Free cookie consent management tool by TermsFeed

Energia eoliană utilizează energia cinetică a vântului pentru a produce energie electrică fără a genera emisii de gaze cu efect de seră. Cu toate acestea, atunci când se ia în considerare întregul ciclu de viață al turbinelor eoliene, este evident că energia eoliană nu este complet curată. Cu o durată de viață de 20-25 de ani pentru o turbină eoliană, se preconizează că emisiile cumulative de materiale compozite provenite de la pale vor trebui să fie reciclate în zeci de mii de tone la nivel mondial.

Prin urmare, chiar dacă nu există emisii în timpul duratei de funcționare a unei turbine, procesul de fabricație și de reciclare în urma dezafectării are ca rezultat o amprentă de carbon semnificativă. În plus, transportul și construcția turbinelor pot avea un impact semnificativ asupra ecosistemelor locale. De exemplu, construcția de drumuri pentru a accesa situri îndepărtate poate perturba habitatele delicate. Prin urmare, chiar dacă energia eoliană este o resursă regenerabilă, nu este lipsită de impactul său asupra mediului.

Astfel, pe măsură ce lumea se îndepărtează de combustibilii fosili și se îndreaptă spre sursele de energie regenerabilă, problema legată de ce se poate face cu turbinele eoliene scoase din uz devine din ce în ce mai presantă. Un nou studiu al Future Industries Institute al Universității din Australia de Sud a pus în lumină amploarea problemei, dezvăluind că, pe măsură ce tot mai multe țări vor trece la energia eoliană, tot mai multe turbine eoliene vor trebui reciclate.

Germania, de exemplu, intenționează să construiască între 1.000 și 1.500 de turbine noi în fiecare an. Considerând că ciclul de viață al unei turbine eoliene este de aproximativ 20-25 de ani, se estimează că, până în 2023, aproximativ 14.000 de palete de turbine eoliene vor trebui dezasamblate în Europa. Problema modului în care se poate rezolva această chestiune este una complexă și nu există un răspuns simplu. Cu toate acestea, este clar că trebuie să se ia măsuri pentru a aborda această problemă tot mai mare a deșeurilor realizate din defectarea eolienelor.

De ce este atât de dificil să reciclăm sau să refolosim turbinele eoliene?

Profesorul Peter Majewski, conducătorul studiului, spune că este nerealist să ne așteptăm să apară o soluție de reciclare bazată pe piață, având în vedere costul ridicat al reciclării și valoarea scăzută a materialelor recuperate pe piață. „Așadar, factorii de decizie politică trebuie să intervină acum și să planifice ce vom face cu toate aceste lame care vor fi scoase din funcțiune în următorii ani”. În mod tradițional, industria s-a ocupat de resturile de turbine eoliene prin depozitarea lor la groapa de gunoi sau prin incinerare. Cu toate acestea, chiar dacă 85% din materiale sunt deja reciclabile, problema este compozitul din fibră de sticlă/epoxidice aflat în palete care le face greu de reciclat.

Este important ca toate părțile interesate implicate să depună eforturi pentru a elabora reglementări care să abordeze gestionarea acestor deșeuri. O modalitate de a face acest lucru este de a dezvolta programe de reciclare și reutilizare pentru palele de turbine uzate. În plus, este important ca toți stakeholderii implicați, să lucreze cu privire la importanța eliminării corespunzătoare a paletelor de turbină uzate. Numai prin colaborare se va putea asigura că această sursă promițătoare de energie regenerabilă să nu creeze o problemă ce ține de mediu în viitor.

Profesorul Majewski spune că piața (mică) de materiale recuperate din turbine eoliene trebuie să țină cont de faptul că prețul de reciclare a lamelor ar putea fi inclus în costul de producție: „Fie producătorul își asumă responsabilitatea pentru ceea ce trebuie făcut cu palele la sfârșitul duratei lor de viață utilă, fie operatorii de eoliene trebuie să ofere soluții pentru sfârșitul duratei de viață ca parte a procesului de aprobare a planificării operațiunilor lor comerciale.”

Astfel, este timpul ca industria să facă un pas înainte și să rezolve această problemă. Au avut deja destule șanse, dar se pare că dacă nu vor acționa rapid, ne vom alege cu o situație care va fi greu de gestionat într-un timp atât de scurt.

Share.
Avatar of Marian M.

Pasionat de lumea digitală. În timpul liber îmi îmbogățesc cunoștințele ce țin de marketing digital, în special SEO.

Lasa un raspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.