Free cookie consent management tool by TermsFeed

Instalarea unui nou HDD pe laptop este o treaba destul de simpla, care ar trebui sa nu dureze mai mult de cateva minute. In cazul in care nici dupa citirea acestui articol nu va incumetati sa treceti la treaba, atunci sfatul nostru este sa apelati la o firma care ofera servicii si solutii pc.

Deci, sa trecem la treaba!

Hard disk-ul este accesibil prin indepartarea carcasei din partea inferioara a laptopului sau prin slabirea suruburilor pentru a-l scoate din compatimentul in care se afla. Instalarea noii unitati de stocare pe laptop de aici este doar o chestiune de pozitionare corecta, conectare la placa de baza si securizare.

De vreme ce fiecare laptop este diferit, este important sa consultati manualul acestuia pentru instructiuni. Daca nu mai aveti manualul, puteti cauta unul pe net. De asemenea, puteti sa accesati site-ul producatorului pentru informatii suplimentare.

Noul hard disk va avea una din cele doua posibile tipuri de interfata: IDE sau SATA. Aceasta interfata trebuie sa se potriveasca cu cea de pe laptop. Un laptop mai vechi cu interfata IDE nu va functiona bine cu un HDD laptop SATA, asa ca asigurati-va ca noul hard este compatibil cu laptopul.

Daca ati cumparat unul IDE, acesta se ataseaza la laptop prin internediul unui cablu lat, scurt si paralel. Fiecare capat al cablului este prevazut cu un conector feminin de plastic. Un conector este apasat usor in portul fixat de unitate. Aceste ace sunt numerotate, si o crestatura sau semn rosu de pe conectorul cablului marcheaza de obicei capatul care ar trebui sa fie aliniat cu primul ac pentru o orientare corecta. Aveti grija sa nu indoiti pinii la instalarea conectorului.

Celalat capat al cablului IDE este atasat la interfata laptopului. In cele mai multe cazuri, interfata prezinta un mic brat din plastic care ajuta la blocarea cablului pe pozitie. Unitatea, de obicei, este fixata pe un suport cu suruburi.

Laptopurile mai noi suporta HDD SATA. Exista diferite tipuri de unitati de stocare SATA, de diferite generatii, fiecare generatie fiind mai rapida decat precedenta. Chiar daca laptopul tau SATA este compatibil cu orice hard disk SATA, va suporta vitezele maxime pentru care interfata a fost creata. Cu alte cuvinte, daca laptopul dv a fost creat sa suporte viteze de pana la SATA/300, un HDD SATA/600 va functiona, dar numai pana la viteza de 300. Daca nu planuiti sa mutati hard disk-ul pe un dispozitiv mai nou prea curand, atunci ar fi bine sa va cumparati tipul de HDD SATA care se potriveste laptopului dv.

In vreme ce pc-urile desktop folosesc cabluri subtiri pentru conectarea hard disk-ului la placa de baza, laptopurile folosesc mufe mame care interfereaza direct cu disk-ul, nemaifiind nevoie de cabluri. Scoateti vechiul hard si atasati-l pe cel nou. Daca locasul pentru hard se gaseste la marginea laptopului, atunci e posibil sa existe o carcasa din platic care se prinde cu suruburi pentru a ascunde hardul. Aceasta poate fi desprinsa de pe vechiul hard si adaugata pe cel nou.

Cam asta ar fi tot. Nu uitati sa consultati manualul inainte de a trece la treaba sau cereti ajutor specializat in solutii pc.

Share.

Pasionata de lumea virtuala, am decis sa ma alatur acestui proiect indraznet, care sper ca va va oferi toate informatiile de care aveti nevoie.

Lasa un raspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.