Free cookie consent management tool by TermsFeed

România are printre cei mai mulți ingineri per capita și depășește țări precum SUA, India, China sau Rusia. Cu toate acestea, statisticile arată că ne lipsesc anual peste 15,400 de profesioniști IT.

Pentru a găsi o soluție, Codecool – prin intermediul Brainspotting – a discutat cu peste 45 de companii – lideri în domeniul IT și a efectuat un studiu care identifică principalele bariere și provocări cu care se întâlnesc companiile din segmentul IT când vine vorba de recrutarea de personal, dar și oportunitățile care se întrevăd.

Printre companiile care au răspuns inițiativei Codecool se numără: eMag, Finastra, Luxoft, GoPro, Garmin, Playtika, Raiffeisen Bank, IBM România, DB Global Technology.

”Prin studiul pe care îl lansăm azi ne dorim să susținem dezvoltarea pieței IT din România și suntem de părere că nevoia de colaborare între factorii de decizie din mediul public, privat și educațional este acum mai stringentă ca oricând.

Avem un gap de talent de peste 15,400 profesioniști pe an, la nivel național. Ar trebui să dublăm numărul de absolvenți în tehnologie pentru a acoperi această nevoie. Credem în potențialul pe care îl are piața IT de aici, de aceea am ales Bucureștiul ca destinație a următoarei școli Codecool.

Țintim un număr de 300 de studenți în primul an de lansare și vrem ca prin programul nostru să completăm lipsa de specialiști IT din România”

– Claudia Tamași, Country Manager Codecool România.

Care sunt principalele bariere întâmpinate de companii în a-și scala businessul?

  • 63% dintre companii văd o barieră în calitatea talentului ca nivel de experiență  și abilitatea de a livra proiecte complexe;
  • 46% dintre companii văd o barieră în așteptările salariale;
  • 33% dintre companii văd o barieră în calitatea soft skill-urilor forței de muncă și timpul consumat pentru ocuparea rolurilor dedicate specialiștilor;

Ne bucurăm că am fost aleși de Codecool pentru a realiza acest studiu. Rezultatele ne arată că nivelul de mulțumire al companiilor pentru viteza de scalare a business-urilor derulate este neutru – 3.2 din 5.

România s-a dezvoltat până acum în mare parte ca o piață de outsourcing și pentru a face saltul la produse cu valoare adăugată trebuie să facem upskilling la talent. Piața începe să se concentreze pe calitate și nu pe cantitate.

Companiile se confruntă și cu creșterea așteptărilor salariale în contextul unor abilități care nu sunt la nivelul cerințelor de business.”

– Ana Giurcă, Managing Partner Brainspotting.

Cum poate deveni România cel mai puternic hub IT din Europa?

Studiul arată că sunt câteva măsuri care trebuie implementate pentru ca România să ajungă unul dintre cele mai puternice huburi de IT din Europa:

  • Creșterea numărului de absolvenți sau a pool-ului de oameni de tehnologie;
    • Creșterea numărului de absolvenți;
    • Reconversie profesională;
    • Reținerea și repatrierea talentului – prin roluri cu însemnătate și responsabilitate asupra proiectelor;
  • Creșterea calității abilităților;
    • Adaptarea curriculei universitare;
    • Investiție la nivelul fiecărei organizații în upskilling;
    • Industria ar trebui să își asume o componentă socială – companiile au beneficiat și beneficiază de talent, în mare parte off-the-shelf;
  • Menținerea scutirii de taxe;

Studiul realizat de Codecool cu sprijinul Brainspotting a urmărit să găsească soluții la problema lipsei de personal calificat în IT din România.

Ce înveți la cursurile Codecool?

Codecool menține un dialog activ cu companiile, astfel că informația predată la curs este încontinuu reîmprospătată și adaptată nevoilor din piață. Prin metoda de studiu – Mastery based Learning – cursanții, ghidați de mentori bine pregătiți, aprofundează în ritm propriu limbaje de programare precum: Python, .NET, Java și Javascript, GIT, lucrul cu diferite baze de date prin metoda Agile pentru dezvoltarea de software, ca de exemplu, SCRUM.

Pe lângă formarea competențelor digitale, start-up-ul de educație IT pune un accent puternic pe dezvoltarea abilităților de tip soft-skills cum sunt: soluționarea conflictelor, business-thinking și crearea unei culturi de feedback, toți factori cruciali în mediul actual de lucru.

Cei care își doresc o carieră în IT sau o reconversie profesională se pot înscrie pe codecool.com,achitarea cursurilor efectuându-se abia după ce cursanții se angajează în primul lor job de junior full-stack developer.

Share.
Avatar of Savu Marian

Fondator TechCafe.ro, fost administrator si redactor, Savu Marian a scris pe site unele dintre cele mai interesante articole.

Lasa un raspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.