Cea de-a 14-a ediție Romanian Testing Conference are loc în Cluj-Napoca în perioada 12-14 iunie 2024. Câteva sute de testeri din țară și din străinătate vor participa la prezentări, tutoriale și workshopuri, iar noutatea ediției este sesiunea de Testopsy – o autopsie de testing în care participanții vor diseca, analiza și căuta soluții împreună.
„Vom analiza pas cu pas și strat cu strat rezultatele pentru a înțelege și a învăța cum funcționează mintea unui tester, ce putem învăța din succesele sau din greșelile sale, cum putem sa reproducem sau să evităm anumite decizii și, de ce nu, să aflăm dacă ni se potrivește, dacă suntem confortabili, sa aplicăm strategii similar într-un mod autentic și responsabil”, spune Andrei Conțan, tester și co-fondator Romanian Testing Conference.
Testopsy înseamnă să analizezi procesul de testing al colegului, să-i faci review, să-l diseci în bucăți, ca apoi să-l construiești, să-l întrebi despre deciziile luate și să-ți arate pe îndelete cum a ajuns la deciziile și concluziile finale.
I-am luat un interviu lui Andrei și am încercat și noi să disecăm cât mai mult tema Testopsy-ului: cum îi ajută pe participanți, pentru cine e cea mai utilă experiența, în ce constă efectiv și cu ce a plecat el acasă după o astfel de experiență.
Î: Cum se desfășoară Testopsy?
Andrei Conțan: O testopsie este o examinare a muncii de testare, prin evaluarea detaliată a unei sesiuni de testare: fie a ta, fie a unui coleg.
Ideea din spatele sesiunii e simplă. Ca să te poți dezvolta, e nevoie să știi ce ai de îmbunătățit. Fie că e o activitate extrinsecă și deliberată sau intrinsecă și inconștientă, suma deciziilor va conduce la un anume rezultat.
Sesiunea se va desfășura în 5 pași principali:
- Observă sau fii tu observat în timp ce testezi
- Identifică ce te intrigă sau ce nu înțelegi
- Descrie și definește observația în mod explicit și clar
- Evaluează impactul și alternativele
- Ia o decizie, explică și justifică
Î: Ce beneficiu aduce participanților, în ce fel e utilă această experiență?
Andrei Conțan, co-fondator Romanian Testing Conference: Leonardo da Vinci e celebru nu doar pentru creațiile sale artistice și inginerești, dar pentru abilitatea de a analiza și diseca în cel mai mic detaliu cum funcționează lumea din jur.
Pe Stephen King îl cunoaștem pentru poveștile sale de groază, dar descrierea unei situații în cele mai mici detalii care să transmită stări și să transpună cititorul în mijlocul acțiunii îl face un autor studiat și analizat la cursurile de scris și literatură.
Într-un mod similar, testopsy-ul oferă o perspectivă detaliată și provoacă participanții să interogheze, să analizeze și să înțeleagă procesul de testing și modul de gândire al colegilor testeri.
Participanților li se va oferi o situație de testing pe care vor trebui să o adreseze într-un timp limitat, folosindu-se de tehnicile, strategiile, aplicațiile cu care sunt ei familiari ca apoi să supună unei dezbateri și discuții cu colegii de la masă motivația, scopul, mijloacele și abordarea decisă.
Vom analiza pas cu pas, strat cu strat rezultatele pentru a înțelege și a învăța cum funcționează mintea unui tester, ce putem învăța din succesele sale sau din greșelile sale, cum putem să reproducem sau să evităm anumite decizii și, de ce nu, să aflăm dacă ni se potrivește, dacă suntem confortabili să aplicăm strategii similare într-un mod autentic și responsabil.
Î: Ce aduce nou Testopsy față de o prezentare, un workshop sau un tutorial?
Andrei Conțan: Două elemente diferențiază Testopsy-ul RTC de celelalte sesiuni:
- Dacă la un workshop, tutorial sau prezentare transferul de informație se face între instructor și participant, în cadrul testopsy-ului, experiența și schimbul de informație e de la participant la participant. Vei afla cum gândesc colegii de breaslă, o să-i înțelegi și vei identifica abilități noi, cunoști oameni și legi prietenii.
- Atmosfera și numărul de participanți. Pe principiul Lucrurile mărețe se fac la scară largă ne dorim să aducem nu doar un element educațional în sesiune, ci și unul de diversitate. Ca participant, vei avea acces la modul de gândire a unui coleg de echipă sau concetățean, unui conațional sau participanți din afara țării și vei înțelege varietatea lumii de testing în care definițiile țin de context, comunicarea are elemente culturale, percepțiile și interpretările sunt personale.
Î: De ce Testopsy, ce anume sperați să rezolvați sau să adresați cu ajutorul acestui nou concept?
Andrei Conțan, co-fondator Romanian Testing Conference: Testingul e o activitate de echipă și presupune multă dinamică în cadrul echipei. Însă realitatea din teren e diferită și observăm o lipsă de interacțiune și de dinamism. Un tester are puține oportunități să primească feedback despre strategia abordată, tehnicile folosite, datele de test introduse, observațiile făcute etc.
Prin testopsy oferim un exemplu de colaborare, dezbatere într-un format rapid de înțeles și ușor de replicat. Totodată, oferim ocazia testerilor să exerseze povestea muncii lor de testing într-un mod asumat, intenționat, deliberat și care să ofere încredere echipei sau managerilor cărora se adresează.
Î: Pentru cine crezi că e valoros Testopsy și de ce?
Andrei Conțan: Testopsy-ul e pentru oricine, indiferent de profil, background sau senioritate.
Testopsy-ul e un super tool și poate fi folosit în diferite feluri:
- Să pot explica intențiile de testing într-un mod clar și structurat
- Să pot argumenta deciziile de testing
- Să identific lipsuri în planul de testing
- Să ofer idei de optimizare
- O discuție în retrospectivă despre ce pot face diferit pe viitor.
Î: Ai fost înainte la un Testopsy? Cum a fost?
Andrei Conțan: Prima mea participare la un atelier de testopsy a fost din întâmplare. M-a trimis firma la „Cea mai scumpă conferință de testing” și m-a atras numele speakerului care a găzduit sesiunea; era celebru, era pe val și m-am lăsat ghidat de curiozitate.
Am plecat din acel workshop fascinat și cu capul calendar de concepte și idei, iar în ziua aceea mi-am propus să reproduc această oportunitate și colegilor sau comunității.
De atunci, în fiecare an am tatonat și m-am învârtit în jurul cozii cum să ofer experiența Testopsy pentru audiența din România într-un mod interactiv, energizant și cu învățăminte clare.
M-am dus spre echipa Romanian Testing Conference cu speranța că ei sunt mai conștienți și cu capul mai pe umeri decât mine și i-am întrebat dacă facem Testopsy, iar ei au răspuns în cor: Da, facem clar, dar ce facem mai exact?
Le-am spus că testopsy înseamnă să analizezi procesul de testing al colegului, să-i faci review, să-l diseci în bucăți, ca apoi să-l construiești, să-l întrebi despre deciziile luate și să-ți arate pe îndelete cum a ajuns la deciziile și concluziile finale.
Că e profu’ din școală ce te inspiră dar pe care nu l-ai avut niciodată, îndrumătorul de la care visam să fur meserie, un „Show, Don’t Tell” care face cât 10 workshop-uri monologate de un trainer cu patalama de firmă celebră, cert e că pleci acasă cu un format clar ce poate fi ușor replicat a doua zi în echipă. În plus, are potențialul de a deveni un concept de dezvoltare profesională și dezbatere, foarte util în cadrul echipelor.
***
Romanian Testing Conference este cel mai important eveniment de testing din România, iar ediția următoare vine cu 3 zile pline de ateliere practice și discuții valoroase. Cele mai importante teme ale momentului sunt abordate de experții de top invitați la eveniment.
Tema acestei ediții este Beyond the Surface. Unleashing the hidden potential in testing, în traducere: Dincolo de suprafață. Evidențierea potențialului ascuns în testare.
Detalii și programul Romanian Testing Conference 2024 sunt disponibile pe https://romaniatesting.ro/.