2007), un grup de studenți la facultatea de film creează un jurnal video în timp ce se luptă cu haosul creat de zombie, ca să ajungă acasă

I am Legend (2007)

Robert Neville, interpretat de către Will Smith, în ciuda încercărilor sale, nu a reușit să oprească răspândirea unui virus creat de om care a transformat întreaga lume. Om de știință, Neville s-a imunizat din timp, iar acum este singurul supraviețuitor al New York-ului cândva plin de viață și de distracții. Timp de mai mulți ani, acesta a încercat să trimită mesaje radio în fiecare zi, în încercarea de a găsi orice urmă a unui alt supraviețuitor. Cu toate acestea, Rober Neville chiar nu este „singur pe lume” – este înconjurat de victimele virusului, cei infectați, care pândesc din umbră orice mișcare a acestuia, așteptând să facă o greșeală fatală. În aceste momente, singurul lucru care îl ține în viață pe Neville este acela de a găsi un mod prin care să se folosească de sângele său imunizat pentru a crea un antidot, pentru a inversa efectele dezastruoase ale virusului. Cu toate astea, timpul este împotriva sa, iar fiecare secundă pierdută are să îl aducă și mai aproape de sfârșit.

Film cu Zombie I am Legend (2007)
I am Legend (2007), omul de știință Robert Neville, singurul supraviețuitor din New York, se luptă cu monștrii creați de epidemie

REC (2007)

O reporteriță și cameramanul ei sunt desemnați să-și petreacă tura de noapte împreună cu un echipaj de pompieri din Los Angeles. În scurt timp, un apel de rutină îi duce la o mică clădire de apartamente, unde găsesc ofițeri de poliție deja la fața locului, ca răspuns la țipetele bizare și înfiorătoare care veneau dinspre un imobil. În curând, află că o femeie care locuiește în clădire a fost infectată de „ceva necunoscut”. După ce câțiva dintre rezistenți sunt atacați cu cruzime de către canibali, ei încearcă să iasă din clădire, dar descoperă că sunt blocați acolo: blocul a fost pus în carantină – comunicarea este oprită, pasajul restricționat, iar singura dovadă a ceea ce s-a întâmplat cu adevărat este caseta video a echipei de știri. Îmi aduc aminte că am văzut acest film acum ceva timp și, într-adevăr, mi-a plăcut foarte mult. Tensiunea, modul în care au fost filmate cadrele, totul a făcut să pară „foarte real” întreaga atmosferă, credibilă.

Film cu Zombie REC (2007)
REC (2007), o reporteră și un cameraman urmăresc un eveniment într-un bloc de apartamente, dar sunt închiși împreună cu o entitate terifiantă

Zombie (1979)

Unul dintre acele filme zombie clasice, în regia renumitului Lucio Fulci, care, deși nu surprinde prin efecte speciale sau machiaj de primă clasă, cu siguranță surprinde prin dinamica acțiunii și faptul că, în esență, a fost realizat acum aproape 45 de ani. Totul începe când un zombie este găsit la bordul unei bărci în largul coastei New York-ului: acesta este de fapt un celebru om de știință. Peter West, jurnalist, călătorește în Antile împreună cu Ann, fiica savantului. Pe drum, ei se întâlnesc cu Brian, un etnolog, și cu Susan. Când ajung pe insula Matul, îl vor găsi pe doctorul Menard și descoperă, în scurt timp, că o boală terifiantă, inexplicabilă, îi transformă pe locuitorii insulei în zombie care devorează carne umană și care par indestructibili. Este un film cu zombie destul de interesant, pentru că, în primul rând, combină mai multe genuri, fără a se limita la ceva banal, clișeic.

Zombie (1979) ORIGINAL TRAILER – YouTube

The Boneyard (1991)

Un alt film oarecum clasic, de data aceasta cu copii transformați în zombie. Deși are o premisă interesantă, este puțin deficitar în ceea ce privește „credibilitatea” machiajului, să zicem așa, însă chiar reușește să surprindă prin câteva întorsături de situație, o dinamică destul de rapidă și faptul că, în esență, chiar nu te plictisește. În regia lui James Cummins, cu un scenariu scris tot de către el, și Ed Nelson, Deborah Rose și Norman Fell în distribuția principală, acest film zombie urmărește povestea unor copii transformați în zombie care fac ravagii în clădirea unui medic legist. De partea cealaltă a baricadei se află un polițist cu experiență, doi medici legiști și o altă persoană care suferă de epuizare cronică. Ei sunt singurii care trebuie să îi oprească pe copiii zombie înainte ca lucrurile să ia o întorsătură mult prea violentă. Are și părți amuzante.

The Boneyard (1991)
The Boneyard (1991), un detectiv și un medium ajung într-o morgă pentru a investiga spusele unui japonez legat de strămoșii lui și rolul lor de a proteja umanitatea de zombie

Fido (2006)

În regia lui Andrew Currie, după un scenariu fantastic scris de Robert Chomiak, Andrew Currie și Dennis Heaton (poveste originală), cu Kesun Loder, Billy Connolly și Carrie-Anne Moss în distribuție, Fido este, cu siguranță, un film cu zombie total diferit față de celelalte. Totul începe atunci când radiațiile spațială transformă morții în zombie, iar Zomcon se luptă cu zombie și, de fapt, chiar găsește modalități de a-i liniști și de a-i folosi în ajutorul lor. Pe strada suburbană din anii 1950 a preadolescentului Timmy (Kesun Loder), toți copiii și adulții au un zombie care face treburi mărunte: zombie-ul lui Timmy este animăluțul său de companie, și poartă chiar și un nume – Fido (Sir Billy Connolly).

Film cu Zombie Fido (2006)
Fido (2006), tanarul Timmy nu are un animal de companie obișnuit, ci un zombie pe nume Fido

Little Monsters (2019)

Un film cu zombie destul de interesant, cu un umor caustic și tăios, care ar putea fi încadrat în categoria comediilor, acțiunea lui petrecându-se, în principal, într-o grădină zoologică pentru copii, în care Lupita Nyong’o joacă rolul unei educatoare care cântă la ukulele. Dave, interpretat de către Alexander English, este un bărbat care se îndrăgostește de învățătoarea nepotului său, adică Nyong’o. Încercând să o abordeze, el se oferă voluntar să o însoțească pe aceasta în scurta excursie, însă din cauza unui incident petrecut la o bază militară americană, aflată în apropiere, totul se transformă într-o luptă pentru supraviețuire împotriva hoardelor de umblători. Printre scenele evidente de sânge și altele de acest gen, Abe Forsythe, scenarist și regizor, a reușit să introducă și niște scene de-a dreptul înduioșătoare, dovedind că poate chiar există viață și în acești zombie fără creier.

Film cu Zombie Little Monsters (2019)
Little Monsters (2019), o comedie horror, unde un muzician și o educatoare fac echipă sa învingă hoarda de zombie

The Horde (2009)

Punctul central al acestei povești înfiorătoare, plină de acțiune, răzbunare este reprezentat de un grup de polițiști corupți, gangsteri răuvoitori, certați cu legea, și o imensă hoardă de morți ambulanți. Aceste două bande adverse sunt izolate la ultimul etaj al unui zgârie-nori pustiu, și în scurt timp descoperă că nu sunt singure în bârlogul unor zombie însetați de sânge care stau, în permanență, la pândă după carne proaspătă. Astfel, se găsesc nevoiți să-și unească forțele și să lupte împreună împotriva amenințărilor. Înainte de toate, trebuie să coboare din acest zgârie-nori și să ajungă la parter înainte de a fi prea târiu. Înarmați cu topoare, tot felul de arme și pregătiți oricând de lupta corp la corp, este extrem de greu să-i oprești pe cei care, în final, nu mai au nimic de pierdut.

Film cu Zombie The Horde (2009)
The Horde (2009), polițiști corupți versus gangsteri versus zombie

Shaun of the Dead (2004)

Shaun, interpretat de către Simon Pegg, nu are o zi prea bună, așa că se decide să-și schimbe viață, încercând să-și facă fosta soție să îl primească înapoi. Chiar dacă își propune să facă asta  fix în mijlocul unei apocalipse zombie. Dimpotrivă, aceasta este chiar o oportunitate de a le arăta tuturor celorlalți pe care îi cunoaște cât de util este, salvându-i. Tot ce trebuie să facă este să supraviețuiască hoardei neîmblânzite, pericolelor care nu sunt deloc puține, pentru a reuși astfel să-și recupereze soția. Nimic nu stă în calea iubirii adevărate, nu?

Film cu Zombie Shaun of the Dead (2004)
Shaun of the Dead (2004), viața fără context a unui agent de vânzări și a colegului său de cameră este brusc invadată de zombie

Acesta este top 20 de filme cu zombie pe care vi le recomandăm. Bineînțeles, lista nu este deloc completă, exhaustivă, iar multe dintre titluri s-ar putea să nu-ți fie pe plac. Nu este un gen care își permite să fie complex, întrucât majoritatea filmelor abordează cam aceeași idee, același scenariu. În schimb, am încercat să introducem și titluri de filme zombie cât mai speciale, diferite și autentice. Așadar, dacă ai și alte recomandări, nu ezita să ni le comunici în secțiunea de comentarii. Chiar suntem curioși! Până atunci, vizionare plăcută!

Share.
Avatar of Lucian Constantin

Absolvent al Facultatii de Stiinte ale Naturii, specializat in fizica si informatica. Pasionat de mic de tehnologie, cosmologie si tot ceea ce cuprinde necunoscutul si evolutia umanitatii.

Lasa un raspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.