Free cookie consent management tool by TermsFeed

Unul dintre cele mai apreciate documentare de pe Netflix din februarie 2022 este Escrocul de pe Tinder (Tinder Swindler), care prezintă povestea adevărată a lui Simon Leviev, un israelian care a păcălit numeroase femei pe aplicația de dating, prejudiciul total fiind estimat la peste 10 milioane de euro. Așadar, dacă dorești să afli cine e Simon Leviev, escrocul de pe Tinder, ai ajuns în locul potrivit. În rândurile următoare vei afla povestea adevărată a celui care a avut o mulțime de victime pe Tinder.

Născut cu numele Shimon Hayut, acesta a părăsit Israelul în anul 2011 pentru a scăpa de acuzațiile de fraudă din țara natală. A plecat în Finlanda, unde a început să păcălească femei pe aplicația de dating Tinder.

El le spunea acestora că este un multimilionar ce lucrează în industria armelor. Alte ori spunea că este un spion Mossad plecat în misiune. Se lăuda cu stilul său de viață plin de lux, zbura cu avioane private, se îmbrăca de la branduri de lux, stătea numai în hoteluri de cinci stele și participa la petreceri exclusiviste.

Femeile îi cădeau rapid în plasă, captivate de stilul său de viață, astfel că le câștiga cu ușurință încrederea. După puțin timp de la începutul relației, acesta le spunea femeilor că este în pericol deoarece dușmanii săi vor să îl omoare. Din motive de securitate era nevoit să își blocheze cardurile pentru a nu fi detectat de aceștia în urma tranzacțiilor și astfel le cerea bani împrumut femeilor cunoscute pe Tinder. Victimele îi trimiteau sume de ordinul zecilor de mii de euro, iar escrocul le promitea că le va returna banii în scurt timp.

În 2015 însă, autoritățile din Finlanda l-au arestat pe cel care la acel moment se numea Shimon Hayut, pentru că a păcălit trei femei. A stat doi ani în spatele gratiilor, iar apoi a fost eliberat.

Cine e Simon Leviev: De ce și-a schimbat numele

cine e Simon Leviev

În 2017, după ce a fost eliberat din închisoarea din Finlanda, escrocul s-a întors în țara natală, Israel. Și-a schimbat numele suficient de rapid încât să nu fie anchetat pentru celelalte fraude făcute în Israel. A devenit așadar Simon Leviev, din dorința de a avea o nouă identitate și să nu fie recunoscut la o căutare pe Google ca fiind cel care a stat doi ani în închisoare pentru că a păcălit femei pe Tinder.

În noua identitate, escrocheria lui Simon Leviev trecea însă la un nivel și mai ridicat. El se prezenta ca fiind fiul lui Lev Leviev, cunoscut în Israel sub denumirea „Regele Diamantelor”. Între cei doi nu există nicio legătură de rudenie, iar Lev Leviev l-a dat în judecată pentru că și-a asumat acest lucru.

În plus, el susținea că are un rol de conducere în compania LLD Diamonds, deținută de Lev Leviev. A modificat în Photoshop imagini cu Led Leviev și soția acestuia, în așa fel încât să pară că au o relație strânsă și că este fiul acestuia. Așadar, el și-a creat o nouă identitate în așa fel încât femeile de pe Tinder care căutau pe Google cine e Simon Leviev să descopere că este un multimilionar care lucrează în industria diamantelor.

Cum își păcălea Simon Leviev victimele

Acum că ai aflat cine e Simon Leviev, escrocul de pe Tinder, e momentul să descoperi mai multe despre modul prin care își păcălea victimele. El obișnuia să călătorească des și folosea aplicația Tinder, unde avea poze cu el din avioane private, din hoteluri de lux, alături de mașini foarte scumpe. Judecând după pozele sale, Simon Leviev părea un multimilionar. Încă din start, le spunea femeilor că obișnuiește să călătorească foarte des și le invita în mod obișnuit la hotelul de 5 stele în care era cazat.

simon leviev dating

Le introducea în viața sa luxoasă, le plimba cu avionul privat, le ducea la hoteluri și petreceri de cinci stele, le făcea cadouri scumpe. Relațiile erau însă la distanță, deoarece Simon Leviev le spunea că are mereu afaceri de făcut și că trebuie să călătorească. Femeile îi cădeau însă în plasă și îl credeau, mai ales că, pe măsură ce zilele treceau, el începea să le spună că își dorește ceva serios cu ele, să se mute împreună, să se căsătorească și să facă un copil împreună.

După câteva săptămâni însă, el începea să le transmită că inamicii săi din domeniul diamantelor îl doresc mort și este în pericol. Astfel, el repeta scheme din Finlanda și le zicea acestora că trebuie să își blocheze cardurile în așa fel încât să nu fie detectat. Ulterior, le cerea femeilor cu care avea o relație să îi ofere bani. Dacă nu aveau banii, ele se împrumutau, așa cum a fost și cazul lui Cecilie Fjellhoy, o norvegiancă ce l-a cunoscut pe Simon Leviev în Londra. Aceasta a făcut împrumuturi de peste 185 de mii de lire sterline, pentru a-i oferi lui Leviev, dar s-a panicat în momentul în care israelianul nu îi returna banii. În schimb, suedeza Pernilla Sjoholm i-a dat israleianului banii pe care îi avea strânși pentru a cumpăra un apartament.

Totul era însă o schemă ponzi, deoarece Leviev folosea banii pe care îi obținea de la o victimă pentru a-i cheltui alături de o nouă cucerire. Iar ulterior noua cucerire se transforma și ea în victimă și ajungea să îi împrumute bani, pe care Leviev îi cheltuia cu o nouă femeie.

Cum a fost prins Simon Leviev?

Escrocheriile lui Simon Leviev au ajuns la final după ce povestea sa a fost publicată de ziarul norvegian VG. Cea care l-a demascat prima dată a fost Cecilie Fjellhoy, care a făcut publice toate discuțiile pe care le-a avut cu acesta și a explicat pas cu pas cum a fost păcălită.

simon leviev a fost prins

În timpul documentației, jurnaliștii au ajuns la Pernilla Sjoholm, după ce au observat că unele bilete de avion au fost plătite cu un card pe numele său. Astfel, suedeza și-a dat și ea seama că a fost păcălită de Simon Leviev.

Jurnaliștii au mers și în Israel, unde s-au întâlnit cu mama lui Simon Leviev, iar poliția locală le-a confirmat că este aceeași persoană cu Shimon Hayut.

Astfel, articolul despre frauda efectuată de Simon Leviev a fost publicat de ziarul norvegian VG și preluat ulterior de presa din toată lumea. El a încercat să-și schimbe iar identitatea și a cumpărat un pașaport fals.

În momentul în care povestea sa a apărut în presă, Simon Leviev avea o relație cu Ayleen Charlotte de 14 luni. Din dorința de a recupera o parte din banii pierduți, Ayleen l-a convins pe Simon să-i ofere toate hainele de lux pe care le avea pentru a le vinde pe Ebay. A mimat că îi este în continuare fidelă, dar ea a fost cea care a alertat poliția în momentul în care și-a dat seama că Leviev este într-un zbor spre Grecia. A fost arestat pe aeroport și extrădat în Israel, sub acuzația că circulă cu un pașaport fals.

Câtă închisoare a făcut Simon Leviev?

În momentul în care a fost arestat în Grecia, Simon Leviev era urmărit de autoritățile din Israel, Suedia, Anglia, Germania, Danemarca și Norvegia. A fost prins în 2019 în Grecia și deportat imediat în Israel.

El a negat însă toate acuzațiile care i-au fost aduse la acel moment. „Nu m-am dat niciodată fiul nimănui, dar oamenii își folosesc imaginația”, a spus Leviev pentru Channel 12 News.

A fost condamnat la 15 luni de închisoare în Israel în decembrie 2019, pentru fraudă, furt și fals. După doar 5 luni a fost eliberat însă pentru bună purtare, ceea ce a scandalizat victimele sale. În plus, el nu a returnat niciun ban înapoi pentru că nu a fost găsit vinovat și pentru că le-a păcălit. Așadar, victimele încă plătesc datoriile, în timp ce Leviev nu mai are nicio grijă.

După ce a fost eliberat din închisoare, Simon Leviev, ajuns în prezent la 31 de ani, a devenit foarte activ pe rețelele de socializare, fiind un influencer. Avea peste 100 de mii de urmăritori în momentul în care a apărut documentarul, iar în doar câteva ore de la publicarea sa pe Netflix a mai câștigat 25 de mii de urmăritori. Totuși, el și-a trecut ulterior contul în privat.

De asemenea, Simon Leviev a început și o afacere și le oferă oamenilor consultanță de afaceri în schimbul unei taxe de 300 de dolari. El duce în continuare o viață de lux, călătorește cu avionul privat și conduce bolizi de sute de mii de euro.

El a refuzat să facă orice comentariu după apariția documentarului și a anunțat că îi va da în judecată pe cei de la Netflix pentru calomnie.

Share.
Avatar of Catalin

Fondator al site-ului TechX.ro, ce a fuzionat ulterior cu TechCafe.ro și pasionat încă de mic copil de tot ce ține de tehnologie. Master în Information Systems for e-Business și absolvent al secției de calculatoare cu predare în limba engleză la Facultatea de Automatică, Calculatoare și Electronică din Craiova.

Lasa un raspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.