Free cookie consent management tool by TermsFeed

Pe măsură ce lumea devine din ce în ce mai conectată, cresc și oportunitățile pentru escroci. Acum, chiar și LinkedIn, o rețea de socializare pentru profesioniști, este ținta escrocilor. Potrivit FBI, aceste escrocherii pot fi extrem de sofisticate. Escrocii creează profiluri false pe LinkedIn și apoi iau legătura cu potențialele victime, folosind sistemul de mesagerie al platformei.

Aceștia construiesc încrederea prin conectarea cu victimele la nivel profesional și personal, iar apoi, în cele din urmă, le cer bani. În unele cazuri, escrocii au reușit chiar să obțină informații personale sensibile. Astfel, FBI îi îndeamnă pe utilizatorii LinkedIn să fie în gardă și să raporteze autorităților orice activitate suspectă.

Deși mulți oameni asociază escrocheriile cu e-mailurile nesolicitate sau cu apelurile telefonice de la străini, adevărul este că oricine poate fi ținta unui escroc. În ultimii ani, s-a înregistrat o creștere a escrocheriilor sofisticate care vizează persoane de toate vârstele și de toate categoriile sociale. De la schemele Ponzi la investițiile false în criptomonede, aceste escrocherii fac adesea incursiuni chiar și în rândul profesioniștilor din domeniul financiar cu un nivel de educație ridicat.

Prin urmare, este important ca toată lumea să fie conștientă de semnele unei escrocherii și să ia măsuri pentru a se proteja pentru a nu deveni o victimă. Una dintre cele mai bune modalități de a evita să fiți înșelat este să vă feriți de orice ofertă care pare prea bună pentru a fi adevărată. Dacă o investiție promite randamente garantate sau profituri incredibile cu un risc minim, este probabil ca investiția să fie de fapt o înșelătorie.

Un alt semnal de alarmă este presiunea de a lua rapid o decizie. Escrocii vor încerca adesea să creeze un sentiment de urgență pentru a determina victimele să semneze înainte de a avea șansa de a se gândi bine. Făcându-vă timp pentru a cerceta orice oportunitate și căutând semnale de alarmă, vă puteți ajuta să vă protejați pentru a nu deveni o victimă a fraudei.

În ultimele luni, s-a înregistrat o creștere dramatică a numărului de scheme frauduloase de investiții în criptomonede care au fost anunțate pe LinkedIn. Potrivit agentului special al FBI Sean Ragan, care supervizează birourile de teren din San Francisco și Sacramento, aceste escrocherii sunt „în plină desfășurare” pe platformă și reprezintă o „amenințare semnificativă” pentru utilizatori.

În multe cazuri, escrocii vor crea profiluri false și le vor folosi pentru a ajunge la potențialele victime. Apoi își vor ademeni victimele să investească bani în active digitale inexistente sau supraevaluate. Adesea, escrocii vor face publicitate unor „oportunități de investiții” false pe LinkedIn, promițând profituri uriașe cu riscuri mici sau chiar inexistente. Din nefericire, aceste escrocherii pot fi extrem de greu de detectat, iar mulți oameni au pierdut deja o mare parte din bani din cauza lor.

https://twitter.com/campuscodi/status/1539256097248272384?s=20&t=jKdmBLIKrkN6y9c7VOB5gw

Ca răspuns pentru CNBC, LinkedIn a confirmat că a avut recent o problemă de fraudă pe platformă. Platforma a eliminat peste 32 de milioane de conturi false în 2021. Iar sistemul său automat a oprit peste 70 de milioane de încercări de înșelăciune.

Dar, evident, acest lucru nu este suficient. Mai mulți utilizatori LinkedIn au raportat că au pierdut sute de mii de dolari din cauza unor astfel de escrocherii, potrivit publicației. Una dintre victime, a pierdut chiar până la 1,6 milioane de dolari.

Este evident că LinkedIn este conștient de această problemă și ia măsuri pentru a o rezolva. Pe lângă eliminarea conturilor false și creșterea eficienței sistemului său automatizat, platforma lucrează, de asemenea, la noi modalități de verificare a utilizatorilor și de prevenire a escrocheriilor. Cu toate acestea, este clar că trebuie făcut mai mult pentru a proteja utilizatorii LinkedIn de escroci.

În cele din urmă, depinde de utilizatori să rămână vigilenți pentru a evita să-și piardă economiile din cauza escrocheriilor. Dacă nu sunt educați privind acest subiect și familiarizați, probabil că este mai bine să nu accepte nimeni sfaturi de la străini online. Chiar dacă aceștia se dau drept profesioniști într-un anumit domeniu.

Share.

Pasionat de lumea digitală. În timpul liber îmi îmbogățesc cunoștințele ce țin de marketing digital, în special SEO.

Lasa un raspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.