Free cookie consent management tool by TermsFeed

La doar câteva zile după ce Anonymus a declarat război cibernetic Rusiei, din cauza presiunilor militare pe care aceasta le fac asupra Ucrainei, gruparea de hackeri a lansat și un atac asupra site-urilor guvernamentale din Belarus, țara vecină cu Rusia către nord-est.

Gruparea de hackeri Anonymus atacă site-urile guvernamentale din Belarus în contextul în care președintele acesteia, Alexander Lukașenko, îl susține în continuare pe liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, în încercarea sa de a asedia teritoriile Ucrainei.

Aliatul apropiat al lui Putin, Lukașenko, a permis armatei rusești să amplaseze arme nucleare pe teritoriul Republicii Belarus. Belarus, țară componentă a fostei Republici Sovietice, susține politica violentă a președintelui rus.

Anonymus atacă site-urile guvernamentale din Belarus

Lukașenko a afirmat, într-un comunicat de presă, că „se vorbește de strategii luate împotriva sistemului bancar, a comerțului gazelor, petrolului, a interzicerii accesului la SWIFT. Este mai rău decât războiul (…). Iar acest lucru împinge Rusia spre un al III-lea Război Mondial”. Tot acesta spune, asta chiar după ce i-a permis Rusiei să-și amplaseze armamentul nuclear pe teritoriul lor, că „trebuie să fim mai reținuți, pentru a nu intra în probleme, pentru că războiul nuclear ar putea însemna sfârșitul a tot ce cunoaștem”.

site-ul ministerului de comunicatii din Belarus
Site-ul Ministerului de Comunicații din Belarus, țintă a grupării de hackeri Anonymus

În urma comentariilor președintelui Lukașenko, gruparea de hackeri Anonymus anunță că a dat jos website-ul Ministerului Comunicațiilor și Societății Informaționale (MCIS) din Belarus. De asemenea, website-urile Autorității de stat pentru industria militară a Republicii Belarus (SAMI) și „Belarus Military” au fost dezactivate, devenind inaccesibile.

Grupul de hackeri Anonymus emite un avertisment adresat lui Putin

Pe data de 27 februarie, Anonymus a emis un avertisment adresat președintelui Putin, prin care spunea că „secretele sale ar putea să nu mai fie în siguranță”. În clipul adresat direct lui Putin, personajul mascat spunea că „invazia în curs de desfășurare a Ucrainei arată că regimul tău [al lui Putin] politic nu respectă drepturile omului și nici integritatea teritorială și politică a țărilor învecinate”.

De asemenea, a mai adăugat că „(…) în ultimele câteva zile ai demarat o invazie la scară largă, cartiere civile au fost bombardate și oameni nevinovați au fost uciși. Refugiații fug din calea violenței armatei rusești, iar populația este forțată să fie recrutată în luptă (…). Este o situație fără precedent, iar tu [Vladimir Putin] ești instigatorul”.

Anonymus a făcut publică baza de date a Ministerului de Apărare din Rusia

Mesajul a continuat spunând că Putin a criticat armata americană dar și ceilalți membri NATO pentru ocupația și bombardamentele care au avut loc în Orientul Mijlociu, înainte de a spune că Putin nu este „cu nimic mai bun decât guvernele imperialiste” împotriva cărora s-a pronunțat.

În același videoclip, Anonymus spune că lumea poate vedea dincolo de propaganda pro-rusească și că până și proprii cetățeni ai Rusiei sunt împotriva „acțiunilor sale nebunești”, prezentând articole de presă care relatează și scriu despre protestele anti-război care au loc în teritoriul Rusiei.

Belarus ar putea trimite trupe pentru a sprijini invazia Rusiei în Ucraina

Belarus, fost membru al fostei Uniuni Sovietice, a oferit sprijin pentru atacul Rusiei asupra Ucrainei, acționând atât ca punct de pregătire pentru soldații armatei rusești, cât și ca suport teritorial pentru armament nuclear. Cu toate acestea, nu a participat în mod direct la luptele fizice.

Belarus ar putea trimite trupe pentru a sprijini invazia Rusiei în Ucraina, a declarat un înalt oficial american din serviciile de informații, citat de agenția de presă The Associated Press. Teritoriul reprezintă de asemenea un spațiu „neutru” pentru discuțiile și tratatele care se desfășoară între Rusia și Ucraina. O delegație rusă a sosit în această dimineață în orașul Gomel, situat în apropierea graniței, pentru a vorbi cu delegația ucraineană.

Belarus ar putea trimite trupe pentru a sprijini invazia Rusiei în Ucraina
Belarus ar putea trimite trupe pentru a sprijini invazia Rusiei în Ucraina

Oficialul american anonim, citat de The Associated Press, se crede că are informații de la surse directe în ceea ce privește evaluările actuale ale serviciilor de informații americane. Acesta afirmă că decizia președintelui belarus, Alexander Lukașenko, de a se implica sau nu în război, depinde de discuțiile și tratatele dintre Rusia și Ucraina ce vor avea loc în următoarele zile. Ucraina a acceptat ieri, 27.02.022, să poarte discuții cu delegația rusă.

Asta după ce președintele rus Vladimir Putin a ordonat ca forțele nucleare ale țării sale să rămână în stare de alertă maximă, ca răspuns la ceea ce el a numit „declarații agresive” din partea principalelor puteri NATO.  Anterior, președintele Ucrianei, Volodymyr Zelenskyy, și-a exprimat reticență de a purta tratative de pace într-o țară [Belarus] care a acționat agresiv față de ea în trecut. El s-a răzgândit, totuși, după ce a purtat o discuție cu ceilalți membri politici.

Share.
Avatar of Catalin

Fondator al site-ului TechX.ro, ce a fuzionat ulterior cu TechCafe.ro și pasionat încă de mic copil de tot ce ține de tehnologie. Master în Information Systems for e-Business și absolvent al secției de calculatoare cu predare în limba engleză la Facultatea de Automatică, Calculatoare și Electronică din Craiova.

Lasa un raspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.