Free cookie consent management tool by TermsFeed

Atunci când spui „filme creștine”, te gândești în mod instant la poveștile biblice după care de-a lungul timpului s-au făcut numeroase ecranizări. Cu toate acestea, există un număr destul de mare de opțiuni care reușesc să dea viață unor povești inspiraționale, inspirate din fapte reale, despre oameni care au reușit să depășească greutăți incredibile în viața lor, povești care nu doar că i-au transformat în creștini, ci i-au făcut să iubească lumea în care trăiesc. În genul acesta de filme, personajele ajung să se conecteze cu o putere divină, descoperind adevăruri profunde și spirituale, găsind speranță în urma credinței pe care o au în Dumnezeu. În lumea contemporană, este foarte ușor să fii cinic, să pui la îndoială anumite adevăruri, să crezi în teorii ale conspirației și poate chiar să judeci persoanele care trăiesc adoptând un stil de viață religios, în comuniune cu forța divină. Cu toate acestea, n-ar trebui să fim în măsură și să ne permitem să facem acest lucru, deoarece fiecare își trăiește viața după propriile valori și credințe.

Poveștile din aceste filme creștine pe care ți le vom recomanda reușesc să aducă lumină și speranță în viața oamenilor, poate chiar în acele momente întunecate, pline de griji și dureri, în care pare că nici speranță nu mai există. Filmele de acest gen spun povești despre oameni, dar și povești despre ce înseamnă prietenia, iubirea față de cel apropiat și să nu îți pierzi niciodată, dar niciodată speranța. Sunt filme potrivite pentru întreaga familie, de la mic la mare, deoarece reprezintă lecții de viață care te vor inspira, îți vor da curaj și speranță, și deseori te vor regăsi cu lacrimi în ochi la fârșit. Sunt povești emoționante despre familii, despre tragedii, dar despre cum credința și speranța în Dumnezeu întotdeauna a reușit să reprezinte un liant de salvare, un catarg de pe un vas aflat în mijlocul furtunii. Vă prezentăm mai jos topul nostru special cu filme creștine, unele inspirate din întâmplări reale, cu povețe spirituale, morale si etice transmise prin intermediul poveștilor si personajelor.

Ben-Hur (1959)

Ben-Hur este probabil unul dintre cele mai semnificative titluri ale acestui gen, care nu este de inspirație biblică. Urmărește povestea lui Judah Ben-Hur (prescurtat Ben-Hur) care trăiește în Ierusalim, pe picior mare, la începutul secolului I. După mult timp în care au stat despărțiți, se întâlnește cu un vechi prieten, Messala, dar din cauza atitudinilor politice diferite, cei doi încep să se distanțeze. În timpul unei parade, o țiglă de pe acoperișul casei lui Judah Ben-Hur cade și îl rănește pe guvernator. Drept consecință, deși Ben-Hur nu este vinovat cu nimic, acesta este trimis la muncă, iar mama și sora sa în închisoare. Ben-Hur își promite că se va întoarce pentru a se răzbuna, însă acolo unde ajunge își va da seama, cu ajutorul credinței, că răzbunarea nu va fi niciodată o soluție, ci întotdeauna dorința de a face bine în lume. Filmul este inspirat dintr-o carte scrisă de către autorul Lew Wallace, intitulată Ben-Hur: A Tale of the Christ.

Trailer oficial Ben Hur, cu Charlton Heston, Jack Hawkins, Stephen Boyd

Îmblânzitorul de vânt (2019)

William Kamkwamba (Maxwell Simba) este un copil născut în Malawi, Africa. El este nu doar un elev eminent, inteligent, ci și deosebit de pasionat de fizică. La vârsta de paisprezece ani o secetă teribilă lovește sătucul în care locuiește: oamenii nu mai au ce bea și mânca. Cu credință în Dumnezeu și într-o forță divină, William decide să cerceteze mai multe despre modul în care fizica l-ar putea ajuta să-și salveze satul. După ce studiază timp îndelungat, îi vine o idee foarte inspirată: aceea de a construi un generator eolian care să poată acoperi nevoile energetice ale familiei sale și satului în care trăiește. Un film inspirațional, care vorbește despre puterea ce își are casă în sufletele și mințile oamenilor, din dorința de a face bine, a dărui și a trăi alături de ceilalți, în comuniune deplină și armonie. Poate fi considerat unul dintre acele filme creștine care îți dau de gândit și te emoționează până la lacrimi.

Tatăl imbrățișează fiul
Foto Îmblânzitorul de vânt. Sursa fotografiei: netflix.com

Little Boy (2015)

Filmul de față urmărește povestea lui Pepper Busbee (Jakob Salvati), un copil simplu care are o viață la fel de simplă, dar de care este mulțumit, într-un orășel american liniștit. Totuși, viața sa este dată peste cap în momentul în care tatăl său este obligat să se înroleze în armată, pentru a lupta în cel de-al doilea război mondial (scris cu literă mică, pentru că denumirea niciunui fel de război nu merită scrisă cu literă mare). Își pierde speranța, însă o întâlnire cu un magician îi va arăta faptul că puterea credinței va triumfa întotdeauna, și că niciodată nu trebuie să renunți în a crede faptul că miracolele sunt și vor fi întotdeauna posibile. Un film despre puterea infinită a credinței și dovadă a faptului că speranța nu moare niciodată.

Trailer Little Boy

God Calling (2018)

Filmul urmărește povestea transformării lui Sade care, după ce trece printr-o tragedie, pornește într-o călătorie a descoperirii și vindecării, a mântuirii și regăsirii. Filmul scoate în evidență ce înseamnă spiritualitatea în zilele noastre, dar reprezintă și un interesant joc de imaginație: cum ar percepe Avraam sau profetul Ilie societatea din ziua de astăzi, în care suntem dominați de o goană neîncetată după bani, avere, faimă, social media și validare. Călătoria lui Sade este însăși o călătorie universală către credință și spiritualitate, din dorința de a ne regăsi drumul în această lume plină de haos, hazard și durere. Poate unul dintre cele mai emoționante filme creștine.

Trailer God Calling

Father Stu (2022)

Acest film este inspirat din fapte reale și urmărește povestea de viață a părintelui Stuart Long (Mark Wahlberg), un fost boxer devenit preot după o carieră eșuată și o întâlnire în care a simțit moartea pe propria-i piele. Povestea de viață a preotului Stuart Long a inspirat sute de oameni, fiind o dovadă clară a forței omului de a se ridica din cele mai tenebroase și întunecate mocirle, până la cele mai luminoase și pline de viață piscuri. Un film inspirațional, profund, pe care ar trebui să îl urmărească fiecare dintre noi pentru a-și da seama că niciodată nu este prea târziu pentru a renunța la lucrurile care ne fac rău, deoarece avem în interiorul nostru tot ce ne trebuie pentru a reuși întotdeauna.

Mark Wahlberg
Filmul Father Stu, cu Mark Wahlberg. Sursa foto: themoviedb.org

Binecuvântată fii, închisoare (2002)

Un film în regia lui Nicolae Mărgineanu, inspirat din cartea cu caracter autobiografic scrisă de Nicole Valéry-Grossu, Bénie sois-tu, prison! Profund, emoționant, nu pentru oricine, filmul de față are acțiunea plasată în România anilor 1950, influențată puternic de stalinism. Pe data de 24 august 1949, Nicoleta (Maria Ploae), este arestată din cauza faptului că este nepoata lui Iuliu Maniu și face parte dintr-un partid politic de opoziție. Va fi închisă într-o clădire cunoscută sub numele de „Malmaison” („Casa răului”, în traducere aproximativă). Torturată, batjocorită, din ce în ce mai slăbită, Nicoleta reușește să reziste întocmai datorită credinței pe care o descoperă în acest loc întunecat, rece și înfiorător.

Trailer Binecuvântată fii, închisoare

Mănâncă, roagă-te, iubește (2010)

Filmul este inspirat din jurnalul de călătoriei al lui Elizabeth Gilbert, care decide să plece într-o călătorie la capătul căreia să se regăsească. Proaspăt divorțată, pierdută, confuză și nesigură de ceea ce își dorește de la viață, ia riscă totul pentru această călătorie în jurul lumii care, într-un timp foarte scurt, devine o căutare a sensului și o modalitate de autodescoperire. În diferite țări, ea va descoperi plăcerea de a mânca (în Italia), credința, puterea și inspirația rugăciunii (în India) și într-un mod neașteptat, efervescent, ce înseamnă pacea interioară, iubirea și respectul. Un film inspirațional, o călătorie emoționantă și plină de trăiri care ne demonstrează că în noi există puteri și forțe care mereu ne vor ajuta să depășim situațiile grele cu care ne confruntăm.

Trailer oficial Mănâncă, roagă-te, iubește

The Young Messiah (2016)

Dacă ești în căutare de filme creștine de inspirație biblică, atunci acesta este unul pe care să îl iei în considerare. Reprezintă o readaptare modernă a poveștii lui Iisus care, la vârsta de 7 ani, fuge în Alexandria alături de familia sa pentru a evita să fie ucis la porunca regelui Irod. Chiar dacă știe că misiunea sa pe acest pământ este una specială, și știe că este diferit față de ceilalți copii și băieți, Iisus este încă mult prea tânăr pentru a înțelege care îi este adevărata menire. În momentul în care află vestea că Irod a murit, aceștia își recapătă speranța de a se reîntoarce în Israel, la fosta lor casă, cu gândul că pacea în sfârșit domnește în acele locuri. Totuși, ei nu știu că fiul lui Irod vrea să ducă mai departe ceea ce tatăl său a început.

Un băiat și o fată intr-un fundal alb
Foto The Young Messiah. Sursa imaginii: hollywoodreporter.com

Noah (2014)

Continuând lista cu filme creștine de inspirație biblică, Noah este unul pe care nu ar trebui să îl ratezi. După cum și numele îi spune, urmărește povestea lui Noah și a familiei sale, el va construi arca salvatoare, cea pe care se vor adăposti animalele înainte de potopul care va curăța Pământul. Într-o adaptare modernă a poveștii, Noah se vede nevoit să facă față numeroaselor piedici care i se pun de către locuitorii satului în care trăiesc, credința fiindu-i pusă la încercare. Cu toate acestea, filmul este extrem de impresionant, foarte frumos filmat și adaptat după o poveste pe care oricine o cunoaște. Un film emoționant, dramatic și plin de speranță.

Trailer oficial Noah

Maria Magdalena (2018)

Încheiem lista noastră de recomandări de filme creștine cu acest titlu absolut cutremurător, de o intensitate emoțională aparte. Plasat în Iudeea, în anul 33 d.Hr., filmul urmărește povestea de viață a unei tinere credincioase din satul Magdala care, după ce refuză cererea în căsătorie a lui Efrain, este acuzată că ar fi posedată de diavol. Elisei, tatăl Mariei, îl consultă pe Iisus, pe care îl roagă să „o vindece” pe Maria astfel încât aceasta să i se supună. În momentul în care îl vede pe Iisus, Maria este uimită de înțelepciunea și cuvintele sale, așa că decide să îl urmeze în a sa călătorie. De-a lungul acesteia, mai mulți bărbați i se alătură lui Iisus, iar Maria devine „singura care a înțeleg mesajul propovăduit de către cei doisprezece apostoli ai lui Iisus și Iisus însuși”. Un film deosebit de emoționant, profund, despre puterea de a crede și a-ți asculta sufletul.

Maria Magdalena, trailer oficial

Acesta este topul nostru cu filme creștine pe care vi-l recomandăm cu mare încredere. Suntem siguri de faptul că vor reuși să vă emoționeze, să vă miște și să vă dea speranță. Sunt filme potrivite pentru întreaga familie, de la mic la mare, având limbajul adecvat oricărei vârstei. Dacă ai și alte recomandări de filme creștine, le așteptăm cu interes în secțiunea de comentarii. Sperăm că în această listă ai găsit măcar un film care să îți fie pe plac. Până atunci, vizionare plăcută și îți mulțumim pentru vizită!

Share.

Lasa un raspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.