În ultimii ani, SpaceX a făcut pași mari în dezvoltarea tehnologiilor de internet prin satelit. Rețeaua Starlink a companiei este formată în prezent din peste o mie de sateliți și este planificată să crească în cele din urmă la peste 10.000. Deși această rețea are potențialul de a oferi acces global la internet, ea reprezintă, de asemenea, o amenințare pentru infrastructura chineză. Cercetătorii de la Institutul de Urmărire și Telecomunicații din Beijing (Beijing Institute of Tracking and Telecommunications) studiază, pe această cale, fezabilitatea dezvoltării unor tehnologii antisatelit pentru a „lupta” împotriva echipamentelor SpaceX. Deși nu au fost anunțate planuri concrete, aceste cercetări subliniază concurența tot mai mare dintre China și SpaceX în domeniul internetului prin satelit.
Ren Yuanzhen, autorul propunerii, afirmă că țara trebuie să dezvolte aceste alternative și adaugă:
Ar trebui adoptată o combinație de metode de distrugere indirectă (soft kill) sau directă (hard kill) pentru a face ca unii sateliți Starlink să își piardă funcțiile.
În trecutul nu foarte îndepărtat, Musk era privit mai pozitiv de chinezi; totuși, de când a început să extindă performanțele sateliților săi, Tiangong, stația spațială chineză, a trebuit să devieze de câteva ori, în 2021, pentru a evita coliziunea cu unul dintre modelele Tesla. Acest scenariu ar putea fi evitat în viitor, dacă China își va continua politica de militarizare a spațiului. Nu este vorba doar de riscul de coliziune fizică, ci și de poluarea electromagnetică. Apariția tehnologiei 6G va necesita o colaborare strânsă între țări pentru a minimiza riscul de interferență reciprocă.
Militarizarea crescândă a spațiului a fost un motiv de îngrijorare de mulți ani, iar dezvoltarea recentă a sateliților Starlink de la SpaceX nu a făcut decât să sporească aceste temeri. Deși scopul declarat al sateliților este de a oferi acces la internet de mare viteză în zonele izolate, există îngrijorări că aceștia ar putea fi utilizați și în scopuri militare. În special, integrarea echipamentelor militare americane cu Starlink ar crește foarte mult viteza transmisiunilor de date americane. China a afirmat că a dezvoltat echipamente de imagistică terestră care pot fotografia dispozitivele lui Musk pe orbită și la rezoluție înaltă; cu toate acestea, nu a fost încă implementat un sistem de interceptare a semnalelor emise. Deși nu se cunoaște încă întreaga amploare a capacităților SpaceX, este clar că activitățile sale sunt monitorizate îndeaproape atât de autoritățile civile, cât și de cele militare.
Întrucât există o rețea globală de hardware SpaceX , ar fi necesar să se distrugă sau să se facă inutilizabile multe, nu doar unități izolate. Potrivit creatorilor inițiativei anti-satelit: „acest lucru necesită unele măsuri cu costuri reduse și eficiență ridicată”. Până în prezent, nu există indicii că forțele militare chineze avansează în acest domeniu.
În orice caz , acest fapt nu face decât să sublinieze că Republica Populară Chineză caută să își păstreze opțiunile deschise atunci când vine vorba de contestarea militară a spațiului. Acest lucru nu ar trebui să fie o surpriză, deoarece China a considerat din ce în ce mai mult spațiul cosmic ca fiind parte integrantă a dezvoltării sale și a statutului său pe scena mondială. De fapt, Beijingul investește de ani de zile în astfel de capacități pentru a ajunge din urmă și pentru a depăși dominația militară a SUA în acest domeniu.