Free cookie consent management tool by TermsFeed

Știm că schimbările radicale nu sunt ușoare, mai ales când mulți ridică sceptic din sprânceană la auzirea planurilor tale. Da, să treci dintr-un alt domeniu la IT poate părea înfricoșător sau chiar imposibil. Dar tu știi că nu e așa, dovadă că sunt mulți oameni ca tine, care și-au urmat visul și au acum o carieră de succes în IT.

Evoluția ta poate fi foarte spectaculoasă chiar de la început dacă te dedici cu adevărat planului tău de reorientare în carieră și ai în minte 5 lucruri extrem de importante pentru a-ți atinge scopul.

Nu îți fie teamă să începi din nou de la 0

Sunt voci care îți vor spune ”e prea târziu”, ”nu ai șanse”, ”cei tineri sunt preferați”, ”mai bine faci lucrurile la care te pricepi”. Dacă IT-ul e domeniul în care crezi că poți găsi împlinirea profesională, fii pregătit să începi totul de la 0 și să ai exact atitudinea unui tânăr care își urmează cu îndârjire pasiunea.

Chiar dacă schimbarea înseamnă un salariu mai mic, un job de novice, e doar începutul spre cucerirea domeniului. Spre fericirea ta, un Junior e foarte bine platit, cu salarii de 500-1.000 de Euro, conform Brainspotting.

Alege cele mai bune surse pentru a învăța IT

Timpul e prețios pentru tine, iar când nu ai experiență în domeniu, e extrem de important să urmezi cursuri care sunt cu adevărat utile. Ai tot dreptul să fii exigent. Alegerea celor mai bune resurse și cursuri îți vor aduce o fundație puternică pe care să-ți clădești visul.

Indiferent că alegi între cursuri de programare, de web design sau altă specializare IT, îți recomandăm să faci selecția în funcție de următoarele criterii: durata cursului, nivelul de specializare, aptitudinile profesorilor, abilitățile practice pe care le poți dezvolta sau posibilitatea de a obține certificate recunoscute în domeniu.

Concentrează-te pe dezvoltarea de noi abilități

Care sunt abilitățile practice pe care angajații le așteaptă de la tine pentru job-ul pe care îl țintești? Află-le și caută căi de a le cultiva, încă din perioada studiului. În IT, nimic nu rămâne în stadiu de teorie, așa că orice înveți trebuie să aibă aplicabilitate practică. În procesul de învățare vor fi momente de impas, dar ține cont că pentru a stăpâni unele skill-uri e nevoie de timp, deci fii răbdător cu tine.

Caută o tactică nouă de a fi chemat la interviuri

Va fi destul de greu să convingi filtrele site-urilor de job-uri că ești un om pasionat și dedicat, dar vor fi mulți oameni care vor fi încântați să îți asculte povestea și motivele pentru care ai pornit cu ambiție spre o carieră IT. Te va ajuta foarte mult să faci networking pentru ca povestea tranziției tale să ajungă la urechile cât mai multor specialiști în domeniu. Dovedindu-le seriozitatea ta și pasiunea pentru domeniu, ai mari șanse să primești oferte de colaborare și de angajare pentru acel ”dream job”.

Alege job-ul care ți se potrivește cel mai bine

Ai schimbat domeniu pentru că vrei să faci exact ceea ce-ți place, corect? Ține minte lucrul acesta și când faci selecția job-urilor. Vei avea o mulțime de alternative, atât ca freelancer, cât și ca angajat full-time. După ce începi să cunoști mai bine domeniul, îți dai seama care sunt activitățile care ți se par cu adevărat interesante și captivante. De exemplu, după cursuri de web design îți poți da seama că preferi să modelezi obiecte 3D, dar nu te atrag animațiile în Adobe Flash. Alege activitățile care te fac să te simți pe deplin mulțumit.

Descurajări? Vor fi la tot pasul! Îndoieli? De asemenea! Momente în care vei vrea să renunți? Foarte posibil! Însă ține cont că e drumul pe care îl visezi, de-a lungul căruia ai nevoie de mentori, de energia dată de propriile vise, iar, la final, recompensele vor fi pe măsura eforturilor. Poți începe cu pași mici și să găsești propriul ritm, impulsionat de lucrurile care te fac cu adevărat împlinit.

Articol scris de Tatiana Mindrila, Managing Director Step IT Academy

Tatiana se implică în proiecte noi cu pasiune, de la primele idei până la implementarea și îmbunătățirea lor. A absolvit Hotel Institute Montreux din Elveția, unde spune că a învățat cea mai importantă lecție din cariera ei: ”Clientul are întotdeauna dreptate.”

Share.

Fondator TechCafe.ro, fost administrator si redactor, Savu Marian a scris pe site unele dintre cele mai interesante articole.

Un comentariu

Lasa un raspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.