Gruparea de hackeri Anonymus a declarat război Rusiei, drept răspuns la conflictul armat care se desfășoară pe teritoriul Ucrainei în aceste momente. Potrivit postării de pe Twitter a acestora, grupul și-a anunțat oficial intenția la scurt timp după ce forțele rusești au invadat Ucraina.
În timp ce Rusia continuă să invadeze Ucraină, celebrul grup de hackeri Anonymus și-a anunțat sprijinul de partea Ucrainei, prin doborârea și infiltrarea în site-urile guvernamentale rusești.
Cuprins
Cine este Anonymus?
Grupul de hackeri Anonymus este renumit pentru că vizează guvernele și alte organizații pentru acțiunile și politicile cu care nu sunt de acord, cum ar fi reprimarea protestatarilor și încălcarea drepturilor acestora. Printre țintele din trecut ale acestora s-au numărat agenții guvernamentale din Statele Unite, Israel, Spania și Uganda, dar și grupuri precum Ku Klux Klan și Statul Islamic.
Fondat în 2003, grupul de hackeri Anonymus a reușit să ajungă în top 100 cei mai influenți oameni din lume, conform revistei Times. Pe lângă țările care s-au numărat printre atacurile cibernetice realizate de grup, s-au numărat de asemenea și numeroase companii majore, cum ar fi PayPal, MasterCard, Visa și Sony. Chiar dacă forțele de ordine din întreaga lume au reușit să aresteze numeroși hackeri implicați în atacurile cibernetice ale Anonymus, grupul este, încă, foarte activ.
Războiul cibernetic dus de Anonymus cu Rusia
La scurt timp după ce liderul din Kremlin și-a început acțiunea militară de invadare a teritoriilor ucrainene, cunoscutul grup de hackeri Anonymus a declarat război Rusiei, joi, pe contul lor de Twitter.
La scurt timp după anunț, grupul și-a revendicat responsabilitatea de a doborî site-urile guvernamentale rusești, inclusiv ale Kremlinului și ale Dumei de Stat, Camera Inferioară a Parlamentului Federației Ruse. Anonymus a mai declarat, de asemenea, că intenționează să intensifice atacurile cibernetice împotriva statului rus, scriind pe Twitter că „suntem convinși că sancțiunile cibernetice împotriva regimului criminal al lui Putin nu vor avea niciun efect. Facem apel la țările care susțin #Ucraina să rupă legăturile cu #Rusia și să expulzeze ambasadorii ruși. #Anonymus va intensifica atacurile cibernetice asupra Kremlinului (…).”
Grupul de hackeri Anonymus își intensifică eforturile de hacking împotriva Kremlinului
Cu puțin timp înainte ca Anonymus să-și declare intenția de a-și extinde operațiunile la nivelul unui război cibernetic, diverși hackeri din cadrul colectivului au doborât site-ul web al RT, un canal popular de propagandă pro-rusească. Alte site-uri aflate în legătură cu Kremlinul au fost, de asemenea, atacate, inclusiv Ministerul Apărării.
În zilele care urmează, grupul de hackeri Anonymus intenționează să continue operațiunile de atac cibernetic, iar unii cred că în Rusia ar putea avea loc tentative serioase de a extrage informații sensibile, esențiale pentru cunoașterea planurilor lui Putin. De asemenea, multe persoane au raportat că site-urile web vizate de grupul Anonymus au fost inaccesibile o perioadă îndelungată de timp.
Pe lângă faptul că-și desfășoară propriile protocoale de atac cibernetic, Anonymus a dezvăluit, în aceeași măsură, și informațiile militare rusești pe care a reușit să le colecteze. Acestea au fost promovate în mass-media. Pe data de 24 februarie, Anonymus a scris pe Twitter faptul că Kremlinul intenționează să invadeze capitala Ucrainei, Kiev, în următoarele 96 de ore.
Într-un război cibernetic global, Rusia ripostează
Securitatea cibernetică a jucat un rol major în disputele dintre Rusia și Ucraina din ultimele săptămâni. În cele din urmă, totul s-a transformat într-un conflict armat. Guvernul ucrainean și serviciile vitale ale țării au fost lovite în mod repetat de atacuri despre care se crede că au fost comise de infractori cibernetici ruși.
Colectivul de hackeri Anonymus a dezactivat mai multe site-uri web ale guvernului rus, inclusiv serviciul de știri Russia Today, gestionat de stat. Anonymus este un colectiv descentralizat, fără ierarhie sau conducere, și este cunoscut pentru faptul că nu ezită să se implice în diferite conflicte internaționale. În anii trecuți, Anonymus a lansat atacuri cibernetice împotriva Ku Klux Klan și a grupurilor extremiste islamice. De asemenea, a demascat diverse celebrități, lideri și proprietari de afaceri de rang înalt care au avut legături cu Jeffry Epstein și cu traficul persoanelor minore.
Rapoartele arată că Rusia s-a implicat, de asemenea, într-un război cibernetic. Cu puțin timp înainte de invazia la scară largă a Ucrainei, Kremlinul a comis diverse atacuri împotriva site-ului guvernului ucrainean. După ce armata rusă a început să lanseze rachete balistice asupra diferitelor obiective militare strategice din Ucraina, guvernul președintelui Volodymyr Zelenskyy a raportat atacuri cibernetice constante, despre care se sugera de mult timp că ar face parte din planul Kremlinului. În timpul acestor atacuri au fost vizitate și unele entități private, inclusiv bănci.
În aceeași măsură, s-a raportat că Statele Unite și Regatul Unit iau în considerare posibilitatea lansării unor atacuri cibernetice împotriva guvernului rusesc și a infrastructurii sale critice, în încercarea de a încetini operațiunile militare.