Poate aș fi vrut să fie o glumă, dar nu e. Chiar nu! De fapt, bănuiesc că dincolo de a fi o idee destul de interesantă, este și o strategie de marketing chiar inspirată. În orice caz, chiar există un film care a fost produs în 2015 și care va fi lansat abia peste 100 de ani, adică în 2115. Adică peste un secol. Tind să cred că nici eu, nici tu, nu vom apuca să îl vedem vreodată. Dar, hei, lumea asta nu este doar despre noi, nu?
Vă amintiți, probabil, de drama Boyhood, nu? Filmul lui Richard Linklater, cu Ellar Coltrane, Patricia Arquette, Ethan Hawke și Lorelei Linklater, filmat între 2002 și 2013, care urmărește 12 ani din viața unui actor?! Se pare că acesta a dat startul unor „experimente cinematografice”, iar următorul titlul este 100 Years, filmul experimental science-fiction scris de John Malkovich și regizat de către Robert Rodriguez.
Finalizarea producției a fost anunțată în 2015, sub sloganul ”The Movie You Will Never See” („Filmul pe care nu îl vei vedea niciodată”), și urmează să fie lansat oficial pe data de 18 octombrie 2115 (cine știe, de fapt, ce se va mai fi întâmplat până atunci). Perioada de 100 de ani, respectiv un secol, este oarecum semnificativă: atât îi trebuie unei sticle de coniac Louis XIII pentru a se matura corespunzător și a avea o aromă incomparabilă.
Filmul 100 Years, filmul pe care nu îl vei vedea niciodată, unul de scurtmetraj, are în distribuție un ansamblu internațional de actori, relativ restrâns, printre care se numără John Malkovich (în rolul protagonistului), actrița taiwaneză Shuya Chang (în rolul protagonistei) și actorul chilian Marko Zaror (în rolul antagonistului).
Deși nu știm prea multe despre acest film, întrucât lucrurile sunt tăinuite cu atenție, se pare că filmul 100 Years va fi un scurtmetraj. În 2019, regizorul Robert Rodriguez a afirmat într-un interviu faptul că ideea i-a venit atunci când făcea mai multe scurtmetraje și, în primă instanță, a crezut că „filmul” are să fie o reclamă, ceva de genul. Între timp, s-au hotărât „să-l țină sub cheie” pentru 100 de ani.
Chiar dacă intriga rămâne ascunsă, pe 18 noiembrie 2015, Malkovich și Rodriguez au pus la dispoziție publicului trei teaser trailere: Retro, Nature și Future. În așteptarea lansării, filmul este păstrat într-un seif de înaltă tehnologie, în spatele unui geam antiglonț, care este programat să se deschidă automat pe data de 18 noiembrie 2115, în ziua premierei filmului. Aproximativ o mie de invitați din întreaga lume, printre care, evident, Makovich și Rodriguez, au primit bilete de invitație din metal – cu toate acestea, mai mult ca sigur le vor transmite urmașilor lor.
Seiful în care este păstrat filmul 100 Years a fost expus la Festivalul de film de la Cannes din 2016, dar și în alte orașe, înainte de a fi adus înapoi la Cognac (Franța), în pivnițele Louis XIII; după cum am zis, data lansării – peste 100 de ani – este semnificativă, iar Lodvic du Pleiss, director executiv pentru Louis XIII Cognac, a declarat că „Louis XIII este un adevărat testament al măiestriei timpului și, astfel, am căutat să creăm o piesă de artă care să exploreze relația dinamică dintre trecut, prezent și viitor”.
Cele trei teasere ale filmului, fiecare prezentând o viziune diferită a anului 2115, prefigurează cam despre ce ar fi, de fapt, 100 Years: o versiune incredibilă a unei tehnologii superioare, computerizată, o lume digitalizată, o civilizație post-Cernobîl, care se reîntoarce spre natură într-un Univers semi-colapsat, un viitor retro, așa cum era imaginat în creațiile science-fiction din anii 1940-1950.
Sincer, eu deja sunt curios. Știu că nu voi apuca să-l văd vreodată, asta dacă nu voi reuși cumva să mă sustrag morții și, cumva, să pun mâna pe un bilet dintr-ăla metalic. În orice caz, consider că este o idee foarte interesantă și, dincolo de a fi, poate, o strategie de marketing, cu siguranță acest film va rămâne drept „dovadă”, poate „etalon” a ceea ce, cândva, a însemnat Pământul și lumea în care am trăit. Un experiment cinematografic care merită toată atenția, 100 Years, filmul pe care nu-l vei vedea niciodată, cu siguranță va rămâne în istorie.
Un comentariu
Multumim!