Free cookie consent management tool by TermsFeed

Dacă ești în căutarea unui top cărți de dezvoltare personală, am pregătit pentru tine o listă de recomandări pe care trebuie, neapărat, să le citești. Știm cu toții cât de multe poți învăța din experiențele de viață ale altora, majoritatea cărților din această categorie fiind scrise de oameni care au trecut prin anumite lucruri, experți în diferite domenii (psihologie, psihoterapie, medicină, coaching, terapie comportamentală, mentori în dezvoltare personală), deci persoane avizate de la care, cu siguranță, avem ce învăța. Deși multe persoane sunt reticente când vine vorba de cărți de dezvoltare personală, poate acest lucru se datorează faptului că, în general, poți gândi că n-ai să citești decât despre niște clișee de genul „poți face orice îți dorești”. În mare parte, nu despre asta-i vorba, cel puțin nu în acest top cărți de dezvoltare personală pe care ne-am gândit să-l facem.

Implicit, am ales să surprindem și să recomandăm titluri care se găsesc la noi și ne-am bazat, în principal, pe recenziile, rating-urile și, de asemenea, recomandările altor persoane. Înainte de a trece direct la listă, trebuie să mai lămurim câteva lucruri: deși foarte multe cărți de acest gen nu fac altceva decât să-ți „reamintească”, poate, anumite lucruri, multe dintre ele tratează noi direcții de activitate. Cum ar fi, spre exemplu, modalitățile prin care poți gestiona o anumită situație, cum să îți manageriezi mai bine timpul, să-ți setezi obiective palpabile, să adopți atitudinea unui învingător, să vorbești în public, să-ți extinzi mintea, să ai o abordare multilaterală a unei anumite probleme, cum să-ți potențezi, la maximum, încrederea și să abordezi noi strategii prin care să-ți pui în ordine gândurile. Dacă vrei doar cărți care să te motiveze, atunci ți-l recomandăm, în principal, pe Osho, dar cam atât!

Așadar, iată top cărți de dezvoltare personală pe care ți le recomandăm cu încredere.

Ai grijă de viață, de tine, de ceilalți și de natură (Christophe André și colab.)

Dacă te întrebi cum îți poți îmbunătăți viața, cum să te simți mult mai bine în pielea ta, în societatea în care trăiești și chiar în propriul cămin, atunci soluția pe care o ai la îndemână și poate fi aplicată imediat, chiar în acest moment, este să ai grijă, să adopți o atitudine care valorizează și, în sine, respectă viața, cu tot ce presupune aceasta. Ființele vii sunt interconectate, depind una de cealaltă, și doar atunci când realizăm acest lucru putem practica vindecarea în totalitate. Autorii acestei cărți provin din domenii diferite, multilaterale (mindfulness, budism, psihiatrie, filosofie, neuroștiințe, psihologie), dar au același obiectiv, același scop: de a-i învăța pe ceilalți cum trebuie tratată viața și cât de frumoasă este, de fapt, aceasta, atunci când îi descoperim minunile.

Ai grijă de viață, de tine, de ceilalți și de natură (Christophe André și colab.)
Ai grijă de viață, de tine, de ceilalți și de natură

Puterea regretului (Daniel Pink)

Cartea lui Daniel Pink nu putea lipsi din top cărți de dezvoltare personală, pentru că este foarte practică, se bazează pe cercetări din domeniul psihologiei sociale, biologiei, neuroștiințelor, și ne ajută să înțelegem cum funcționează regretul și cum ne poate ajuta să luăm decizii mult mai bune, mai practice, să avem rezultate mai bune la școală și la locul de muncă și, astfel, cum să dăm mai multă valoare, mai mult sens vieții noastre. Pink abordează într-o nouă perspectivă adevărata „putere a regretului”, și livrează cititorului totul într-o formă ușor de înțeles, accesibilă, lipsită de limbaj științific, pentru a ne ajuta să înțelegem regretul și implicațiile sale.

Puterea regretului (Daniel Pink)
Puterea regretului

Arta relațiilor (Dave Kerpen)

O carte care se recomandă a-ți dezvălui „modelul succesului absolut” care, evident, se referă în primul rând la modul în care îți creezi relațiile – autorul consideră că oamenii cu cele mai bune și dezvoltate abilități sociale au, implicit, cele mai mari șanse de a reuși, fie că vorbim despre viața personală sau viața profesională. În această carte, Kerpen vorbește cititorului despre 11 abilități sociale pe care, odată înțelese și adoptate, le vei putea folosi pentru a-ți schimba viața profesională și personală. De asemenea, surprinde și povești ale oamenilor de succes, povești care te vor inspira și, de ce nu, pot reprezenta chiar lecții de viață și viitoare modele. Este o carte care, cu certitudine, merită adăugată în top cărți de dezvoltare personală!

Arta relațiilor (Dave Kerpen)
Arta relațiilor

Terapie în 5 minute (Sarah Jane Crosby)

Terapie în 5 minute este o carte care te va ajuta să înțelegi, mult mai bine, ce presupune „să fii tu însuți”, să-ți înțelegi mult mai bine comportamentele necontrolate, impulsive, să simți împlinire și să te conectezi mult mai bine cu natura ta interioară. Să găsești partea pozitivă în multe probleme care ți se întâmplă (pentru că, să știi, aceasta chiar există). Surprinde exerciții și reflecții psihologice privitoare la foarte multe comportamente – atașamente, limitatori, factori care declanșează anumite reacții, astfel încât să reușești să-ți înțelegi mult mai bine viața și, implicit, modul în care o trăiești. O carte, într-adevăr, terapeutică, care te poate ajuta deosebit de mult!

Terapie în 5 minute (Sarah Jane Crosby)
Terapie în 5 minute

Rise and Shine (Kate Oliver și Toby Oliver)

După cum bine știi, zilele bune se cunosc încă de dimineață, nu? Despre asta este cartea scrisă de Kate și Toby Oliver, despre cum poți să-ți transformi diminețile în așa fel încât să te bucuri, o zi întreagă, de energie maximă, prin punerea la dispoziție a 30 de practici simple pe care le poți combina cum dorești pentru a avea o rutină matinală eficace, care să te pregătească optim pentru o lungă zi de lucru. Exemplele, stilul expeditiv, ușor de înțeles, ne-au făcut să includem această carte în top cărți de dezvoltare personală, fără să avem nici măcar un singur dubiu din acest punct de vedere.

Rise and Shine (Kate Oliver și Toby Oliver)
Rise and Shine

Mentalitatea de cercetaș (Julia Galef)

Există cărți care te învață noi lucruri și cărți care, în fine, pistonează asupra aceleiași mantre. Cartea Juliei Galef face parte din prima categorie, deoarece te-nvață cum să-ți stăpânești mult mai bine reacțiile impulsive, de moment, pe care deseori le regreți imediat (reacții care sunt dictate de ceea ce ea numește „mentalitate de soldat”) și cum să adopți „mentalitatea de cercetaș”, una mult mai sănătoasă, mult mai practică, analitică. După ce am citit-o, mi-am dat seama că deseori reacționam impulsiv și, încetul cu încetul, am încercat să găsesc modalități și să aplic sfaturile referitoare la cum să integrez, în viața mea, mult mai des mentalitatea de cercetaș.

Mentalitatea de cercetaș (Julia Galef)
Mentalitatea de cercetaș

Atomic Habits (James Clear)

O carte despre care nu putem vorbi spunând decât is a must! Cartea lui James Clear este iubită de către toată lumea și, într-adevăr, motivele sunt foarte viabile: este o carte care schimbă vieți, care a stârnit vâlvă în întreaga lume și care devine un etalon al celor mai bune cărți de dezvoltare personală. Implicit, n-am avut cum să nu o recomandăm în acest top cărți de dezvoltare personală, pentru că, altfel, n-ar fi fost întreg. Atomic habits reprezintă „cartea de căpătâi” a numeroase persoane celebre din întreaga lume, și chiar a antrenorilor și jucătorilor din NBA și NFL.

Atomic Habits (James Clear)
Atomic Habits

Decodificarea excelenței (Ron Friedman)

În această carte, psihosociologul Ron Friedman ne învață că succesul nu se bazează doar pe talent sau exercițiu, ci și pe o a treia cale, una care a reușit „să producă” nume mari în foarte multe domenii – artiști, scriitori, bucătari, sportivi, antreprenori, întreprinzători, sportivi. Iar el numește această cale drept „ingineria inversă”, ceea ce „presupune să cauți dincolo de ceea ce este evident la suprafață și să găsești o structură ascunsă”. În cartea sa, Ron Friedman se folosește de exemple practice – Barack Obama, Serena Williams, Agatha Christie, Andy Wahol, dar și de diferite rezultate obținute în urma cercetărilor în domeniu. O carte care, într-adevăr, merită citită și care susține niște idei revoluționare.

Decodificarea excelenței (Ron Friedman)
Decodificarea excelenței

Cele 10 secrete ale succesului și păcii lăuntrice (Wayne W. Dyer)

Dr. Wayne W. Dyer este cunoscut în întreaga lume drept „părintele motivației” și, în același timp, este considerat și cel care a inițiat mișcarea „self-development” sau „self-empowerment”. Are o carieră publicistică prolifică, mii de apariții în programe populare de radio și televiziune, primind de asemenea și premiul pentru cel mai bun speaker motivațional, în 1987. Cartea aceasta stă drept dovadă fiabilă a talentului pe care îl are și cunoștințelor din domeniul psihologiei, de aceea am inclus-o în top cărți de dezvoltare personală pe care, cu siguranță, trebuie să le citești dacă ești fan al acestui gen literar.

Cele 10 secrete ale succesului și păcii lăuntrice (Wayne W. Dyer)
Cele 10 secrete ale succesului și păcii lăuntrice

Păstrează-ți copilul în inima ta. Descoperă parentingul pozitiv (Mitsiko Miller)

În această listă am vrut să includem și câteva titluri de cărți de parenting, deoarece familia are un impact deosebit de mare asupra devenirii și fundamentării viitorului adolescent. Mitsiko Miller ne învață despre cum să ne creștem copiii pentru a deveni lideri ai societății, oameni cu spirit liber, creativ, multilateral dezvoltați, care să-și dezvolte competențe efervescente, să-și cunoască propriile emoții. Este o carte despre „parenting-ul pozitiv”, o tendință care se află în dezvoltare continuă în domeniul educației; despre cum să cultivi o relație de simbioză cu familia, copiii și ceilalți membri.

Păstrează-ți copilul în inima ta. Descoperă parentingul pozitiv (Mitsiko Miller)
Păstrează-ți copilul în inima ta. Descoperă parentingul pozitiv

Regândește (Adam Grant)

Adam Grant este un autor pe care trebuie, neapărat, să-l aveți în vedere. Mă bucur nespus că este tradus la noi, la Editura Publica, deoarece cărțile sale sunt absolut revoluționare. În această carte, Grant documentează modul în care ne putem înșela, în care putem induce „nuanțe” în discuții controversate și în care putem, pur și simplu, să învățăm toată ziua. Oferă detalii foarte interesante despre cum câștigă un campion internațional la dezbateri, și, în general, despre mecanismele ascunse din spatele funcționării minții care, în cele mai neașteptate situații, se fac simțite în forme pe care le-am putea înțelege, dacă am ști cum să le acordăm atenție.

Regândește (Adam Grant)
Regândește, Forța cunoașterii lucrurilor pe care nu le cunoști

Da, poți! (Neil Thurbon)

Da, poți!, scrisă de Neil Thurbon, are drept punct de plecare ideea că, în viața, poți face absolut orice îți dorești – singura condiție este să ai, de la bun început, o anumită strategie pe care s-o urmezi, un plan bine pus la punct. O lectură atât motivațională, cât și practică, și în același timp un roman de aventuri efervescent. Neil Thurbon chiar te inspiră și îți dă, așa, un sentiment al ideii că poți și tu face asta. Puterea exemplului chiar dă roade și, atunci când sfaturile devin practice și nu doar o simplă mantră pe care să ți-o spui în fiecare zi, cu siguranță valoarea unei cărți crește. Iar Neil Thurbon chiar combină, echilibrat, aceste aspecte, ceea ce ne-a făcut să includem în top cărți de dezvoltare personală și acest titlu.

Da, poți! (Neil Thurbon)
Da, poți!

Elefantul din creier. Motivațiile noastre ascunse (Kevin Simler)

O carte revelatoare, care îți demonstrează că, în timp ce, de fapt, ai putea crede că pledezi pentru anumite „motivații nobile” (prietenie, loialitate, altruism), de fapt astfel de comportamente sunt motivate de către alte gânduri, idei, care au loc „în fundal”. De fapt, Kevin Simler spune că „cu cât știm mai puțin despre toate motivațiile care ne determină comportamentul, cu atât mai bine”. În această carte, autorul prezintă motivațiile ascunse, obscure și uneori chiar bizare pe care le avem – atât în viața personală, cât și în alegerile zilnice, susținând că „după confruntarea cu acest elefant din creier, nu vom mai vedea lumea, și nici pe noi înșine, la fel”.

Elefantul din creier. Motivațiile noastre ascunse (Kevin Simler)
Elefantul din creier. Motivațiile noastre ascunse

Capcana sfaturilor (Michael Bungay Stanier)

Această carte te învață cum să-ți gestionezi și manageriezi comportamentul specific în așa fel încât să rămâi, cât mai mult timp, curios – după cum bine știi, curiozitate reprezintă primul pas spre documentare și, evident, evoluție. Michael Bungay Stanier spune că, pentru a face asta, trebuie „să-ți îmblânzești Monstrul Sfaturilor”, acea parte a ta care, întotdeauna, încearcă să acapareze o discuție pentru a oferi sfaturi, sugestii. Oferind exemple practice, resurse dincolo de carte (un program gratuit de leadership pe un a, cu 52 de gânditori provocatori și diverși), această carte cu siguranță își găsește locul potrivit în top cărți de dezvoltare personală.

Capcana sfaturilor (Michael Bungay Stanier)
Capcana sfaturilor

Inamicul este egoul (Ryan Holiday)

Înainte de toate, pe Ryan îl recomandă foarte mult viața tumultuoasă pe care a avut-o: deși a renunțat la 19 ani la facultate, a devenit rapid un om de succes, însă nu înainte de a trece prin foarte, foarte multe lucruri (suferință, satisfacție, frustrare, împlinire și mult efort). În scurt timp, devine cel mai tânăr director de la o agenție de recrutare de talente și contribuie la semnarea unor contracte mari, lucrând cu trupe rock uriașe. La 21 de ani, a ajuns strateg, puțin mai târziu, director de marketing la American Apparell. Datorită faptului că Ryan Holiday a devenit un om de succes foarte rapid, cărțile sale sunt extrem de populare când vine vorba de cărți de dezvoltare personală!

Inamicul este egoul (Ryan Holiday)
Inamicul este egoul

12 Reguli de viață. Un antidot la haosul din jurul nostru (Jordan B. Peterson)

Jordan B. Peterson este considerat a fi unul dintre cei mai înzestrați, mari și sclipitori gânditori ai zilelor noastre, devenind un adevărat fenomen mediatic. Este un om cu un umor dezvoltat, inteligent, care ne îndeamnă să reintegrăm în viața noastră „clasicele virtuți” (disciplină, curaj, onestitate, prietenie) și să ne asumăm răspunderea pentru tot ce se întâmplă în jurul lumii – cartea sa ne oferă un antidot, și anume redescoperirea vechilor adevăruri și valori care, încetul cu încetul, odată readoptate, ne vor ajuta să fim mai liniștiți, mai cumpătați, mai bucuroși și fericiți cu ceea ce avem și cu noi înșine.

12 Reguli de viață. Un antidot la haosul din jurul nostru (Jordan B. Peterson)
12 Reguli de viață. Un antidot la haosul din jurul nostru

Mintea extinsă (Annie Murphy Paul)

Această carte ne ajută să înțelegem mult mai bine modul în care funcționează mintea și, de altfel, să „o extindem”, adică să-i folosim la maximum capacitatea, descoperind noi moduri prin care putem învăța, face asocieri. În carte, autoarea aprofundează cercetările din domeniu, explorează descoperirile specialiștilor, ale experților în cogniție și psihologilor, oferă exemple practice ale artiștilor, ale modului în care oameni celebri de știință, inventatori și cercetători au reușit, gândind extins, să descopere atât de multe lucruri și să revoluționeze domeniile lor de activitate. O carte care merită să fie în top cărți de dezvoltare personală, fără niciun dubiu!

Mintea extinsă (Annie Murphy Paul)
Mintea extinsă

Instrumentele Titanilor (Tim Ferriss)

Aș putea spune că, atunci când vine vorba de cărți de dezvoltare personală, aceasta este o lectură absolut esențială, de actualitate, care are o capacitate foarte mare de a te inspira și de a-ți da un impuls (poate chiar cel de care ai nevoie) pentru a pune mâna la treabă și a-ți urma visurile și obiectivele. În ciuda dimensiunilor intimidante ale cărții, peste 700 de pagini, curiozitatea îți va fi menținută cu ușurință de numele mari care au avut bunăvoința să împărtășească cu Tim Ferriss o parte din secretele succesului lor: Paulo Coelho, Kevin Costner, Jamie Foxx, Bryan Johnson, Edward Norton, Tony Robbins, Arnold Schwarzenegger, Chris Young sau Andrew Zimmern, ca să amintim doar câteva.  Așadar, dacă ai fost curios vreodată să afli ce fel de cărți citesc cei care au reușit în viață, ce muzică le place, la ce documentare sau filme se uită, ce sfaturi le-ar oferi variantelor lor de la 30 sau 20 de ani, după ce citate sau legi își ghidează existența, cum își depășesc blocajele, zilele proaste, căderile, ce îi inspiră, ce îi animă, ce mănâncă, ce evită, Instrumentele Titanilor este ca un fel de gaură a cheii prin care poți să  tragi cu ochiul la viața lor.

Instrumentele Titanilor (Tim Ferriss)
Instrumentele Titanilor

Obiceiuri bune, obiceiuri rele (Wendy Wood)

O altă carte deosebit de bună, care se bazează pe foarte mulți ani de documentare, în care autoarea încearcă să explice (pe înțelesul tuturor, într-un limbaj accesibil și relevant) modul în care funcționează mintea noastră și cum putem s-o deblocăm pentru a trece peste acele impedimente care ne țin în loc, care ne fac „să ne fie frică” atunci când vine vorba de obiectivele noastre. Combinând studiile de caz, exemplele practice, teoriile, detaliile de biologie, Wendy Wood reușește să livreze cititorului o proză reală, în speță de non-ficțiune, din care are de învățat – într-un mod practic și accesibil – o mulțime de lucruri care îl vor ajuta să-și regândească viața și să adopte cele mai practice și utile comportamente și obiceiuri.

Obiceiuri bune, obiceiuri rele (Wendy Wood)
Obiceiuri bune, obiceiuri rele

Cum să formezi oameni de succes (Esther Wojcicki)

Esther Wojcicki este mamă a trei fete cu cariere strălucite, îndrumătoare a multor minți sclipitoare din Silicon Valley, iar în această carte își dezvăluie „strategiile” testate și validate prin rezultatele concrete pe care le-a obținut. „Rețeta ei educațională” constă, în esență, din integrarea în viața oamenilor a cinci mari valori interdependente – generozitate, colaborare, încredere, independență și mult respect. Este vorba despre a nu fi „un părinte-elicopter”, adică unul care își controlează, pas cu pas, copilul, ci a-i vorbi copilului precum un adult, a-i permite să-și aleagă, singur, proiectele în care vrea să se bage, a-l lăsa să-și descopere potențialul de creativitate, generozitate și pasiunile.

Cum să formezi oameni de succes (Esther Wojcicki)
Cum să formezi oameni de succes

Biofeedback și mindfulness în viața de zi cu zi (Inna Khazan)

O carte foarte interesantă care dorește să revoluționeze modul în care înțelegem afecțiunile zilnice, obișnuite, cum ar fi insomnia, anxietatea, durerea cronică, stresul, sau chiar rușinea, care de obicei se manifestă prin simptome precum durerile gastrice, dureri de cap, scăderea tensiunii arteriale. Autoarea vorbește despre exerciții de biofeedback, dispozitive specifice care ne pot ajuta să ne înțelegem mai bine corpul, schimbările pe care ar trebui să le facem la nivel somatic și cognitiv. Nu este o carte care vorbește „pe coclauri”, să zic așa, deoarece se bazează și pe cercetări medicale, psihoterapeutice, oferind exemple despre cum să ne autoreglăm corpul, cum să eficientizăm biofeedback-ul prin tehnici de mindfulness, de conștientizare a naturii noastre, a eu-lui nostru. Poate, în primă instanță, sună ca fiind o lectură bizară, dar dacă nu pleci în lecturarea ei cu păreri preconcepute, atunci chiar îți poate schimba viața.

Biofeedback și mindfulness în viața de zi cu zi (Inna Khazan)
Biofeedback și mindfulness în viața de zi cu zi

Reload: Cum să-ți reîncarci bateriile (Henrik Fexeus)

O carte care, după cum îi spune și titlul, te învață „cum să-ți revii”, cum să scapi de stres, cum să funcționezi mai bine, să ai mai multă energie. Pe scurt, cum să-ți reîncarci bateriile. Deși nu te-ai aștepta la asta, cartea de față nu te învață cum să stai, să nu te miști, pentru a face acest lucru. Nu-ți spune să elimini activitățile zilnice (jobul, familia, sportul, prietenii), ci cum să-ți încarcă bateriile „pe loc”, adică fără a renunța la activitățile (poate esențiale) de de-a lungul unei zile. Cuprinde numeroase exemple practice, tehnici relevante, care se traduc printr-o schimbare profundă în viața ta. Chiar merită citită și din aceste motive am și surprins-o în top cărți de dezvoltare personală!

Reload: Cum să-ți reîncarci bateriile (Henrik Fexeus)
Reload: Cum să-ți reîncarci bateriile

4000 de săptămâni (Oliver Burkeman)

În scrierea acestei cărți, autorul s-a inspirat din înțelepciunea marilor filosofi, psihologi, mentori spirituali antici și contemporani, pentru a ne oferi nouă, cititorilor, un ghid captivant, practic, amuzant, efervescent, complex și multilateral, dar nu în ultimul rând profund, despre timp și cum să-l gestionăm și administrăm mai bine. Da, este vorba despre cele 4000 de săptămâni și despre cum să ne clădim „o viață cu sens, acceptând finitudinea”. Ne demonstrează că multe dintre concepțiile noastre actuale despre timp sunt alegeri pe care le-am făcut „ca indivizi și societate”, dar putem oricând să adoptăm un alt comportament. Chiar este o carte care îți schimbă viziunea asupra lumii și societății, dar și asupra a numeroase aspecte din viața zilnică.

4000 de săptămâni (Oliver Burkeman)
4000 de săptămâni

Supergândire (Gabriel Weinberg, Lauren McCann)

O altă carte foarte bună despre cum să-ți explorezi și folosești, la maximum, gândirea, bazându-te pe „modelele mentale”, cum să elaborezi idei, predicții, cum să rezolvi mai rapid probleme, să analizezi date și să observi modele, pattern-uri de activitate. În această antologie inteligent ilustrată vei găsi foarte multe noi idei, sfaturi, și te vei distra în timp ce, încetul cu încetul, îți deblochezi maximul potențial al minții. „Modelele mentale” reprezintă factori de decizie din întreaga lume care se traduc prin seturi de cadre de interpretare și scurtături mentale – o carte pe care trebuie, neapărat, să o citești.

Supergândire (Gabriel Weinberg, Lauren McCann)
Supergândire

Miniobiceiuri (Stephen Guise)

Un obicei la nivel microscopic este un comportament pozitiv, dar mărunt, pe care ar trebui să te forțezi să-l faci în fiecare zi. Nu ai cum să dai greș cu un astfel de comportament – totuși, asemănător bulgărelui de zăpadă, efectul poate fi unul deosebit de mare. Totul este să începi, să repeți, să înțelegi rezultatele și implicațiile și, încetul cu încetul, să transformi acel „miniobicei” în ceva mare, care să aibă impact imediat asupra realității tale. Cartea lui Stephen Guise este deosebit de practică și îți oferă exemple privitoare la cum să faci asta și cum să transformi miniobiceiurile în adevărate gigantice rotițe ale schimbării.

Miniobiceiuri (Stephen Guise)
Miniobiceiuri

Acestea sunt 25 de titluri din top cărți de dezvoltare personală pe care vi le recomandăm. După cum am spus, am încercat să nu mizăm pe cărți care, vorba aia, promit „marea cu sarea”, ci cărți care, mai mult, au aplicabilitate practică, conțin sfaturi care pot fi integrate, imediat, în viața de zi cu zi, și ale căror impact se poate traduce prim îmbunătățirea calității vieții. În cele din urmă, nu uita că este vorba despre tine, nu despre o carte citită – tu trebuie să iei atitudine, să te-apuci, în sfârșit, de ceea ce îți propui și să lucrezi la titlurile tale. Dacă ești de părere că ar fi trebuit să surprindem în top cărți de dezvoltare personală și alte titluri, nu ezita să ne spui în secțiunea de comentarii. Suntem foarte curioși care sunt recomandările tale când vine vorba de astfel de cărți!

Share.

Lasa un raspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.