Free cookie consent management tool by TermsFeed

Vați întrebat vreodată ce semnifică aceste numere afișate în lista de specificații ale calculatoarelor sau laptopurilor? Calculatoarele moderne sunt construite cel mai mult pe arhitectura 64 de biți de ceva ani iar piața este saturată la un punct în care chiar și calculatoarele entry-level sunt echipate cu astfel de tehnologii de procesare, cu această putere de procesare oferită de procesor.

Ce sunt biții?

Numărul de biți dintr-un procesor se referă la mărimea tipului de date ce le poate procesa acesta și mărimea propriilor regiștri. Un procesor ce folosește arhitectura pe 64 de biți este capabil să stocheze 264 valori de calcul incluzând adrese de memorie ceea ce înseamnă că poate să acceseze de patru miliarde de ori mai multă memorie fizică față de un procesor ce folosește arhitectura pe 32 de biți.

Diferența: procesoarele pe 32 de biți sunt perfect capabile să folosească o capacitate limitată de memorie RAM iar procesoarele pe 64 de biți sunt capabile să utilizeze mai multă, mult mai multă. Desigur, pentru a obține asta, sistemul de operare folosit va trebui să fie construit în așa fel încât să poată folosi această tehnologie și să profite de un mai mare acces la memoria de procesare.

Câți biți?

Ca și o regulă generală, dacă calculatorul are o memorie RAM cu capacitatea de 4GB atunci nu va fi necesar un procesor dezvoltat pe arhitectura de procesare de 64 de biți dar dacă memoria RAM depășește 4GB atunci va este necesar un astfel de procesor.

Mulți utilizatori consideră că un procesor pe 32 de biți le oferă destulă performanță și acces la memorie dar aplicațiile ce tind să folosească multă memorie RAM pot arăta îmbunătățiri vaste cu un procesor actualizat. Aplicațiile destinate editării foto sau video, utilitarele de redare și procesare 3D și chiar și jocurile video pot folosi mai bine arhitectura pe 64 de biți. Folosind emulația hardware, este posibil să rulăm aplicații 32 de biti și sisteme de operare pe un calculator ce folosește arhitectura 64 de biți dar invers acest lucru nu este posibil. Dacă doriți să folosiți la maxim un nou procesor atunci vă este necesar și un nou sistem de operare altfel nu o să experimentați nici un beneficiu.

Diferența sistemelor de operare

Cu o disponibilitate crescută a procesoarelor create pe arhitectura 64 de biți și a memoriilor RAM cu capacități mari, Microsoft, Apple sau Canonical (dezvoltatorul Ubuntu) oferă versiuni actualizate a sistemelor de operare ce sunt create pentru a fi avantajate în evoluția hardware putând folosi astfel întreaga putere de procesare disponibilă în sistem. În cazul Windows 7, versiunile de bază ale sistemului de operare au limite de folosire a memoriei RAM pentru aplicații, chiar și în versiunile Ultimate sau Profesional, 4GB este capacitatea maximă de utilizare pentru sistemele 32 de biți. Sistemele de operare create pe 64 de biți pot crește drastic capabilitățile de procesare oferite de procesor iar pasul major este realizat de suportul aplicațiilor pentru această tehnologie de procesare.

Aplicații și drivere

Aplicațiile cu performanțe mari necesită deja o utilizare mai mare a memoriei fizice RAM iar companiile oferă aceste aplicații și în versiuni de 64 de biți. Utilizarea acestei tehnologii este utilă, mai ales în cazul aplicațiilor ce necesită stocarea unei cantități mari de informații pentru acces imediat, de exemplu: aplicațiile de editare foto sau video ce deschid mai multe fișiere de mari dimensiuni în același timp.

Jocurile sunt deasemenea dezvoltate pentru a beneficia de tehnologia 64 de biți dar și de capacitatea de memorie RAM ce vine odată cu această tehnologie. Fiind capabile să opereze mai mult în același timp înseamna mai multe nave spațiale pe ecran fără lag sau performanță îmbunătățită oferită de placa video.

Majoritatea aplicațiilor sunt compatibile cu sistemele pe 64 de biți, asta înseamnă că puteți rula orice program dezvoltat pe 32 de biți într-un sistem pe 64 de biți fără lucru adițional. Aplicațiile de tip antivirus și driverele tind să fie o excepție de la această regulă, acestea necesită compatibiliate exactă între hardware și software pentru a funcționa corect.

Cumpără un procesor nou la reducere

Ești în căutarea unui procesor nou și nu știi ce să alegi. Vizitează site-urile magazinelor online eMag sau PC Garage pentru ați găsi modelul potrivit a un preț avantajos. Aici vei găsi mai multe modele de pocesoare performate din care poți alege.

Share.

Fondator TechCafe.ro, fost administrator si redactor, Savu Marian a scris pe site unele dintre cele mai interesante articole.

Lasa un raspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.