Free cookie consent management tool by TermsFeed

Dacă ești un fan al mâncărurilor rafinate, cu siguranță ai auzit de stele Michelin. Dacă nu, probabil ai vrea să afli ce semnifică acest termen și cum se traduce această calificare. Stelele Michelin fac parte din categoria celor mai înalte distincții din domeniul gastronomiei și al artelor culinare, un premiu pe care fiecare bucătar ce excelează în bucătărie își dorește să îl obțină de-a lungul carierei, motivul fiind ușor de înțeles. Această certificare semnalează faptul că maestrul bucătar a atins cele mai înalte niveluri în gastronomie și restaurantul servește mâncare de înalta calitate.

Stelele Michelin sunt atribuite acelor restaurante care se remarcă prin atenția deosebită la detalii și depășirea așteptărilor în ceea ce privește conținutul farfuriei. În definitiv, există o serie de cerințe pentru a obține o stea Michelin, cum ar fi folosirea produselor proaspete și calitative și serviciu pentru clienți impecabil. Așadar, să aflăm ce reprezintă stelele Michelin, cum se clasifică și care este modalitatea prin care se obțin.

Istoria stelelor Michelin

Stelele Michelin provin dintr-un loc renumit în ceea ce privește pasiunea pentru bucătărie – Franța, unde frații Andre și Edouard Michelin și-au întemeiat o companie de cauciucuri. Așadar, istoria stelelor Michelin are o legătură strânsă cu anvelopele, iar întreaga direcție a artei culinare a fost schimbată din momentul lansării acestei afaceri. După ce au înființat compania în anul 1889, frații erau în căutarea unei modalități prin care să determine șoferii de la acea vreme să călătorească mai mult și prin urmare, să cumpere mai multe cauciucuri. Ei au alcătuit Ghidul Michelin, care conținea informații importante pentru șoferi, precum locurile unde se găsesc cele mai bune restaurante și cazări.

Pe măsură ce afacerea s-a dezvoltat, și ghidul a devenit tot mai cunoscut și solicitat, iar frații au decis să aplice un tarif pentru utilizarea ghidului. Ulterior, aceștia au angajat un grup de inspectori anonimi al căror scop era să examineze și să ofere recenzii restaurantelor pe bază de 3 categorii, care se află în vigoare și în zilele noastre. Acestea se numesc ”Stele Michelin”.

De atunci, Ghidul Michelin s-a tot extins, iar astăzi evaluează peste 30.000 de unități din 23 de țări de pe trei continente, dintre care doar 136 premiate cu 3 stele Michelin. Inspectorii încă vizitează și explorează restaurantele în mod complet anonim, astfel încât nimeni să nu știe că sunt luate în considerare pentru a primi o stea Michelin. 

Clasificare stele Michelin

Stelele Michelin sunt atribuite restaurantelor în urma unor evaluări riguroase, realizate de către cei mai pricepuți inspectori din domeniul gastronomiei. În funcție de abilitățile culinare și calitatea serviciilor acelei locații, restaurantul va fi recompensat cu 1, 2 sau 3 stele Michelin. Însă doar cele mai bune localuri din întreaga lume se califică pentru această desemnare.

Indiferent dacă te afli la începutul deslușirii artelor culinare și vrei să știi cum se poate obține o stea Michelin în viitor sau ești pur și simplu curios de desfășurarea acestei proceduri, iată sistemul de clasificare a stelelor de la 1 la 3:

  • O stea Michelin: un restaurant trebuie să fie considerat ”un restaurant foarte bun din categoria sa, unde trebuie să te oprești”;
  • Doua stele Michelin: principiul este ”bucătărie excelență, pentru care merită să te abați de la drum”;
  • Trei stele Michelin: un restaurant trebuie să servească ”bucătărie excepțională, merită să faci o călătorie special ca să iei masa în acea locație”.

Stelele Michelin sunt cel mai des atribuite unităților din Europa, dar ghidul cuprinde și orașe din Asia, Brazilia și Statele Unite. În ceea ce privește SUA, în ghidul Michelin sunt încadrate momentan doar cinci orașe: New York, Chicago, Washington DC, Los Angeles și San Francisco. Aceste restaurante sunt destul de diferite, dar au și câteva caracteristici comune, cum ar fi focusul pentru obținerea unei experiențe culinare desăvârșite. Experiența din bucătărie vine la pachet cu performanțele în arta culinară, tehnicile și metodele inovative de gătit și calitatea ingredientelor.

Clasificare stele Michelin
Clasificare stele Michelin. Sursa: Mechelin Guide

Cum se obțin stelele Michelin?

Spre deosebire de alte sisteme care definesc luxul sau performanțele dintr-un anumit domeniu (unde se notează de obicei pe o scară de la 1 la 5 stele), Ghidul Michelin are doar trei. Deși metoda prin care se poate obține o stea Michelin nu este foarte bine cunoscută, există câțiva bucătari ce profesează în restaurantele cărora li s-a acordat acest premiu, iar ulterior aceștia și-au împărtășit experiențele cu scopul de a ajuta cu informații și pe alți inițiatori din domeniu.

Printre criteriile de bază se numără următoarele condiții: o bucătărie care satisface și cel mai pretențios ochi atunci când vine vorba de curățenie, personal care acordă o atenție sporită la detalii și o înclinație față de preparatele în stil franțuzesc. De menționat este și faptul că Michelin acționează doar în unele zone, așadar pentru a se afla în grafic pentru a primi o stea, restaurantul trebuie să fie situat și să își desfășoare activitatea în raza lor de operare.

De asemenea, Michelin protejează cu strictețe factorul anonim și identitatea inspectorilor lor, munca acestora nefiind dezvăluită. Criteriile stricte de obținere a stelelor Michelin au fost stabilite încă din 1936 și sunt valabile și astăzi. Iată cum se vor judeca preparatele în decursul acestor vizite anonime, în funcție de următoarele cinci criterii:

  • Calitatea produselor. Acest aspect face referire la păstrarea în condiții cât mai curate a ingredientelor, la utilizarea produselor de calitate superioară și la autenticitatea preparatului final. Nu reprezintă o necesitate că restaurantele să folosească ingrediente de lux, cum sunt trufele, calcanul și foie gras pentru a stârni interesul inspectorilor. Spre exemplu, există un restaurant premiat cu trei stele Michelin, unde meniul conține preparate destul de simple, precum sfeclă și peste afumat;
  • Factorul creativ. Limbajul restaurantului este reprezentat de originalitatea și echilibrul preparatelor servite, precum și de stăpânirea jocului de arome și a numeroaselor tehnici de gătit;
  • Iscusința gătitului și obținerea gustului, pentru a dovedi abilitățile culinare și personalitatea bucătarului;
  • Un raport corect calitate – preț;
  • Consistența preparatelor este un factor esențial pentru a avea o experiență culinară desăvârșită.

Aspectul restaurantului poate influența acordarea unui premiu?

Deși atenția inspectorilor Michelin este centrată în cea mai mare parte doar pe farfurie și performanța culinară, în final aceștia vor evalua experiența totală a localului respectiv, unde este inclusă și atmosfera, indiferent de gradul de formalitate sau informalitate. Deși nu există o influență directă asupra premiului în ceea ce privește interiorul restaurantului, atmosfera trebuie să fie plăcută și confortabilă pentru clienții săi.

Cine acordă stelele Michelin?

După ce am aflat că lucrurile sunt destul de evazive în ceea ce privește criteriile de acordare a prestigioasei stea Michelin, mai departe vom descoperi faptul că oamenii destinați să acorde acest premiu sunt și mai misterioși de atât. Acest grup este format din aproximativ 120 de inspectori a căror identitate nu este cunoscută.

Echipa operează în 23 de țări, călătorind în medie 45.000 de km pe an și încercând mâncăruri în 240 de restaurante diferite. Unitățile prevăzute în Ghidul Michelin sunt vizitate o dată la un an jumătate, excepție făcând situația în care acestea sunt vizate pentru o schimbare. Restaurantele premiate cu o stea vor primi patru vizite pe an dacă sunt luate în considerare pentru a primi o a doua stea, iar restaurantele care dețin deja două stele vor fi inspectate de zece ori într-un an dacă se află în cursa de a o câștiga pe cea de a treia.

Ce se întâmplă după ce ai primit o stea Michelin?

După ce un restaurant a fost recompensat cu prima sa stea Michelin, acesta va fi clasat pe locurile fruntașe în listele presei, a criticilor culinari și a vedetelor, factori ce vor atrage foarte mulți clienți și o dezvoltare a afacerii. Această reușită va contribui la factorul emoțional al personalului, sporind emoțiile și presiunea din jurul bucătarilor ce vor încerca din răsputeri să mențină acel nivel sau chiar să progreseze, aspirând la două sau trei stele.

Poți pierde o stea Michelin?

Da, restaurantelor li se poate retrage steaua Michelin. Dacă în decursul celor 18 luni în care echipele fac verificări restaurantelor premiate se observă că bucătăria unei unități nu mai respectă una dintre cele cinci criterii stricte ale ghidului Michelin, localul ar putea fi expus riscului de a-și pierde steaua.

Restaurante cu stele Michelin

Chef Alain Ducasse
Alain Ducasse – restaurantul Plaza Athenee premiat cu 3 stele Michelin. Sursa: The Times

În cazul în care ești curios dacă avem restaurante românești premiate cu stele Michelin, momentan acestea nu există. Dacă îți dorești să gusti din această experiență gastronomică unică, trebuie să știi că la Paris se află restaurantul Plaza Athenee premiat cu 3 stele Michelin, unde gătește chef Alain Ducasse, unul dintre cei mai cunoscuți bucătări din lume. Desigur, prețul meniului este destul de ridicat, ajungând în medie, la 210 euro de persoană.

Dacă te afli în Larrabetzu, Spania și ești un gurmand în căutare de mâncare fără cusur, ar trebui să te îndrepți care Restaurant Azurmendi unul dintre cele mai bune localuri din țară. Bucătarul renumit asigura o experiență unică oaspeților săi, care pot arunca o privire la ingredientele proaspete care sunt folosite la crearea preparatelor, cum ar fi bumbacul comestibil.

Stelele Michelin au și o latură întunecată

Deși stelele Michelin sunt o onoare prin care este recompensată calitatea serviciilor acelei locații, această distincție vine la pachet cu stres constant, eforturi și presiuni zilnice pentru cei premiați. S-a întâmplat că mulți bucătari să renunțe la stele și să solicite să nu mai fie luați în considerare pe viitor, din cauza presiunilor din bucătărie.

Un exemplu trist este Bernard Loiseau, unul dintre cei mai cunoscuți bucătari francezi. Bărbatul a cucerit criticii și oaspeții cu preparatele sale incredibil de gustoase și rafinate, servite în restaurantul premiat cu trei stele, La Cote d’Or. Însă în momentul în care Ghidul Michelin a amenințat că îi va fi retrasă o stea, Loiseau nu a reușit să se împace cu acest gând și s-a sinucis. Povestea acestuia a fost folosită drept sursă de inspirație în filmul ”Ratatouille”.

Stele Michelin - Ratatouille
filmul Ratatouille. Sursa: Medium

Concluzia în ceea ce privește stelele Michelin este una certă – fiecare persoană care iubește mâncarea rafinată și preparatele fără cusur, ar trebui să guste din experiența unui restaurant premiat cu această emblemă a calității serviciilor.

Share.
Avatar of Ingrid

Bună! Sunt pasioanată de călătorii, filme și tot ce este nou. Sper ca articolele scrise să fie placul vostru.

Lasa un raspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.