Free cookie consent management tool by TermsFeed

Dacă ești în căutare de top filme apocaliptice și postapocaliptice, atunci ai ajuns unde trebuie. În articolul de față, am pregătit pentru tine câteva titluri de neratat – bazându-ne atât pe experiențele personale, cât și pe filmele de acest gen care au fost, sunt și vor fi întotdeauna în vogă. Suntem de părere că toată lumea adoră filmele cu scenarii distopice, relevante pentru ceea ce s-ar putea întâmpla (de ce nu?) cândva. De fapt, dincolo de un scenariu bun, complet, cu intrigă complexă, ne plac și filmele apocaliptice și postapocaliptice care ne pun la încercare instinctele de supraviețuire, ne transpun într-un univers distopic și ne reamintesc că, în cele din urmă, între lucrurile pe care le vedem și cele de care ne temem există un Univers al posibilităților. Uneori, poate fi vorba despre o simplă secundă care să schimbe dinamica lumii.

De asemenea, în acest top filme apocaliptice și postapocaliptice, am încercat să selectăm titluri care pun accent și pe personaje, pe curajul și determinarea acestora, și, în același timp, tratează (pe cât este posibil, dat fiind faptul că, totuși, vorbim despre filme de ficțiune) probleme actuale. După cum bine știți, multe astfel de filme au ca punct de plecare realitatea imediată: fie că vorbim despre încălzirea globală și intemperii naturale, fie că vorbim despre biohazarde și microorganisme patogene scăpate de sub control, experimente care au dat greș, totul ar putea fi posibil, nu? Așadar, o listă cu titluri de neratat, în care cu siguranță vei găsi un film care să-ți placă, chiar dacă ești selectiv și nu te lași ușor convins. Ce-i drept, puține filme apocaliptice și postapocaliptice reușesc să te convingă în totalitate, dar măcar dă-le o șansă!

Așadar, iată top 25 de filme apocaliptice și postapocaliptice pe care ar trebui să le vezi!

2012 (2009)

Oh, da, probabil vă reamintiți cu toții vâlva care s-a creat în jurul anului 2012, când se spunea că va avea loc, conform calendarului mayaș, sfârșitul lumii, nu-i așa? Ei, bine, iată-ne în 2022, ultimii ani preconizând, parcă, mai bine acest scenariu. În orice caz, filmul 2012 merită să stea pe primul loc în top filme apocaliptice și postapocaliptice, pentru că redă întocmai ideea unui astfel de eveniment: urmărește povestea lui dr. Adrian Helmsley care face parte dintr-o echipă de geofizică ce investighează efectele radiațiilor produse de furtunile solare asupra Pământului. Într-o zi, află că nucleul acestuia se încălzește peste măsură, iar scoarța terestră devine instabilă – cutremure, intemperii, tsunami care condamnă întreaga lume la un sfârșit inevitabil. În timp ce liderii lumii se grăbesc să-și construiască vapoare pentru a scăpa de cataclismul iminent, Curtis încearcă să-și găsească o modalitate de a-și salva familia, pe fundalul erupțiilor vulcanice și cutremurelor care amenință orice creatură vie.

Este vorba despre sfârșitul lumii ce s-ar fi putut întâmpla în anul 2012
Scoarța terestră devine instabilă – cutremure, intemperii, tsunami care condamnă întreaga lume la un sfârșit inevitabil

Armageddon (1998)

Probabil unul dintre cele mai bune filme apocaliptice văzute vreodată, cu un scenariu deosebit de complex și o distribuție de seamă (Bruce Willis, Ben Affleck, Liv Tyler), în regia lui Michael Bay, care urmărește povestea ce are loc în urma dispariției unei navete NASA, nu înainte de a oferi informații privitoare la un asteroid ce se află în coliziune cu Pământul. Singura modalitate de a-l abate de la traiectorie este de a-i fora suprafața prin detonarea unei arme nucleare. Totuși, pe măsură ce echipa încearcă să pună la punct această misiune, ordinea socială a lumii începe să se destrame în momentul în care informația privitoare la asteroid ajunge la public, ceea ce produce istorie mondială. Iar lucrurile devin și mai complicate acum.

Un asteroid ce se află în coliziune cu Pământul
Probabil unul dintre cele mai bune filme apocaliptice văzute vreodată, cu un scenariu deosebit de complex și o distribuție de seamă

The Road (2009)

Într-o lume postapocaliptică, la doar câțiva ani după evenimentul cataclismic care a provocat cutremure ce au dus la dispariția oamenilor, toate lucrurile parcă sunt moarte. Un bărbat și fiul său care s-a născut după apocalipsă, își doresc să ajungă spre coastă, luând calea sudului, unde se aude că există un mediu mult mai ospitalier. Bărbatul l-a învățat pe fiul său că ei sunt „oameni buni” și nu vor recurge niciodată la canibalism pentru a supraviețui. Acesta deține un pistol cu două gloanțe rămase, pe care și-a promis că le va folosi pentru a-și ucide fiul sau a se sinucide dacă va considera că o astfel de soartă este mult mai ușor de dus. Într-o astfel de lume, le sunt puse la încercare nu doar abilitățile fizice, ci și valorile morale în care cred și care, din păcate, se dovedesc a nu fi împărtășite și de către alte persoane.

Într-o astfel de lume, le sunt puse la încercare nu doar abilitățile fizice, ci și valorile morale în care cred și care, din păcate, se dovedesc a nu fi împărtășite și de către alte persoane.
Un bărbat și fiul său care s-a născut după apocalipsă, își doresc să ajungă spre coastă, luând calea sudului, unde se aude că există un mediu mult mai ospitalier

Children of Men (2006)

În lumea distopică a Londrei anului 2027, oamenii sunt incapabili să se reproducă, de 18 ani, dintr-un motiv necunoscut, ceea ce înseamnă dispariția iminentă a speciei umane. Marea Britanie este singura societate civilizată rămasă pe planetă, ceea ce i-a determinat pe oameni să emigreze acolo, motiv pentru care a devenit un stat polițienesc care se ocupă de imigranți, plasați în tabere de refugiați. Birocratul guvernamental Theo Faron (Clive Owen) este abordat de un grup terorist condus de fosta sa soție Julian Taylor (Julianne Moore), care are nevoie de ajutorul acestuia pentru a obține acte de tranzit ale unei tinere imigrante pe nume Kee, ce trebuie să ajungă imediat pe coastă. Deși inițial refuză acest lucru, Theo o ajută pe Julian, cu mențiunea că trebuie să o însoțească pe Kee în călătorie – dar nu își dau seama că Kee ascunde un secret care ar putea schimba soarta lumii, iar călătoria lor presupune mai mult decât prețul plătit pentru supraviețuirea speciei.

lumea distopică a Londrei anului 2027, oamenii sunt incapabili să se reproducă
Anul 2027, oamenii sunt incapabili s[ se reproduca, si specia umana este pe cale de dispariție

World War Z (2013)

Inspirat din romanul omonim scris de către Max Brooks, tradus la noi Războiul Z, la Editura Trei, acest film postpocaliptic urmărește viața fostului anchetator al ONU Gerry Lane (Brad Pitt) și a familiei sale – în esență, în astfel de circumstanțe, o viață destul de liniștită. Însă totul se schimbă în momentul în care lumea devine infectată de un virus misterios care transformă populația umană în zombie periculoși, dezlănțuiți și violenți. După ce abia reușește să scape din haosul mondial, Lane este convins să plece într-o misiune de investigare și documentare a acestei „boli”. Urmează o călătorie periculoasă în jurul lumii, de-a lungul căruia Lane trebuie să înfrunte pericole îngrozitoare, însă nimic nu-i va sta în cale când vine vorba de a găsi răspunsurile necesare înainte ca întreaga civilizație umană să se prăbușească.

un virus misterios care transformă populația umană în zombie periculoși, dezlănțuiți și violenți
Acest film postpocaliptic urmărește viața fostului anchetator al ONU Gerry Lane (Brad Pitt) și a familiei sale

I am Legend (2007)

Un alt titlu din top filme apocaliptice și postapocaliptice este I am Legend, de care cu siguranță azi auzit. Robert Neville (Will Smith) este un om de știință care nu a reușit să oprească răspândirea teribilului virus incurabil, creat de om. Imun, Neville este acum ultimul supraviețuitor uman din New York-ul postapocaliptic – și, poate, chiar din întreaga lume. Timp de trei ani, Neville a trimis mesaje radio zilnice, disperat să găsească orice urmă a altor supraviețuitori. Totuși, el nu este singur – victimele virusului pândesc din umbră, urmărind fiecare mișcare a lui Neville, așteptând doar momentul oportun pentru ca acesta să facă greșeala fatală. Poate ultima speranță a oemnirii este ca Neville să-și atingă obiectivul misiunii pe care și-o propune: să găsească o modalitate de a inversa efectele oribile ale virusului, folosindu-și propriul sânge imunizat. Însă știe că, din păcate, este depășit numeric – el împotriva hoardelor de creaturi. Și că, de altfel, nu mai are mult timp la dispoziție pentru a-și pune planul în aplicare.

Robert Neville (Will Smith) este un om de știință care nu a reușit să oprească răspândirea teribilului virus incurabil, creat de om
Neville este acum ultimul supraviețuitor uman din New York-ul postapocaliptic

The Book of Eli (2010)

Într-o societate postapocaliptică violentă, un vagabond, Eli (Denzel Washington), rătăcește, de mai bine de treizeci de ani, prin vestul Americii de Nord, iar singura sa alinare este o carte unică pe care o poartă întotdeauna cu el și o păzește îndeaproape, în timp ce supraviețuiește vânând animale mici, căutând resturi prin casele abandonate și vehicule distruse pe care le schimbă pentru provizii și apă. Când ajunge într-un sat condus de mafiotul Carnegie (Gary Oldman), bărbatul observă abilitățile impresionante de luptă ale lui Eli și îi oferă acestuia un loc în banda sa. În scurt timp, Carnegie află de cartea pe care Eli o prețuiește atât de mult și își trimite gașca pentru a i-o fura, dar Eli se dovedește a fi un dușman redutabil, spunându-le că „dacă vor cartea, trebui mai întâi să-mi luați viața”. Un film care cu siguranță își merită locul în top filme apocaliptice și postapocaliptice, cu o intrigă genială și personaje memorabile.

Într-o societate postapocaliptică violentă, un vagabond, Eli (Denzel Washington), rătăcește, de mai bine de treizeci de ani, prin vestul Americii de Nord
Un film care cu siguranță își merită locul în top filme apocaliptice și postapocaliptice, cu o intrigă genială și personaje memorabile.

Cloverfield (2008)

Un film în regia lui Matt Reeves, după un scenariu de Drew Goddard, cu Mike Vogel, Jessica Lucas și Lizzy Caplan care, deși mult mai diferit decât cele recomandate mai sus, tot este destul de bun, realizând o oarecare tranziție între filmele apocaliptice clasice și cele mai moderne. Pentru a sărbători promovarea lui Rob, iubita lui, Beth, decid să organizeze o petrecere surpriză de proporții, pentru a-și lua rămas bun de la acesta, care urmează să se mute în Japonia. În timpul petrecerii, o explozie asurzitoare și apariția unei creaturi uriașe, solzoase, venite parcă din străfundul pământului, întrerupe toate festivitățile, în timp ce, în New York, iadul pare să se dezlănțuie, iar Statuia Libertății este distrusă. În timp ce Manhattanul este distrus de creatura reptiliană, cu toții se găsesc într-o cursă continuă de a supraviețui, în mijlocul haosului și al distrugerii. Totuși, de unde a apărut acest invadator necruțător și, mai presus de toate, există vreo șansă de supraviețuire? În timp ce pleacă să investigheze aceste lucruri, personajele se aventurează pe străzile din New York, neștiind, de fapt, în ce se bagă, dar mânați de dorința de a o salva pe Beth, adevărata iubire a lui Rob, din ghearele nemiloasei fiare.

Un film în regia lui Matt Reeves, după un scenariu de Drew Goddard, cu Mike Vogel, Jessica Lucas și Lizzy Caplan
Manhattanul este distrus de creatura reptiliană, cu toții se găsesc într-o cursă continuă de a supraviețui, în mijlocul haosului și al distrugerii

Contagion (2011)

Un alt titlu care-și găsește cu desăvârșire locul în topul nostru cu filme apocaliptice și postapocaliptice, Contagion este regizat de Steven Soderbergh, după un scenariu de Scott Z. Burns, cu Matt Damon, Kate Winslet și Jude Law în distribuție, urmărind dinamica evolutivă a unei pandemii care, în scurt timp, afectează întreaga populație a globului pămânesc. La scurt timp după ce se întoarce dintr-o călătorie de afaceri din Hong Kong, Beth Emhoff moare din cauza a ceea ce pare a fi o gripă, un tip de infecție. Totuși, chiar în aceeași zi, și fiul ei moare. Soțul ei, Mitch, pare, însă, imun – dar acesta este începutul unei infecții mortale, care ridică foarte multe semne de întrebare pentru medicii și administratorii de la Centrul pentru Controlul Bolilor SUA, trecând câteva zile până cineva își dă seama de amploarea acestei noi infecții. Pe măsură ce boala se răspândește la milioane de oameni din întreaga lume, ordinea socială începe să se prăbușească, oamenii panicându-se și încercând să lupte, cu disperare, împotriva unui inamic invizibil.

Contagion este regizat de Steven Soderbergh, după un scenariu de Scott Z. Burns, cu Matt Damon, Kate Winslet și Jude Law în distribuție
Dinamica evolutivă a unei pandemii care, în scurt timp, afectează întreaga populație a globului pămânesc

Gravity (2013)

Un film absolut superb care, probabil, nici nu mai are nevoie de descriere, în regia lui Alfonso Cuarón, după un scenariu scris de Alfonso și Jason Cuarón, cu Sandra Bullock, George Clooney, în care doi colegi sunt nevoiți să lucreze împreună, pierduți în spațiul cosmic, după ce nava lor este distrusă în urma unei explozii neașteptate. Legați unul de celălalt, plutind în infinitul întunecat al cosmosului, totul va depinde de alegerile pe care le fac.

Un film absolut superb în regia lui Alfonso Cuarón, după un scenariu scris de Alfonso și Jason Cuarón
Doi colegi sunt nevoiți să lucreze împreună, pierduți în spațiul cosmic, după ce nava lor este distrusă în urma unei explozii neașteptate

The Postman (1997)

Un titlu care, cu siguranță, nu avea cum să nu fie trecut în topul nostru cu filme apocaliptice și postapocaliptice, dat fiind faptul că a câștigat numeroase premii și a fost și nominalizat la multe categorii. În regia lui Kevin Costner, scris de David Brin, Eric Roth și Brian Helgeland, cu Kevin Costner, Will Patton, Larenz Tate, filmul este plasat în 2013, în America postapocaliptică, urmărind povestea unui rătăcitor fără nume care recuperează uniforma unui poștaș și o geantă de corespondență încă nedistribuită. El decide, astfel, să se dea drept poștaș și să livreze corespondența într-un oraș din apropiere, blufând că guvernul Statelor Unite a fost reinstaurat și păcălind întregul oraș să-l hrănească și să aibă grijă de el. Cu toate acestea, încetul cu încetul, poștașul nostru devine un simbol al speranței pentru locuitorii orașului, care încep să-și reamintească de lumea care a fost cândva, dându-le curajul de a înfrunta un stăpân tiranic și întreaga sa armată.

Poștasul alături de locuitori
Povestea unui rătăcitor ce se dă drept poștaș într-o lume apocaliptică

The Divide (2011)

În timp ce exploziile nucleare devastează New York-ul, locatarii blocului să grăbesc să coboare scările pentru a scăpa din clădirea care stă să se dărâme, însă sunt forțați să se adăpostească, din cauza altor explozii, la subsol. Doar opt dintre locatari, Eva (Lauren German) și prietenul ei Sam (Iván González), Josh (Milo Ventimiglia) și fratele său Adrien (Ashton Holmes), prietenul lui Josh, Bobby (Michael Eklund), Marilyn (Rosanna Arquette) și fiica ei Wendi (Abbey Thickson), și Devlin (Courtney B. vance) reușesc să forțeze intrarea în adăpostul antiatomic al clădirii înainte ca administratorul, Mickey (Michael Biehn), să sigileze ușa. Grupul încearcă să se obișnuiască în spațiul înghesuit, în timp ce administratorul își manifestă dorința de a domina adăpostul și a-l conduce, spre nemulțumirea celorlalți. După ce ușa adăpostului este spartă și subsolul este invadat de soldați înarmați îmbrăcați în costume de protecție biologică, lucrurile iau o întorsătură bizară – iar viața întregii lumi este pusă sub semnul întrebării, instinctul de supraviețuire devenind un adevărat dicton călăuzitor.

Imagine poster film The Divide
Viața întregii lumi este pusă sub semnul întrebării, instinctul de supraviețuire devenind un adevărat dicton călăuzitor

Bird Box (2018)

Bird Box este un film deosebit de bizar, ecranizarea cărții omonime scrise de Josh Malerman, apărută la noi la Editura Corint. După ce a apărut pe Netflix, filmul a fost în centrul multor discuții – în orice caz, noi l-am văzut și chiar ne-a plăcut (deși, sincer, așteptăm și o continuare). Deși are numeroase defecte și este sincopat în ceea ce privește adecvarea logică, este un titlu care își merită locul în topul nostru cu filme apocaliptice și postapocaliptice. Atunci când o „creatură misterioasă” îi face pe oameni să vrea să se sinucidă în urma unei simple priviri, ceea ce a rămas din umanitate (adică foarte puțin) trebuie să facă tot ce poate pentru a supraviețui – și, de asemenea, NU ai voie să privești creatura. Sandra Bullock conduce distribuția serioasă, care îl include pe John Malkovich într-un rol foarte bun. Există câteva piese de decor chiar interesante, dar s-ar putea să fie destul de neconvingător filmul – e un thriller bun, dar destul de bizar.

Femeia si copilul, legați la ochi
O „creatură misterioasă” îi face pe oameni să vrea să se sinucidă în urma unei simple priviri

Cargo (2017)

Un film cu zombie care depășește încadrarea limitantă în a fi, pur și simplu, un film banal. De fapt, Cargo chiar capătă o tentă realistă, mult mai umană, urmărind încercarea personajului întruchipat de Martin Freeman de a găsi un adăpost pentru fiica sa în vârstă de doar un an, în timp ce străbate la pas ținutul australian infectat, plin de zombie însetați de sânge, gata oricând să facă victime. Chiar este un titlu foarte interesant, diferit, pe care nu am putut să nu-l surprindem în top filme apocaliptice și postapocaliptice, chiar dacă nu e pe gustul tuturor.

Barbatul ce își ține copilul în spate salută un copil supraviețuitor
Un bărbat caută adăpost pentru fiica sa în vârstă de doar un an, în timp ce străbate la pas ținutul australian infectat, plin de zombie însetați de sânge

Greenland (2020)

Un alt titlu neașteptat de bun, recent, este Greeland, în regia lui Ric Roman Waugh, sub un scenariu scris de Chris Sparling, cu Gerard Butler, Morena Baccarin și Roger Dale Floyd. Urmărește povestea unei familii care luptă pentru supraviețuire, în timp ce o cometă distrugătoare de planete se îndreaptă spre Pământ. John Garrity, soția sa înstrăinată, Allison și fiul lor mai mic, Nathan, fac o călătorie periculoasă spre singura lor speranță unde ar putea găsi un refugiu sigur. În mijlocul unor știri terifiante despre orașele din întreaga lume care sunt distruse de fragmentele cometei, soții Garrity experimentează tot ce e mai bun și mai rău în umanitate, în timp ce luptă cu panica, anarhia, dezastrul mondial și groaza care îi înconjoară. Pe măsură ce numărătoarea inversă până la colaps se apropie de zero, călătoria lor incredibilă culminează cu un zbor disperat, de ultim moment, către un posibil refugiu.

Un cuplu ține strâns copilul, privind îngrijorați
Greeland, în regia lui Ric Roman Waugh, sub un scenariu scris de Chris Sparling, cu Gerard Butler, Morena Baccarin și Roger Dale Floyd

Geostorm (2017)

Un film în regia lui Dean Devlin, după un scenariu de Dean Devlin și Paul Guyot, cu Gerard Butler, Jim Sturgess și Abbie Cornish, de-o intensitate maximală. Când schimbările climatice catastrofale pun în pericol viața Pământului și supraviețuirea întregii lumi, guvernele de pe întreg mapamondul se unesc și creează ”Dutch Boy Program”, o rețea mondială de sateliți care înconjoară planeta și sunt înarmați cu tehnologii de geoinginerie menite să împiedice dezastrele naturale. După trei ani de protecție reușită și asigurată, ceva începe să fie deficitar, iar doi frați înstrăinați sunt însărcinați cu rezolvarea defecțiunilor programului, înainte ca o furtună de proporții colosale, a cărei apariție ar însemna anihilarea și colapsul, să distrugă întreaga planetă, fără urme de recuperare.

Orașul este înghețat de valurile uriașe
Schimbările climatice catastrofale pun în pericol viața Pământului și supraviețuirea întregii lumi

Mad Max: Fury Road (2015)

Credem că este imposibil să nu fi auzit de Mad Max și, de altfel, să nu te fi așteptat să găsești acest titlu în această listă. În regia lui George Miller, după un scenariu de George Miller, Brendan McCarthy și Nick Lathouris, cu o distribuție excelentă (Tom Hardy, Charlize Theron, Nicholas Hoult), acest film a făcut furori, pur și simplu, când a apărut. Urmărește o poveste apocaliptică plasată în cele mai îndepărtate colțuri ale planetei, într-un peisaj deșertic sumbru, bizar, unde omenirea este distrusă și aproape toată lumea luptă nebunește pentru o simplă picătură de apă. În această lume există doi rebeli pe fugă care, împreună, ar putea restabili ordinea. Max, om al acțiunii și care nu spune prea multă, în căutarea liniștii sufletești după ce și-a pierdut soția și copilul în urma haosului și Imperator Furiosa, o femeie a faptelor, care crede că a găsit drumul spre supraviețuire și soluția supremă.

Doi oamen într-o confruntare cu arme
O poveste apocaliptică plasată în cele mai îndepărtate colțuri ale planetei, într-un peisaj deșertic sumbru, bizar

Resident Evil: Afterlife (2010)

Aici, de fapt, nici nu știm pe care să vi-l recomandăm, întrucât este vorba despre o serie de filme Resident Evil, toate având, mai mult sau mai puțin, legătură unul cu celălalt. Dacă ești în căutarea unui film postoapocaliptic cu tente horror, science-fiction, acțiune, dramă și tot ce vrei, atunci cu siguranță seria de filme Resident Evil este pentru tine. Nu doar că este grozav în ceea ce privește intriga, dar și efectele speciale, cadrul, sunt foarte bine puse la punct, și să nu mai vorbim de actrița (Milla Jovovich) care face un rol genial și, de altfel, parcă nimeni altcineva nu s-ar fi putut potrivi mai bine. Chiar îți oferă tot ce vrei: de la acțiune, intrigă complexă, schimbări și răsturnări de situație, personaje pe care să le iubești și pe care să le urăști din tot sufletul, până la un scenariu foarte bine retușat, pus la punct, iar dinamica evolutivă a acțiunii este exact ce trebuie. Merită un loc în top filme apocaliptice și postapocaliptice, fără niciun dubiu.

Protagonista implicată într-un schim de focuri de armă
Mila Jovovich, Resident Evil: Afterlife (2010)

Don’t Look Up (2021)

Filmul despre care a vorbit toată lumea anul trecut, în regia lui Adam McKay, după un scenariu de Adam McKay și David Sirota, cu o distribuție genială, complexă și efervescentă (printre care se numără Leonardo DiCaprio, Jennifer Lawrence, Meryl Streep), Don’t Look Up este filmul pe care ori l-ai văzut, ori urmează să-l vezi. În orice caz, singura certitudine pe care o avem este că: is a must! Nominalizat la 4 Premii Oscar, cu alte 17 premii câștigate și alte 88 de nominalizări, acest film este mai mult decât, de fapt, un film postapocaliptic, dramatic, emoționant, enervant, frustrant, care cumulează și tratează subiecte actuale într-o manieră atât de realistă și expeditivă. De fapt, nici nu știu dacă ar trebui menționat în top filme apocaliptice și postapocaliptice, pentru că ar însemna să-l încadrăm într-o anumită categorie: Don’t Look Up este mult mai mult decât atât. Este un film care, credeți-mă, nu are nevoie de descrieri și care ar trebui văzut de toată lumea!

Grup de oameni care privesc spre cer
Film în regia lui Adam McKay, cu Leonardo DiCaprio, Jennifer Lawrence, Meryl Streep

Knowing (2009)

Un film în regia lui Alex Proyas, cu Nicolas Cage, Chandler Canteburry, Rose Byrne, deosebit de bun și complex. În toamna anului 1959, elevii de la o școală au desenat posibile imaginii ale viitoarelor vieți, așa cum și le imaginează ei că vor fi peste 50 de ani, pentru o capsulă a timpului. Lucinda, un copil special care aude voci, scrie rapid un șir lung de numere. În 2009, capsula este deschisă, iar elevul Caleb Koestler primește „desenul” Lucindei. Tatăl său, John, astrofizician și văduv îndurerat, aruncă imediat o privire asupra lui. El descoperă că datele dezastrelor din ultimii 50 de ani și numărul tuturor persoanelor care au murit. Mai rămân trei date, care urmează imediat în calendar. El investighează, află date despre Lucinda și familia acesteia. De asemenea, fiul său începe să audă voci și să fie vizitat de un străin tăcut care îi arată „o viziune a focului și distrugerii”. Întrebarea nu este doar ce se întâmplă, ci și cum poate fi oprit totul înainte de a fi mult prea târziu?

Poster film Knowing
Un film în regia lui Alex Proyas, cu Nicolas Cage, Chandler Canteburry, Rose Byrne, deosebit de bun și complex

The Day After Tomorrow (2004)

În timp ce paleoclimatologul Jack Hall se află în Antarctica, descoperă că o uriașă calotă de gheață s-a desprins. Dar ceea ce nu știe el este că acest eveniment va declanșa o schimbare climatică masivă, care va afecta întreaga populație a lumii. Între timp, fiul său, Sam, care se află cu prietenii săi la New York pentru a participa la un eveniment, descoperă că urmează să plouă, fără oprire, timp de trei zile – de asemenea, o serie de dezastre bizare încep să aibă loc în întreaga lume, iar Jack își dă imediat seama că este vorba despre intrarea într-o nouă eră glaciară, iar populația mondială începe să se retragă spre climatele mai calde din emisfera sudică. Jack face o încercare îndrăzneață de a-și salva fiul și prietenii blocați la New York și care, între timp, au reușit să facă față nu doar unui val uriaș, masiv, ci și temperaturilor scăzute care i-ar putea ucide. Din păcate, care, ușor, s-ar putea transforma în realitate.

Panoramă imagine apocaliptică, lume înghețată
Este vorba despre intrarea într-o nouă eră glaciară, iar populația mondială începe să se retragă spre climatele mai calde din emisfera sudică

Independence Day (1996)

Pe data de 2 iulie, sistemele de comunicații din întreaga lume sunt afectate din cauza unei interferențe atmosferice bizare. În curând, armata află că o serie de obiecte uriașe se află în curs de coliziune cu Pământul – nave spațiale gigantice, pilotate de o specie extraterestră misterioasă. După ce încercările de comunicare cu ei nu duc nicăieri, David Levinson, fost om de știință, descoperă că extratereștrii urmează să atace puncte importante de pe glob – New York, Moscova, Paris, Londra, Los Angeles. Supraviețuitorii pornesc în convoaie spre Zona 51, unde este pus la cale un plan pentru a anihila extratereștrii: ziua de 4 iulie devine ziua în care omenirea va lupta pentru libertate!

Imagine OZN deasupra podului Golden Gate
Un film despre invazia extratereștrilor asupra Pământului

War of the World (2005)

Un om obișnuit trebuie să-și protejeze copiii împotriva invadatorilor extratereștri, în acest film adaptat după povestea clasică a lui H.G. Wells. Ray Ferrier (Tom Cruise) este un muncitor care locuiește în New Jersey, divorțat de prima soție, Mary Ann (Miranda Otto) și înstrăinat de cei doi copii ai săi, Rachel și Robbie, pe care îi are în custodie doar în weekend. Cu ocazia unei astfel de vizite, îngrijirea copiilor devine ceva mai dificilă când, după ce o serie de furtuni cu descărcări electrice se abat asupra cartierului, Ray descoperă că în apropiere a apărut o flotă de nave spațiale robotizate, parte a primului val din planul unei invazii extraterestre generalizate a Pământului. Transportându-și copiii de la New York la Boston în încercarea de a găsi siguranță în casa părinților lui Mary Ann, Ray trebuie să învețe cum să devină protectorul și tatăl care nu a reușit să fie niciodată în fosta căsnicie.

Imagine apocaliptică
Un om trebuie să-și protejeze copiii împotriva invadatorilor extratereștri

Zombieland (2009)

Ei, bine, dacă nu ai văzut Zombieland, atunci chiar nu știu ce mai aștepți. Dacă ești un fan al filmelor cu zombie, atunci trebuie să știi că acesta le are pe toate: acțiune, dramă, groază, comedie și este foarte, foarte bine făcut. Cu o distribuție de excepție, filmul Zombieland își câștigă binemeritatul loc în topul nostru cu filme apocaliptice și postapocaliptice, în primul rând pentru că are o intrigă sănătoasă, fie ea una clișeică, un ghid de reguli pe care trebuie să le urmezi pentru a supraviețui în cadrul unei apocalipse zombie și multă, multă efervescență când vine vorba de personaje de care să te atașezi. Pe 18 octombrie, 2019, a fost lansată și partea a doua, Zombieland: Double Tap, care este la fel de bună precum prima. Chiar îți recomandăm acest film, este diferit față de majoritatea filmelor clișeice cu zombie!

Imagine grup de oameni, filmul Zombieland
Filmul Zombieland, cu o distribuție de excepție

Snowpiercer (2013)

Am vrut ca ultimul titlu din top filme apocaliptice și postapicaliptice să fie Snowpiercer, deoarece adorăm această capodoperă. În regia lui Bong Joon Ho, după un scenariu de Jacques Lob, Benjamin Legrand, Jean-marc Rochette, cu Chris Evans, Jamie Bell, Tilda Swinton, acest film are tot ce-i trebuie pentru a fi o adevărată capodoperă (drept dovadă stau și numeroasele premii – 34 – și cele 105 nominalizări pe care le-a avut). Acțiunea are loc în 2031, când întreaga lume este înghețată, cu excepția celor care se află la bordul trenului Snowpiercer. Timp de șaptesprezece ani, supraviețuitorii lumii se află într-un tren care se deplasează cu viteză în jurul globului, în interiorul căruia s-a creat o economie proprie și un sistem de clase sociale. Condus de Curtis, un grup de cetățeni din clasa de mijloc, care trăiesc în mizerie în spatele trenului, sunt hotărâți să ajungă în vagoanele din față pentru a-și procura cele necesare supraviețuirii. Însă fiecare secțiune a trenului le rezervă noi surprize, iar grupul trebuie să lupte cu tot ce are pentru a-și croi drumul spre mâncare. O revoluție este în curs de desfășurare!

Imagine poster Snowpiercer
Timp de șaptesprezece ani, supraviețuitorii lumii se află într-un tren care se deplasează cu viteză în jurul globului, în interiorul căruia s-a creat o economie proprie și un sistem de clase sociale

Acestea sunt cele 25 de titluri din top filme apocaliptice și postapocaliptice pe care îți recomandăm să le vezi. Bineînțeles, sunt mult mai multe care merită văzute, însă ne-am bazat pe preferințele și experiențele proprii, pe lângă cele care știm că, de-a lungul timpului, au fost în vogă. Dacă ai și alte recomandări de filme de acest gen, le așteptăm cu nerăbdare în secțiunea de comentarii. Până atunci, vizionare plăcută!

Share.
Avatar of Lucian Constantin

Absolvent al Facultatii de Stiinte ale Naturii, specializat in fizica si informatica. Pasionat de mic de tehnologie, cosmologie si tot ceea ce cuprinde necunoscutul si evolutia umanitatii.

Lasa un raspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.