Free cookie consent management tool by TermsFeed

Începând cu anul 1990, de când telescopul spațial Hubble a fost lansat pe orbita Pământului pentru prima dată, descoperirile în domeniul științei astronomice au crescut exponențial. Oamenii de știință, profesioniștii în domeniu și cadrele cu pregătire specifică, în încercarea de a observa și analiza Universul îndepărtat, au pus bazele unui über-mecanism capabil să orbiteze la aproximativ 550 de kilometri deasupra Pământului, care parcurge 8 kilometri pe secundă și realizează o rotație completă în jurul acestuia în doar o oră și jumătate.

Cu ajutorul spectaculoaselor imagini surprinse de telescopul spațial Hubble, specialiștii NASA au reușit să dovedească existența unei noi galaxii, numite NGC 1705. Datele au fost confirmate în data de vineri, 4.02.2022, când imaginile surprinse de către acesta au evidențiat existența unei așa-numite galaxii dwarf, în speță o galaxie pitică, cu formă neregulată și nedeterminată, impropriu de apreciat din punct de vedere geometric.

Într-adevăr, poate aceste imagini nu sunt la fel de spectaculoase precum cele care înfățișează forme spiralate, ondulate sau precise, luminoase și complexe, întrucât sunt doar niște pete care par a apărea în urma unor procese fizice randomice, lipsite de coerență științifică. Cu toate acestea, astfel de fenomene îi ajută pe oamenii de știință să găsească noi abordări de cercetare ale modului în care apar, evoluează și dispar galaxiile.

ngc 1705 2016

Spre exemplu, galațiile dwarf de formă neregulată, așa cum este NGC 1705, tind să conțină foarte puține elemente chimice, pe lângă hidrogen (H) și heliu (He). Astfel, aceștia susțin că galaxiile pitice sunt mult mai similare primelor galaxii care au luat naștere în Universul fizic, printre care și galaxia noastră.

Întrucât teoria originii galaxiei noastre este în momentul de față acreditată ca fiind cea a Big Bang-ului, există numeroase lacune care le ridică probleme și întrebări oamenilor de știință. Printre acestea se numără fenomenul prin care iau naștere stelele, presupus a fi cel al așa-numitelor „explozii stelare”; chiar recent, însăși galaxia NGC 1705 și-a primit propriile stele printr-un astfel de proces efervescent, astfel încât observațiile imediate pot duce la o creștere a viabilității rezultatelor obținute.

explozia big bang

Curiozitatea cercetătorilor a fost stârnită nu doar de aspectul vizual enigmatic al imaginilor surprinse de Hubble, ci și de cuantificarea observațiilor privitoare la interacțiunea dintre stele, grupurile de stele și combustibilul ionizat emanat în urma proceselor de formare a acestora. Folosind tehnici protocolare specifice, destul de complicate, cei care se ocupă de studiul unor astfel de fenomene încearcă să rezolve câteva dintre cele mai mari enigme ale lumii observabile.

Imaginile galaxiei NGC 1705 a putut fi vizualizată în urma observațiilor realizate de camera WFC3 a telescopului Hubble, în UV, infraroșu și alte domenii optice ale spectrului telescopului. Pentru a decela diferitele lungimi de undă, telescopul a folosit șapte filtre de etalonare, iar rezultatele sunt dintre cele mai spectaculoase. În cele din urmă, culorile surprinse au rezultat în urma atribuirii unor nuanțe diferite fiecărei imagini monocromatice captate, asociată unui filtru individual al telescopului.

galaxia ngc 1705
Poză cu galaxia NGC 1705, o galaxie pitică localizată la 18,7 milioane de ani-lumină distanță, în constelația Pictorului. Sursă: NASA / ESA / Hubble / R. Chandar.

Folosindu-se de capacitatea telescopului Hubble de a detecta anumite lungimi de undă, cunoscute sub numele de H-alfa, cu ajutorul camerei WFC3, cercetătorii își propun să descopere și alte nebuloase de emisie, adică acele regiuni care se formează atunci când stelele supraîncălzite, relativ tinere se dispersează printre norii înconjurați de lumină ultravioletă. Din aceste motive, galaxiile strălucesc atât de colorat și puternic.

Într-adevăr, ca în orice situație, o anumită descoperire deseori vine cu mai multe întrebări, decât să aducă răspunsuri întrebărilor deja existente. Deși telescopul spațial James Webb capătă o popularitate din ce în ce mai mare, observațiile și imaginile surprinse de telescopul spațial Hubble continuă să fie excelente și calitative, chiar dacă are deja trei decenii de când a fost lansat pe orbita Pământului pentru prima dată.

Share.
Avatar of Catalin Calugaru

Fondator al site-ului TechX.ro, ce a fuzionat ulterior cu TechCafe.ro și pasionat încă de mic copil de tot ce ține de tehnologie. Master în Information Systems for e-Business și absolvent al secției de calculatoare cu predare în limba engleză la Facultatea de Automatică, Calculatoare și Electronică din Craiova.

Lasa un raspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.