Free cookie consent management tool by TermsFeed

Filmele din seria Liceenii se bucură de o popularitate uriașă chiar și după atâția ani, ocupând un loc special în inimile multor spectatori. Acestea sunt considerate unele dintre cele mai bune filme de dragoste românești, reușind să surprindă într-un mod autentic și emoționant trăirile și dilemele adolescenților din mediul liceal, plasând iubirea adolescentină în centrul atenției.

Ecranizările fac parte din lista de filme vechi românești și redau foarte bine emoțiile intense și greutățile adolescenților în procesul de maturizare, oferind o privire detaliată a vieții de liceu și a căutărilor romantice ale tinerilor. Dacă și tu vrei să te bucuri de aceste filme de excepție, trebuie mai întâi să cunoști câte ecranizări există în serie și în ce ordine trebuie să le vezi.

Fiecare film spune povești amuzante despre adolescență, cu toate emoțiile și alegerile dificile pe care tinerii le au de făcut. Aceste ecranizări nu sunt doar despre iubire și distracție, ci și despre descoperirea de sine și modul în care trecerea prin diferite experiențe le modelează caracterele și perspectivele. Listă filme Liceenii în ordine: Declarație de dragoste, Liceenii, Extemporal la dirigenție, Liceenii Rock’n’Roll și Liceenii în alertă;

Declarație de dragoste (1985)

Declarație de dragoste este prima ecranizarea care face parte din lista de filme cu Liceenii. Regizat de Nicolae Corjos, filmul ilustrează o poveste de dragoste între doi elevi de 18 ani, Alexandru și Ioana, care primesc o temă finală de la profesorul de filozofie Mihai Gavrilescu (Socrate) prin care aceștia trebuie să-și exprime sentimentele în fața întregii clase.

Lucrând împreună la temă, cei doi se îndrăgostesc instant, însă condiția socială diferită a celor doi le pune o mulțime de piedici. Din cauza faptului că Alexandru provine dintr-o familie bună, iar trecutul Ioanei este incert, tot mai multe persoane încearcă să intervină între cei doi. Printre acestea se află și mama lui Alexandru, care pune pe primul plan educația băiatului, considerând povestea lor de dragoste o pierdere de timp.

Liceenii (1986)

Următoarea ecranizare face parte tot din categoria filmelor de dragoste, care a apărut un an mai târziu, primind chiar titlul Liceenii. Cea de-a doua ecranizare se concentrează pe relațiile de diferite tipuri dintre mai multe personaje, având în centru povestea de iubire dintre Mihai (Ștefan Bănică-junior) și Dana (Oana Sârbu), doi elevi de clasa a X-a.

În timp ce Mihai încearcă să-și mărturisească dragostea secretă prin tot felul de moduri, Dana este iubita lui Șerban, colegul lor de clasă, fapt ce-l pune pe protagonist în dificultate. Mihai face numeroase eforturi pentru a o impresiona pe Dana, însă ajunge să neglijeze școala și să-și creeze și mai multe probleme.

Liceenii este un film care explorează numeroase teme și chiar dacă prezintă multe situații comice, acesta rămâne extrem de dramatic în profunzime.

Extemporal la dirigenție (1988)

Următorul film din această serie de dragoste urmărește povestea dintre fiica profesorului de filozofie din liceu, Anca, și un coleg de clasă al acesteia, pe nume Doru.

În timp ce Doru este un băiat care nu ia lucrurile foarte în serios, Anca este foarte disciplinată. Relația dintre cei doi are parte de numeroase schimbări, deoarece în timp ce Doru îi reproșează Ancăi că este o tocilară, fata încearcă în permanență să-l facă pe Doru să fie un băiat mai serios. În spatele acestei relații de iubire, stă totodată și îngrijorarea profesorului Mihai Gavrilescu, care se teme că Anca ar putea neglija școala de dragul unui băiat.

Liceenii Rock’n’Roll (1991)

În filmul Liceenii Rock’n’Roll, revedem personajele principale din filmul Liceenii din 1985, care formează împreună un grup muzical. De această dată, elevii sunt în ultimul an de liceu și datorită presiunii examenului de Bacalaureat care se apropie, mai multe discuții intervin între membrii trupei.

Chiar dacă Dana și Mihai se despart după ce aceasta părăsește trupa pentru a se concentra pe examen, de data aceasta acțiunea se concentrează pe celălalt cuplu, format din Geta și Ionică. După ce Geta primește un nou coleg de bancă, cei doi par a se înțelege foarte bine, ceea ce îl face gelos pe Ionică și afectează întregul grup.

Liceenii în alertă (1993)

Liceenii în alertă este ultimul film din această serie. Spre deosebire de restul ecranizărilor care sunt regizate de Nicolae Corjos, această ultimă parte îl are ca regizor pe Mircea Plângău. Această schimbare oferă o perspectivă cu totul nouă acestei serii, schimbând tema de dragoste cu una polițistă.

Personajul Ionică este confundat cu un traficant de droguri periculos, iar toți prietenii și apropiații săi încearcă să îi dovedească nevinovăția.

Acestea sunt ecranizările care se află pe listă filme Liceenii în ordine. În concluzie, aventurile adolescenților din seria de filme Liceenii oferă o perspectivă complexă asupra vieții de liceu a acelei perioade. Cu momente dramatice, comice și pline de emoție, aceste filme rămân o parte importantă a cinematografiei românești, aducând în prim-plan dilemele și bucuriile adolescenței.

Toate ecranizările pot fi urmărite integral și gratuit pe YouTube. Astfel, le poți vedea sau revedea oriunde și oricând!

Share.
Avatar of Catalin Calugaru

Fondator al site-ului TechX.ro, ce a fuzionat ulterior cu TechCafe.ro și pasionat încă de mic copil de tot ce ține de tehnologie. Master în Information Systems for e-Business și absolvent al secției de calculatoare cu predare în limba engleză la Facultatea de Automatică, Calculatoare și Electronică din Craiova.

Lasa un raspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.