Free cookie consent management tool by TermsFeed

Elon Musk a fost dat în judecată pentru 258 de miliarde de dolari, joi, de un investitor Dogecoin, care l-a acuzat că efectuează o schemă piramidală pentru a sprijini criptomoneda.

Dogecoin este o monedă lansată în 2013, care a ajuns pe prima pagină a știrilor anul trecut pentru revenirea sa incredibilă: în mai puțin de patru luni, Dogecoin a urcat de la 0,004 dolari la 0,73 dolari, o creștere de peste 18.000%, pentru ca apoi să se prăbușească. Tweeturile lui Musk și interesul tot mai mare al investitorilor au alimentat o frenezie speculativă în criptomonedă în 2021, determinând creșterea prețului acesteia.

Pentru acest lucru, într-un proces intentat la tribunalul federal din Manhattan, reclamantul Keith Johnson l-a acuzat pe Musk, Tesla și SpaceX că au promovat Dogecoin și i-au crescut prețul pentru profit. Plângerea susține că prăbușirea Dogecoin a început în perioada în care Musk a fost gazda emisiunii „Saturday Night Live” de la NBC și, jucând rolul unui fals expert financiar, a numit Dogecoin un „chilipir”.

Pârâții erau conștienți din 2019 că Dogecoin nu are nicio valoare, totuși au promovat Dogecoin pentru a profita din tranzacționarea sa”, se arată în plângere. „Musk s-a folosit de imaginea sa publică, cunoscut ca cel mai bogat om din lume pentru a gestiona și manipula schema piramidală a Dogecoin pentru profit, expunere și divertisment.

Avocații lui Johnson susțin că această criptomonedă nu are nicio valoare, iar documentele judiciare conțin citate din partea altor antreprenori miliardari, precum Bill Gates și Warren Buffett, care au fost întotdeauna sceptici în privința criptomonedelor și au avertizat mereu împotriva acestui tip de investiții.

Ce dovezi există împotriva lui Musk?

Cererea de chemare în judecată nu prea are multe probe. Partea vătămată subliniază că vânzarea Dogecoin a coincis cu apariția lui Elon Musk în cadrul emisiunii „Saturday Night Live” de pe NBC. Deși acesta nu este un argument solid, pe fundalul întregii probleme se află și un interviu pentru portalul Cricket, pe care Jackson Palmer l-a acordat în luna mai a acestui an. El este cofondatorul Dogecoin, dar s-a retras din industria cripto în urmă cu câțiva ani, dar a menționat despre Musk:

În urmă cu aproximativ un an, când Musk spunea ceva despre criptomonede, am spus că Elon Musk a fost și va fi întotdeauna un impostor, dar lumea îi iubește pe impostori. Le place ideea că într-o zi pot deveni și ei miliardari, iar acesta este un vis care vinde.

SpaceX și Tesla Inc, care au investit în criptomonede și au acceptat plăți în acestea, sunt, de asemenea, inculpați. Așadar, există posibilitatea ca partea vătămată să se bazeze pe apariția unor dovezi în urma unui audit financiar sau a unei înțelegeri pentru a-și fundamenta cererea de chemare în judecată. Dar aceste speculații nu au fost comentate încă de nimeni dintre cei implicați.

La ce despăgubiri de la Musk se așteaptă partea vătămată?

Keith Johnson (partea vătămată) compară Dogecoin cu o schemă piramidală, deoarece, potrivit plângerii, moneda virtuală nu are valoare intrinsecă, nu produce nimic, nu se bazează pe niciun activ tangibil, iar numărul de „monede” în circulație este nelimitat.

Schema piramidală sau sistemul de vânzare piramidală este cunoscut ca o metodă de fraudă în care participantul este inclus în sistem prin punerea la dispoziție a unui activ sau a unor bani și i se promite că va câștiga active sau bani cu condiția să găsească alți participanți. Această metodă este, de asemenea, cunoscută sub denumirea populară de „schemă Ponzi”.

Potrivit investitorului în cripto, pierderile sale ar trebui să fie compensate cu 258 de miliarde de dolari. Aceasta este de trei ori mai mare decât scăderea valorii de piață a Dogecoin între mai 2021 și iunie 2022. În plus, se cer măsuri pentru a-l împiedica pe Musk să promoveze în continuare criptomoneda.

Share.
Avatar of Marian M.

Pasionat de lumea digitală. În timpul liber îmi îmbogățesc cunoștințele ce țin de marketing digital, în special SEO.

Lasa un raspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.