Când spui „Pisa”, deja te gândești la faimosul obiectiv turistic numit Turnul înclinat din Pisa, un punct de reper al orașului Pisa, care l-a făcut faimos în întreaga lume. Totuși, pe lângă turn, orașul oferă multe alte lucruri interesante de văzut, obiective turistice pe care, pentru a le vedea în splendoarea lor, nu-ți ajunge o zi întreagă. Când ajungi pentru prima dată în faimoasa Piazza dei Miracoli, atenția îți este captivată de magnificul turn, de-o arhitectură absolut superbă. În Piazza dei Miracoli nu se găsește doar turnul, ci concentrează o mulțime de alte monumente care trebuie văzute de către oricine ajunge în acest oraș. Interesant este că în incinta pieței îți poți achiziționa un fel de abonament care-ți permite să vezi toate monumentele (cu doar 10 euro, fără a avea totuși acces în interiorul turnului).
După ce admiri turnul (există și posibilitatea de a urca în el, contracost, după achiziționarea unui bilet) din toate unghiurile și te bucuri de priveliștea de sus, de-a lungul perimetrului pieței poți continua vizita celorlalte monumente splendide: Catedrala, Baptisteriul, Cimitorul, Muzeul Catedralei și Muzeul Sinoadelor. Dincolo de splendoarea unui oraș cu aer istoric, arhitectură romanică, caracteristică spațiului occidental din secolele XI-XIII, dominată de programul religios creștin și integrând elemente carolingiene și bizantine, Piazza dei Miracoli este cel mai splendid ansamblu de arhitectură romanică din Italia. Fațetele de marmură dungată în alb și gri, plină de coloane și arcuri, catedrala cu domul său islamic și baptisteriul cu cupolă asortată, care se ridică dintr-un gazon verde, extrem de frumos.
La pas prin Pisa. Ce merită să vizitezi în Pisa
Întrucât nu este un oraș tocmai mare și majoritatea obiectivelor turistice sunt concentrare cam prin aceeași zonă, să mergi la pas prin Pisa este, de fapt, o experiență memorabilă în sin e. Disclaimer: la anumite ore, zonele turistice sunt deosebit de aglomerate. Dar asta nu sporește decât sentimentul că împarți gratitudinea acelorași pasiuni cu alți oameni care, din toate colțurile lumii, au venit să descopere splendorile și istoria acestui oraș. Așadar, iată ce poți vedea în acest oraș fără a-ți face griji în privința banilor – intrările sunt, de obicei, foarte accesibile, în special dacă ești student și ai reducere.
1. Piazza dei Miracoli: Turnul înclinat și alte obiective turistice Pisa incredibile
Să te afli în fața Turnului din Pisa este, într-adevăr, ceva emoționant. Pur și simplu stai în fața lui și îl admiri. Cred că dacă n-ar fi fost cu adevărat înclinat, cu siguranță și-ar fi pierdut puțin din unicitate și farmec. Cu toate acestea, este o construcție impozantă, ce-i drept în poze arătând mult mai mare decât în realitate. Mulți ani, turnul a fost închis pentru restaurare și pentru a se asigura faptul că înclinarea sa este oprită, pentru a nu ajunge, în cele din urmă, să se prăbușească de tot. Închis pentru vizitatori, și-a redeschis din nou porțile. Urcarea este o experiență unică, dar numărul de persoane care pot urca în turn, zilnic, este limitat, așa că trebuie să-ți cumperi din timp biletele. Din păcate, n-am știut acest lucru, dar m-am bucurat nespus să-l pot observa chiar și de afară.
Piazza dei Miracolli este locul unde se găsesc mai multe obiective turistice, fiecare putând fi vizitate pe baza aceluiași bilet (care, după cum am spus, exclude posibilitatea de a intra în turn – pentru a avea acces în interiorul său, trebuie să îți cumperi un bilet special). Ce mi-a plăcut foarte mult a fost faptul că erau și studenți, probabil de la istorie și arte, care încercau să restaureze pe cât posibil anumite sculpturi și picturi, dar fără a interveni prea mult asupra acestora, în sensul în care le-ar deprecia calitatea istorică pe care o au.
Sunt foarte multe de spus despre Piazza dei Miracolli. De fapt, cred că, vrăjit de toată arhitectura și tot aerul istoric, am petrecut în jur de două ore în incinta ei. Am vizitat și câteva muzee, am descoperit „poveștile din spatele cortinei” și motivele pentru care turnul este de fapt înclinat. Numeroșii turiști, evident, încercau să mimeze acele fotografii în care par că ar încerca să susțină turnul din a se răsturna, dar m-am mulțumit să fac câteva poze simple în fața lui.
2. Piazza Vittorio Emanuele & Lungarno Galilei
Un alt peisaj frumos este înfățișat de Piazza Vittorio Emanuele, care reprezintă nucleul administrativ al orașului: o piață în formă de amfiteatru, înconjurată de o galerie deschisă, complet pietonală, plină de magazine care, subtil, se integrează în peisajul clădirilor istorice. Pentru toți cei care iubesc cumpărăturile, dincolo de piață se află Corso Italia, cea mai importantă și, de altfel, renumită stradă din Pisa (a fost primul lucru pe care ni l-a recomandat persoana la care ne-am cazat). De-a lungul acestei străzi, poți admira panorama reprezentată de râul curat pe marginea căruia locuitorii și turiștii stau și vorbesc, mănâncă înghețată, socializează și se bucură de o mult meritată vacanță.
E o experiență plăcută, în sine, să mergi pe aceste străzi, de-a lungul râului Arno, ajungând la faimosul Logge dei Banchi, chiar în fața Ponte di Mezzo. Fără a traversa râul Arno, ne-am îndreptat spre Lungarno Galilei. Ulterior, am aflat că „lungarni” este denumirea drumurilor care se întind de-a lungul râului Arno, atât în Pisa, cât și în Florența, și sunt străzi importante atât pentru rezidenți, cât și pentru vizitatori: există numeroase cafenele și restaurante de-a lungul lor, fiind o ocazie specială de a admira comorile arhitecturale și istorice ale orașului. Când ajungi la Ponte della Fortezza, cel care traversează râul, găsești biserica San Sepolcro, o clădire octogonală construită drept refugiu, spital și mănăstire, dedicată Cavalerilor Templieri.
3. Lungarno Mediceo & Piazza dei Cavaleri
De cealaltă parte a râului Arno, în schimb, se întinde Lungarno Mediceo, cunoscut mai ales pentru Palatul Medici (Palazzo Vecchio, unde au locuit Cosimo Il Vecchio și Lorenzo Il Magnifico), și pentru Biserica San Matteo și Muzeul Național, care găzduiește importante opere de artă ale artiștilor italieni de renume internațional. Piazza dei Cavaleri, un loc prin care trebuie să treci pentru a ajunge la turn, este mereu plină de turiști și locuitori ai Pisei. În piață se află prestigioasa universitate Scuoala Normale di Pisa și Palatul cu Ceas. Acest palat are două turnuri, dintre care unul – Turnul Foamei – a fost menționat de Dante Aligheri în lucrarea sa „Divina Comedie”, fiind, astfel, foarte cunoscut. Contele Ugolino della Gherardesca, împreună cu fiii și nepoții săi, a fost întemnițat acolo și lăsat să moară de foame, conform legendelor, în timpul Evului Mediu.
4. Grădina Botanică din Pisa
Situată foarte aproape de Piazza dei Miracoli, se găsește Orto Botanico sau Grădina Botanică din Pisa, o destinație care aduce un pic de natură în acest itinerar artistic, arhitectural și istoric al Pisei. Intrarea este accesibilă, adulții plătesc 4 euro, studenții 2 euro și familiile (indiferent de numărul de copii) doar 8 euro. Este o oază de liniște, cu specii interesante de plante, sere speciale pentru plante tropicale, suculente, de deșert, un mic lac plin de broscuțe și multe, multe șopârle. Pe lângă asta, există și câteva muzee naturale care merită vizitate, unde ne-am delectat cu date despre plante și fiziologia acestora, specii de ciuperci în miniatură și altele de acest gen.
Un oraș în care plimbările în sine sunt o experiență specială
Dincolo de obiectivele turistice extrem de frumoase, a te plimba prin Pisa, pur și simplu, la pas, este o experiență cu totul diferită. Liniștea se resimte, nefiind un oraș tocmai populat. Surprinzător este cât de mulți locuitori folosesc scuterul și bicicletele pentru a se deplasa dintr-un loc în altul, și nu mașinile. Efervescența italiană se face resimțită în orice împrejurimi, dar și bunăvoința și chiar ospitalitatea acestora. Ar fi multe de spus despre un asemenea oraș, multe de văzut, și știu că acest articol nu este în stare să surprindă cât de frumos este, de fapt, să mergi în Pisa.
Aerul istoric este unul deosebit, conturând încă o dată bogăția culturală italiană. Oamenii sunt gata oricând să te ajute, iar limba nu este o problemă, întrucât mai toți vorbesc engleză. De departe, mâncarea este foarte accesibilă și, în general, prețurile, dar asta raportându-ne la venitul lor minim, nu la al nostru. Dacă stau mai bine și mă gândesc, prețurile sunt cam aceleași ca la noi, dar calitatea nicidecum nu se compară. O pizza mâncată „acasă la mama ei” e cu totul și cu totul altceva, iar pastele, de departe, au fost cele mai bune mâncate vreodată.
Așadar, dacă vrei să ai parte de un city break memorabil, fără să dai spargere prea mare în economii, cu siguranță Pisa este orașul pe care trebuie să îl vizitezi. Un loc care te va vrăji de din prima clipă, relevându-ți cultura și istoria unei țări deosebit de bogate din această privință! Ai fost vreodată în Pisa? Dacă da, cum ți s-a părut? Suntem siguri că a fost o experiență de neuitat pe care ai repeta-o oricând – chiar dacă deja ai văzut cam tot ce s-ar fi putut vedea, este un oraș în care te reîntorci pentru a te bucura, încă o dată, de ospitalitatea, pacea și efervescența arhitecturală și istorică a unuia dintre cele mai renumite orașe italiene.