Leonardo da Vinci este o figură emblematică a perioadei Renașterii. Deși asociat de majoritatea persoanelor cu domeniul picturii, da Vinci a activat în numeroase domenii, printre care pictura, sculptura, arhitectura, ingineria, anatomia și chiar literatura și botanica.
Geniul său creator și mintea sclipitoare și-au pus amprenta asupra epocii în care a trăit, fiind permanent animat de o imaginație și o curiozitate nemaiîntâlnite până atunci. Considerat unul dintre cei mai mari pictori din istoria lumii, viziunea lui Leonardo da Vinci, deși considerată deseori misterioasă și inaccesibilă, este mai degrabă condusă de o logică matematică și de un spirit progresist, care promovează noutatea.
Deși da Vinci a fost recunoscut în special pentru creațiile sale plastice, el a fost și un inventator și cercetător prolific. Geniul său multilateral și curiozitatea științifică l-au determinat să umple nenumărate caiete cu schițe, observații și teorii privitoare la lumea care îl înconjoară. Nu este deloc surprinzător că multe dintre ele s-au dovedit a fi, ulterior, adevărate.
Iată 8 dintre predicțiile pe care da Vinci le-a făcut acum mai bine de 550 de ani și care, între timp, s-au adeverit.
Cuprins
1. Roboții
Printre lucrările sale, da Vinci a proiectat schițele unui cavaler robot. Acest „cavaler blindat” al inventatorului era capabil să stea în picioare, să-și ridice brațele, să-și întoarcă gâtul și să-și miște maxilarul. Acest prototip al primului robot umanoid era capabil de toate aceste mișcări datorită costumului din care era alcătuit: plin de angrenaje și roți conectate la un sistem de scripeți și cabluri, antrenate manual. La câteva secole după ce da Vinci a proiectat acest „robot”, schițele au fost găsite și atent cercetate.
2. Telescopul
Deși nu este o idee tocmai populară, susținută de dovezi clare cum ar fi niște schițe sau eventuale prototipuri, da Vinci a fost pasionat și de astrologie. În Codex Leicester (1510; o colecție de documente scrise de marele artist) acesta notează: „Încercați să creați ochelari prin care să puteți vedea Luna mai îndeaproape”.
Primul telescop refractar cunoscut a fost construit 100 de ani mai târziu (1608) de către olandezul Hans Lippershey.
3. Energia solară
Exploatarea energiei solare ar putea ușor fi înțeleasă drept o abordare modernă, dar nu este deloc așa. De fapt, da Vinci și-a proiectat propriul sistem de a capta energia solară pentru a încălzi apa în atelierul său din Florența.
În timp ce lucra la Capela Sixtină din Vatican, da Vinci a observat fenomenul de concentrare într-un anumit punct al razelor de soare care treceau prin sticla vitraliului. El a prezis că sticla reflectorizantă concavă ar putea fi folosită pentru a valorifica energia solară. În sistemul său conceptualizat de energie solară, da Vinci a folosit oglinzile pentru a încălzi apa.
4. Evoluția omului
Cu mult timp înainte ca celebrul naturalist Charles Darwin (1809-1882) să redefinească istoria omenirii prin teoriile sale privitoare la originea speciilor, da Vinci a avut cam aceleași idei. Mai mult decât atât, este posibil ca Leonardo da Vinci să fi luat ideea că oamenii au evoluat din maimuțe ca pe ceva absolut irefutabil, care nici măcar nu trebuie argumentat.
Studiile de anatomie comparată ale lui da Vinci le-au permis cercetătorilor de astăzi să observe relația certă dintre cele două specii. El a surprins faptul că „descrierea omului, care o include pe cea a unor creaturi care sunt aproape din aceeași specie, precum maimuțele, cimpanzeii și altele asemenea” nu poate fi justificată decât printr-o dinamică evolutivă exactă.
5. Parașuta
În Codex Atalnticus (1478), da Vinci a conceput o schiță timpurie a unei parașute. În viziunea inventatorului, aceasta era realizată din pânză de in strâns împletită, susținută de stâlpi de lemn. Bineînțeles, este puțin probabil ca inventatorul să fi testat el însuși acest lucru. Mai mult decât atât, după ce s-au realizat teste ale unor parașute realizate după schițele sale s-a observat că greutatea acesteia este un factor care îngreunează procesul aterizării.
În orice caz, a avut o viziune generală. Tot în Codex Atlanticus, Leonardo da Vinci notează: „Dacă un om ar purta o structură realizată dintr-o pânză acoperită care să aibă 12 brațe lățime și 12 înălțime, el va putea să se arunce de la orice înălțime, indiferent de cât de mare ar fi, fără să se rănească.”
6. Elicopterele
Așa-zisul „șurub aerian” (1489) – în esență, un elicopter cu propulsie umană – a fost o altă invenție fantastică și vizionară de-ale lui da Vinci. Deși imposibil de realizat din punct de vedere tehnic decât după mijlocul secolului al XX-lea, viziunea lui da Vinci este considerată a fi una dintre primele prototipuri, dacă nu chiar prima. În 2013, o echipă de inventatori canadieni a reușit să pună în practică ideea lui da Vinci, realizând primul zbor cu elicopterul cu propulsie umană.
7. Tancurile
În perioada în care se afla sub patronajul lui Ludovico Sforza, ducele de Milano, da Vinci a conceptualizat ideea unui „vehicul de luptă blindat”. Mulți consideră că acest model timpuriu reprezintă, de fapt, un prototip al tancurilor de război moderne apărute câteva secole mai târziu.
După cum arată schițele lui da Vinci, ideea vehiculului său blindat a fost inspirată de modelul carapacei unei broaște țestoase. Automobilul de formă conică a fost proiectat să se poată deplasa în orice direcție și, de asemenea, a fost echipat cu câteva tunuri. La fel ca multe altele dintre invențiile gândite de către da Vinci, ideile erau pur și simplu fantastice – singura problemă care intervenea era faptul că nu puteau fi realizate tehnic în acele timpuri.
8. Mitralierele
„Vehiculul de luptă blindat” nu a fost singura tehnologie militară închipuită de către Leonardo da Vinci. În ideea de a soluționa problema tunurilor a căror durată de încărcare era mult prea mare, acesta a conceptualizat și un „tun mitralieră”: un tun cu 33 de țevi dispuse pe 3 rânduri, fiecare a câte 11 țevi. În teorie, un rând ar fi tras în timp ce altul s-ar fi răcit, iar altul s-ar fi încărcat. Astfel încât soldații care foloseau dispozitivul să poată trage fără oprire asupra inamicilor.
Leonardo da Vinci nu s-a consacrat doar prin celebrele picturi care îi poartă semnătura, ci și prin moștenirea extrem de bogată pe care ne-a lăsat-o, dovezi ale unei minți sclipitoare și ale unui spirit vizionar. Lucrările sale și observațiile făcute au constituit de-a lungul secolelor sursă de inspirație pentru numeroși oameni, iar câteva dintre schițele pe care inventatorul le-a făcut și-au găsit, în sfârșit, o întrebuințare reală.