Recunoașterea facială a fost dezvoltată până acum ca un suport pentru aplicarea legii, dar, de acum încolo, compania Clearview Ai intenționează să-și vândă tehnologia în scopuri comerciale.
Sunt oameni care colecționează autocolante/stickere din pasiune și cei care strâng imagini cu chipuri, pentru pentru a crea o afacere care ar putea valora miliarde.
Recent, Clearview Ai, controversata companie IT din SUA care furnizează software de recunoaștere facială, a anunțat într-o prezentare către investitori că următorul obiectiv al companiei va fi să colecteze 100 de miliarde de fotografii cu oameni (aproximativ 14 pentru fiecare locuitor), cu mult dincolo de milioanele de chipuri pe care le are deja stocate.
Cum se ajută de Facebook și de Instagram
Acum, însă, conform celor scrise de Washington Post, activitatea Clearview Ai s-ar putea extinde dincolo de activitatea obișnuită, cea de sprijin pentru agențiile de aplicare a legii, deși utilizările comerciale au fost interzise până acum.
Activitatea companiei a fost deja vizată de garanțiile de confidențialitate din diverse țări, din cauza unei arhive extinse care ar intra în conflict cu drepturile persoanelor fizice, rezultat al unei activități a cărei legalitate rămâne la limită, deși ia în considerare doar imaginile postate voluntar pe rețele sociale de către persoane fizice, în special cele încărcate pe Facebook și pe Instagram.
Potrivit celor anunțate de companie, sistemul de recunoaștere facială ar putea fi util companiilor care activează în sectorul bancar, spre exemplu.
Vrea 44 de milioane de euro, oferă un algoritm
Cu toate acestea, Clearview Ai trebuie să obțină o finanțare de aproape 44 de milioane de euro, dacă dorește să dezvolte în continuare tehnologii de recunoaștere, inclusiv un sistem de recunoaștere a oamenilor în funcție de modul în care se mișcă sau de identificare a locurilor în care se află printr-o analiză atentă a fundalului fotografiilor. Și-ar dori chiar să încerce să scaneze amprentele digitale de la distanță.
De fapt, algoritmul ar părea capabil să analizeze geometria feței, putând apoi să facă o comparație. Până în prezent, serviciul oferit a permis agențiilor de aplicare a legii din multe țări să găsească identitatea unui suspect, folosind doar o imagine statică, datorită arhivei Clearview Ai. Potrivit CEO-ului Hoan Ton-That, tehnologia de recunoaștere ar fi făcut posibilă arestarea a 66 de pedofili și salvarea a 103 copii în doar un an.
Europenii și canadienii protestează
Toate acestea vor duce, probabil, la conflicte semnificative, ținând cont de reglementările legate de protecția vieții private. Compania americană are astfel deja câțiva adversari în întreaga lume, in contextul in care se cauta solutii si se aplica masuri mai stricte in ceea ce priveste protectia datelor personale atat in viata reala cat si in metaverse.
Australia și Franța au cerut eliminarea din arhivă a datele despre cetățenii lor, în timp ce și în țări precum Grecia, Italia, Regatul Unit și Canada, colectarea de imagini este considerată o activitate ilegală, interzisă de legile privind confidențialitatea. În SUA, un judecător a respins punctul de vedere emis de avocații care apără compania.
Decizia se datorează și faptului că în Illinois, de exemplu, Biometric Information Privacy Act este în vigoare din 2008. Este o lege care prevede acordul explicit al părții interesate pentru partajarea informațiilor în favoarea unui terț.
Vara trecută, compania a strâns 26,3 milioane de euro, ceea ce i-a crescut valoarea la puțin peste 114 milioane. Potențialul enorm al Clearview Ai derivă din posibilitatea de a-și vinde tehnologia unor companii private care vor urmări alte scopuri.