Free cookie consent management tool by TermsFeed

Mult-așteptatul succesor al seriei Ryzen 5000 a fost în sfârșit dezvăluit la Computex 2022. Noua familie de procesoare Ryzen 7000 va dispune de până la 16 nuclee Zen 4, folosind procesul de fabricație mai eficient de 5 nm de la TSMC. Dr. Lisa Su, CEO al AMD, a urcat pe scenă pentru a prezenta noile cipuri și cifrele impresionante de performanță ale acestora. Deși detaliile exacte sunt încă sub tăcere, ceea ce se știe este că noile procesoare vor oferi o creștere semnificativă a performanțelor față de predecesorii lor. De asemenea, se așteaptă ca acestea să fie mai eficiente din punct de vedere energetic, datorită utilizării procesului de 5 nm de la TSMC. Cu aceste îmbunătățiri, seria Ryzen 7000 pare să fie pregătită să mențină poziția AMD ca fiind cea mai bună alegere pentru gameri.

Odată cu lansarea seriei de procesoare Ryzen 7000, AMD renunță în mod oficial la socket-ul AM4. Noul socket AM5 reprezintă o schimbare semnificativă, deoarece introduce o nouă dispunere a pinilor și nu este compatibil cu plăcile de bază existente. În plus, trecerea la AM5 aduce cu sine și o nouă generație de chipseturi, inclusiv X670E, X670 și B650. Aceste chipset-uri sunt concepute pentru a oferi performanțe îmbunătățite și suport. De exemplu, chipset-ul X670E suportă PCIe 4.0, în timp ce chipset-ul B650 oferă suport pentru SATA Express și USB 3.1 Gen 2. În plus, toate cele trei chipset-uri includ suport pentru module de memorie DDR4-3200+. Prin aceste îmbunătățiri, AMD dorește să ofere o soluție mai competitivă pentru jocuri și calculatoare high-end.

AMD Ryzen 7000: Preț și data lansării

Următoarea generație de procesoare AMD din seria Ryzen 7000 este așteptată să fie lansată în toamna anului 2022. Compania nu a dezvăluit cât vor costa noile cipuri cu arhitectură Zen 4, dar a promis că va oferi mai multe detalii în cursul verii. Noile procesoare se vor baza pe procesul de 5nm și vor oferi un nivel semnificativ de performanță față de actuala generație de procesoare Ryzen. AMD lucrează, de asemenea, la o nouă linie de GPU-uri din seria Radeon RX 6000, care ar trebui să fie lansate în cursul acestui an.

AMD Ryzen 7000: Performanță și specificații

Conform anunțului, AMD a declarat că noile sale procesoare din seria Ryzen 7000 vor fi primele cipuri desktop care vor utiliza un proces de 5 nanometri. Potrivit companiei, procesoarele vor avea viteze de peste 5GHz. Zen 4 va avea performanțe single-threaded „cu peste 15%” mai mult decât procesoarele Zen 3. Se așteaptă ca cipurile să aibă 1MB de cache L2 per nucleu și o accelerare mai bună pentru sarcinile AI. Aceasta este o veste interesantă pentru gamerii și entuziaștii de PC care caută mereu modalități de a obține mai mult de la computerele lor. Dimensiunea mai mică a procesului va avea ca rezultat o performanță mai bună și un consum mai mic de energie, ceea ce face ca noile procesoare Ryzen să fie o alegere excelentă pentru oricine dorește să își modernizeze pc-ul.

amd 7000 specs

A devenit o normalitate ca pe măsură ce noua generație de procesare începe să intre pe piață, să existe întotdeauna o mulțime de entuziasm în jurul lansării acestora. Acest lucru este valabil mai ales atunci când vine vorba de AMD și Intel, care se luptă mereu pentru primul loc în ceea ce privește performanța. În timpul Computex 2022, AMD a prezentat Ghostwire: Tokyo rulând la o viteză de 5,5 GHz, care a egalat turbo-ul de 5,5 GHz al lui Intel Core i9-12900KS. Vitezele procesorului nu sunt singurul parametru după care judecăm performanța, dar această demonstrație ne dă o idee despre ce ne putem aștepta de la Zen 4. În ceea ce privește viteza brută, se pare că AMD ar putea avea avantajul de data aceasta. Cu toate acestea, doar timpul va spune dacă acest lucru se va traduce în câștiguri de performanță în lumea reală. Oricum ar fi, este întotdeauna interesant să vezi cum se încălzește competiția dintre aceste două companii.

Noua generație de procesoare AMD din seria Ryzen 7000 se lăuda cu câteva specificații impresionante, inclusiv un nucleu I/O pe 6nm, grafică RDNA 2, suport pentru memorie DDR5 și controllere PCIe 5.0. Cu toate acestea, după cum notează The Verge, aceste caracteristici high-end ar putea veni cu prețul unui consum mai mare de energie. Potrivit lui Robert Hallock de la AMD, fiecare cip Ryzen 7000 va avea o anumită cantitate de grafică integrată – ceea ce înseamnă că este posibil să nu aveți nevoie de un GPU, cu excepția cazului în care doriți să jucați ceva intensiv sau să faceți editare video serioasă.

AMD Ryzen 7000: Concluzii

Deși AMD a făcut progrese notabile în ceea ce privește linia sa de procesoare, se va confrunta în continuare cu o bătălie grea împotriva gigantului Intel. Dar, dacă entuziasmul transmis la AMD la Computex se va ridica la nivelul așteptărilor, procesoarele Ryzen 7000 ar putea să îi aibă o șansă împotriva lui Intel. Desigur, va trebui să vedem teste de referință independente pentru a vedea de ce sunt capabile noile CPU-uri. Dar dacă sunteți un gamer înrăit, în special unul care este fan al GPU-urilor AMD, noile CPU-uri ar putea merita atenție.

Întrebarea care se pune în mintea tuturor este dacă AMD va reuși sau nu să lanseze la timp noile sale procesoare. Compania a declarat că seria Ryzen 7000 va fi lansată în toamna anului 2022, dar, având în vedere lipsa continuă de semiconductori, nu este clar dacă acest termen este realist. Intel a amânat deja GPU-urile sale Arc pentru desktop până în a doua jumătate a acestui an și este posibil ca AMD să se confrunte cu întârzieri similare. Cu toate acestea, există, de asemenea, o șansă ca firma să poată lansa procesoarele fără întârzieri majore.

Share.
Avatar of Marian M.

Pasionat de lumea digitală. În timpul liber îmi îmbogățesc cunoștințele ce țin de marketing digital, în special SEO.

Lasa un raspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.