Free cookie consent management tool by TermsFeed

Când vine vorba de filme românești, chiar avem cu ce să ne mândrim. Și nu este vorba doar despre cele vechi, cât și despre filmele românești contemporane. Din păcate, într-o lume eclectică și efervescentă cum e cinematografia, peste care a pus monopol Hollywood-ul, filmele românești rămân în umbră.

Dar asta nu înseamnă, bineînțeles, că nu sunt bune. De fapt, multe dintre ele sunt extraordinare când vine vorba despre a scoate în evidență moravuri, tradiții, frumusețea diferitelor regiuni din țara noastră. De aceea am întocmit o listă cu cele mai bune filme românești vechi pe care, dacă nu le-ai văzut deja, poate ar trebui să le dai o șansă.

Iată 15 filme românești vechi pe care ți le recomandăm cu încredere.

1. Alarmă în munți (1955)

„Alarmă în munți” este un film românesc produs în anul 1995 și regizat de către Dinu Negreanu. Acțiunea lui se desfășoară într-o zonă de munte a României de pe-atunci, în care grănicerii, militarii instruiți pentru a asigura paza la granița țării, se confruntă cu spioni angajați într-o misiune de recuperare a unei serii de documente secrete ale unui combinat forestier. Filmările au avut loc la Rucăr, Dâmbovicioare, Dragoslavele, Băneasa și Copăceni (exterioare), iar cele interioare au avut loc pe platourile Tomis, Floreasca și cel din Kirov.

2. Bijuterii de familie (1957)

Filmul „Bijuterii de familie” portretizează viața unei familii burgheze, înstărite din România, în perioada Răscoalei Țărănești ce a avut loc în 1907. În contextul politic și social tensionat, ne putem da seama că este vorba despre o dramă familială intensă, plină de profunzime. Filmul a fost regizat și co-scris de Marius Teodorescu, iar printre actori s-au numărat Tanti Cocea, Geo Barton și Eliza Petrăchescu. Scenariul filmului este inspirat din nuvela cu același nume scrisă de Petru Dumitriu, scrisă în 1953.

3. Ciulinii Bărăganului (1957)

Acest film este inspirat din romanul scris în limba franceză de către Panait Istrati în anul 1928, tradus în limba română de către Eugen Barbu (1948). „Ciulinii Bărăganului” este un film dramatic, profund, ce reiterează motive și obiceiuri ale satului tradițional românesc, în contextul răscoalelor politice de la începutul secolului. Povestea lui Matache începe în momentul în care, odată cu venirea toamnei, ciulinii de pe câmpia Bărăganului sunt smulși de vânt, iar copii satului pleacă în lume să dea piept cu destinul. Este un omagiu adus țăranilor dispăruți în răscoala din 1907, în regia lui Louis Daquin și a lui Gheorghe Vitanidis.

4. Pasărea furtunii (1957)

„Pasărea furtunii” este un film românesc vechi în regia lui Dinu Negreanu, în care rolurile principale au fost distribuite actorilor Margareta Pogonat, Boris Ciornei, Mircea Albulescu și Fory Eterrle. Scenariul a fost inspirat din romanul scris de Petru Dumitriu, cu același nume, publicat în 1955. Urmărește povestea unui tânăr pescar (Adam) care iubește o fată (Uliana), însă părinții fetei doresc să o mărite cu altcineva (Simion). Pentru a pune mâna pe fată, Adam îl acuză pe Simon de uciderea unor oameni.

5. Soldați fără uniformă (1960)

„Soldați fără uniformă” este un film românesc de acțiune, regizat de către Francisc Munteanu, după un scenariu scris tot de el. Distribuția principală a fost reprezentată de actorii Colea Răutu și Liviu Ciulei. Filmul are acțiunea plasată în perioada celui de-al Doilea Război Mondial și urmărește povestea unui mecanic de locomotivă care ajunge să fie luat prizonier, după care transportat într-un lagăr. Acesta evadează împreună cu un sovietic și cu un profesor, apoi

6. Neamul Șoimăreștilor (1965)

Acesta este un film românesc istoric, care cuprinde 2 părți și este regizat de către Mircea Drăgan, după un scenariu inspirat din romanul cu același nume al lui Mihail Sadoveanu. Filmul se prezintă drept „o povestire din Moldova anului 1612”, iar acțiunea se petrece în Moldova de la începutul secolului al XVII-lea, vizând lupta pentru putere dintre Ștefan Tomșa al II-lea și urmașii lui Ieremia Movilă. „Neamul Șoimăreștilor” se află pe locul 5 în topul celor mai vizionate filme românești vechi din toate timpurile.

Filme românești vechi. Cele mai bune filme românești vechi care te vor face nostalgic
Imagine film Neamul Soimăreștilor

7. Atunci i-am condamnat pe toți la moarte (1972)

Acest film românesc vechi a fost regizat de Sergiu Nicolaescu, iar scenariul a fost inspirat din nuvela scrisă de Titus Popovici, intitulată Moartea lui Ipu, publicată în 1970. În rolurile principale s-au regăsit Cristian Șofron, Georghe Dinică, Ioana Bulcă, Iurie Darie, Amza Pellea, Maria Clara Sebők. Este un film dramatic ce urmărește voracitatea și aroganța conducătorilor unui sat, acțiunea desfășurându-se în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Este un film despre moravuri, care satirizează politica și pe care criticii îl consideră drept unul dintre cele mai bune filme regizate de Sergiu Nicolaescu.

Filme românești vechi. Cele mai bune filme românești vechi care te vor face nostalgic
Atunci i-am condamnat pe toți la moarte (1972)

8. Veronica (1973)

„Veronica” este un film românesc vechi cu care, tind să cred, am crescut cu toții. Regizat de Elisabeta Bostan, cu Margareta Pâslaru, Lulu Mihăescu și Dem Rădulescu în rolurile principale, filmul urmărește viața Veronicăi, o fetiță care trăiește într-un cămin de copii și care, atunci când împlinește 5 ani, primește o traistă fermecată care îi poate îndeplini orice dorință. Însă cu o singură condiție: ca stăpâna traistei să fie cuminte, ascultătoare și să-i ajute pe cei din jur. Este un film efervescent, de basm, plin de cântece frumoase și nostalgie, despre o fetiță care pornește în lume și, încetul cu încetul, descoperă ce și cum este viața.

Filme românești vechi. Cele mai bune filme românești vechi care te vor face nostalgic
Foto Veronica (1973)

9. Misterul lui Herodot (1976)

Acesta este un film românesc regizat de către Geta Doina Tarnavschi, în care distribuția principală a fost reprezentată de actorii Ernest Maftei, Melania Ursu și Silviu Stănculescu. Intriga este reprezentată de faptul că 2 prieteni descoperă, din întâmplare, o agrafă romană. Bănuind că, de fapt, aceasta face parte dintr-o comoară mult mai mare, ei se decid să pornească în căutarea ei. Dar, în scurt timp, din cauza condițiilor meteorologice, rămân blocați și singuri.

10. Drumul oaselor (1980)

În regia lui Doru Năstase, acesta este primul film din seria „Mărgelatu” (o serie genială). Cu Florin Piersic, Iurie Darie, Marga Barbu și Ernest Maftei, acțiunea filmului are loc în Muntenia, în perioada care precede Revoluția din 1848. Este un film istoric extraordinar de bun care, tind să cred, nu necesită precizări suplimentare: acțiune, dramă, istorie și personaje puternice și convingătoare. „Drumul oaselor” este, de fapt, numele dat unui teren secetos din Țara Loviștei, pe care „Frăția” îl străbate pentru a vinde o comoară de pe urma căreia să câștige banii necesari pentru a cumpăra armele necesare unei revoluții.

Drumul oaselor (1980)
Captură din Drumul oaselor (1980)

11. Maria Mirabela (1981)

„Maria Mirabela” este un film vechi româno-sovietic, regizat de Ion Popescu-Gopo, care combină cu talent actorii vii cu desenele animate. Chiar dacă, pe-atunci, tehnicile nu erau atât de dezvoltate ca acum, Ion Popescu-Gopo chiar a reușit să realizeze și să livreze o poveste interesantă, credibilă, în care oamenii reali comunică cu personaje animate. De altfel, sunt de părere că, măcar o dată, fiecare dintre noi l-a văzut și își amintește cu nostalgie de zilele în care era difuzat pe TVR 1.

Filme românești vechi. Cele mai bune filme românești vechi care te vor face nostalgic
Poster Maria Mirabela (1981)

12. Buletin de București (1983)

Acesta este un film românesc vechi de comedie, realizat în regia lui Virgil Calotescu. Rolurile principale au fost interpretate de Mircea Diaconu, Draga Olteanu-Matei, Catrinel Dumitrescu și Octavian Cotescu. Intriga este reprezentată de încercările unei fete de a obține buletin de București care i-ar oferi posibilitatea de a rămâne în capitală. Pentru a face asta, se căsătorește, formal, cu un taximetrist, dar lucrurile se complică odată cu apariția părinților fetei.

Filme românești vechi. Cele mai bune filme românești vechi care te vor face nostalgic
Buletin de București (1983)

13. Cireșarii (1984)

Este puțin probabil să nu fi auzit de cărțile lui Constantin Chiriță, „Cireșarii”, împărțite în 4 volume. Filmul lui Adrian Petringenaru este inspirat din romanele acestuia, iar printre actorii principali se numără Ion Marinescu, Ernest Maftei și Petre Gheroghiu-Dolj. Filmul urmărește un echipaj de pionieri care pune la cale o expediție de recunoaștere într-o peșteră în care s-au adăpostit 2 hoți și surprinde aventurile cireșarilor care sunt de-a dreptul interesante și pline de situații neprevăzute.

14. Noi, cei din linia întâi (1986)

„Noi, cei din linia întâi” este un film în regia lui Sergiu Nicolaescu, care cuprinde 2 părți. Prima parte are acțiunea plasată în octombrie 1944, iar a doua în decembrie-ianuarie, pe fronturile din Transilvania, Ungaria și Cehoslovacia. Este un film de război deosebit de bun, dramatic, după un scenariu scris de Titus Popovici inspirat din ideile lui Petru Vintilă.

Filme românești vechi. Cele mai bune filme românești vechi care te vor face nostalgic
Fotografie din „Noi, cei din linia întâi (1986)”

15. Marea sfidare (1989)

„Marea sfidare” este un film românesc dramatic, istoric, realizat în regia lui Manole Marcus, în care distribuția principală a fost reprezentată de actori precum Maia Morgenstern (Barbara Jaworska), Florin Zamfirescu (Ștefan Rotaru) și Victoria Cociaș (Brigitte von Keller). Filmul urmărește momentul în care Polonia, invadată de către germanii naziști, încredințează României, spre păstrare, tezaurul național. Inspirat din fapte reale, întrucât în 1939, Guvernul Român și-a asumat acest risc colosal.

https://youtu.be/1L9vb1ykZq8

Acestea sunt 15 filme românești vechi pe care vi le recomandăm cu mare drag. Sunt mult, mult mai multe, însă ne-am bazat pe experiențele persoanele atunci când am întocmit această listă. Cu toate acestea, nu le-am văzut pe toate, dar am făcut o selecție sinceră din numeroasele filme românești vechi care au apărut de-a lungul timpului. Dacă ai și alte recomandări, le așteptăm în secțiunea de comentarii. Vizionare plăcută!

Share.
Avatar of Lucian Constantin

Absolvent al Facultatii de Stiinte ale Naturii, specializat in fizica si informatica. Pasionat de mic de tehnologie, cosmologie si tot ceea ce cuprinde necunoscutul si evolutia umanitatii.

Un comentariu

Lasa un raspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.