Free cookie consent management tool by TermsFeed

Laptopul vostru se incalzeste exagerat de mult intr-un timp foarte scurt si ventilatoarele ruleaza la viteza maxima? Cand il deschideti porneste foarte greu si dupa cinci minute incepe sa sune ca un avion care decoleaza? Cel mai probabil procesorul lui este suprasolicitat.  Are nevoie urgenta de o inlocuire a pastei termale si de o curatare a ventilatorului si a radiatorului. Pasta termala este responsabila cu transferul caldurii de la procesor catre radiator. Aplicarea ei este esentiala pentru a nu produce daune permanente procesorului si implicit laptopului. Desi pare o procedura complicata, in realitate este destul de simplu de efectuat, necesitand doar atentie si rabdare.

Inainte de a incepe operatiunea, asigurati-va ca aveti la indemana toate uneltele necesare desfasurarii ei in conditii optime.

Veti avea nevoie de:

  • o surubelnita mica, pentru indepartarea suruburilor
  • o pompa de aer pentru indepartarea prafului (nu e obligatorie, puteti utiliza si o pensula de machiaj, pentru ca firele ei sunt moi si nu afecteaza componentele)
  • o bratara antistatica (nu e obligatorie, insa e bine sa o folositi daca aveti)
  • o cutie sau un recipient mic in care sa puneti suruburile, pentru a nu le pierde
  • un tub de pasta termala (personal, va recomand Arctic Silver, dar e alegerea voastra)
  • o carpa sau o bucata de panza moale, care nu lasa scame
  • o bucata dintr-un card de transport sau un card de credit expirate (nu e obligatoriu, insa e util sa existe)
  • o masa complet libera pe care sa puteti lucra

1. Asigurati-va ca laptopul este stins complet, nu doar in „sleep mode”

2. Scoateti laptopul din priza

3. Indepartati bateria

4. Verificati etichetele de pe spatele laptopului si de pe componente. Unii producatori nu permit interventiile asupra echipamentelor. Daca pe laptop exista vreo eticheta pe care scrie „Warranty Void If Removed” (Iese din garantie in caz de indepartare) si daca laptopul se mai afla inca in garantie atunci cand incepe sa creeze probleme cu supraincalzirea, cel mai bine este sa il duceti la reprezentanta.

In functie de modelul de laptop pe care il aveti, va fi necesar sa desfaceti doar placa de pe spatele laptopului care protejeaza procesorul, sau intreaga parte din spate a carcasei. Verificati cu atentie locurile unde exista suruburi, indepartati-le cu grija si puneti-le in cutie. Unele modele pot avea cateva suruburi suplimentare pe laturile carcasei. Atentie insa, exista si modele care nu permit accesul facil la componente. In situatia in care este necesara demontarea completa a carcasei si indepartarea placii de baza pentru a se ajunge la procesor si sistemul de racire, continuati doar daca sunteti siguri ca stiti ce faceti. Aceasta procedura nu este recomandabil sa fie efectuata decat daca aveti minime cunostinte hardware. In caz contrar, apelati la un service IT sau la un specialist.

Dupa ce ati indepartat toate suruburile, scoateti cu grija placa de protectie. Nu fortati in nici un fel. Daca toate suruburile au fost indepartate, nu ar trebui sa opuna rezistenta.

Indepartati radiatorul si ventilatorul. Sistemele recente utilizeaza un sistem combo, in care exista conducte de caldura intre CPU si GPU. Desfaceti suruburile de pe ventilator, de pe procesor si pe cele care fixeaza conductele si scoateti intreg sistemul in afara carcasei cu foarte multa atentie. Scoateti radiatorul, fara sa fortati.

Pentru a indeparta procesorul, este necesar sa deblocati surubul de siguranta care il tine fixat pe placa de baza. Este un surub mic si negru si e de ajuns sa il invartiti putin cu surubelnita. Procesorul se va misca in exterior si va putea fi ridicat din soclul lui.

Ridicati procesorul cu atentie, avand grija sa nu atingeti, pe cat posibil, pinii .  Tineti minte pozitia in care este inainte sa il scoateti de pe soclu, va trebui sa il fixati la loc in exact acelasi mod.

Din acest moment, lucrurile ar trebui sa devina extrem de simple. Folosind pompa de aer sau, dupa caz, pensula, indepartati praful de pe palele ventilatorului si din interiorul radiatorului. Tot cu ajutorul pensulei, indepartati orice urma de praf din jurul ventilatorului. Folositi pompa de aer pentru a sufla usor praful din interiorul carcasei.

Indepartati orice urma de pasta termala de pe spatele ventilatorului. Majoritatea tuburilor de pasta termala vin dotate cu o guma de sters la unul din capete, care foloseste acestui scop. Daca nu exista, atunci folositi carpa si bucata de card, cu atentie, pana indepartati pasta uscata si placuta de pe ventilator ramane complet curata. Daca aveti, puteti folosi putin alcool izopropilic.Nu puneti alcool izopropilic sau alt tip de alcool direct pe procesor sau pe ventilator, ci pe bucata de material textil.

In acelasi mod, indepartati pasta de pe procesor, insa cu mult mai multa atentie, pentru a nu il zgaria sau deteriora. Daca folositi alcool izopropilic, aveti grija sa nu supra-saturati bucata de material cu el, sunt de ajuns doar cateva picaturi. De asemenea, pentru curatarea procesorului este mai bine sa renuntati la bucata de card si sa va bazati doar pe carpa si guma de sters (daca exista). Este de preferat sa nu va grabiti si sa aveti rabdare sa indepartati pasta progresiv, prin curatari repetate. E posibil sa dureze putin mai mult, insa nu va pierdeti curajul. Laptopul nu fuge nicaieri.

Dupa ce v-ati asigurat ca atat ventilatorul cat si procesorul sunt curatate de orice urme de pasta veche cat de bine se poate, puneti putina pasta termala pe chip si incepeti sa o intindeti foarte bine cu cardul (curatat in prealabil de orice urma de pasta uscata) sau chiar cu o scobitoare.Nu exagerati cantitatea de pasta si aveti grija ca ea sa nu depaseasca, pe cat posibil, marginile chip-ului atunci cand este intinsa. La final, intreg chip-ul procesorului trebuie sa fie complet acoperit cu un strat foarte subtire si uniform de pasta termala.

In mod similar si optional, puteti acoperi si partea din spate a ventilatorului cu un strat extrem de subtire si de fin de pasta. Folositi surplusul de pasta care ramane pe card sau pe scobitoare dupa ce ati acoperit chip-ul, nu e necesar sa fie mai mult de atat pe ventilator.

Montati procesorul la loc in soclul lui. Acordati atentie felului in care il pozitionati si nu fortati in nici un fel fixarea lui. Dupa ce va asigurati ca este pozitionat si fixat corect, strangeti surubul de siguranta.

Puneti la loc radiatorul si incepeti fixarea sistemului de racire. Atunci cand plasati ventilatorul pe procesor, faceti acest lucru tinandu-l perfect perpendicular pe chip si lasandu-l in jos pana cand ajunge sa fie lipit. Nu il miscati in nici un fel in momentul in care ajunge pe chip si aveti mare grija de la inceput cum il plasati. Daca ratati pozitionarea corecta si pasta termala iese in afara zonei necesare, veti fi nevoiti sa reluati tot procesul de curatare si acoperire cu pasta de la capat. Nu vreti asta, deci aveti grija cum manevrati ventilatorul atunci cand il repozitionati.

Prindeti la loc suruburile, pe cat posibil incercati sa folositi aceleasi suruburi in aceleasi gauri de fixare. Este desigur scenariul ideal, insa nu obligatoriu. Nu intrati in panica daca nu reusiti. Important este ca toate componentele sa fie plasate corect la locul lor si prinse integral in suruburi. Daca intamplator descoperiti ca surubul este prea mare sau prea mic in comparatie cu gaura de fixare, nu insistati sa il folositi pe acela. Cautati altul potrivit. Desigur, ar fi excelent daca ati reusi sa tineti minte exact locurile lor atunci cand efectuati dezasamblarea.

Atasati la loc placa de pe spatele laptopului si prindeti-o in suruburi. Se aplica si aici aceleasi principii de mai sus.

Atunci cand fixati suruburile, nu le strangeti exagerat de mult. Verificati fiecare surub de doua ori inainte sa treceti la fixarea urmatorului.

Un pont care ar putea sa va fie de folos: desi nu este neaparat necesar, s-ar putea sa va fie mai usor sa desfaceti carcasa daca laptopul este proaspat oprit, pentru ca plasticul inca este cald si usor maleabil.

Cam asta a fost tot. Daca ati executat intreaga operatiune corect, ar trebui sa aveti acum un laptop care nu se mai supraincalzeste si a castigat putina rapiditate.

Operatiunea de curatare a prafului din laptop si eventual de schimbare a pastei termale ar trebui sa fie efectuata aproximativ de doua ori pe an.

In cazul in care doriti sa schimbati pasta termala de pe procesorul unui sistem desktop, pasii sunt aproximativ aceeasi, va trebui insa sa aveti foarte multa grija cum manevrati componentele si va fi absolut obligatorie folosirea unei bratari antistatice, pentru a evita accidentele neplacute.

Share.

Pasionata de dezvoltare web, design si social media. Consider ca mediul virtual este cel mai puternic formator de opinie existent.

2 comentarii

  1. @Vlad: termenul de pasta termala este cat se poate de corect (http://en.wikipedia.org/wiki/Thermal_grease); modelele cu procesor incorporat in placa sunt atat de rare (si vechi) incat nu merita mentionate, asa cum bine zici si tu articolul este scris, in mod evident, pentru utilizatori obisnuiti, nu pentru specialisti IT

  2. Buna ziua,

    articolul este interesant si util, scris in mare parte pentru incepatori, insa as dori sa va prezint cateva aspecte:

    – nu ati mentionat ca sensul de fixare al procesorului este dat de „cheia” lui care este reprezentata pe soclu de un colt-triunghi la care lipsesc gaurile pentru pini, la fel si pe procesor lipsesc pinii in acea zona;

    – nu inteleg necesitatea scoaterii procesorului din soclul sau… Ce va faceti la noile modele de laptopuri (si nu ma refer la netbook-uri) care au procesorul lipit pe placa precum Chipset-ul NB, SB sau Video?

    – nu este corect termenul „pasta termala” (termal = care elimina caldura din pamant [conform dexonline]) ci corect este „pasta termoconductoare” (termoconductor = care conduce caldura). Si cei de la arctic silver se refera la „thermally conductive”.

    In rest e bine lucrat,
    Bafta in continuare.

    P.S. Nu vreau sa critic ci sa imbunatatesc.

Lasa un raspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.