Free cookie consent management tool by TermsFeed

În acest articol vom vorbi despre taxa RAR, cât costă să faci RAR-ul la o mașină (prețurile sunt actualizate pentru anul 2024), dar și care sunt actele necesare să le ai la tine atunci când mergi la înmatricularea auto.

Știm că de pe data de 11.04.2019, prețul RAR a crescut cu 100 de lei și asta înseamnă că prețul pentru o mașină de până la 3,5 tone s-a majorat la 539 lei. Registrul Auto Român (cunoscut sub acronimul RAR) este desemnat de către Ministerul Transporturilor și Infrastructurii ca fiind avizat în ceea ce privește domeniul vehiculelor rutiere, siguranța rutieră, asigurarea calității și protecției mediului.

Registrul Auto Român s-a dovedit a fi funcțional după aderarea țării noastre, în 2007, la Uniunea Europeană, reușind să facă parte integrantă din sfera autorităților responsabile de omologarea serviciilor tehnice de pe teritoriul european.

Conform site-ului oficial, printre atribuțiile de competență ale Registrului Auto Român se află:

  • Acordarea omologărilor de tip național pentru vehicule rutiere, sistemele, componentele și entitățile tehnice separate ale acestora.
  • Acordarea certificatelor de conformitate pentru sisteme, componente și entități tehnice separate ale vehiculelor rutiere.
  • Acordarea omologărilor individuale pentru vehiculele rutiere.
  • Efectuarea inspecției tehnice periodice pentru anumite categorii de vehicule.
  • Autorizarea situațiilor de inspecție tehnică și controlul activității de inspecție tehnică periodică.
  • Autorizarea atelierelor care efectuează lucrări de montaj, reparare și verificare a vehiculelor și componentelor acestora.
  • Certificarea sistemului de management al calității.
Imagine pagina de pornire a Rgistrului Auto Român
Registrul Auto Român, sursa: rarom.ro

Taxa RAR, în funcțiile de categoriile de greutate, pentru anul 2024

De pe data de 11.04.2019, prețul RAR a crescut cu 100 de lei și asta înseamnă că prețul pentru o mașină de până la 3,5 tone s-a majorat de la 539 de lei. Implicit, taxa RAR 2024 diferă înainte de toate în funcție de tonaj, greutate, însă și de țara de proveniență (în esență, dacă este din UE sau nu). Totuși, prețurile pot suferi diferite modificări, însă, în general, ar trebui respectate de către toate instituțiile de reglementare RAR.

Iată cât costă RAR-ul la mașină în anul 2024:

Tip si proveniență autoturismPreț taxă RAR
Pentru autoturismele din Uniunea Europeană, cu greutate mai mică de 3,5 tone539 RON
Pentru autoturismele din Uniunea Europeană, însă cu greutatea mai mare de 3,5 tone857 RON
În cazul autoturismelor din afara Uniunii Europene, cu greutatea mai mică de 3,5 tone539 RON
În cazul autoturismelor din afara Uniunii Europene, cu greutatea mai mare de 3,5 tone1149 RON
Pentru autoturismele care se încadrează în categoria vehiculelor utilitare149 RON
Taxă RAR în 2024

Care sunt motivele pentru care trebuie să mergi la RAR?

După cum am enumerat mai sus, trebuie să te prezinți la RAR pentru a face inspecția tehnică a mașinii (ITP-ul), în vederea obținerii Certificatului de Autenticitate care este, mai ales, esențial și obligatoriu pentru vehiculele supuse omologării în vederea primei înmatriculări în România, dar și a vehiculelor aduse din străinătate, însă înregistrate într-un alt stat din Uniunea Europeană care este membru, în vederea obținerii a ceea ce se numește CIV – Cartea de Identitate a unui Vehicul. Pentru a te programa la RAR, există mai multe posibilități pe care le poți lua în calcul:

  1. Prin apel la numărul de telefon pentru programări RAR 021/9672;
  2. Accesând site-ul online pentru programări, care este ușor de folosit (în primă fază, trebuie să selectezi județul în care te programezi), selectezi că vehiculul nu are CIV, alegi din listă opțiunea de eliberare CIV pentru autovehicul (trebuie bifată rubrica specifică provenienței modelului – dacă a fost înmatriculat deja în străinătate sau, de altfel, dacă este vehicul nou).

RAR atestă și certifică autenticitatea autovehiculului și, în primă instanță, se efectuează ITP-ul mașinii (inspecția tehnică periodică). De obicei, certificarea autenticității mașinii durează în jur de șaizeci de zile, începând din momentul eliberării, și este valabilă doar pentru înmatricularea unică. Procesul de certificare și atestare constă în validarea mai multor etape, iar câteva dintre acestea sunt următoarele, efectuate în mod logic, în vederea verificării mai multor aspecte:

  1. Se confirmă (sau infirmă) faptul că elementele principale pentru identificare sunt originale și, ulterior, acestea nu au fost modificate necorespunzător;
  2. Se compară datele de identitate ale autovehiculului în raport cu datele de identitate ce au fost menționate în cartea de identitate a acestuia;
  3. Confirmarea faptului că formularul-tip, necesar pentru a atesta faptul că autoturismul a fost (sau nu) înmatriculat anterior, eliberat de autorități din țara de proveniență, este autentic, și se eliberează doar pentru vehiculele aflate la prima înmatriculare în țara noastră.

Certificarea și atestarea faptului că un autoturism este autentic se efectuează, în general, pentru toate vehiculele care sunt sau au fost înmatriculare în afara teritoriului țării și pentru care, acum, se solicită eliberarea CIV pentru a fi înmatriculate în țară. De asemenea, și pentru autoturismele care nu au fost înmatriculate în țara de proveniență și, acum, se solicită înmatricularea acestuia în țara noastră. La cerere, certificarea autenticității se poate face pentru orice autoturism.

Imagine programare RAR
Foto: Rubrica atribuită programărilor și verificarea acestora, sursa: rarom.ro

Care sunt actele și documentele necesare pentru RAR?

Este necesară programare online, utilizând portalul de înscriere, sau prin apel telefonic înainte de a te prezenta la RAR. Pentru a putea obține certificatul de autenticitate al autovehiculului și CIV, va trebuie să prezinți la una instituția RAR competentă următoarele acte și documente:

  1. Cartea de identitate (CI) a solicitantului;
  2. Cererea de activitate RAR (aceasta se completează pe proprie răspundere, urmând să fie în continuare semnată de angajatul RAR care se va ocupa de activitate);
  3. Documentul de înmatriculare (din țara de origine a mașinii). În continuare, după obținerea cărții de identitate, sunt necesare și alte acte (punctul 4 de mai jos);
  4. Cerere pentru înmatricularea auto;
  5. Fișa de înmatriculare cu datele proprietarului, vizată la ANAF;
  6. Dovada plății certificatului de înmatriculare;
  7. Carte de identitate a solicitantului;
  8. Copie a contractului RCA;
  9. Un document care atestă dreptul de proprietate;
  10. Cartea de identitate a vehiculului;
  11. Certificatul de autenticitate eliberat de RAR;
  12. Dovadă a efectuării ITP-ului de către RAR;
  13. Documentele de înmatriculare eliberate de organele competente din țara de proveniență a autovehiculului și plăcuțele cu numărul specific de înmatriculare, plus dovada plății.

Cât durează până când este eliberat certificatul de autenticitate?

În general, certificatul de autenticitate al mașinii este eliberat, dacă există disponibilitate, însă mai ales dacă actele și documentele prezentate la corect sunt cum trebuie, și nu lipsește nimic, chiar în aceeași zi cu cea a solicitării.

Inspectorii RAR verifică o serie de elemente esențiale în descrierea unui automobil funcțional – componentele sale tehnice, integritatea – dar și aspecte privitoare la documentația specifică, precum și posibila omologare în alt stat membru din UE. Spre exemplu, în cazul în care vehiculul este pus în urmărire internațională, acest lucru se poate verifica de către inspectorii RAR.

Dacă nu poți ajunge la RAR personal, nu poți te poți prezenta online, însă poți opta pentru un prieten sau o rudă să meargă în locul tău. Pentru ca acest lucru să fie posibil, este necesar să anexezi dosarului și o procură notarială pentru înmatriculare auto, adică o împuternicire a respectivei persoane fizice. În situația în care ai achiziționat mașina pe firmă, este necesar să prezinți o delegație din partea acesteia.

Share.
Avatar of Lucian Constantin

Absolvent al Facultatii de Stiinte ale Naturii, specializat in fizica si informatica. Pasionat de mic de tehnologie, cosmologie si tot ceea ce cuprinde necunoscutul si evolutia umanitatii.

8 comentarii

Lasa un raspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.