Free cookie consent management tool by TermsFeed

Am pregătit pentru tine top 20 documentare Netflix, asta după cele 20 de recomandări de documentare cu natură și animale. Deși, în acea listă, vei găsi și documentare disponibile pe Netflix, ne-am axat în special pe categoria menționată. Pentru a completa recomandările, în acest articol îți vom recomanda documentare care abordează altfel de teme – de la documentare sociale, istorice, până la documentare despre criminali în serie (dintr-o gamă variată de titluri disponibile) și personalități. În alegerea titlului ne-am bazat în special pe experiența personală și pe acele documentare Netflix care chiar ne-au plăcut și pe care le-am recomanda oricui. De asemenea, știm că lista nu va fi una exhaustivă, completă, și multe alte titluri și-ar putea găsi un loc binemeritat în acest top. Totuși, dacă ai și alte recomandări, le așteptăm cu mare interes în secțiunea de comentarii. De asemenea, în realizarea topului ne-am bazat și pe selecționarea titlurilor care s-au regăsit în topul vizionărilor publicului român (și pe care, de altfel, și noi le-am văzut).

Așadar, iată top 20 documentare Netflix pe care ți le recomandăm cu încredere.

L-am omorât pe tata (2022)

Acest documentar absolut genial urmărește viața lui Anthony care își omoară tatăl, împușcându-l, iar apoi își recunoaște vina sunând la serviciul de ambulanță. Pe măsură ce ancheta polițiștilor înaintează, lucrurile încep să devină din ce în ce mai bizare. Nu am putea să vă spunem întocmai cum stă treaba, pentru că asta ar însemna să vă dăm spoilere nedorite, însă putem doar să vă spunem că acest documentar ar putea foarte bine să fie și un thriller deosebit de bun, cu întorsături de situație neașteptate de la un episod la altul. Cu o tentă investigativă, acest documentar de trei episoade încearcă să descopere adevăratele motive din spatele crimei lui Anthony.

L-am omorât pe tata (2022)
L-am omorât pe tata (2022) – I Just Killed My Dad

Fata din fotografie (2022)

Acest documentar pare desprins dintr-un thriller, fiindcă, în timp ce îl vizionezi, pur și simplu îți spui că astfel de lucruri și aceste situații nu pot fi posibile. Urmărește încercarea de a descoperi adevărata identitate a unei femei găsite muribundă pe marginea drumului, care lasă în urmă un fiu, un bărbat care susține că este soțul acesteia și, în esență, un adevărat coșmar care, pe măsură ce investigația avansează, se transformă în realitate. Deosebit de bine făcut, livrat publicului telespectator sub forma unui tur de forță cinematografic (ca un film thriller), este un titlu pe care nu am putut să nu-l includem în top documentare Netflix.

Fata din fotografie (2022) documentar
Fata din fotografie (2022) – Girl in the Picture

Cei mai căutați infractori (2020)

După cum îi spune și titlul, acest documentar urmărește încercarea forțelor speciale, a poliției și FBI-ului de a captura și identifica urmele a 5 infractori de renume mondial: Ismael „El Mayo” Zambada García, șeful cartelului Sinaloa, Félicien Kabuga, om de afaceri ruandez acuzat de finanțarea genocidului din Rwanda în anii ’90, Samanthei Lewthaite, supranumită „Văduva Albă”, Simion Moghilevici, șeful mafiei ruse și Matteo Messina Denaro, suspectat de faptul că a orchestrat moartea a doi judecători și o serie de atacuri în anul 1993. Toți aceștia sunt, în căutare, căutați de poliție, reușind deseori să sfideze sistemul și să se bucure de azil politic. Extrem de bine făcut și documentat, chiar merită un loc de seamă în top documentare Netflix.

Cei mai căutați infractori (2020)
Cei mai căutați infractori (2020) – World’s Most Wanted

Cum să-ți schimbi mintea (2022)

Documentarul Cum să-ți schimbi mintea este inspirat din cartea scrisă de Michael Pollan, una dintre cele mai bune cărți de dezvoltare personală citite vreodată. În cele 4 episoade, Pollan își documentează propria călătoria în „lumea ciupercilor”, a substanțelor, în esență, psihedelice și halucinogene. Într-adevăr, documentarul este foarte bun, însă cartea, tradusă la noi la Editura Publica, îți oferă mult mai multe detalii privitoare la această lume a substanțelor de acest gen. Pollan s-a decis să încerce fiecare dintre aceste patru substanțe: LSD, psilocibina, muscalină, MDMA (fiecare episod „tratează” o anumită substanță) și să arate publicului reacțiile pe care le-a avut în urma consumului de ciuperci care conțin acești compuși. Chiar vi-l recomand cu încredere și, dacă aveți ocazia, să citiți și cartea.

Cum să-ți schimbi mintea (2022)
Cum să-ți schimbi mintea (2022) – How to Change Your Mind

Jos labele de pe pisici. Căutarea ucigașului de pe internet (2019)

Acest documentar este, probabil, unul dintre cele mai bizare văzute vreodată. Luka Rocco Magnotta este un tip care, la un moment dat, postează un videoclip pe YouTube în care ucide o pisică. Mai multe persoane obișnuite de pe internet, în lipsa unui răspuns cert din partea poliției și a unei acțiuni în această direcție, se hotărăște să creeze un grup în care să încerce să afle tot despre acest individ. Încetul cu încetul, ajung să descopere tot mai multe indicii care îi apropie de locul în care se află cu adevărat Luka Rocco Magnotta. Cu toate acestea, lucrurile iau o întorsătură și mai bizară când Luka Magnotta trece de la a ucide animale, la a ucide oameni. Un documentar absolut înfiorător, dar extrem de bine făcut.

Jos labele de pe pisici. Căutarea ucigașului de pe internet (2019)
Jos labele de pe pisici. Căutarea ucigașului de pe internet (2019) – Don’t F**K with Cats: Hunting An Internet Killer

Autobiografia lui Nicolae Ceaușescu (2010)

Un documentar absolut genial, istoric, care deși durează 3 ore, merită absolut fiecare minut. Folosind doar secvențe de arhivă, filmate în timpul comunismului, acestor documentar urmărește ascensiunea și decăderea lui Nicolae Ceaușescu, portretul său fiind deosebit de bine conturat de către arhivele avute la dispoziție în realizarea lui. Nici nu ne-am gândit să nu-l includem în top documentare Netflix, în special pentru că reprezintă, înainte de toate, o parte integrantă din istoria noastră națională – o parte care, după părerea unora, n-ar fi trebuit să se sfârșească niciodată, dar care, dincolo de aparențe, a fost dominată de frică și teroare.

Autobiografia lui Nicolae Ceaușescu (2010)
Autobiografia lui Nicolae Ceaușescu (2010)

Escrocul de pe Tinder (2022)

Vă amintiți când Escrocul de pe Tinder s-a aflat pe primul loc în România (și nu numai) în topul vizionărilor. A fost printre singurele documentare care, de fapt, la nivel mondial, s-au situat pe primul loc. Ceea ce este și normal – poate, la fel de bine, fi urmărit ca un thriller psihologic, un film de acțiune bizar, întrucât urmărește povestea mai multor femei care au reușit să fie trase pe sfoară de către Simon Leviev, un escroc de primă clasă. Recunosc, am fost reticent la început, deoarece nu știam de ce toată lumea vorbește despre acest documentar. Când m-am apucat de el, efectiv am fost prins acolo de la început până la sfârșit. Merită orice minut!

Escrocul de pe Tinder (2022)
Escrocul de pe Tinder (2022) – The Tinder Swindler

Întoarcerea în spațiu (2022)

Acest documentar fabulos, cu imagini extraordinare, urmărește misiunea istorică a lui Elon Musk și a inginerilor de la SpaceX, compania sa: aceea de a-i retrimite pe astronauții NASA la Stația Spațială Internațională și să revoluționeze călătoriile în spațiu, nu doar făcându-le accesibile publicului larg, ci reușind și să inventeze noi tehnologii care să asigure o călătorie mult mai rapidă și mult mai sigură, în timp ce are loc optimizarea resurselor folosite în construirea rachetelor și a altor mașinării spațiale. Chiar este un documentar care ne demonstrează, încă o dată, cât de multe sunt în stare să facă oamenii pentru a atinge infinitul.

Întoarcerea în spațiu (2022)
Întoarcerea în spațiu (2022) – Return to Space

Inside the World’s Toughest Prisons (2021)

Acest documentar efervescent urmărește „aventura” unui fost deținut condamnat pe nedrept în încercarea sa de a descoperi cum funcționează închisorile din alte țări, care sunt măsurile de siguranță luate de gardieni și oficialități pentru a preveni evadarea acestora, cum decurge o zi din viața unui deținut într-o asemenea închisoare, alegând câte o închisoare de maximă siguranță din fiecare țară pe o care o vizitează (în România, spre exemplu, a filmat în închisoarea din Craiova). Este un titlu care nu putea lipsi din top documentare Netflix, deoarece reușește foarte bine, fidel să redea stilul de viață al deținuților. Plus că, de altfel, tipul chiar a avut curaj când s-a decis să facă un astfel de documentar.

Inside the World’s Toughest Prisons (2021)
Inside the World’s Toughest Prisons (2021)

Omul, o mașinărie uimitoare (2021)

Cele șase episoade ale documentarului reușesc să redea, pe înțelesul tuturor, modul în care funcționăm. De la reacțiile pe care le avem, cum simțim anumite lucruri, cum funcționează sistemul de apărare al organismului (sau cel al apărării fizice), fiziologia organelor, a sistemelor de organe, a aparatelor care ne asigură simțurile (auditiv, gustativ, vizual etc.), până la cum se produce energia și cum reușește mâncarea să asigure buna funcționare a organismului și, implicit, viața. Dintre documentarele care abordează anatomia și această latură științifică, acesta cu siguranță este printre singurele care merită menționate.

Omul, o mașinărie uimitoare (2021)
Omul, o mașinărie uimitoare (2021) – Human: The World Within

Pe urmele criminalilor în serie (2022)

Acest documentar are două sezoane, fiecare a câte patru episoade. În esență, după cum îi spune și numele, urmărește încercarea polițiștilor și a detectivilor de a-i descoperi anumiți criminali în serie care terorizează orașe precum Florida, Phoenix, Toronto, lăsând în urmă crime dintre cele mai bizare. În lipsa probelor evidente (sau a tehnologiilor necesare pentru a putea face investigații amănunțite, dat fiind faptul că se documentează chiar și crime ce au avut loc prin anii ’80 când, spre exemplu, tehnica PCR nu era cunoscută), pistele devin din ce în ce mai vagi, iar crimele din ce în ce mai multe. Asta până, într-un anumit moment, noi indicii încep să apară.

Pe urmele criminalilor în serie (2022)
Pe urmele criminalilor în serie (2022) – Catching Killers

Dilema socială (2020)

De fapt, nu știm dacă este cazul să recomandăm vizionarea acestui documentar. De ce? Pentru că, sincer, chiar credem că nu există persoană care să nu îl fi văzut până acum. Cel puțin atunci când a apărut, numele acestui documentar a fost rostit, probabil, de către fiecare persoană care obișnuiește să urmărească titlurile aflate în tendințe. Este un documentar genial care urmărește încercarea experților în tehnologie în a trage un semnal de alarmă în ceea ce privește ce impact periculos au rețelele de socializare asupra expunerii identității, protejării datelor sensibile și, implicit, asupra a ceea ce știm despre propriile noastre activități online. Este un documentar care cu siguranță va rămâne mult, mult timp în topul celor mai vizionate și populare.

Dilema socială (2020)
Dilema socială (2020) – The Social Dilemma

Marile evenimente ale celui de-al Doilea Război Mondial

Un alt documentare deosebit de bun, cu secvențe color, aduce la lumină evenimentele de cotitură care au avut loc de-a lungul celor șase ani din al Doilea Război Mondial: de la atacul de la Pearl Harbor, la Ziua Z, bătălia de la Midway, Stalingrad, Ofensiva din Ardeni, furtuna de foc de la Dresda și eliberarea lagărului Buchenwald, dar și folosirea bombelor nucleare de la Hiroshima, contra Japoniei, care provoacă distrugeri mondiale și schimbă, pentru totdeauna, cursul istoriei. Deși este un documentar dramatic și extrem de tragic, chiar îl recomandăm spre a fi vizionat. Încă o dovadă că oamenii nu au învățat, din păcate, nimic din istorie. De altfel, ar fi multe alte documentare despre Războaiele Mondiale pe care le-am putea recomanda, însă credem că acesta este cel mai exhaustiv și reușește să redea fidel adevărul istoric.

Marile evenimente ale celui de-al Doilea Război Mondial
Marile evenimente ale celui de-al Doilea Război Mondial – The Greatest Events of World War Two

Ultimele zile de teroare (1998)

Acest documentar premiat la Oscar este sfâșietor, dureros, emoționant, deoarece rememorează poveștile tragice, inimaginabile și greu de deschis în cuvinte a cinci evrei de origine maghiară care au îndurat ororile Holocaustului și ale regimului nazist al lui Hitler, dar care niciodată nu și-au pierdut speranța că, într-o zi, vor fi eliberați și vor reuși să scape cu viață de tot ce li se întâmplă. Un documentar fabulos despre o greșeală a istoriei, iar poveștile de viață ale celor cinci persoane – povești pline de durere, dar în care speranța a reprezentat, întotdeauna, lumina care spulbera întregul întuneric – sunt cutremurătoare și, în același timp, inspiraționale. Te fac să apreciezi, parcă, mult mai mult ceea ce ai.

Ultimele zile de teroare (1998)
Ultimele zile de teroare (1998) – The Last Days

100 de oameni (2020)

Un documentar deosebit de ingenios este cel intitulat 100 de oameni, care urmărește o serie de experimente realizate pe 100 de oameni care s-au oferit voluntari să participe la o serie de experimente jucăușe care abordează probleme legate de sex, rasism, vârstă, fericire, împlinire personală și alte caracteristici pur umane. Partea interesantă este, de fapt, viabilitatea rezultatelor: deși, deseori, ei sunt puși să facă o anumită chestie, de fapt li se cuantifică un alt parametru pentru a putea reda cu fidelitate anumite lucruri (cum ar fi tendința spre rasism, cum stă treaba cu satisfacția proprie și de ce, de fapt, tindem să fim mult mai deschiși în fața persoanelor care ne zâmbesc). Merită menționat în top documentare Netflix.

100 de oameni (2020)
100 de oameni (2020) – 100 Humans

Sunt un ucigaș (2020)

Următorul sezon al acestui documentar urmează să apară pe data de 30.08.2022. Chiar vi-l recomand, în special dacă vă plac documentarele cu criminali și vreți să înțelegeți mai bine, de fapt, ce este în mintea acestora. Deoarece mulți dintre ei au fost condamnați inițial la moarte, ulterior pedeapsa le-a fost comutată în închisoare pe viață. Dincolo de faptul că documentarul este foarte bine făcut, reiterează fidel cum sunt, de fapt, acești oameni: dincolo de egoiști, sunt niște mincinoși patologici, foarte puțini dintre ei având, cu adevărat, regrete pentru ce au făcut. Chiar vi-l recomand cu încredere dacă vreți să descoperiți și să înțelegeți, cât de cât, și această latură întunecată a oamenilor.

Sunt un ucigaș (2020)
Sunt un ucigaș (2020) – I Am a Killer: Released

Colocatari de coșmar (2022)

Un alt documentar destul de terifiant și sinistru este acesta, care urmărește poveștile a patru persoane ce, în esență, par destul de normale. Însă, în spatele ușilor închise, lucrurile se schimbă destul de mult, luând o întorsătură neașteptată: abuzivi, violenți, duplicitari, obsedați, psihopați. O chestie care mi-a plăcut foarte mult la acest documentar a fost modul în care imaginile erau afișate telespectatorului, reușind mult mai bine, din povestirile victimelor, să contureze modul în care s-au întâmplat lucrurile – reconstituirea, cu alte cuvinte. Chiar e un documentar destul de bizar care are un impact și mai mare când îți dai seama că astfel de lucruri chiar se întâmplă.

Colocatari de coșmar (2022)
Colocatari de coșmar (2022) – Worst Roommate Ever

Selecție nenaturală (2019)

Acesta este un documentar absolut genial, mai ales dacă ești pasionat de biologie, genetică, tot ce ține de ADN și posibilitatea de a-l modifica după bunul plac. Da, de fapt, acest lucru chiar este posibil, iar asta se datorează „hackerilor genomului uman” – Jennifer Doudna și Emmanuelle Charpentier, laureate ale Premiului Nobel pentru Chimie (2020). De la eradicarea bolilor la selectarea trăsăturilor copiilor, modificare genetică chiar le oferă oamenilor șansa de „a pirata biologia”. Acest documentar ni-i înfățișează pe cei care fac ca acest lucru să fie posibil și, de altfel, care sunt problemele cu care se confruntă de-a lungul procesului: de la probleme de ordin științific, până la probleme de ordin religios și bioetic.

Selecție nenaturală (2019)
Selecție nenaturală (2019) – Unnatural Selection

Dennis Nilsen. Memoriile unui criminal (2021)

Un alt documentar cu și despre criminali (da, chiar ne plac acestea) este acesta, care urmărește însăși povestea de viață și a crimelor înfăptuite de către ucigașul în serie Dennis Nilsen: spusă chiar de către acesta, înregistrându-se pe casetele avute la dispoziție în închisoare. Dincolo de detaliile macabre, bizare pe care le menționează, vorbește și despre motivațiile avute în spate, înfățișându-ni-se, în cele din urmă, drept un psihopat de o răutate și violență ieșite din comun, cu probleme sociale și traume încă din copilărie. Chiar este un documentar care te răscolește și îți reamintește cât de diabolici pot fi unii.

Dennis Nilsen. Memoriile unui criminal (2021)
Dennis Nilsen. Memoriile unui criminal (2021) – Memories of a Murderer: The Nilsen Tapes

Is God a Number? (1995)

Deși este un documentar destul de vechi, Is God a Number? este unul dintre cele mai interesante, inteligente și autentice documentare văzute vreodată. De fapt, acesta este și motivul pentru care l-am menționat ultimul în acest top documentare Netflix. Timp de secole, astronomii și matematicienii au încercat să descopere dacă, într-adevăr, există „un plan al marelui maestru”. De la finit la infinit, de la cea mai mică particulă subatomică până la întregul univers, totul pare a fi rezultatul muncii unui adevărat maestru matematician. Documentarul explorează puterea matematicii în a explica mecanismele universului observabil, a modului în care funcționează natura, clima și până chiar și organismul uman, precum și posibila sa legătură cu misterul conștiinței și a modului în care se formează memoria. Este absolut genial și chiar merită vizionat: te va prinde de la primul minut și te va ține captiv până la ultimul.

Is God a Number? (1995)
Is God a Number? (1995)

Acesta este top 20 documentare Netflix pe care vi le recomandăm cu încredere. După cum am menționat, în alegerea titlurilor ne-am bazat, în primul rând, pe experiența personală pe care am avut-o cu aceste titluri: le-am văzut pe toate, iar nouă chiar ne-au plăcut mult. Știm, în aceeași măsură, că lista nu este exhaustivă, iar multe alte titluri și-ar fi putut găsi locul aici. De aceea, dacă ai și alte recomandări (și chiar știm că ai), atunci le așteptăm cu interes în secțiunea de comentarii. Până atunci, mulțumim că ai citit acest articol și vizionare plăcută!

Share.

Un comentariu

  1. Avatar of George

    Merci pentru recomandari, chiar am vazut multe dintre ele si si mie mi-au placut mult de tot ;) Apreciez ca ati ales mai multe genuri. Like!

Lasa un raspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.