Free cookie consent management tool by TermsFeed

Dacă te întrebi care este semnificația diferiților martori bord Dacia Logan, atunci ai ajuns unde trebuie, deoarece în acest articol vom încerca să-ți explicăm – fără a folosi un limbaj mult prea tehnic, ci ușor de înțeles și accesibil – cum ar trebui să traduci nu doar aprinderea acestora, dar și culorile în care sunt afișați. În esență, acești indicatori bord Logan reprezintă, de fapt, un fel de interfață de comunicare dintre șofer și autovehicul, iar aprinderea oricăruia dintre ei ar trebui tratată cu seriozitate, deoarece ar putea indica o defecțiune electrică sau mecanică a mașinii, o depreciere structurală a unei anumite piese, uzura lor sau erori mult mai specifice. În momentul în care mașina este pusă în funcțiune, în bord se aprind, în mod obișnuit, mai mulți martori, iar fiecare dintre aceștia are un anumit simbol și respectiv o anumită culoare. Implicit, aceștia pot indica fie o posibilă disfuncție a unui automobil (dintr-un spectru foarte larg de defecțiuni care pot fi înregistrate), fie faptul că, de fapt, autovehiculul funcționează cum trebuie.

Culoare martori bord Dacia Logan

Totuși, înainte de a trece la efectiva semnificație martori bord Logan, ar trebui să înțelegi clasificarea acestora în funcție de culori. În principal, împărțirea lor se face în categorii specifice, trei la număr, după criterii precum categoriile și tipurile specifice de probleme ce pot fi înregistrate de către un autoturism. Culorile sunt ușor de diferențiat și indică gravitatea unei anumite defecțiuni, implicit dacă aceasta necesită intervenție imediată din partea șoferului, doar dacă acesta este avizat în rezolvarea problemei, sau dacă intervenția poate fi amânată pentru o scurtă perioadă de timp. Așadar, diferiții martori bord Logan pot fi afișați în următoarele culori și anume verde (sau albastru, la anumite modele), galben (sau portocaliu, la anumite modele) și roșu:

  1. Verde (sau, după caz, albastru) – afișarea unui indicator de bord în această culoare indică starea optimă de funcționare a unei componente a vehiculului, o funcționare normală, exact cum trebuie a acesteia. Cu alte cuvinte, nu este necesar să-ți faci griji dacă martorii de bord sunt aprinși în această culoare (de fapt, s-ar putea chiar să-ți dorești acest lucru). În general, martorii de bord afișați în verde (sau albastru) sunt cei care indică lipsa unei probleme, asta în cazul în care șoferii își fac griji mult mai mari în legătură cu funcționarea optimă a unei anumite piese (cum ar fi plăcuțele de frână, spre exemplu). Rolul lor principal este, de fapt, de indicatori.
  2. Galben (sau, după caz, portocaliu) – faptul că un martor de bord este afișat în una dintre aceste culori indică existența unei probleme. Spre exemplu, ar putea însemna că o anumită componentă (electrică, mecanică, tehnică) nu funcționează (sau dă semne că, în curând, s-ar putea să nu mai funcționeze) corespunzător și, prin urmare, trebuie înlocuită. În esență, nu este vital ca înlocuirea sau revizia să fie făcută imediat, dar problema respectivă nu ar trebui trecută cu vederea de către șofer.
  3. Roșu – afișarea unui indicator de bord în această culoare indică faptul că există, la nivelul autoturismului, o defecțiune serioasă, gravă, care se poate traduce printr-un spectru larg de deprecieri (la nivelul motorului, sistemului de frânare, roților, probleme de siguranță), ceea ce înseamnă că este necesară intervenția și atenția imediate ale conducătorului auto, întrucât funcționarea defectuoasă a unui anumit sistem poate dăuna atât conducătorului auto, cât și celorlalți participanți la trafic. Dacă un martor de bord este afișat în culoarea roșie, indicând o problemă gravă, se recomandă inspecția la un service auto autorizat în vederea rezolvării acesteia.

Semnificație martori bord Dacia Logan

Tablou complet cu martorii de bord ai Daciei Logan
Semnificație martori bord Logan – Ceasurile și martorii existenți ai modelului Dacia Logan

Semnificația gamei de martori bord Logan este prezentată și în manualul utilizatorului, dar mai pe scurt (o găsești la paginile 1.60, 1.61, 1.62 și 1.63). Mai jos am atașat o imagine cu principalii indicatori bord Logan, fiecare dintre ei indicat printr-o anumită cifră sau un anumit număr. Iată care este semnificația acestora, de la 1 (stânga, sus) până la 64 (dreapta, jos, la indicator).

  1. Luminile de ceață frontale sunt în funcțiune (se recomandă a fi oprite atunci când mașina trece de zona încețoșată, întrucât ar putea deranja ceilalți participanți la trafic).
  2. Probleme prezente la servodirecție (necesită intervenție cât mai rapidă).
  3. Luminile de ceață dorsale sunt în funcțiune (se recomandă a fi oprite atunci când mașina trece de zona încețoșată, întrucât ar putea deranja ceilalți participanți la trafic).
  4. Nivelul lichidului de parbriz este aproape de limita inferioară (este recomandat ca stocul de lichid să fie refăcut pentru a nu compromite vizibilitatea prin parbriz).
  5. Semne de uzură la nivelul plăcuțelor de frână (plăcuțele de frână trebuie schimbate cât mai rapid, iar schimbarea să fie făcută de un personal autorizat).
  6. Activarea pilotului automat (menținerea vitezei pe care o dorești).
  7. Indică direcția semnalării.
  8. Indică probleme la nivelul senzorului de lumină.
  9. Mod de iarnă activat.
  10. Indicator al informațiilor de pe computerul de bord.
  11. Indicator bujii, avertizare preîncălzire (Diesel), bujie incandescentă.
  12. Avertizare pentru temperaturi scăzute.
  13. Probleme înregistrate la nivelul sistemului de pornire al mașinii.
  14. Cheia nu se regăsește în mașină.
  15. Bateria cheii este nu este încărcată (aproape de a fi consumată).
  16. Avertizare în ceea ce privește apropierea mult prea mare față de o altă mașină din trafic.
  17. Trebuie să apeși pedala de ambreiaj.
  18. Trebuie să apeși pedala de frână.
  19. Volanul este blocat.
  20. Faza lungă a farurilor este pornită (când se apropie un alt autoturism, treci pe fază scurtă).
  21. Presiunea de la nivelul pneurilor este (mult prea) scăzută (necesită reglare la vulcanizare).
  22. Luminile de întâlnire sau pozițiile sunt în funcțiune.
  23. Bec ars, nu mai funcționează (este necesară schimbarea acestuia cu unul funcțional).
  24. Avertizare privitoare la luminile de frână (dacă nu funcționează, participanții la trafic care circulă în spatele tău nu vor putea observa că frânezi).
  25. Avertizare cu privire la filtrul de particule (necesită curățare).
  26. Probleme (de o anumită natură) la nivelul sistemului de tractare.
  27. Probleme (de o anumită natură) la nivelul suspensiei pneumatice.
  28. Părăsirea benzii de mers.
  29. Probleme la nivelul catalizatorului.
  30. Indică faptul că nu este cuplată (deloc sau cum trebuie) centura de siguranță (este necesar ca aceasta să fie purtată, deoarece, în situații nefericite, poate preveni anumite daune).
  31. Frâna de parcare este cuplată în siguranță, în totalitate.
  32. Probleme la nivelul bateriei sau alternatorului (de obicei, este necesară înlocuirea).
  33. Pornirea sistemului de asistență pentru parcare.
  34. Aprinderea acestui martor indică faptul că este necesar și recomandat să mergi în service.
  35. Indicator pentru farurile adaptive.
  36. Indicator pentru controlul înclinării farurilor.
  37. Avertizare privind eleronul (spoilerul).
  38. Avertizare privind plafonul decapotabil (pentru anumite modele).
  39. Probleme la nivelul airbag-urilor (se recomandă inspecția imediată a funcționării acestora).
  40. Frâna de mână este cuplată.
  41. Prezența apei în filtrul de combustibil.
  42. Indică faptul că airbag-urile sunt dezactivate (se recomandă inspecția imediată).
  43. Problemă de natură mecanică (necesită intervenția unui mecanic autorizat).
  44. Indicator pentru faza scurtă.
  45. Indicator care se traduce prin faptul că filtrul de aer trebuie înlocuit.
  46. Activarea modului Eco.
  47. Sistem de asistență atunci când se coboară pante.
  48. Probleme în ceea ce privește temperatura motorului (necesită inspecție service).
  49. Avertizare în ceea ce privește ABS-ul (Anti-lock Braking System).
  50. Avertizare pentru filtrul de carburant.
  51. Cel puțin o portieră este deschisă.
  52. Capota autovehiculului este deschisă (pentru anumite modele).
  53. Indică faptul că nivelul combustibilului din rezervor este scăzut.
  54. Probleme la nivelul cutiei automate de viteză.
  55. Limitatorul de viteză este activat.
  56. Probleme la nivelul amortizoarelor.
  57. Presiune scăzută la nivelul uleiului.
  58. Înlăturarea stratului de gheață sau chiciură (dejivrare) de pe parbriz.
  59. Portbagajul este deschis.
  60. Oprirea sistemului de control al stabilității.
  61. Senzori pentru ploaie.
  62. Probleme la nivelul motorului sau emisiilor.
  63. Înlăturarea stratului de gheață sau chiciură (dejivrare) de pe lunetă.
  64. Este în funcțiune modul automat pentru ștergătoarele de parbriz.

Aceasta este semnificația principalilor martori bord Dacia Logan. Prezența (sau absența) unora este justificată de faptul că există diferite modele, în funcție de anul fabricației, care au fost mai mult sau mai puțin modificate de-a lungul timpului. În orice caz, toate mașinile au martorii de bord care sunt absolut vitali pentru a putea înțelege și traduce defecțiunile unei mașini. Așadar, o atenție sporită și imediată trebuie acordată acelor indicatori bord Logan care vor fi afișați în culoarea roșie.

Ce reprezintă martor bord Logan zig-zag?

Există unii conducători auto ai unei mașini Dacia care, de-a lungul timpului, au semnalat faptul că au văzut un martor de bord ce seamănă cu un chenar în interiorul căruia se regăsește un fel fulger orizontal (așa cum sunt curbele de pe o electrocardiogramă). Acesta este, de fapt, un alt martor de bord important – martorul luminos multifuncțional care, de obicei, nu se afișează în alte culori decât roșu sau portocaliu, indicând o eroare la nivelul sistemului de injecție. În cazul în care acest martor bord Logan zig-zag se aprinde în culoarea roșie, este vital ca mașina să fie cât mai rapid oprită, motorul scos din funcțiune și să nu se mai urce la volan înainte de a merge la un service auto autorizat sau de a vorbi cu un reprezentant Dacia.

Resetare martori bord Logan

Dacă te întrebi ce trebuie să faci pentru resetare martori bord Logan, atunci răspunsul este unul foarte logic, dacă este să luăm în considerare perspectiva corectă (și recomandată) pe care ar fi de preferat să o urmezi: trebuie să te adresezi unui service autorizat, profesional, care va face o diagnoză complexă și totală pentru a identifica defecțiunile indicate de către martori. Ei vor repara defectele, iar erorile sunt șterse. După ștergerea acestora, martorii se vor stinge, adică se vor reseta, până la următoarea eventuală problemă.

Când vine vorba de semnificația martori bord Logan, lucrurile trebuie tratate cu seriozitate și rapid soluționate, mai ales atunci când aceștia sunt afișați în roșu. Este vital să te asiguri că vei conduce în condiții de maximă siguranță, întrucât participarea la trafic și dinamica normală de condus depinde nu doar de tine, ci și de ceilalți șoferi. Urmărește cu atenție indicatorii de bord și înțelege-le semnificația, deoarece astfel poți evita o mulțime de situații și scenarii neplăcute.

Share.
Avatar of Lucian Constantin

Absolvent al Facultatii de Stiinte ale Naturii, specializat in fizica si informatica. Pasionat de mic de tehnologie, cosmologie si tot ceea ce cuprinde necunoscutul si evolutia umanitatii.

Lasa un raspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.